Compare Listings

Galeriji Jakšić, prva na Braču, druga v Splitu

Družina Jakšić – umetnost kamna

Družina Jakšić je umetniška družina z večstoletno tradicijo obdelave kamna. Njihova 119-letna tradicija izvira iz dalmatinskega otoka Brača, otoka, za katerega je kamen neločljiv del identitete. Na tem otoku, v kraju Donji Humac, je nastala prva kamnoseška delavnica v lasti družine Jakšić, poimenovana po “mojstru” Lovri – predniku sedanjih lastnikov. Iz tega časa, natančneje leta 1903, sega prvi pisni dokument, ki povezuje družino Jakšić z obrtjo in umetnostjo kamna.

Družina Jakšić – umetnost kamna

Na istem mestu še danes stoji kamnoseška delavnica, velik objekt, opremljen s sodobnimi stroji in orodji, ki jih poganja predano človeško delo. Ta delavnica na otoku Braču se imenuje kamnoseška delavnica Dražen Jakšić – po sedanjem lastniku in najstarejšem članu današnje družine. Galerija Jakšić se nahaja v bližini kamnoseške delavnice, poleg družinske hiše, kjer svoja dela iz znamenitega braškega kamna predstavljajo vsi štirje člani družine – Dražen, Ida, Dina in Lovre.

Različne smeri akademske izobrazbe ter interesi in izkušnje v različnih panogah likovne umetnosti vsakega posameznega člana družine naredijo ponudbo te galerije v Donjem Humcu na otoku Braču zares posebno. Vsi združeni z enim skupnim interesom – kamnom – ustvarjajo najrazličnejše izdelke in umetnine. Poleg negovanja in razvijanja stoletne dediščine obdelave kamna je umetniška družina Jakšić zelo predana tudi svoji lastni individualni umetniški praksi in izkušnji.

Najmlajša članica te umetniške družine Dina Jakšić Pavasović je študirala slikarstvo na Academia di belle arti v Rimu in v Zagrebu pridobila naziv doktorice umetnosti. Svoj sloves slikarke je zgradila okoli koloristične abstrakcije velikega formata in sčasoma je to isto umetniško zanimanje in senzibilnost prenesla na kamen. Dinine skulpture z edinstveno tehniko rezanja in spajanja kamna ter dodajanja barv postajajo zanimive abstraktne forme, risbe v prostoru.

Dinin brat, akademski kipar Lovre Jakšić, je umetnik, ki se že več kot dve desetletji ukvarja s preučevanjem različnih vrst kamna in kiparskih tehnik. Vendar se Lovrov umetniški fokus osredotoča predvsem na braški beli kamen, kjer se je skozi leta razvijal in profiliral s specifičnim pristopom klesanja in prepoznavnih motivov. Z menjavanjem zglajenih in hrapavih delov dosega specifične igre svetlobe in teksture na površinah svojih skulptur.

Njuna mama Ida Stipčić Jakšić je po izobrazbi modna oblikovalka z dolgoletnimi izkušnjami dela v industriji. Njene kreacije iz džinsa in celo kamna so nosile nekatere največje pop zvezde na Hrvaškem. Danes Ida dela v galeriji, kjer razstavlja tudi svoj specifičen in unikaten nakit, ki ga ročno izdeluje predvsem iz poldragih kamnov in srebra.

Galerija Jakšić je resnično prostor, kjer se prelivajo meje tradicionalnega in sodobnega pristopa k umetniškemu ustvarjanju in oblikovanju. Spoštovanje lokalnih virov in avtohtonih materialov je v družini Jakšić izraženo s preobratom v smeri nekonvencionalnih načel oblikovanja. Ob kombinaciji klasične in ročne obdelave s sodobno tehnologijo Jakšići ustvarjajo zares širok spekter okrasnih in uporabnih predmetov iz različnih vrst braškega kamna. Med že prepoznavne spominke, ki jih galerija izdeluje že vrsto let, so linije kamnitih rož, svečniki, vaze, pisarniški pripomočki, stojala za šampanjec, podstavki za kozarce ipd., mnogi med temi predmeti so prejeli številne nagrade in priznanja.

 

Poleg osnovnega, prvega razstavnega prostora na otoku Braču, je družina Jakšić odprla še en galerijski prostor, in sicer v samem srcu Dalmacije, v Splitu, na Bribirski 10. Ob obisku obeh galerij lahko obiskovalci spoznajo številne obrtniške in umetniške tehnike ter različne pristope kreativnega izražanja. Člane družine Jakšić lahko turisti občasno najdemo tudi v njihovih ateljejih in smo tako priča trenutkom nastajanja samih umetniških del. Vsekakor nas ob tem čaka nepozabna izkušnja.

Vabimo tudi na ogled prekrasne spletne strani www.galerijajaksic.com in facebook strani www.facebook.com/jaksicgalerija/.

Ps. Za veliko pomoč pri pripravi teksta pa tudi vse fotografije se uredništvo www.pag.si iskreno zahvaljujejo družini Jakšić.

Sorodni članki

Triatlonski kamp Hvar

Hvar, najbolj sončni jadranski otok, bo letos decembra (9. - 18. 12.) gostil triatlonce in kolesarje na zimskih pripravah na prihajajočo tekmovalno sezono. Hvar je znan kot ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za poletne počitnice, le malokdo pa pozna njegove lepote v zimskih mesecih.

Nadaljujte z branjem

Advent na Lošinju

Najlepša božična zgodba bo tudi letos zaznamovala otok vitalnosti, saj vse otočane in goste čakajo številni dogodki, polni presenečenj. Advent na Lošinju bo leta 2022 minil v dobrodelnosti, s sporočilom »Mir, dobro in ljubezen«, se bo v humanitarnih akcijah priskočilo na pomoč najšibkejšim.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem