Compare Listings

Turistična ladja Zora

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Žitna ladja Zora je eden izmed turističnih sladkorčkov Karlovca. Žitna ladja Zora je podoba zgodovinske ladje, kakršne so v 18. stoletju prevažale žito po reki Kolpi. Preurejena je za prevoz potnikov, sprejme pa za več kot poln avtobus ljudi.

Žitna ladja Zora, »žur na Kolpi«

Takoj v uvodu povejmo, da žitna/turistična ladja Zora zelo redko zapluje v samo mesto Karlovac. Za to sta kriva predvsem naslednja razloga; globok ugrez te turistične ladje in pa manjkajoče ladijsko pristanišče v samem Karlovcu. Po izredno velikih nalivih, ko je vodostaj vendarle zares visok, ladja promocijsko vendarle zapluje tudi v Karlovac. Do sedaj se je v nekaj letih to zgodile le dvakrat …  🙂

Žitna ladja Zora je zato raje spokojno usidrana v kraju Brođani, ki je od Karlovca oddaljen 15 kilometrov. Osnovno turistično izletnikovanje z žitno ladjo Zora traja uro in pol, ladjo pa lahko najamete tudi za več ur, za različne »zabave« (rojstni dnevi, poroke, službena druženja in podobno).

Med plovbo ladje Zora po Kolpi lahko, med opazovanjem neokrnjene narave, poslušamo zgodbe o sami ladji, drugih (potopljenih) zgodovinskih ladjah, »karlovških sirenah« ter videnem bogastvu rastlinskega in živalskega sveta. Poglede nam bodo privlačili tudi ostanki starega železniškega mostu, Pavlinski samostan in cerkev Marije Snežne.

Turistična skupnost Karlovac je o svojem turističnem »bonbončku«, žitni ladji zapisala približno takole: »Karlovac je, zgodovinsko gledano, ladjarsko mesto, naše hiše ob Kolpi  imajo še vedno dostop do pomola, leseni čolni na rekah so običajno prevozno sredstvo, veslanja pa se učimo že v zgodnjih letih.

Ladjedelništvo je bilo v naši lokalni zgodovini običajna dejavnost in tako smo bili tudi sami izzvani, da zgradimo tradicionalno žitno ladjo. Sprejeli smo izziv in danes se lahko turisti popeljete z žitno ladjo Zora, pristno leseno ladjo, ki je plula po reki Kolpi v 18. stoletju.«

Preko rečnega prometa (Kolpa, Sava) je bilo mesto Karlovac povezano s preostalo Hrvaško, pa tudi naprej z Donavo. V tistih, starih časih je bilo ladjarstvo oz. predvsem prevažanje blaga po Kolpi, pa naprej po Savi, zelo dobičkonosno. Ladijsko prevozništvo je bilo zagotovo eden od glavnih razlogov, da je bil Karlovac v osemnajstem stoletju eno izmed najbogatejših mest v tem delu Evrope.

Za več informacij o žitni ladji Zora kliknite na naslednjo spletno povezavo: http://www.aurora-colapis.hr/.

Ps. Uredništvo www.pag.si se direktorici Jasmini Cvetković iz podjetja Aurora Colapis zahvaljuje za fotografije.

Sorodni članki

Romarska pot Staza Gospi Sinjskoj

»Staza Gospi Sinjskoj« je romarska pot, ki iz različnih krajev vodi do alkarskega Sinja, kjer je največje marijansko svetišče na jugu Hrvaške. Romarska pot "Staza Gospi Sinjskoj" (romarska pot h Gospe Sinjski) je za številne vernike edinstveno doživetje. Je pa potrebno že v uvodu poudariti, da Staza Gospi Sinjskoj ni namenjena le romarjem, ampak vsem, ki uživajo v (turističnem) pohodništvu.

Nadaljujte z branjem

Beloglavi jastreb, simbol Cresa

V kraju Beli, na vzhodni strani otoka Cres, intenzivno deluje ekološko raziskovalno središče za zaščito narave. »Ptičji center« se primarno ukvarja z zaščito beloglavih jastrebov, ogrožene vrste ptic z občutkom za družino, ki pa jim grozi izumrtje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Stonske soline, najstarejše soline na svetu?!

Če obišče Ston naključni popotnik, domači ali tuji turist, ga bosta zagotovo pritegnila dolgo obzidje, ta »kitajski zid Sredozemlja« in veliki grozdi ostrig v Malostonskem zalivu. In ko se bo obiskovalec napotil še naprej po Pelješcu, bo šel mimo solin, ne da bi vedel, da je blizu najstarejših solin v Evropi, mogoče tudi na svetu?! Stonske soline so namreč stare nič več in nič manj kot štiri dolga tisočletja.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.