Compare Listings

Plaža Ručica, najlepša paška plaža?!

Plaža Ručica na otoku Pagu

Plaža Ručica v bližini kraja Metajna na otoku Pagu je ena izmed najbolj znanih in lepih plaž na otoku Pagu. Še več, plažo Ručica lahko zlahka uvrstimo na seznam najlepših plaž na Hrvaškem. Nekateri spletni portali pišejo, da je dolga, atraktivna plaža Ručica peščena, toda mi iz uredništva www.pag.si jo vsekakor raje uvrščamo med prodnate (peska je nekoliko več le na enem delu plaže).

Plaža Ručica na otoku Pagu

Plaža Ručica je zaradi svoje neomadeževane lepote zelo priljubljena lokacija za snemanje video spotov in reklam svetovno znanih blagovnih znamk (Vogue), zelo priljubljena pa je tudi med glasbeniki (npr. glej Severina – Unaprijed Gotovo in Ana Rucner – I Will Follow Him). Neokrnjena narava, kontrast modrega morja in belega kamna ter – čez Paški zaliv – pogled na mesto Pag vas bodo skorajda zagotovo navdušili. Plaži Ručici smo peli hvalospeve tudi v našem izredno branem članku z naslovom 10 najlepših paških plaž.

Plaža Ručica je, tudi če nimate čolna ali barke, zelo enostavno dostopna. Od kraja Metajne, ki je del paških Barbatov (še Zubovići, Kustići, Vidalići), je plaža Ručica oddaljena približno en kilometer. Z avtom se zapeljete skozi Metajno, naredite skok čez položen grič, pa ste že skorajda na enem izmed dveh parkirišč plaže Ručica. Z obeh parkirišč imate približno 5 minut hoje do plaže Ručica, ki je dolga okrog 300 metrov.

Če se boste peljali mimo cerkvice ob pokopališču, boste prispeli do »južnega« parkirišča. To je na tisti strani, kjer je sami plaži tudi lokal. Drugo, »severno« parkirišče pa najdemo ob slikovitem območju, “prehodu” Kanjon. Tam se je leta 2022 ob skalnatem pobočju še zidal nekakšen gostinski objekt (zaznamuje ga vzidan čoln), nad njim pa teče potka do majhnega razgledišča.

Neustavljivi vonji rastlin in morja, žgoče sonce in topel vetrič na plaži Ručica bodo hitro dopolnili občutek bivanja v srcu Sredozemlja. Voda plaže Ručica je prelestna in zelo osvežilna. Še posebej, če imate s seboj manjše otroke, priporočamo, da imate s seboj celostno zaščito pred vročim soncem (sončne kreme, senčniki, plažni šotorček). Kakor smo že omenili, žejni in lačni na plaži Ručici na boste, saj se je tja umestil dokaj velik »beach bar«.

Pogled po okolici plaže Ručica, vam bo hitro razkril, da se »sprehajate po Luni ali pa po kakšnem drugem planetu«. Prepoznavna burja je namreč na severozahodni strani otoka Paga zbrisala skorajda vso zemljo in rastlinje, kolikor ga je ostalo, ga bodo našle trdožive ovce.

Kamen je rdeča nit tako bližnje športno-adrenalinske poti Life on Mars, plezalne stene Stogaj (tam pri izredno fotogenični plaži Beritnica), pa tudi okrog 15 kilometrov oddaljenega t.i. “vesoljskega in skrivnostnega” Paškega trikotnika. Skratka, okrog vas je pokrajina, ki osupne in navduši hkrati. Opozarjamo pa na skrajno previdnost in preudarnost, če se boste (v vročih urah) odločili za sprehajanje, treking po tej »paški mesečevi deželi«.

Sicer dodajamo še, da smo na www.pag.si o plaži Ručica pred leti že pisali v prispevku z naslovom Plaže na Pagu – 4. del. Takrat smo zapisali: »Ručica je brez dvoma najbolj znana plaža otoka Paga, ki se vsako leto zavihti na številne liste najlepših hrvaških plaž. V Ručici morje obliva širok ljubek zaliv z drobno prodnato plažo, oči pa se spočijejo na strmih obalah in pogledom na mesto Pag na drugi strani zaliva. Do nje lahko pridete s čolnom ali avtomobilom. Plaža Ručica je popularna tako med mladimi, kot tudi družinami. Na koncu ceste sta dve travnati parkirišči, vsako na eni strani zaliva. Od tam je na obalo le par minut hoje. Sprehodite se do bližnje lesene gostilne, zanimivo umeščene med skale v ozkem prehodu. Imenuje se prav primerno, Kanjon.

Kot večina paških plaž, Ručica nima lastne sence, vendar je ob plaži majhen bistro, kjer se lahko osvežite in kaj prigriznete. Jadransko morje je sinjemodro do turkizne barve, tudi zaradi mivkastega dna. Plaža Ručica je zato odlična tudi za igre v vodi in sproščeno igro otrok. Ob večerih, ko skalnate obale vsenaokrog zažarijo v zahajajočem soncu, je na plaži Ručica prelepo. Kljub temu, da je to ena najbolj oddaljenih plaž na otoku, je plaža Ručica izredno dobro obiskana, saj njena lepota in spokojnost zaliva nikogar ne pusti ravnodušnega«.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Novalja in novinarji www.pag.si.


Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem