Compare Listings

»Božićna čarolija svjetla by Salaj«

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Salajland (včasih imenovan tudi Salaj Land) je prostor, kjer luči postanejo umetnost. Tudi zato se je sloves Božične pravljice družine Salaj razširil daleč naokrog. »Božićna čarolija svjetla«, kakor se uradno (hrvaško) imenuje »božični projekt družine Salaj«, je na ogled na posestvu Salaj, v kraju Grabovnica pri Čazmi.

Na googlu maps je zapisano »Čarolija svjetla Salaj«, hitro ugotovim, da je do tja naslednja kilometrska razdalja: Zagreb (67 km, dobra ura vožnje; mimogrede, ste si že zagrebški advent, ki je bil nekaj let zaporedoma razglašen za najboljšega v celotni Evropi?!), Varaždin (100 km), Ljubljana (200 km) in Maribor (180 km).

Božični spektakel družine Salaj je v dvajsetih letih zavzetega in marljivega dela zagotovo postala ena izmed največjih božičnih znamenitosti v regiji. Vsekakor predlagam, da v času novoletnih praznovanj obiščete Zagreb ali Ljubljano, nekoliko več ciljanega božičnega pridiha pa boste zagotovo deležni, če boste obiskali božično vas v Dalmaciji, na Božično bajko Slovenije pa vabi tudi slovenski Mozirski gaj, pravi spektakel lahko doživite v božični Postojnski jami. Sicer lahko dodamo, da so med najlepšimi božičnimi sejmi skorajda zmeraj v izboru še: Salzburg, Dunaj, Gradec, Budimpešta, London, Praga, Beograd, Sarajevo, Strasbourg.

Božična zgodba družine Salaj, sprva imenovana ‘božična pravljica’, se je začela že leta 2001, ko je družina Salaj svoje posestvo prvič okrasila s tisočerimi lučkami (prvo leto jih je bilo »le 50 tisoč«).

»Družina Salaj sledi sanjam Zlatka Salaja, čigar otroštvo ni bilo vedno postlano z rožicami, zato si je še toliko bolj želel v svojem domu ustvariti edinstveno vzdušje božičnega časa. Po težkem in predanem, a vendarle uspešnem boju za dostojno življenje, ki je gospoda Zlatka popeljal tudi na več celin in daleč stran od domače vasi Grabovnica pri Čazmi, danes prizorišča Božične pravljice dobrih 50 kilometrov vzhodno od Zagreba, so danes njegove uresničene sanje na ogled vsem, ki želijo doživeti to izjemno igro svetlobe«, so že pred leti zapisali na SiOL-u.

Salajevi so vsako leto ekstremno povečevali število lučk, že pred leti so jih namestili več kot milijon, letos pa bo na več hektarjih čarobne pravljice razporejenih celo več milijonov lučk (baje jih bo skorajda pet milijonov!). Lučke umetelno, na trenutke celo umetniško, postavijo na rastline, drevje lesene hiše, mostove in druge objekte na svojem posestvu, kar ustvari čudovito oazo svetlobe in edinstvenega vzdušja. Salajevi vsako leto s postavitvijo Božične pravljice poudarjajo vse naravne in krajinske značilnosti svojega posestva.

Kaj lahko pričakujemo od obiska Salajlanda? V prvi vrsti realnost, ki se prepleta z domiselnimi, domišljijskimi svetlobnimi prikazi. Več kot 4,5 milijona božičnih lučk bo posestvo Salaj spremenilo v pravo kraljestvo svetlobe. Treba pa je tudi upoštevati, da družina Salaj vsako leto preseneti z novimi svetlobnimi okrasitvami in lesenimi skulpturami nemškega kiparja Martina Reichmanna.

Vsak dan, ob 18.00, bo sprožen čudovit ognjemet. Obiskovalci, še predvsem tisti verni, so očarani z božičnimi jaslicami in prikazom Jezusovega rojstva. Za otroke je organizirano fotografiranje z Božičkom. To in še kakšno presenečenje, skupaj s polarnimi medvedi, severnimi jeleni in snežaki (:-)), pa tudi simpatičnimi domačimi živalmi, neutrudno že mesece pripravlja družina Salaj na svojem Salajlandu.

Seveda ne bo manjkalo niti dokaj bogate gostinske ponudbe. Lačni ali žejni ne boste. Parkirišče je zastonj, vstopnina za odraslo osebo je – leta 2023 – 6 evrov, za organizirane skupine pol evra ceneje, za majhne otroke (do 7 let) in invalide je zastonj. Rezervacija vstopnic ni potrebna, kupiti jih lahko na vhodu, dovoljen je vstop s psi (če so na povodcu). Božična pravljica družine Salaj bo odprta od 1. decembra 2023 do 8. januarja 2024, med 14.00 do 21.00, prav vsak dan, – poudarjamo! – tudi med vikendi in prazniki, ne glede na vremenske razmere. Še nežno opozorilo: med vikendi in prazniki je na Salajlandu velika gneča.

Edinstveno božično zgodbo v Čazmi, ki uprizarja edinstvene podobe božiča, obiskujejo ljudje od blizu in daleč. Še več, njihovo kvaliteto so npr. prepoznali tudi pri reviji Digitalna kamera. Zapisali so: »Fotografi kar tekmujejo, kdo bo posnel lepšo in bolj izvirno fotografijo. Zato se bomo odpravili fotografirat to božično pravljico tudi mi, z Digitalno kamero in Digitalnim Foto Klubom, med tednom, ko ni veliko ljudi, ko bomo imeli dovolj časa, da se bomo lahko poigrali s stativi, z daljšimi časi osvetlitve in kakšnimi objektivi za posebne efekte«.

Salajland – ta božična čarovnija se vam bo vtisnila v spomin za vse življenje. Prav tako bo en pogled po kar 10 hektarjev velikem posestvu družine Salaj dovolj, da v vas prebudi stare, otroške spomine. Dodajamo, da je po posestvu Salajland, tudi mimo umetnih jezerc, speljanih vsaj okrog tri kilometre sprehajalnih »božičnih potk«.

Salajland, ta bleščeči pravljični božični svet, vsako leto obišče več deset tisoč obiskovalcev, številka se iz leta v leto strmo dviga. Milijoni novoletnih lučk, ki sijejo vsepovsod naokoli, zadovoljni in srečni obrazi, nalezljiv otroški smeh, vonji po izbranem čaju, cimetovem pecivu in kuhanem vinu vas bodo popolnoma očarali in naredili vaš obisk Božične zgodbe družine Salaj zelo zabaven, pa tudi nepozaben.

Ps. Tekst: Peter Gavez, foto: družina Salaj, glej spletno stran www.carolija-svijetla-salaj.com.

Sorodni članki

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem