Compare Listings

Božični čudež v Postojnski jami

Žive jaslice v Postojnski jami

  • 9. novembra, 2023
  • Svet

Božična pravljica v Postojnski jami. Žive jaslice ene izmed največjih turističnih atrakcij Slovenije bodo spet pripovedovale zgodbo o krščanskem božičnem čudežu. Več kot trideset let tradicije, več kot 100 nastopajočih, angelsko petje, inštrumentalni nastopi, plesne točke, 18 svetopisemskih prizorov na kar 5 kilometrov dolgi predstavi v podzemlju Postojnske jame, ob posebni igre svetlobe in barv – zaradi tega bomo doživeli iskreno zgodbo o ljubezni, upanju in čudežu, ki nas združuje v tem posebnem letnem času. Doživite čarobni božič v Postojnski jami, leta 2023 med 25. in 30. decembrom.

Žive jaslice v Postojnski jami

Pomembno: božična zgodba se v Postojnski jami odvija skozi najlepše kapniške sobane in tako si lahko spotoma ogledate še celoten turistični del podzemnih jam (predlagamo klik na naslednji članek: Postojnska jama in Predjamski grad). Poglejmo si prednovoletno božično zgodbo v Postojnski jami nekoliko podrobneje.

Praznično dogajanje v Postojnski jami je ena najlepših podob božiča na svetu, že leta poročajo tudi največji svetovni mediji. Predstava Žive jaslice v Postojnski jami so namreč edinstveno doživetje božične zgodbe med veličastnimi kapniki. Slovenski turistični portal www.slovenia.info je zapisal: »Postojnska jama z živimi jaslicami, postavljenimi ob petkilometrski turistični poti, predstavlja eno najlepših in najenkratnejših božičnih doživetij na svetu. Najdaljša turistična jama v Evropi je spremenjena v praznično pravljico«.

Božič je krščanski praznik, ki praznuje rojstvo Jezusa Kristusa. Božični običaji vključujejo okraševanje božičnega drevesa, izmenjavo daril, obiskovanje cerkva, pripravo in uživanje posebnih božičnih jedi ter druženje z družino in prijatelji. V mnogih družinah je običaj obiskati polnočno mašo ali druge verske obrede, ki označujejo prihod Jezusa. Čeprav je božič zgodovinsko verski praznik, je praznovanje razširjeno tudi med tistimi, ki niso nujno verni. V mnogih državah se božič zato praznuje kot osnovni družinski praznik z običaji, povezanimi z veseljem, radostjo in medsebojno ljubeznijo.

Pogosto se božično rojstvo Jezusa upodablja s podobami jaslic, kjer so prikazane predvsem osnovne figure Jezusa, Marije, Jožefa, pastirjev in drugih likov, povezanih s svetopisemsko božično zgodbo. Korak naprej »predstavljajo žive jaslice«, kjer se ljudje oblečejo v ustrezna kostumska oblačila in se postavijo v sceno, ki posnema klasično jaslično podobo. Te predstave živih jaslic organizatorji pogosto postavijo v cerkvene dvorane, trge ali druge javne prostore, da bi ljudem omogočili ogled te tradicionalne božične upodobitve. Žive jaslice so enkratna priložnost za ljudi, da doživijo božično zgodbo na nekoliko bolj »pristen« način, ter da se poglobijo v verski in kulturni pomen samega božičnega praznika.

Svetovni splet nam je pomagal izbrskati najbolj znamenite žive jaslice po svetu. Omenil je predvsem naslednje: Basilica di San Francesco d’Assisi (Assisi, Italija; baje naj bi prve žive jaslice v skalni votlini leta 1223 postavil prav sv. Frančišek Asiški), Vatikan v Rimu, Ta’ Pinu – Gozo (Malta), Lagiewniki – Krakov (Poljska), Plaza Mayor – Madrid, Španija, Basilica de Santa Maria – Barcelona (Španija). Na Hrvaškem je v veselem decembru zelo atraktivna božična vas v Dalmaciji (ki pa v fokusu nima živih jaslic). Mimogrede, na posebno božično vzdušje z 1.8 milijona božičnih lučk, na prireditev z imenom Božična bajka Slovenije, vabi Mozirski gaj (park cvetja).

V Sloveniji in njeni (širši) okolici zato žive jaslice v Postojnski jami skorajda zagotovo slovijo kot najlepše, pa – že zaradi svojega podzemnega sveta – tudi zelo unikatne. Božični spektakel v Postojnski jami je atraktiven tudi zaradi največjega novoletnega drevesca v slikovitem podzemlju.

Zagotovo »podjetje Postojnska jama« že več kot trideset let nadvse uspešno postavlja največji božično-novoletni spektakel v Sloveniji, z veliko radovednostjo si ga vsako leto ogleda vsaj okrog 20 tisoč obiskovalcev. Kaj lahko pričakujejo obiskovalci? Organizatorji samozavestno zatrjujejo: »Čarobnih devetdeset minut odkrivanja pravljičnega podzemlja bo nepozabno doživetje za vso družino«. Ker se pri družbi Postojnska jama zavedajo kakovosti svoje prireditve »Božična pravljica« (žive jaslice so del tega) so si zadali nov cilj – uvrstitev na seznam Unesca.

Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj pojasnjuje: “Najprej mora biti to zgodba, ki ima zgodovinsko osnovo, jaslice tvorijo lokalni igralci, razen tistih, ki nastopajo, in če se to prenaša kot tradicija iz roda v rod, in je to nekaj, kar je okolje posvojilo, so to zelo veliki atributi, da enkrat prideš na prestižen Unescov seznam. Žive jaslice so edina prireditev v Postojnski jami, ki nam jo dovoli država. Tako, kot skrbimo za 21 mladičkov (malih zmajčkov), se lotevamo tudi vsakoletnega, zdaj že mednarodno odmevnega spektakla, Božične pravljice.”

Žive jaslice v Postojnski jami bodo, kakor vsako leto doslej, tudi letos zaznamovali bogata kostumografija in videoprojekcija ter dogajanje vzdolž pet kilometrov dolge turistične jamske poti. Božično pravljico bodo pričarale tudi tisočere praznične lučke in praznična okrasitev Parka Postojnske jame. Zagotovo se v Postojnski jami obeta spektakel, ki ga ne gre zamuditi, saj bo več kot 100 igralcev z mednarodno zasedbo nedvomno ponovno ustvarilo bleščeč in nepozaben dogodek.

O zgodovini prireditve živih jaslic v Postojnski jami je novinar Primož Hieng za Slovenske novice zapisal: »Prve je ustvaril režiser Gregor Tozon,« je leta 2017 pripovedovala žal pokojna Gabrijela Brovč, ki je bila dolga leta scenaristka, organizatorka in režiserka živih jaslic v Postojnski jami. »Tozon jih je pripravil dvakrat, ne vem pa, zakaj nadaljnjega sodelovanja ni bilo. Potem je Srečko Šajn, ki je bil v Postojnski jami odgovoren za prireditve, prišel k meni – bila sem mentorica turističnega krožka na Osnovni šoli Miroslava Vilharja, delovala sem tudi v turističnem društvu Postojna – in me povabil k sodelovanju, da bi poiskala ustrezne statiste oziroma igralce. Potem sem kar ostala, vmes so bili trije ali štirje poskusi z režiserji, vendar so kmalu, po nekaj dneh, kar odšli. Ostala sem sama in nadaljevala organizacijo živih jaslic.

Vsako leto smo dobro sodelovali in vsakič smo kaj dodali. Ko je na čelo Postojnske jame prišel Marjan Batagelj, so mi rekli, da naj samostojno prevzamem vso organizacijo. Prvotne žive jaslice smo kar precej spremenili. Uvedli smo glasbo, dopolnjevali smo razsvetljavo. Jaslice v Postojnski jami postanejo zares fantastične prav zaradi igre svetlobe in glasbe. Prirejajo jih lahko v vseh mogočih okoljih, a Postojnska jama je le ena sama.«

Leta 2021 je za spletni magazin www.citylife.si režiser dogodka Janez Serpentes razlagal: »Božična pravljica je družinsko doživetje, ki nas ponovno poveže v skupnost in nas navdihuje s kreativno močjo narave. Podzemni svet Postojnske jame smo zato preobrazili v svetišče, odeto v barvito svetlobo gotskih vitražev. Nadnaravna svetloba angelov na prav poseben način razsvetljuje čudovite in skrivnostne jamske oblike. Naravna katedrala nam v teh težkih časih nudi zavetje, mir in ravnovesje

Tradicionalno Žive jaslice v Postojnski jami potekajo med 25. in 30. decembrom, priprave nanje pa trajajo kar pol leta. Predstave se odvijajo večkrat na dan, od 13.30 ure dalje. Priporočamo topla oblačila in športno obutev. Tudi v primeru hladnega zimskega vremena vas v Postojnski jami ne bo zeblo, saj je v notranjosti stalna temperatura 10 stopinj Celzija. Za 90 minutni program bo celotna družina za enotno vstopnico odštela 115 evrov, vstopnica za odraslega leta 2023 stane 36 evrov, za otroka med šestim in petnajstim letom pa je vstopnina 21,50 evra.

Število vstopnic je omejeno, vsaka vstopnica vključuje: vožnjo z jamskim vlakcem, ogled predstave Žive jaslice, vokalne izvedbe, instrumentalne izvedbe, različne plesne točke, ogled Postojnske jame in 50-odstotni popust na dodatne vstopnice za Predjamski grad, Vivarij Proteus ali razstavo Expo. Organizatorji z žalostjo v srcu sporočajo: »Obisk Živih jaslic v Postojnski jami zaradi narave ogleda ni primeren za obiskovalce na invalidskem vozičku«.

Sledi le še nekaj stavkov o nastopajočih. Mednarodni spektakel živih jaslic v Postojnski jami je prepoznaven tudi zaradi odličnih glasbenikov in pevcev iz Slovenije in Italije. Slovencem so verjetno zelo znani naslednji »angelski glasovi Postojnske jame«: Raiven, Maja Keuc, Helena Blagne, Nuša Derenda, Severa Gjurin, Urška Kastelic, Oto Pestner in Irena Yebuah Tiran. To so le nekatera imena, ki so ali pa še danes nastopajo v šovu Živih jaslic v Postojnski jami.

Zanimiv vpogled v zakulisje Živih jaslic v Postojnski jami si lahko preberete, če boste kliknili na spletno podstran z naslovom »Brada, Jožef in trenerka angelov«. Tam lahko preberemo tudi: »Vsak od 150 nastopajočih, ki bodo letos nastopili na Živih jaslicah, nosi svojo zgodbo, vsak ima del sebe, ki ga »pospravi«, medtem ko nad njim prevlada vloga, ki jo zaseda. Čeprav so amaterski igralci, se svojih vlog lotevajo popolnoma profesionalno in z žarom. Žive jaslice že 30 let združujejo ljudi iz različnih okolij in ozadij, ki se za šest dni prelevijo v osebe iz svetopisemskih zgodb, njihova življenja v tem času ostanejo na stranskem tiru, dneve pa preživljajo v Postojnski jami. Edina skupna točka vseh nastopajočih? Postojnska jama«.

Ps. Tekst: Peter Gavez, fotografije: Postojnska jama in fotograf Žiga Intihar.

Sorodni članki

  • Svet

Madrid, srce Španije

Madrid, živahna prestolnica Španije, je mesto, ki spretno prepleta bogato zgodovino z moderno energijo. Ujet v srcu Iberskega polotoka, se Madrid razvija v cvetočo svetovno metropolo, ki obiskovalce očara s svojo osupljivo arhitekturo, svetovno znanimi muzeji, živahno kulturo in pregovornim gostoljubjem. V Madridu se zdi, da se čas hkrati upočasnjuje in pospešuje, ob neizmernem španskem temperamentu pa ponuja edinstveno mešanico sproščenega uživanja in dinamičnega vzdušja. Madrid v vsakem mesecu leta turiste vabi, da doživimo toplo srce in iskreno dušo Španije.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Ljubljana, veseli december

Praznični december je za marsikoga najlepši čas v letu. Številna mesta po Evropi, po svetu, v času veselega decembra pripravijo razigrane božične sejme, obiskovalce in turiste s svojim spremstvom neredko obiščeta Dedek Mraz in Božiček, ulice so bogato okrašene z milijoni božičnih lučk, diši po kuhanem vinu, glasba se razlega na vseh večjih mestnih trgih. Odličen veseli december vsako leto pripravijo tudi v glavnem slovenskem mestu, Ljubljani.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Bohinj, kraljestvo zlatoroga

"Bohinj je prelep za umor," je izjavila slavna pisateljica kriminalk Agatha Christie, najbolj prodajana in prevajana avtorica vseh časov, ko je leta 1967 z možem obiskala ta turistični raj v objemu prečudovitih Julijskih Alp. Bohinj, neizmerno ponosen na svoje osvežilno Bohinjsko jezero, ponuja predvsem športno-avanturistično raziskovanje po neizmernih naravnih lepotah, saj v večjem delu leži tudi na območju alpskega Triglavskega narodnega parka. Z drugimi besedami: Bohinj ni dobra izbira za »lenobne turiste«, bodo pa neizmerno uživali predvsem tisti turisti, ki uživajo v športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem