Compare Listings

Turistična ladja Zora

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Žitna ladja Zora je eden izmed turističnih sladkorčkov Karlovca. Žitna ladja Zora je podoba zgodovinske ladje, kakršne so v 18. stoletju prevažale žito po reki Kolpi. Preurejena je za prevoz potnikov, sprejme pa za več kot poln avtobus ljudi.

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Takoj v uvodu povejmo, da žitna/turistična ladja Zora zelo redko zapluje v samo mesto Karlovac. Za to sta kriva predvsem naslednja razloga; globok ugrez te turistične ladje in pa manjkajoče ladijsko pristanišče v samem Karlovcu. Po izredno velikih nalivih, ko je vodostaj vendarle zares visok, ladja promocijsko vendarle zapluje tudi v Karlovac. Do sedaj se je v nekaj letih to zgodile le dvakrat …  🙂

Žitna ladja Zora je zato raje spokojno usidrana v kraju Brođani, ki je od Karlovca oddaljen 15 kilometrov. Osnovno turistično izletnikovanje z žitno ladjo Zora traja uro in pol, ladjo pa lahko najamete tudi za več ur, za različne »zabave« (rojstni dnevi, poroke, službena druženja in podobno).

Med plovbo ladje Zora po Kolpi lahko, med opazovanjem neokrnjene narave, poslušamo zgodbe o sami ladji, drugih (potopljenih) zgodovinskih ladjah, »karlovških sirenah« ter videnem bogastvu rastlinskega in živalskega sveta. Poglede nam bodo privlačili tudi ostanki starega železniškega mostu, Pavlinski samostan in cerkev Marije Snežne.

Turistična skupnost Karlovac je o svojem turističnem »bonbončku«, žitni ladji zapisala približno takole: »Karlovac je, zgodovinsko gledano, ladjarsko mesto, naše hiše ob Kolpi  imajo še vedno dostop do pomola, leseni čolni na rekah so običajno prevozno sredstvo, veslanja pa se učimo že v zgodnjih letih.

Ladjedelništvo je bilo v naši lokalni zgodovini običajna dejavnost in tako smo bili tudi sami izzvani, da zgradimo tradicionalno žitno ladjo. Sprejeli smo izziv in danes se lahko turisti popeljete z žitno ladjo Zora, pristno leseno ladjo, ki je plula po reki Kolpi v 18. stoletju.«

Preko rečnega prometa (Kolpa, Sava) je bilo mesto Karlovac povezano s preostalo Hrvaško, pa tudi naprej z Donavo. V tistih, starih časih je bilo ladjarstvo oz. predvsem prevažanje blaga po Kolpi, pa naprej po Savi, zelo dobičkonosno. Ladijsko prevozništvo je bilo zagotovo eden od glavnih razlogov, da je bil Karlovac v osemnajstem stoletju eno izmed najbogatejših mest v tem delu Evrope.

Za več informacij o žitni ladji Zora kliknite na naslednjo spletno povezavo: http://www.aurora-colapis.hr/.

Ps. Uredništvo www.pag.si se direktorici Jasmini Cvetković iz podjetja Aurora Colapis zahvaljuje za fotografije.

Sorodni članki

Zmajeva špilja je Zmajeva jama

Zmajeva jama, po hrvaško Zmajeva špilja, včasih tudi Dragonjina špilja (od latinsko dragos – zmaj), je eden izmed turističnih sladkorčkov oboževanega otoka Brača. Zmajeva špilja je polna mistike, številnih skrivnosti in nenavadne lepote.

Nadaljujte z branjem

Pustne maškare v Cetinski krajini

Najbolj privlačne in impresivne pustne maškare v Cetinski krajini, tam okrog alkarskega Sinja, so impozantni »didi«. Na glavi nosijo do 1,5 metra visoke ovčje glave, okoli pasu pa imajo navešene zvonce. Maškare »didi« je kot zelo atraktivne prepoznal tudi hrvaški del National Geographica ter jih uvrstil na samo naslovnico revije.

Nadaljujte z branjem

Gallerion: čudovit kraj za ljubitelje zgodovine

Gallerion je zanimiva zbirka, tudi galerija (mini muzej), ki je posvečena predvsem zgodovini pomorstva in pomorskih (jadranskih) bitk. Pa to še ni vse, obiska v istrskem Novigradu se boste veselili tudi ljubitelji letalstva (in vojaških letal).

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.