Compare Listings

Božićno selo v Gornjem Dolcu

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Zaselek Nart v Gornjem Dolcu, ki je le nekaj kilometrov zračne črte oddaljen od Omiša, je zaradi postavljene božične vasice (hrvaško, originalno »Božićno selo«) v le nekaj letih postal priljubljena dalmatinska destinacija v decembrskem, adventnem, božičnem času. Božićno selo je vizionarsko in zagnano postavila družina Lućić, prvič leta 2018. Božićno selo, božična vasica, je do danes prerasla v – dobesedno – pravljično mesto, kjer milijoni pisanih lučk (ob vsem drugem bogatem programu in odlični zasnovi) ustvarjajo idilično božično oazo v zaledju Dalmacije. Obiskovalci so praviloma očarani! Poglejmo nekoliko podrobneje.

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Božićno selo, ob vznožju severne strani Mosorja, je od dalmatinske metropoleSplita – oddaljeno okrog 45 kilometrov, googlov zemljevid pa dodatno pravi, da boste približno enako število minut porabili, da boste – zaradi lokalnih, ozkih in zavitih cest – porabili, da se z avtom prebijete do Gornjega Dolca.

Še bolj zahtevne so ceste od gusarskega Omiša do Božićnega sela. Da boste prevalili okrog 30 kilometrov poti na relaciji Omiš – Božićno selo, se boste z avtom vozili najmanj 40 minut. Poudarek je na besedi »najmanj«. Zlahka se lahko namreč zgodi, še posebej, če se boste v Božićno selo odpravili čez vikend, da se boste znašli v neprekinjeni koloni »božičnih romarjev«. Hrvaški mediji neutrudno poročajo, da se v Božićno selo v nekaj tednih obratovanja zgrne vsaj nekaj 10 tisoč obiskovalcev, ta številka pa se iz leta v leto vidno povečuje.

V kraje, ki so sicer znani predvsem po izseljevanju, se zaradi Božićnega sela zgrinjajo množice ljudi. Vsi si želijo videti »dalmatinski Las Vegas«, ki pričara prekrasno božično vzdušje. Najzaslužnejši za »vsaj božično« revitalizacijo Dolca in samih Gornjih Poljic je Tihomir Lučić, ki je skupaj s svojo zagnano družino ustvaril neverjetno Božićno selo.

Leta 2022 že okrog 4 milijone novoletnih lučk osvetljuje štiri hektarje veliko površino, ki sta jo še pred nekaj leti pokrivala le kamen in makija. Različne figure iz žarnic in drugih svetilnih teles boste najbolje spoznali, če se boste sprehodili po številnih potkah, ki se vijejo skozi celotno posest božičkove vasice. Ker je teren Božićnega sela dokaj hribovit, boste z nekaterih delov sprehajalnih poti lahko uživali v čudovitem razgledu na celotno postavitev božične, svetleče se, pokrajine.

In tam boste zlahka spoznali, da je Tihomir Lučić iz zaraščenega in zanemarjenega območja ustvaril – dobesedno – božični čudež. Leta 2020 je hrvaškim medijem izjavil: »Prvo leto nas je obiskalo približno 25.000 ljudi, lani že okoli 50.000. Mislim, da so ljudje prepoznali, da je v celoten projekt Božićnega sela vložena zares velika mera ljubezni in entuziazma, pa tudi iznajdljivosti.

Vse, kar dobimo iz Kitajske, je narejeno po naših natančnih navodilih, tukaj mislim tudi na debelino lučk, razmik med njimi, dolžine električnih kablov itd. Božične figure pa so plod domačega, hrvaškega znanja. Povezali smo se tudi s podjetjem iz Splita, ki je za nas naredilo fantastične stvari, tako da lahko brez trohice lažne skromnosti rečem, da smo naš projekt dvignili na zares zavidljivo kakovostno raven.

Tihomir Lučić, lastnik Božićnog sela, nekoč je imel nočni klub na slavni plaži Bačvice v Splitu, je za medij Dalmacija Danas, ki je našemu uredništvu www.pag.si za objavo prijazno odstopil tudi številne fotografije, dodal: »Sam verjamem, da bo Božično selo, ki ga bomo še naprej pridno in zavzeto dopolnjevali, še dolga leta navduševalo svoje obiskovalce«. In res je tako, obiskovalci, večinoma prihajajo iz vseh koncev Dalmacije, so praviloma nad Božićnim selom navdušeni.

Množico obiskovalcev, predvsem tistih najmlajših, ki se zgrnejo v nedrje planinskega Mosorja, v Božićnem selu – seveda – uvodoma sprejmeta Božiček in njegov zloglasni nasprotnik Grinch. Sprehajalci po Božićnem selu uživajo tudi v svetopisemski uprizoritvi živih jaslic, ki potekajo vsak dan vse do sv. Treh kraljev (6. januarja), ko se praviloma vsako leto zaključi – sedaj že tradicionalna – Mosorska pravljica in se ugasnejo prav vsi milijoni lučk Božićnega sela.

Celotno božično vzdušje Božićnega sela, katerega vstopnina je okrog 5 evrov, dopolnjuje dokaj velik »živalski vrt«. V Božićnem selu lahko tako vidimo: srne, himalajske koze, kamerunske ovce, fazane, golobe, pujse, zajce, muflone, damjake, pujse, emue in lame. Neverjetno, kajne? Ni, da ni. Zatorej, če bo le nanesla priložnost, pot pod noge in smer Dalmacija, Božićno selo. Lačni in žejni tam ne bomo, ustvarjalci božične vasi namreč zagotavljajo, da imajo v svojih začasnih konobah v ponudbi samo dobre stvari, saj jih z domačo hrano in pijačo (tudi kuhano vino) zalagajo lokalni kmeti (še posebej pa so ponosni na svoj t.i. »poljički soparnik« in na odličen lokalni, pristen domač pršut).

Ps. Uredništvo www.pag.si se za fotografije zahvaljuje ustvarjalcem Božićnega sela in hrvaškemu mediju Dalmacija Danas (in njegovemu uredniku Radu Popadiću).


Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem