Compare Listings

Štrudlafest, štrudelj festival

Štrudlafest v štrudelj vasi Jaškovo

Štrudlafest, najslajši festival, posvečen priljubljeni sladici štrudlju, v hrvaški vasici Jaškovo, je festival, ki je vsekakor zelo posrečena kombinacija gastronomije, športa, kulture in vsesplošne zabave za mlade in stare. Štrudlafest v vasici Jaškovo, dokaj blizu meje s Slovenijo, je v prvi vrsti festival štrudlja, slastnih okusov in dobrega vzdušja. Štrudlafest je zanimiv gastro dogodek z elementi sproščene zabave, ki iz leta v leto raste tudi v zmeraj večji turistični dogodek v t.i. Karlovški županiji.

Štrudlafest v štrudelj vasi Jaškovo

Štrudlafest v »štrudelj vasi Jaškovo« vsako leto ponuja zmeraj več raznolike zabave za tisoče obiskovalcev in – seveda – zmeraj več štrudlja, te najbolj priljubljene sladice na Hrvaškem (mogoče pa tudi v Sloveniji, Evropi nasploh?!).

Težko si je predstavljati, a tudi letos nas v vasici Jaškovo čaka več kot sto različnih okusov te izredno razširjene sladice (najbolj pogost je jabolčni štrudelj), na voljo pa bo – kakor zmeraj – tudi še veliko drugih domačih kulinaričnih izdelkov (ne bo pa manjkalo tudi pijače, v ospredju bodo domači sokovi in kvalitetno hrvaško vino), ki bodo brez dvoma navdušili vse naše zahtevne brbončice.

Prvi Štrudlafest v Jaškovem sega v leto 2016. Izbira kraja Jaškovo za prvi Štrudlafest nikakor ni naključno, saj je prav ta majhna vasica, v kateri živi manj kot 600 ljudi, le 45 minut oddaljena od glavnega mesta Hrvaške, od Zagreba, postala svetovno znana leta 2015, po izdelavi najdaljšega štrudlja na svetu, ki se je s svojimi 1479,38 metra vpisal v slavno Guinnessovo knjigo rekordov.

Vasica Jaškovo se nahaja med Karlovcem in Ozaljem, blizu pa je tudi Slovenija, npr: dolenjsko Novo mesto – 51 kilometrov in belokranjski Črnomelj – 32 kilometrov (ni čudno, da se pride sem sladkat  na stotine sladkosnednih Slovencev J). Štrudelj, to besedo Slovenski slovar knjižnega jezika razloži kot  pecivo iz vlečenega testa z različnimi nadevi, je glavna zvezda Štrudlafesta v vasici Jaškovo.

Receptov o pripravi jabolčnega štrudlja (ponekod mu rečejo tudi zavitek) vam ob tej priložnosti ne bomo podajali, saj je teh na spletu, od vseh možnih gastronomskih profesionalcev in amaterjev, – dobesedno – na tisoče. Za vsak slučaj pa bomo vendarle zapisali nekaj zgodovinskih dejstev o štrudlju, tej prečudoviti sladici, podana so bila na spletni strani (ljubljanskega) časopisa Dnevnik.

Tako so zapisali v slovenskem mediju: »Jabolčni zavitek oziroma štrudelj, kakor mu zelo radi pravimo po domače, je pecivo iz vlečenega testa, polnjeno z nadevom iz jabolk, drobtin, rozin in še česa, kar pač predpisuje recept, ki je ponavadi pri vsaki hiši malo drugačen.

Izjemno priljubljena sladica je štrudelj postal v 18. stoletju, ko se je iz avstro-ogrskega cesarstva razširil najprej po vsej Evropi, nato pa še čez lužo in naprej. Pripravljajo ga tako rekoč po vsem zahodnem svetu in skoraj vsaka dežela ima zanj svoje ime, ampak njegovo izvorno ime štrudelj razumejo povsod. Spada med avstrijske narodne jedi, najstarejši ohranjeni recept zanj je napisan na roke, in sicer v letu 1696! Še vedno ga kot dokument posebnega pomena hranijo v mestni knjižnici na Dunaju (Wiener Stadtbibliothek)«.

Resnici na ljubo je treba obvezno dodati še stavke, ki smo jih našli na spletni strani austria.info, ki je namenjena promociji avstrijskega turizma: »Lo strudel, štrudl, štrudla in štrukli – tako poimenujejo naši sosedje v Italiji in Sloveniji ter na Slovaškem in Češkem sladke sanje iz zračnega testa in sočnega polnila.

A v vsakodnevni angleški jezik je prodrla le nemška beseda strudel. To je močan simbol za to, kako znan je dunajski jabolčni štrudelj, katerega ime je v današnjem času postalo že mednarodno. Ob tem pa zelo hitro pozabimo, da je štrudelj, to fino pecivo, nekoč moralo pripotovati po dolgi poti iz Arabije preko Osmanskega kraljestva in Balkana«. Zanimivo, kajne?!

Glede na zapisano, sploh ni čudno, da je štrudelj svetovno popularen in da se zato na deset tisoče sladkosnednežev vse od leta 2016 »z veseljem roma v Viškovo«. Tam organizatorji za svoje goste pripravljajo izredno pester program. Najslajši festival, posvečen priljubljeni sladici štrudlju, bo leta 2023, v štrudelj vasi Jaškovo, potekal prvi vikend v septembru – od 1. do 3. 9.

Tako vabijo zagnani organizatorji: »Vsi ljubitelji štrudlja boste lahko uživali v skoraj stotih okusih štrudlja in drugih domačih izdelkov številnih razstavljavcev. Ob vedno zanimivih tematskih kulinaričnih delavnicah ambasadorjev štrudlja iz Jaškova in drugih mojstrov štrudlja bosta letos posebna atrakcija hiža tete Marte (hiša tete Marte) in gastro show Tomislava Špička.

Za najmlajše obiskovalce je pripravljen skrbno zasnovan program, poln kakovostnih in zanimivih ustvarjalnih izobraževalnih delavnic in animacijskih vsebin: leseni vrtiljak, jahališče in vlakec. Prvič je na voljo tudi adrenalinski kotiček HGSS, kjer se bodo najmlajši obiskovalci lahko preizkusili v ZIP lineu, se usedli v pravo reševalno vozilo in se pogovarjali s pogumnimi reševalci. Ena glavnih atrakcij letošnjega festivala je edinstven labirint v koruzi, ki bo privlačen tako za mlade kot tudi za starejše obiskovalce.

Likovne delavnice “Čopič in štrudelj”, poslikava majhnih krožnikov za štrudelj, ogled ranča s škotskim govedom, Aleja pridnih rok, vožnja s kočijo… Letos je čudovito pokrajino mogoče raziskovati s kolesom, čolnom in konjem – na poteh Štrudelj by bike (Štrudelj s kolesom), Štrudelj by boat (Štrudelj s čolnom) in Štrudelj by horse (Štrudelj s konjem). Ko dodamo, da se bo Štrudlafest v petek začel s koncertom legendarne skupine Crvena jabuka, zaključil pa v nedeljo z nastopom večkrat nagrajenega hit pevca Matije Cveka, je več kot dovolj razlogov, da cel vikend preživite v Štrudelj vasi Jaškovo.

Že tradicionalno se od ponedeljka, 29. 8., v okoli 20 restavracijah po celotni Karlovški županiji širi vonj po štrudlju, ko se začne Teden štrudlja Karlovške županije. Uživajte v posebnih okusih štrudljev po akcijskih cenah in drugih ugodnostih kar dva tedna – do 11. 9. Se vidimo septembra v Karlovški županiji!«

Dodajamo, da so Štrudlafest v Jaškovu s svojimi »sladkimi točkami« podprli po celotni Karlovški županiji, v razširjeno festivalsko dogajanje so se npr. vključile številne manjše in večje restavracije, Mestni muzej Karlovac, Stari grad Dubovac, Baraćeve jame, muzej v Ozlju, Žitna ladja in Ivanina hiša pravljic v Ogulinu.

Več kot očitno je, da nas Jaškovo s širšo okolico že nestrpno pričakuje. Iskreno rečeno, tudi nas v uredništvu www.pag.si, dobesedno vleče na jug, na sladek Štrudlafest, ki nas s svojimi dišečimi in zelo raznolikimi štrudlji (morebiti nehote, z izbrano noto nostalgije) vendarle spomni tudi na zlate roke naših babic (ko mesijo mehko testo) in srečno, razigrano in navihano, otroštvo.

Več o prireditvi Štrudlafest v Jaškovu, o letošnjem in vseh prihodnjih festivalih štrudla, ki so (in bodo postali) tudi pravi praznik turizma, pa lahko izveste, če boste kliknili na uradno spletno stran www.strudlafest.com.

Ps. Organizatorjem Štrudlafesta, glej www.strudlafest.com, in fotografu Demjanu Rožmanu hvala za fotografije.

 

 

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem