Compare Listings

Turistična ladja Zora

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Žitna ladja Zora je eden izmed turističnih sladkorčkov Karlovca. Žitna ladja Zora je podoba zgodovinske ladje, kakršne so v 18. stoletju prevažale žito po reki Kolpi. Preurejena je za prevoz potnikov, sprejme pa za več kot poln avtobus ljudi.

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Takoj v uvodu povejmo, da žitna/turistična ladja Zora zelo redko zapluje v samo mesto Karlovac. Za to sta kriva predvsem naslednja razloga; globok ugrez te turistične ladje in pa manjkajoče ladijsko pristanišče v samem Karlovcu. Po izredno velikih nalivih, ko je vodostaj vendarle zares visok, ladja promocijsko vendarle zapluje tudi v Karlovac. Do sedaj se je v nekaj letih to zgodile le dvakrat …  🙂

Žitna ladja Zora je zato raje spokojno usidrana v kraju Brođani, ki je od Karlovca oddaljen 15 kilometrov. Osnovno turistično izletnikovanje z žitno ladjo Zora traja uro in pol, ladjo pa lahko najamete tudi za več ur, za različne »zabave« (rojstni dnevi, poroke, službena druženja in podobno).

Med plovbo ladje Zora po Kolpi lahko, med opazovanjem neokrnjene narave, poslušamo zgodbe o sami ladji, drugih (potopljenih) zgodovinskih ladjah, »karlovških sirenah« ter videnem bogastvu rastlinskega in živalskega sveta. Poglede nam bodo privlačili tudi ostanki starega železniškega mostu, Pavlinski samostan in cerkev Marije Snežne.

Turistična skupnost Karlovac je o svojem turističnem »bonbončku«, žitni ladji zapisala približno takole: »Karlovac je, zgodovinsko gledano, ladjarsko mesto, naše hiše ob Kolpi  imajo še vedno dostop do pomola, leseni čolni na rekah so običajno prevozno sredstvo, veslanja pa se učimo že v zgodnjih letih.

Ladjedelništvo je bilo v naši lokalni zgodovini običajna dejavnost in tako smo bili tudi sami izzvani, da zgradimo tradicionalno žitno ladjo. Sprejeli smo izziv in danes se lahko turisti popeljete z žitno ladjo Zora, pristno leseno ladjo, ki je plula po reki Kolpi v 18. stoletju.«

Preko rečnega prometa (Kolpa, Sava) je bilo mesto Karlovac povezano s preostalo Hrvaško, pa tudi naprej z Donavo. V tistih, starih časih je bilo ladjarstvo oz. predvsem prevažanje blaga po Kolpi, pa naprej po Savi, zelo dobičkonosno. Ladijsko prevozništvo je bilo zagotovo eden od glavnih razlogov, da je bil Karlovac v osemnajstem stoletju eno izmed najbogatejših mest v tem delu Evrope.

Za več informacij o žitni ladji Zora kliknite na naslednjo spletno povezavo: http://www.aurora-colapis.hr/.

Ps. Uredništvo www.pag.si se direktorici Jasmini Cvetković iz podjetja Aurora Colapis zahvaljuje za fotografije.

Sorodni članki

Vela Luka – najdaljši mozaik na svetu

Društvo likovnih umetnikov Vela Luka na otoku Korčula že nekaj let ustvarja umetniški projekt, ki bo – v doglednem času – zagotovo vpisan v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov. Cilj je ustvariti mozaik, vgrajen v dolgo promenado Vele Luke, postal pa naj bi najdaljši talni mozaik na svetu.

Nadaljujte z branjem

Vodnjan, mestece muralov

Vodnjan ni znan samo po svojih mumijah, največji istrski cerkvi in najvišjem zvoniku v Istri. Turisti Vodnjan, mestece na jugu Istre, tam blizu Pulja, radi obiščejo tudi zato, da si ogledajo številne umetniške murale. Te velike, zanimive in fascinantne slike v Vodnjanu krasijo fasade hiš, pa tudi druge večje, javne in zasebne, površine.

Nadaljujte z branjem

Ljubezen v Crikvenici

Hrvaško, že nekoliko dolgočasno toda – očitno - brezčasno, turistično mantro, ki je sestavljena predvsem iz naslednjih treh besed – sonce, morje, plaža - so zavzeti crikveniški turistični inovatorji lepo nadgradili in v kompleksno, lepo zaokroženo, turistično zgodbo Crikveniške riviere vključili tudi ljubezen.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.