Compare Listings

Cenjena morska prireditev v Mošćenički Dragi

“Mala barka – Štorija od mora”

Razstava in regata tradicionalnih jadrnic Mala barka – štorija od mora tradicionalno poteka v mesecu juliju v Mošćenički Dragi. Prireditev »Mala barka – štorija od mora«, ki jo spremlja izredno bogat spremljevalni program, temelji na kulturnozgodovinski in tradicionalni dediščini, ima pa tudi športni značaj. Tradicionalna jadra v objemu morja, skrivnosti ladijskih dnevnikov in riva, ki potuje skozi čas. Vse to in še več v Mošćenički Dragi, leta 2024 od 12. do 14. julija. Poglejmo podrobneje.

“Mala barka – Štorija od mora”

Mošćenička Draga, 15 kilometrov južneje od razvpite Opatije, je kvarnerski kraj popolne harmonije, kjer se dopolnjujejo privlačna in neustavljiva lepota dolge plaže Sipar, pisane kamnite hiše, ki gledajo na morje, in zeleno, visoko hribovito zaledje. Dopust v tem kraju, kot tudi v celotni občini Mošćenička Draga, je uživanje v barvitih kontrastih pokrajine, hkrati pa tudi priložnost, da do potankosti doživite preteklost destinacije s projektom Ekomuzeja Mošćenička Draga.

Izmed njegovih petih sklopov tokrat izpostavljamo tistega, ki vam bo dal prgišče idej za različne aktivnosti, vas uvedel v svet ribičev, lesenih bark in tradicionalnega jadranja ter strastnega in harmoničnega sobivanja z morjem. Gre za sklop Mala barka – Štorija od mora z Interpretacijskim centrom ribiške in pomorske dediščine – “Kuća od mora«, ki od 12. do 14. julija 2024 vabi v Mošćeničko Drago, da se udeležite enega najpomembnejših in največjih ribiško-pomorskih prireditev na območju Kvarnerja in Istre.

Razstava in regata tradicionalnih jadrnic z naslovom “MALA BARKA – Štorija od mora” je dober začetek za odkrivanje in spoznavanje področne ribiške in pomorske dediščine, saj njen raznolik program pomorsko dediščino Mošćeničke Drage predstavlja v polnem sijaju.

UŽIVAJTE V DNEVNEM IN NOČNEM PLESU JADER, NAUČITE SE ŠTEVILNIH VEŠČIN IN OKUSITE MORJE

Julij je za Mošćeničko Drago prav poseben mesec, saj že vse od leta 2009 v osrčju vročega poletja tradicionalno poteka tridnevni program »Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA – Štorija od mora”. To je priložnost, da na enem mestu doživite nevsiljivo razkošje tradicionalnih lesenih čolnov tipa batana, pasara, guc, gajeta in leut, opremljenih z impresivnimi tradicionalnimi jadri (predvsem latinsko, »sošno, strmo«). Vsa ta plovila, v želji po zmagi, še bolj pa po tem, da pokažejo svoje posebnosti, pustijo svoj pečat na morju, na osrednjem dogodku programa, regati tradicionalnih jadrnic (uradno, hrvaško: »Regati tradicijskih barki na jedra«).

To je trenutek, ki zaradi svoje slikovitosti in pompoznosti ostane v spominu prav tako trajno kot na fotografijah. Težko se upreš čemerkoli, saj pester program niza paleto atraktivnih dogodkov: slovesno odprtje prireditve, večerno promenado bark ob plaži Sipar in z ustrezno glasbeno spremljavo, jadralsko revijo tradicionalnih bark „Bordižamo na bave s kraja“, ogled plovbe tradicionalnih čolnov pred rivo v Mošćenički Dragi – ples jader in luči („Ples jedara i svjetala“) s svetlobnimi efekti in ob klasični glasbi, navigacijsko jadranje „Svi na more, na srh od bavi s kraja“ (tudi za otroke in obiskovalce), številne delavnice tradicionalnega pomorstva, ribiških, ladjedelniških in pomorskih veščin za vse starosti, predavanje „Pol uri maritimne kulturi” in strokovno vodenje z razgledom „Kuće od mora“ (Hiše morja).

Če ste mislili, da je to veliko vsebine, vedite, da se je Mošćenička Draga odločila, da vas bo popolnoma navdušila, očarala. Poleg predstavitve pomorske dediščine v naravnem okolju pristanišča in rive v Mošćenički Dragi vas čakajo različne tematske razstave, posebni koncerti, gostovanje društva Palagruža in promocija projekta »Staze i putovi UNESCO Geoparka Viški Arhipelag«. Draško pristanišče bo polepšala tudi tradicionalna lošinjska jadrnica Nerezinac, ki je spremenjena v plavajoči muzej.

Da se boste Mošćeničke Drage spominjali z vsemi čutili, vam bo ponudila tudi svoje pristne okuse na sejmu eko-etno izdelkov Kvarnerja in na ribiških večerih, ki vam bodo v spomin shranili posrečeno kombinacijo tradicionalnih jedi, mediteranske glasbe in zvezdnatega neba, ki se odseva na gladini morja. Za poseben spomin na to barvito tradicionalno prireditev si boste morali ogledati tudi »360° Video Booth Mala barka Štorija od mora«, kjer boste lahko posneli počasne posnetke ter zabeležili vsako podrobnost in doživetje, podobno kot na filmu.

Naj še omenimo, da je kot posebnost košček letošnjega programa posvečen EU projektu Adriatic PorTLand Interreg Hrvaška-Italija, v katerem bo Mošćenička Draga partnerjem iz Istre in Italije skozi teoretično-praktični laboratorij, Exchange Lab; predstavila glavne značilnosti in posebnosti svoje pomorske dediščine. Celoten in natančen program regate Mala Barka najdete v pdf obliki na uradnem spletnem naslovu: https://www.tz-moscenicka.hr/hr/mala_barka/765/9.

RAZIŠČITE VSAK KOTIČEK ” KUĆE OD MORA” IN PRISLUHNITE NJENIM ZGODBAM

Povezanost Mošćeničke Drage z morjem je tako globoka in močna, da ni čudno, da je Jadransko morje na tem mestu dobilo svojo (muzejsko) hišo, svoj dom. V »morski hiši« vsak predmet nosi svoj pečat, pripoveduje zgodbe o ribištvu, podmorju, pomorstvu, tradicionalnem ladjedelništvu, pomorstvu in razvoju pristanišča Draga.

Vse, kar je podedovano, ohranjeno in položeno globoko v srca domačinov, je predstavljeno v interpretacijskem centru ribiške in pomorske dediščine »Kuća od mora«. Njena slikovita notranjost, v dveh etažah, je pravzaprav skupna biografija številnih generacij Mošćeničanov in prebivalcev okoliških krajev, ki so od rojstva do smrti živeli z morjem in za morje.

Slikovni obrisi te biografije so predstavljeni skozi klasično okolje, a na momente tudi na zelo izviren način, kot je npr. stara lesena omara s predali za arhivsko dokumentacijo reške tovarne Torpedo. Zaradi prednosti multimedije iz njegovih predalov odmevajo zvoki nastajanja novih čolnov, bučanje vetra, treskanje morskih valov, zvoki ladij ali v preteklosti posnete pomorske radijske oddaje.

Tu so še nenavadni okularji, skozi katere lahko opazujete draško rivo v sedanjosti, a tudi nekoč, potem porumenele strani ladijskih dnevnikov, galerija jadrnic in zapisov mornarjev, zanimivi motivi votivnih slik in pisne sledi pomorske dediščine izpod peresa domačih pisateljev, kot sta Eugen Kumičić in Viktor Cara Emina. Otrokom bo še posebej všeč ladijsko okno (fineštrin), skozi katerega lahko smuknejo, skupaj z odraslimi spremljevalci pa se bodo lahko preizkusili v zavezovanju vozlov s pomočjo vizualnih upodobitev.

OPAZUJTE VSAKDANJE ŽIVLJENJE RIBIČEV IN POTUJTE SKOZI PRETEKLOST NA DRAŠKI RIVI

Po ogledu »Hiše morja« je na vrsti še spoznavanje njenega »živega srca«, nekakšne razstave na prostem. Ob sproščanju na draški obali boste lahko začutili utrip kraja, kjer obujena preteklost navdihuje sedanjost. Draška riva je živahen oder, kjer lahko opazujete zibanje tradicionalnih lesenih bark in vsakdanje življenje ribičev, ki se po pripravah odpravijo na morje.

Če zgodaj vstanete, si privoščite posebno doživetje, počakajte sončni vzhod ob morju in opazujte ribiče na poti nazaj v pristanišče. Da boste lahko prepoznali vrste čolnov, izvedeli več o vrstah ribolova, ribiški tržnici, privezu za čolne, morju in podmorju ter razvoju pristanišča Mošćenička Draga, so v Ekomuzeju Mošćenička Draga pripravili zelo zanimive branje za vas. Na 16 informativnih panojih z interpretativnimi besedili in fotografijami vas čakajo vsebine, s katerimi boste zajadrali v draško preteklost, tako kot s predstavitvami in delavnicami različnih tradicionalnih veščin, od ribolova, soljenja rib, izdelave jader do veslanja in jadranja na tradicionalnih čolnih, ki jih Ekomuzej Mošćenička pogosto organizira.

Draška riva se v poletnih večerih obleče v bleščečo preobleko in postane najprivlačnejši kraj zabave in uživanja ob morju, predvsem zahvaljujoč številnim morskim večerom z glasbo in ponudbo avtohtone hrane in pijače ter prodajo eko in etno izdelkov.

PRIDITE PO SVOJO MORSKO HRANO V STOLETNO RIBARNICO (PEŠKARIJO)

Ko ste spoznali ribiče in čolne, se potopili v njihovo preteklost in prisluhnili sedanjosti, je čas, da se ustavite še v lokalni ribarnici. Tam si boste lahko v živo ogledali darove morja, ki so hranile generacije domačinov, številne vrste rib in, če boste imeli srečo, znamenitega kvarnerskega škampa. Ne glede na to, ali jih boste poskusili v eni od restavracij ob morju ali pa jih pripravili sami, bodo ribje jedi še okusnejše z malo dodanih zgodovinsko zanimivih začimb.

Zagon ribarnice sega v leto 1914, ko je bila zgrajena nad t.i. »perilom«, urejenim izvirom sladke vode, kjer so gospodinje prale perilo. In medtem ko so na kamnitih mizah ribarnice napenjali »parangali« (ribiška priprava) in so se ribiči zbirali pred odhodom na morje, iskali zavetje pred slabim vremenom in čakali na boljše, nadzorovali čolne v pristanišču, si delili ribiške zgodbe, se šalili in včasih prepirali, so žene ribičev prodajale ribe. In medtem ko so veliko večino najboljšega ulova prodali ribarnicam v Lovranu, Opatiji, na Reki, v Labinu in Pulju, v prvi polovici 20. stoletja celo v Trstu, je domačinom ostalo le nekaj »podcenjene plave ribe«.

POIŠČITE MORSKE VOTIVNE SLIKE V TIHIH CERKVICAH

Pristanišče Mošćenička Draga je bilo, tako kot ves Kvarner, nekoč dom lesenih jadrnic, katerih jadra so razpihovali vetrovi daljnih dežel. Namreč, v drugi polovici 19. stoletja je bilo pomorstvo na Kvarnerju poleg Orebića na dalmatinskem polotoku Pelješac najbolj razvito na Hrvaškem in celotni vzhodni obali Jadrana.

Mošćeničani in Brsečani so bili lastniki ali solastniki kar 45 ladij ter poveljniki svojih in tujih ladij (25 poveljnikov). Spremenljivo in muhasto morje je v življenja mornarjev prineslo težko breme nepredvidljivih in neizogibnih situacij, pred katerimi so iskali zaščito in tako so nastajale votivne slike, ki še danes krasijo številne cerkve in kapele. Zato se podajte na nenavadno iskanje dvajsetih pomorskih votivnih slik, ki so bile raziskane in dokumentirane v župnijah Mošćenice in Brseča.

Kar enajst jih najdemo v cerkvi Blažene Device Marije iz 15. stoletja v kraju Kraj, ki je bila zasebna kapela družine Mohović. Sveža notranjost cerkva vam bo prinesla oddih od vročine, med katerim lahko preučujete najdene votivne podobe. Opazili boste, da poslikava ladij v 19. stoletju ni bila več povezana le z zaobljubo, ampak so slike tudi posvetnega značaja in zelo pogosto izžarevajo iskreno naivnost skromnega umetnika in specifično lepoto.

V SAMOSTOJNEM RAZISKOVANJU SE PODAJTE PO »MORSKI TEMATSKI POTI«

Po iskanju cerkvic in pomorskih votivnih poslikav pojdite še nekoliko globje in poiščite namige, ki vam bodo povedali kaj več o slavni ribiški preteklosti. Čeprav je bila Mošćenička Draga zaradi bližine morja naravno usmerjena v ribištvo, pa so se z ribolovom ukvarjali tudi prebivalci iz tistih krajev, ki niso bili tik ob morju.

Za razliko od prebivalcev Mošćeničke Drage, ki bi bili na morju kot bi mignil, so imeli ribiči iz bolj oddaljenih krajev na plažah in v zalivih postavljene borne ribiške hišice, v katerih so hranili svoje čolne, ribiško opremo in orodje. Zato izberite tematski pomorski itinerar »Put mora« in se podajte na samostojno morsko raziskovanje s kajakom, supom ali čolnom, da spoznate fascinantno in pogosto dramatično obalo občine Mošćenička Draga ter vse njene posebnosti. Vsi kraji ob obali so predstavljeni z interpretacijskimi tabelami, izhodišče popotovanja pa je “Kuća od mora” (»Hiša morja«) v Mošćenički Dragi.

Ps. Tekst: Silvija Jacić (Promo&Press), fotografije: Ekomuzej Mošćenička Draga, Foto Luigi Opatija, Leon Tiska.

 

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem