Compare Listings

Plaža Bačvice živi 24 ur na dan

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Bačvice, splitska plaža

Splitski zaliv Bačvice je dolg kar 600 metrov, od tega peščeni del zavzema 180 metrov, preostali del zaliva pa predstavlja betonirana promenada. Na plaži Bačvice, ki zaseda celotni istoimenski zaliv, »skorajda nonstop« obratujejo številni bari, restavracije in slaščičarne, kjer se lahko osvežite z zelo raznoliko hrano in pijačo.

Ponoči na sami plaži Bačvice odprejo vrata nočni klubi, ki dnevno-nočno »poletno splitsko zabavo« le še ustrezno dopolnjujejo, zapolnjujejo. Plaža Bačvice je z vsemi svojimi pritiklinami tako pravi vrtiljak zabave, ki brezhibno deluje (skorajda) vseh 24 ur na dan. Tudi zato je na plaži Bačvice zmeraj polno ljudi, tam ljubitelji mirnih plaž nimate kaj iskati (priporočamo branje izčrpnega članka z naslovom Plaže Split).

Plaža Bačvice ima zunanje tuše, javne WC-je, garderobe, ponujajo se tudi možnosti najema ležalnikov in senčnikov. Plažo Bačvice nadzirajo izkušeni reševalci, tako da se lahko starejši popolnoma sprostite in uživate na soncu, medtem ko se vaši otroci zabavajo v vodi in na velikem “gumijastem morskem zabavišču”. Plaža Bačvica, okrog nje so številna parkirišča (ki pa jih – resnici na ljubo – hitro zmanjka) je bila zasluženo nagrajena z Modro zastavo – simbolom kakovostne ponudbe in čistega morja.

Kultna pesem »Idemo na Bačvice« (slovensko – gremo na Bačvice) avtorja Iva Ružića – Kalade je znana himna splitskega kopališča, uradno odprtega leta 1919. Bačvice so naravni fenomen, peščena plaža v središču mesta Split, blizu mestnega pristanišča, ki lahko sprejme več kot deset tisoč kopalcev.

Z nastopom spomladanske plime plaža Bačvica postane splitska Copacabana, tukaj so svoj talent odkrili številni znani nogometaši, na Bačvicah se v plitvi vodi – tako poleti kot pozimi – redno igra picigin (opomba: o igri picigin, ki je uvrščena na Unescov seznam nesnovne dediščine, bomo na www.pag.si kmalu spisali poseben članek). Danes so Bačvice splitsko sprehajališče, (odlična turistična) destinacija za generacije vseh starosti, ponoči pa središče zabave za mlade,« opisuje plažo Bačvice domača, splitska turistična skupnost.

Bačvice so vsekakor simbol mesta Splita in celotnega hrvaškega turizma. To je kraj, kjer odraščajo številne mlajše generacije Splitčanov. Plaža Bačvice se nahaja le dobrih 500 metrov od glavne avtobusne postaje v Splitu in okrog 1000 metrov od centra Splita (tudi google zamljevid trdi, da je med lokacijama Dioklecijanova palača in plaža Bačvice le dober kilometer razdalje, ki jo lahko peš opravimo že v slabih petnajstih minutah). Vsekakor je privlačna lokacija le dodaten razlog za priljubljenost te splitske plaže.

Zanimivost: beseda »bačva« po hrvaško pomeni sod, »bačvica« bi lahko – nekoliko nerodno – prevajali »sodček«. Sicer pa hrvaški portal www.topdestinacije.hr zapiše: »Se je morda kdo kdaj vprašal, od kod Bačvicam sploh takšno ime? Čeprav ni uradnih dokazov o tem, zakaj se ta del mesta Split tako imenuje, se domneva, da je takšno ime dobil zaradi dejstva, da so njegove visoke morske skale v obliki soda, sodčka”.

Pogled v zgodovino plaže Bačvice nam razkriva zelo razgledana wikipedija: »Na peščeni plaži Bačvice je bilo zgrajeno moderno kopališče, ki je bilo uradno odprto leta 1919 in je kmalu postalo priljubljeno kopališče meščanov Splita in njihovih gostov. V zalivu so zgradili objekte za kopanje, ki pa so danes preurejeni v restavracije in nočne lokale.

Zaliv Bačvice se je prej imenoval Špalacijun in do konca 19. stoletja so bili v njegovi bližini celo številni vinogradi in polja. Prvo kopališče je bilo odprto leta 1891 s prizadevanji Ivana Košćine in je obsegalo dolg lesen pomol na stebrih, zabitih v pesek, in z lesenimi kabinami na obali. Leta 1901 so plažo z visoko ograjo razdelili na dva dela, moški in ženski del, ter prepovedali kopanje moškim in ženskam na plaži ob istem času dneva. Staro kopališče je leta 1915 uničilo neurje«.

Med sprehajanjem po plaži Bačvice našo pozornost pritegneta dve spominski tabli. Prva razkrije, da je bila prav na plaži Bačvice leta 1908 odigrana prva vaterpolska tekma na Hrvaškem. Druga spominska tabla pa nas vrača v leto 1913, ko je bila na Bačvicah organizirana prva tekma v plavanju, potapljanju in skokih v vodo.

Dodajamo še zanimivost: Eno izmed kulminacij »erotične privlačnosti« splitske Bačvice dosežejo leta 1983, ko so na plaži Bačvice posneli legendarni videospot za reklamo za gazirano pijačo Pipi podjetja Dalmacijavino, v katerem je sodelovala Ana Sasso, nekdanja miss Jugoslavije. Danes je na plaži Bačvice postavljen »baročni kip Pipi«, ki slavi »neizklesano telo«.

Za konec članka, ki ima v fokusu plažo Bačvice, namenimo nekaj besed še sami okolici, ki bi jo Splitčani v »upravnem« in hrvaškem jeziku imenovali »stambena četvrt i gradski kotar hrvatskog grada Splita«. Med kulturnimi in zgodovinskimi spomeniki »četrti Bačvice« le nekoliko izstopa cerkev Gospe od Pojišana iz 10. stoletja, zgrajena nad zalivom Bačvice, na območju Pojišan.

Mnogo bolj kot omenjena cerkev je – predvsem s strani turistov – obiskan poletni kino Bačvice. Kino Bačvice je bil odprt leta 1956 in je eden najbolj posebnih kinematografov na Jadranu, sedaj je s polnimi pljuči zadihal v sklopu projekta Kino Mediteran (glej naš članek z naslovom Kino Mediteran, kino pod zvezdami).

Turistom se bo verjetno mnogo bolj pomembna zdela informacija, da je splitski mestni predel Bačvice znan po številnih ulicah meščanskih vil, na Bačvicah je bil namreč v zadnjem stoletju nastanjen »bogatejši sloj splitskih meščanov«. V teh vilah se danes, predvsem med turistično sezono, oddajajo številni turistični apartmaji.

Turisti z nekoliko debelejšo denarnico pa se morebiti raje nastanijo tik ob plaži Bačvice, v prestižnih hotelih Park, Briig in Villa Harmony. Dva od njih, Hotel Briig in Hotel Villa Harmony sta ob svoji gradnji v Splitu, predvsem v gospodarsko-arhitekturni srenji, dvignila nemalo prahu, pralo se je polno umazanega perila. Ampak to pa zahteva že nek popolnoma nov članek. Zato dovolite, da se na tem mestu raje poslovimo in le povabimo … na športni picigin, na legendarno plažo Bačvice. 🙂

Ps. Fotografije: fotografi Hrvaške turistične skupnosti in Turistične skupnosti Split, L33T Digital Agency ter novinarji www.pag.si. Z veseljem dodajamo še, da je tekst nastal s podporo hotela Rotondo iz kraja Seget Donji.

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem