Compare Listings

10 najlepših plaž v Splitu

Plaže Split

Split je utripajoče srce Dalmacije s številnimi lepimi plažami za vsak (turistični) okus. Skorajda neverjetno je, da ima Split z okrog 200 tisoč prebivalci toliko odličnih in raznolikih plaž za kopanje v morju. Vabijo predvsem prodnate in betonske plaže, na peščeni se igra znameniti picigin. Bačvice, Žnjan, Kašjuni in ostale atraktivne splitske plaže vabijo, da se poženemo v modro morje. Čof!

Plaže Split

Plaže Split. Poglejmo podrobneje. Split je drugo največje mesto v Republiki Hrvaški. Je največje mesto v Dalmaciji in središče skoraj vseh večjih dogodkov na Jadranu. Posebno pozornost pritegne Dioklecijanova palača, iz katere se je pravzaprav razvilo samo mesto Split. To je ena izmed redkih palač na svetu, kjer še zmeraj živijo ljudje. Predstavljajte si, da se sprehajate po dva tisoč let stari palači in vidite otroke, ki se tam igrajo, ljudje zajtrkujejo, pijejo kavo, sušijo perilo.

Tudi zaradi vsega tega je Split tako čaroben. Pravzaprav ni pomembno, kdaj ga obiščete, saj mesto Split izžareva (skorajda) enako lepoto v vsakem letnem času. Ne zamudite sprehoda v tem sončnem dalmatinskem mestu po znameniti promenadi – »rivi«, posedite na Matejuški in poslušajte kričeče galebe, uživajte v šumu valov modrega Jadrana in paberkovanju bližnjih ribičev na svojih ribiških barkah.

Split diha s posebno energijo Mediterana in zato se v glavno mesto Dalmacije radi vračamo znova in znova. Split ima – seveda – tudi številne lepe plaže. Plaže v Splitu so zanimive in privlačne ne glede na letni čas. Poleti se gremo na plaže osvežit, v manj vročih oziroma toplih mesecih pa se lahko po/ob njih vsaj sproščeno sprehodimo. V tem članku smo naredili izbor najlepših splitskih plaž, pridružite se nam pri našem sprehajanju in ocenjevanju.

1. Plaža Bačvice

Plaža Bačvice je najbolj priljubljena in pravzaprav edina peščena plaža v Splitu. Plaža Bačvice se nahaja na južni strani Splita, od Dioklecijanove palače je oddaljena le dober kilometer. Plaža Bačvice, ki je dolga okrog 500 metrov, ima odlično infrastrukturo, vse kar si lahko zaželite – tuše, kavarne in bare, garderobe, plažne klube, restavracije, otroško igrišče, skakalnice in različna vodna vozila za najem in zabavo.

Upoštevajte, da je sivkasto-rjav pesek v Bačvicah zelo fin (dokaj podoben mivki) in da se zavleče prav povsod (v kopalke, brisače in torbe). Če imate radi bosonoge sprehode po pesku globoko v morju, katerega globina se poveča šele po relativno dolgi hoji, potem je ta plaža, plaža Bačvice, popolna za vas. Tudi, če boste na plažo Bačvice peljali majhne otroke, potem je to odlična izbira. Če radi spoznavate ljudi, potem je plaža Bačvice idealna plaža za vas. Če pa imate radi bolj samotne (in umirjene) plaže, potem splitska plaža Bačvice vsekakor ni primerna vas.

Plaža Bačvice je znana kot kraj za zabavo, pa saj to ni niti posebej presenetljivo, saj vendarle velja za glavno mestno plažo. Na plaži Bačvice se kopajo številni Splitčani, mladi in stari, pa tudi turisti. Plaža je najbližje centru mesta, zato je to še dodaten razlog. Od »rive« do Bačvic je le slabih 10 minut hoje. Na Bačvicah si lahko izposodite tudi senčnike in ležalnike, ki pa jih zaradi gneče pogostoma zmanjka.

Plaža Bačvice je del identitete mesta, je ogledalo mesta Split. Npr. če vidite mlade pa tudi starejše ljudi, ki neumorno tekajo sem ter tja po plaži in se neizmerno trudijo, da bi ujeli majhno žogico, vedite, da igrajo »picigin«. Igra picigin je bila izumljena prav tukaj, v Splitu, na plaži Bačvice. Picigin se sicer igra samo na plažah, temeljno pravilo igre je preprečiti, da bi žogica padla v morje. Plaža Bačvice je še posebej primerna za picigin, zaradi tukajšnjih trdih peščenih tal igralci zlahka tečejo v plitvem morju in brezskrbno uživajo v igri.

Igra picigin je zaščitena kot kulturna dediščina in tukaj na Bačvicah prav vsako leto poteka neuradno svetovno prvenstvo. Lokalni splitski spektakel je ponavadi na urniku v začetku poletja, verjemite lepo je sodelovati ali pa vsaj spremljati ta zanimiv športno-zabaven dogodek.

Bačvice zagotovo niso idealne za potapljanje v morju, so pa odlične za sprehode in lahkotno plavanje, za že omenjene igre v pesku, osvežitev in druženje tako na plaži kot v bližnjih restavracijah. Zvečer plaža Bačvice postane odlično mesto za zabavo, številni mladi in turisti pa v plesnem ritmu neredko zibajo svoje boke vse do zgodnjih jutranjih ur, včasih zabavo popestrijo tudi z nočnim kopanjem.

Katalinke (na google zemljevidu glej Katalinića brig), kot se imenuje ta lokacija v domačem žargonu, je primerna za skakanje v morje. Nahaja se nekoliko bolj zahodno od same plaže Bačvice. S tega hribčka imate popoln pogled na zaliv, plažo Bačvice. Pod točko Katalinke se nahaja še ena, težje dostopna plaža s skalami. Katalinke, tam je tudi gozdiček s klopmi, na katerih lahko zvečer uživate v samoti in čudovitem sončnem zahodu.

Katalinke so všeč predvsem mladini, ki prihaja na te klopi preživljat vroče poletne večere. Za konec dodajamo le, da lahko pot na Bačvice iz splitskega trajektnega pristanišča vodi preko železniških tirov in mimo splitske železniške postaje, na tej poti vam bodo družbo delale grafitne slikarije splitske ulične umetnosti.

2. Plaža Kašjuni

Plaža Kašjuni je še ena priljubljena plaža Splitčanov, pa tudi prebivalcev iz same okolice Splita. Morebiti imajo pravi domačini iz centra Splita res raje svojo znamenito plažo Bačvice, vsi ostali, ki so nam morebiti nekoliko manj všeč peščene in plaže z veliko gneče, pa rade volje bežimo tudi na plaže izpod slovitega splitskega hriba Marjan (še nekoliko dlje od Galerije Ivana Meštrovića, ki slavi slovitega hrvaškega kiparja).

Kašjuni se nahajajo na zahodni strani mesta Splita, zato je ta plaža, poleg Sustipanskega parka in pokopališča, eden od najlepših splitskih destinacij za opazovanje romantičnega sončnega zahoda.  Do plaže Kašjuni je enostavno priti peš, a ne v vročih poletnih dneh, sploh če ni zgodaj zjutraj. Zato priporočamo druge, hitrejše prihode na plažo Kašjuni: z avtom, z avtobusom številka 12 s postaje Sveti Frane na splitski »rivi« ali pa s priročnim kolesom – če spet ne bo prevroče.

Do plaže Kašjuni lahko pridete iz centra mesta ali iz gozdnega parka Marjan, ki ponuja številne oblike rekreacije – od pohodništva, prostega plezanja, teka, fitnesa na prostem, tam je tudi manjši živalski vrt. Velika prednost plaže Kašjuni je čudovit pogled z morja na prelepi Marjan. Vidimo lahko čudovito zelenilo, rože in drevje, ki se steguje proti morju, pa tudi cerkvice, ki so bile izklesane v sami skali splitskega hriba Marjan.

Poleg tega imate v neposredni bližini plaže Kašjuni tudi majhno in ljubko plažo za pse, od leta 2016, ko so plažo Kašjuni prenovili, pa vabijo tudi posamezni bari, ki ponujajo osvežilne pijače in različne oblike hitre hrane. Na plaži Kašjuni so na voljo tudi plačljivi tuši, senčniki, ležalniki in tako imenovani baldehini – nekoliko bolj luksuzna in udobna različica ležalnikov.

Plaža Kašjuni je prodnata, dolga pa je okrog 750 metrov. Parkiranje je brezplačno, pametneje pa je parkirni prostor iskati nekoliko nad plažo, saj se vsa prosta parkirna mesta ob sami plaži zelo hitro zapolnijo. Če se boste sprehodili skorajda do konca plaže Kašjuni, boste prišli do nekoliko večje skale, ki označuje neuradno nudistično plažo. Če imate radi nudizem, je to idealen kraj za vas. Morje na plaži Kašjuni je dokaj zaprto, zaliv je precej zaščiten, zato je tu morje večinoma toplo in idealno za tiste kopalce, ki ne marajo »osvežilnih šokov«, ko skočijo ali stopijo v morje.

3. Plaža Obojena

Kakšen kilometer pred plažo Kašjuni boste naleteli na še eno prodnato plažo – Obojena (no, ta pa se nahaja skorajda neposredno izpod Galerije Meštrović in predvsem Meštrovićeve Cirkvine – Kaštilac). Plaža Obojena je ena izmed najljubših plaž Splitčanov, zlasti mlajših generacij, saj je dokaj blizu centra mesta, kakšen bar pridno dela »dan in noč«, plaža Obojena pa ponuja tudi možnost skakanja v morje in igranja vaterpola.

Od centra mesta do plaže je le približno 15 minut hoje, na voljo pa je tudi možnost brezplačnega parkirišča, ki je nekoliko večje kot na Kašjunih. Vendar ne pozabite, da če pridete v Split sredi sezone, na primer v mesecu juliju, in plažo obiščete popoldan, verjetno ne bo več prostih parkirnih mest. Nekoč je tukaj deloval znan bar Obojena svetlost, tako je tudi ta plaža dobila ime Obojena. Nekateri prebivalci Splita plažo Obojena imenujejo tudi Kaštelet. Vendar to ni popolnoma točno. Uradno Kaštelet danes velja le za majhno plažico v bližini parkirišča. Tukaj (gostinska) ponudba ni tako raznovrstna kot na plaži Obojena.

Na plaži Kaštelet ni možnosti najema senčnikov ali ležalnikov, morate se znajti sami. Svetujemo, da s seboj prinesete tudi hrano in dovolj pijače, seveda pa ne pozabite tudi na zaščito pred soncem, če želite priti sem.

Na desni strani, za plažo Kaštelet, so visoke skale in še en dodaten, intimen in majhen zalivček, ki ga pogosto zasedajo nudisti ali pa romantični pari. Zraven te majhne plažice je zgrajen manjši pomol, na katerem domačini pogosto igrajo karte in pijejo lokalno vino. Zid, ki ločuje pomol, je pravzaprav meja, ki ločuje »državne parcele«, vse to je namreč del nekdanje splitske Titove vile (dostop tudi sedaj še ni dovoljen).

4. Plaža Žnjan

Žnjan je (novejši) del mesta Split, ki se ponaša z zelo dolgo prodnato plažo (1 kilometer).
Plaža Žnjan se nahaja na jugovzhodnem delu Splita, v smeri Stobreča. Plaža Žnjan je zelo priljubljena med prebivalci istoimenskega in sosednjih splitskih naselij. Do plaže je enostavno priti z avtomobilom ali z mestnim avtobusom – liniji 15 ali 8. Na plaži Žnjan boste zlahka prišli do svojega parkirnega prostora, vse tukaj je namreč zelo prostorno.

Plaža Žnjan je idealen kraj za velike družine, še posebej za otroke, saj jih tukaj pričakujejo pravi mini igralni parki (trampolini, napihljiva igrala, peskovniki in podobno). Starejšim, ki tukaj zlahka najamejo senčnike in ležalnike, med igro otrok ne bo dolgčas, saj se plaža Žnjan ponaša s številnimi raznolikimi gostinskimi objekti. Na Žnjanu obratujejo številni lokali in bari, občasno se celo ponoči razvijejo divje zabave.

Tudi sicer je na plaži Žnjan skoraj vedno zelo živahno, ljudje tekajo, rolajo, sprehajajo hišne ljubljenčke, se igrajo z otroci, plavajo in brezskrbno uživajo. Morje na Žnjanu je čisto in primerno tudi za snorkljanje. Temperatura morja je lahko v Žnjanu nekoliko nižja, ker je tu »morje nekoliko bolj odprto«, kot zanimivost pa dodajamo, da so na Žnjanu že večkrat videli delfine, pred davnimi leti pa je obiskovalce presenetil celo morski pes.

Vendar ni razloga za strah in skrb, plaža Žnjan je izredno varna, tukaj je tudi reševalec iz vode, ki ves čas budno spremlja, če je vse v redu. Sprehajanje po plaži Žnjan vas lahko  zanese vse do Duilova in še ene splitske pasje plaže, kamor lahko na poletno osvežitev pripeljete svojega kosmatega družinskega člana. Hotel Duilovo je sicer  zanemarjen, popisan z grafiti in ni turistična lokacija vredna ogleda. Je pa res, da veliko mladih pride sem zaradi idealnih fotografij za družabna omrežja, druženj in lepega pogleda na Jadransko morje, ki ga ponuja ta propadajoča stavba.

5. Plaža Prva voda

Plaža Prva voda, v bližini stadiona Poljud, ki je še posebej pri srcu navijačem nogometnega kluba Hajduk,  je le ena izmed številnih plaž, ki jih najdete pod naravnim parkom, hribom Marjan. Prodnata plaža Prva voda je dokaj majhna, v dolžino meri samo 50 metrov. Splošno znano je, da je morje na tem koncu Splita vedno najbolj hladno, zato se tem plažam izogibajte, če imate rajši toplejšo morsko vodo.

Če ste športni tip in ste radi športno aktivni tudi na dopustu, pa je npr. plaža Prva voda idealna plaža za vas, saj vam lahko služi kot popolna osvežitev po teku, kolesarjenju ali treningu na Marjanu. Nekatere plaže izpod Marjana imajo tuše, večina jih nima. Če vas skrbi pitna voda, ne skrbite, saj so viri pitne vode tukaj zelo pogosti.

Marjan je, kakor že veste, tudi velik rekreacijski center na prostem, kjer lahko brezplačno uživate v lepotah narave. Če niste vedeli, obisk Splita ni popoln brez obiska Marjana. Hrib Marjan je bil opevan v številnih pesmih, še posebej je treba tukaj omeniti dalmatinske klape, ki so pod Unescovo zaščito, in zares bi bilo škoda, da ne obiščete »tega svetega splitskega hriba«.

Skorajda vse plaže pod Marjanom so prodnate, najdejo pa se tudi betonske ali pa »skalnate«, za te potrebujete solidno obuvalo, da si ne poškodujete nog. Najboljše pri plažah pod Marjanom je zagotovo naravna senca, ki jo praviloma ustvarjajo dišeči borovci. Se pa je na teh plažah tudi lepo potapljati, še posebej na globinah 3 ali 4 metre, mogoče tudi nekoliko globlje, saj boste tako lahko lepo opazovali morsko življenje – ribe, školjke, spužve, itd.

6. Plaža Bene

Betonska plaža Bene je nekoliko slabše dostopna kot ostale plaže pod Marjanom, ker je preprosto najbolj oddaljena. Kljub temu je plaža Bene, dolga je okrog 200 metrov, še vedno zelo priljubljena, predvsem zato, ker do nje vodi  avtobusna linija 12. Zadnja avtobusna postaja je od plaže Bene oddaljena le 3 minute hoda. Ta del ceste, ki vodi z obeh strani Marjana, je sicer zaprt za avtomobile in sem lahko vozijo samo mestni avtobusi z južne strani. Prav tako je tukaj prepovedana vožnja s skuterji.

Zato pa se na plažo Bene radi podajo številni kolesarji. Torej, če radi kolesarite, dan pa ni prevroč, se le podajte v avanturo na plažo Bene. Čaka vas prekrasna morska osvežitev, ne manjka pa tudi ponudbe različnih turističnih uslug, še posebej so priljubljene kajakaške ture (skoraj vse se začno in končajo na plaži Bene). Plažo Bene krasi gost borov gozd, ki odlično ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, zato je ta kos splitske obale zelo priljubljen med domačini, ki ne marajo sonca in predvsem starejšimi prebivalci ter otroki. Mimogrede, moja zlata »nona« (babica) me je redno vodila na plažo Bene.

Na plaži Bene boste zlahka našli kakšen barček s pijačo in simbolično hrano, na voljo pa so tudi igralni otroški park, teniška igrišča, kamnite mize in klopi, tobogani, skakalnice, zunanji fitnes in celo prostor za jahanje ponijev, seveda so na voljo tudi tuši s sladko vodo. Plaža Bene je večinoma betonska, morsko dno pa je v veliki meri peščeno in zato idealno za otroke in starejše, ki so jim še posebej pomembni enostavni dostopi in vstopi v morje.

7. Plaža Ježinac

Prodnata Plaža Ježinac, v dolžini 500 metrov, se nahaja tik pred plažo Obojena (pod sprehajališčem oz. »šetalištem« Ivana Meštrovića). Če se odločite za sprehod iz centra mesta do plaže Ježinac (dobra dva kilometra) ali plaže Obojena po morski strani ob obali – kar je zelo priporočljivo, boste uživali v številnih razgledih in »žuborenju splitskega življenja«.

Plaža Ježinac je obdana z dokaj redko vegetacijo in borovim gozdičkom. Gostinska ponudba tukaj je dokaj borna, zato se je morebiti treba založiti s hrano, pijačo in pa tudi ostalimi (nujno) potrebnimi stvarmi za plažo. Plaža Ježinac se nahaja v tistem delu Splita, ki velja za precej luksuznega, praviloma pa plaža Ježinac ni primerna za majhne otroke, odrasli pa na njej neizmerno uživajo.

Dodatni bari, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo, se nahajajo tik pred hotelom Jadran in šolo jadranja. Do njih potrebujete le pet minut hoje, enako kot tudi do same plaže Obojena, ki jo krasi bar v »prvi vrsti ob morju«.

Skale na plaži Ježinac znajo biti ostre, številne celo relativno visoke in nevarne (previdno!), vendar so idealne za skakanje v morje. Predvsem najstniki tukaj radi tekmujejo, kdo bo naredil najlepši skok v vodo. Sicer velja, da je morje ob plaži Ježinac relativno toplo, zato je toliko zanimivejše za snorkljanje.

Eden od razlogov, zakaj se ta plaža imenuje Ježinac, je prav zaradi bodečih, črnih morskih ježkov. V informacijo, če vam ni poznano, morski ježki so odlični indikatorji izjemno čistega morja in v umazanem morju sploh ne preživijo. Edina slabost morskih ježkov je, da morate paziti, da se ne zbodete na njih, zato je obuvalo za plavanje na plaži Ježinac priporočljivo.  Dodajamo le še, da lahko na plaži Ježinac najdete nekaj zanimivih ostankov preteklosti, npr. svinčen, razpadajoč top.

8. Plaža Ovčice

Plaža Ovčice je še ena od zelo priljubljenih plaž domačinov. Zanimivo je, da se na plaži Ovčice zbirajo vse generacije Splitčanov, res pa je, da tukaj v veliki meri vendarle prevladuje mladež. To še posebej velja za tople poletne večerne ure, ko se tukaj dokaj spontano neredko odvijejo številni manjši glasbeni dogodki. Takrat najstniki, nazdravljajoč s pijačo, – kot na ukaz – posedejo vse klopce in kamnite zidove ob sami promenadi.

Na splitsko plažo Ovčice je izjemno priljubljeno prihajati z vnaprej kupljeno pijačo (v trgovini) in se razigrano ter sproščeno družiti s somišljeniki. Na plaži Ovčice ni nič nenavadnega slišati zvokov akustičnih kitar in številnih mladih glasbeno talentiranih duš, ki v zanosu prepevajo ob spremljavi vseh prisotnih. Pitje alkohola na plaži Ovčice ni tabu, a dokler je vse nekako v »mejah normale« lahko nekoliko zamižimo na eno oko, kajne? Naj se mladi veselijo, preden bodo nekaj let starejši spoznavali tudi nekoliko bolj krute strani življenja.

Zakaj se ta plaža imenujejo Ovčice – ne vem, zagotovo pa vem, da tukaj ni ovac. Na plaži Ovčice boste našli dokaj čisto morje, prod in beton, senčnike in ležalnike, restavracije in bare, možen je celo najem vodnih skuterjev.

Ko se s plaže Ovčice odpravite v smeri proti centru Splita, se znajdete pri teniških igriščih ter kopici lokalov s hitro, toda zelo dobro, hrano. Eden najbolj znanih lokalov s hitro prehrano je legendarna Mala Kuća, ki že vrsto let hrani bližnje lačne kopalce. Tukaj pogosto srečate tudi preklinjajoče starejše moške, ki zaneseno uživajo v znameniti »treseti« – igri s kartami, ki ima italijanske korenine.

Plaža Ovčice zagotovo ni znana po plavanju in potapljanju, prav tako ne po miru in tišini, je pa nepogrešljiv del splitskega življenja, urbanega in zabavnega, podobnega srečamo na Bačvicah, ki se nahajajo zelo blizu. Ti dve plaži sta verjetno prvi kraj, kjer se napije (alkoholizira) večina mladih Splitčanov. Sta pa ti dve plaži neizbežen kraj srečnih in zlomljenih src, pa tudi kraj, kjer se poleti brez slabe vesti in sramežljivosti veseli, poje in pije brez odmora, popolnoma brez zadržkov, »na polno«, ker »življenje je lepo in eno samo«.

9. Plaža Firule

Plaža Firule se v dolžini 300 metrov nahaja v bližini plaž Ovčice in Bačvice ter se nadaljuje tja proti plažama Trstenik in Žnjan. Plaža Firule je torej dokaj blizu centra Splita, je del splitskega sprehajališča in je sestavljena iz čudovitega peska in proda, ki ga imajo otroci zelo radi. Domačini obožujejo plažo Firulo, vendar boste tukaj pogostoma srečali tudi tujejezične turiste.

V bližini so nekoliko lepši hotel, bar in restavracija ter znani klub Zenta, ki je skozi zgodovino večkrat menjal lastnike in ime, pred kratkim je deloval pod imenom Ohara. Dobrohotne sence na plaži Firule je bore malo, le toliko, kolikor jo dopušča naravna senca nekaj borovcev. Na plaži Firule tudi ni možnosti najema ležalnikov ali senčnikov, za vse moraš poskrbeti sam. Upoštevajte, da bo tukaj veliko ljudi, saj je sprehajališče hkrati idealen kraj za otroke, pa tudi hišne ljubljenčke.

Pse pripeljejo domačini sem na sprehod, se z njimi igrajo, v morje jim mečejo igrače, pa čeprav uradno to sploh ni plaža za pse. Ampak, kakor boste opazili tudi sami, če boste kdaj dalj časa v glavnem mestu Dalmacije, da marsikaj v Splitu ni dovoljeno, pa se vendar počne. Dobrodošli v raju splitskega »dišpeta«, svojevrstnega kljubovanja, na katerega so Splitčani izredno ponosni.

Na plaži Firule je postavljen pomol, ki je zelo prikladen za skakanje v morje. Moramo pa reči, da je – na žalost – plaža Firule pogostoma onesnažena. Plaža Firule, skorajda enako kot plaža Žnanj, namreč nemalokrat trpi zaradi nemarnega početja številnih hotelov, velike gostote »ne-zelenih« bližnjih restavracij in barov, tudi bližnje pristanišče s svojimi morskimi plovili vred ne deluje v duhu »ekološkega«. Seveda pa bi bilo škoda, da se ne bi vsaj sprehodili po promenadi ob tej znani splitski plaži in nekoliko pobližje izkusili vsakdanje življenje domačinov.

10. Plaža Trstenik

Čeprav to plažo upravlja bogati splitski Radisson Blu Resort, zato jo mnogi imenujejo tudi plaža Radisson, jo mnogi domačini še vedno smatrajo za eno najbolj onesnaženih plaž v mestu Splitu. Kljub temu je plaža Trstenik, tam v neposredni bližini Žnanja, ponavadi zelo dobro očiščena in vzdrževana. Kakovost morja je – vsaj občasno, v izrednih vremenskih pogojih – na plaži Trstenik zelo odvisna od slabo načrtovane kanalizacije, občasno lahko to neprijetnost kopalci zaznamo celo z vonjem. Predvsem zaradi tega je splitska plaža Trstenik na našem seznamu – popolnoma upravičeno – uvrščena na zadnje mesto.

Plaža Trstenik je prodnata, vendar ne povsem naravna (mnogo boljšega proda je dodano). Število raznolikih turističnih uslug na plaži Trstenik je dokaj omejeno, zlahka pa najdemo  hrano in pijačo, ležalnike, pa tudi garderobe in tuše (nekoliko bolj raznolika je ponudba v VIP prostoru hotelske plaže).

Na splošno je na plaži Trstenik mnogo manj kopalcev kot pa na bližnji plaži Žnjan. Če ne marate kopanja, potem se odpravite na sprehod in nadaljujte proti Žnjanu, odpočijete pa si lahko na eni izmed številnih klopi. Ne svetujem vam, da se tej plaži izogibate, ker je del res lepe promenade ob morju, vsekakor pa, če želite plavati v morju, raje izberite kakšno drugo plažo, ki je veliko boljša in kakovostnejša od te.

Zaključek. Split ne sestavljajo le Dioklecijanova palača, »riva«, stadion Poljud in hrib Marjan. Mnogi turisti se sploh ne zavedajo, da ima Split množico čudovitih plaž, ki ponujajo vse, kar si lahko zaželite – mir, tišino, gnečo, glasbo, restavracije, bare, zabavo, počitek in prosti čas.

Ne glede na to, za katero splitsko plažo se boste odločili, ne pozabite le na eno – bodite prijazni do narave in maksimalno uživajte v lepotah čistega in modrega Jadranskega morja. Spoznajte nekaj domačinov in se nasmejte nalezljivemu dalmatinskemu šarmu in humorju, medtem ko vas vetrič nežno boža skozi borovce in se vam morska sol lepi na lase. Split vas – obsijan s soncem – čaka to in vsa naslednja poletja!

Ps. Tekst in nekaj amaterskih fotografij Valentina Vučičić iz kookylovestotravel.com. Za profesionalne fotografije pa gre zahvala Turistični skupnosti Split in Turistični skupnosti Hrvaške (ter fotografoma: Ivan Sardi in Aleksander Gospić – tudi naslovna fotografija).

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem