Compare Listings

Barbati

Plaže na Pagu – 4. del

Barbati se imenujejo naselja ob zalivu Caska: Kustići, Vidalići, Zubovići in Metajna in so izredno slikovit del otoka Pag.

Plaže na Pagu – 4. del

Izredno slikovit del otoka Pag so Barbati. Tako se imenujejo naselja ob zalivu Caska: Kustići, Vidalići, Zubovići in Metajna. Pri Metajni se cesta konča, za hribom, le 1 km proč, pa se razprostira imeniten zaliv Ručica. Vasici Kustići in Vidalići imata vsako svojo manjšo plažo.

Kustići nimajo samo ene plaže, temveč ima vsaka hiša svoj dostop do morja. Obala je delno zbetonirana in delno nasuta s finimi drobnimi kamenčki. Ob obali je več klopc in zbetoniranih širokih in ožjih pomolov za privez čolnov, nastavki za senčnike in skakanje v morje, saj se dno hitro spusti. V vodo lahko greste bosi, saj ni ostrih kamnov. Na plaži ni naravne sence, jo pa nekaj dajejo zasajeni oleandri. Povsem na plaži je tudi žar in gostilna.

Vidalići imajo novozgrajeno apartmajsko naselje. Z velikega parkirišča je enostaven asfaltiran dostop do 100 m oddaljene plaže. Je 15 m široka in dolga 250 m in drobno prodnata, delno zbetonirana. Ima nekaj naravne sence, na voljo so tudi senčniki. V bližini je restavracija in kavarna, nekaj klopi, košev za smeti. Ima veliko manjših pomolov za skakanje v vodo in sončenje. Na plaži se lahko tudi potapljate z masko.

GPS       44° 53′ 93″N in 14° 94′ 63″E

Zubovići se ponašajo z dvema plažama.

 • Glavna plaža se imenuje Veli žal in ima prijeten senčen lokal s pijačo na sami plaži, kjer lahko tudi kaj pojeste, vrtijo nevsiljivo prijetno glasbo in Wifi dela odlično. Sončni zahodi so tu prelepi. Parkirate v vasici in se sprehodite do obale. Plaža je posuta z drobnimi finimi okroglimi kamenčki. Zaliv končuje obzidan hribček, na drugi strani je skalnat zaliv, od koder so vidni čudoviti sončni zahodi. Plaža je široka in urejena, nima pa lastne sence. Primerna je za družine z otroki, saj je dostop v vodo enostaven in položen. Od tu je prelep razgled na Paški zaliv in najvišji vrh otoka, Sv. Vid. Psi imajo prost dostop na plažo. Idealna je tudi za vodne športe in igre.

  Zubovići, plaža Veli žal
 • med hišami vasice je za pomolom, kjer se dostikrat mudijo ribiči, skrita pod peščenim klifom še plaža Podpećine. Do nje je le nekaj minut hoje. Klif daje nekaj sence. Plaža ni velika, nudi pa nekaj več miru kot glavna plaža. Ima drobne kamenčke, dostop v vodo je enostaven.
 • Del Zubovićev je naselje Dražica, ki ima tudi svojo plažo. Do nje se spustimo od skupine hiš na hribu. Našli boste široke pomole in platoje za sončenje ter dostop v morje. Če nadaljujete po poti, boste prišli še do plaže Plat.
 • Plat je široka plaža, do katere lahko pridete po precej strmi cesti z avtom iz Zubovićev proti Metajni in parkirate v bližini. Ali pa se podate peš po slikoviti potki, vsekani v skalo s prekrasnimi razgledi na Paški zaliv. Ta pot ni za vrtoglave, je pa imenitna bližnjica in ena od najbolj slikovitih poti na otoku. Ves čas (iz Zubovićev 15 minut hoje) boste pod seboj občudovali zelenkasto morje s prelepimi zalivčki za kopanje, v skalo vsekano pot z zidcem, po kateri hodite in skalnati hrbet na drugi strani zaliva s Sv. Vidom v osredju.  Na plaži je WC, prijeten lokalček s senco. Ob robu plaže je del za pasje ljubljenčke. Plaža je zelo  priljubljena, saj je lepa in velika ter dostopna tudi z avtom. Morda na prvi pogled zgleda bolj divja, vendar jo skrbno vzdržujejo in čistijo in je tudi za kopanje zelo prijetna. Nima pa sence, kot večina paških plaž.

  Zubovići, Plat
 •  čisto zraven je plaža Orada. To je široka plaža brez sence, s prodom in delno kamnita.

GPS       44° 51′ 87″N in 14° 99′ 34″E

 Ko z avtomobilom prispete na konec  Barbatov,  v vas Metajna, plaže še ne boste videli, saj je na drugi strani hriba, prihod na njo pa vam vzame sapo.

 • Ručica je brez dvoma najbolj znana plaža otoka Paga, ki se vsako leto zavihti na številne liste najlepših hrvaških plaž. V Ručici morje obliva širok ljubek zaliv z drobno prodnato plažo, oči pa se spočijejo na strmih obalah in pogledom na mesto Pag na drugi strani zaliva. Do nje lahko pridete s čolnom ali avtomobilom. Popularna je tako med mladimi, kot tudi družinami. Na koncu ceste sta dve travnati parkirišči, vsako na eni strani zaliva. Od tam je na obalo le par minut hoje. Sprehodite se do bližnje lesene gostilne, zanimivo umeščene med skale v ozkem prehodu. Imenuje se prav primerno, Kanjon. Kot večina paških plaž nima lastne sence, vendar je ob plaži majhen bistro, kjer se lahko osvežite in kaj prigriznete. Morje je sinjemodro do turkizne barve, tudi zaradi mivkastega dna. Plaža je zato odlična tudi za igre v vodi in sproščeno igro otrok. Ob večerih, ko skalnate obale vsenaokrog zažarijo v zahajajočem soncu, je tu prelepo. Kljub temu, da je to ena najbolj oddaljenih plaž na otoku, je izredno dobro obiskana, saj njena lepota in spokojnost zaliva nikogar ne pusti ravnodušnega.

GPS       44° 29′ 59.761″N in 15° 1′ 17.042″E

Metajna, Ručica
 • Beritnica je malce odmaknjena plaža, ki pa je vredna 20 minutne hoje do nje. Parkiramo lahko blizu plaže Ručica pri Metajni. Vzpnemo se na hrib in se med skalovjem po potki spustimo v sosednji zaliv. Čisto blizu nad plažo je znano plezališče Stogaj. Na plaži pritegnejo pogled predvsem tri velike skale ob obali. So zelo slikovite in naredijo to plažo nekaj posebnega. Na plaži ni sence. Je prodnata z drobnimi kamenčki in široka ter prostorna. Zlasti popoldne so tu lepe barve zaradi zahajajočega sonca. Do nje lahko pridemo tudi s čolnom. Ko na vrhu hriba prvič zagledamo modrino morja v Paškem kanalu, obdanega s svetlim skalovjem, se nam bo gotovo izvil vzdih občudovanja. Nima toliko obiskovalcev kot bližnja Ručica, zato je doživetje na tej plaži bolj pristno. Med potjo lahko v skalah opazite tudi amonite, okamenele fosilne živali iz pradavnine.

 GPS       44° 29′ 51.837″N in 15° 1′ 39.829″E

Metajna, Beritnica

 V tem delu otoka ob Paških vratih pa še ni konca prelepim plažam.  Vendar boste do njih najlaže prišli s čolnom.

 • Slana je odlična izbira za tiste, ki ne marajo gneče in vrveža kopalcev. V zalivu je čarobna tišina, ki jo občasno prekine zvok galeba ali orlov z okoliških sten. Morje je sveže, plaža pa primerna za sončenje, dostopna je le s čolnom. To je ena izmed lepših paških plaž, kopalci jo imajo zelo radi. Na nje je zelo droben prod, prijeten za hojo in sončenje. Dostop v morje je udoben, položen, v vodi smo lahko sproščeni, saj so kamni ploščati. Za otroke je ta plaža odlična, saj se lahko lepo igrajo tako na plaži kot v vodi. Na plaži je tudi izvir pitne vode. Zato jo obiskujejo tudi paške ovce, ki so zanimiv dodatek počitniškim fotografijam. Naravne sence na plaži ni, razen v zavetju večjih skal. Morje je tu zelo mirno in izredno čisto.

   GPS       44° 29′ 47.419″N in 15° 3′ 1.48″E

Metajna, plaža Slana
 • Paška vrata in Velebitski kanal je plaža med Beritnico in plažo Malin. Kakor vse na tej strani Velebitskega kanala, je tudi ta plaža najlaže dostopna s čolnom. Voda je čista, obala peščena in z drobnim prodom, morje se zlagoma spušča. Tu boste imeli več zasebnosti, saj na njej običajno ni veliko kopalcev. Lastne sence ta plaža nima. Primerna je tako za romantike, kot tudi za družine z majhnimi otroki.
 • Sušac je ena od treh plaž v Paških vratih (Malin, Sušac, Slana). Nalaže pridemo do nje s čolnom. Na njej zaradi tega sicer ni gneče, je pa kar priljubljena. V bližini je izvir vode, ki s svojo zeleno travo popestri videz te kamnite puste plaže, kot jih je večina v Barbatih. Na njej je droben prod, morje pa je zelo prijetno toplo in lepe barve. Sence na plaži ni, razen ob zavetju večjih skal. Obiskujejo jo tudi galebi.

GPS       44° 29′ 16.561″N in 15° 2′ 57.773″E

 • Malin je plaža z drobnim prodom v Paških vratih. Do nje lahko pridete le s čolnom. Blizu je izvir vode, zaradi česar je tam tudi nekaj trave.

GPS       44° 29′ 1.13″N in 15° 3′ 29.908″E

Še več lepih paških plaž najdete na teh povezavah:

 

 

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem