Compare Listings

Adrenalinska zabava na karting stezi v Slovenji vasi

Karting center Slovenja vas

V idiličnem zelenem okolju ob kanalu Drave v Slovenji vasi pri Ptuju se razprostira ena najlepših karting stez v Sloveniji. AMZS Karting in motošportni center v kraju Slovenja vas je edinstveno prizorišče, kjer lahko sprostite svoj dirkaški adrenalin, najamete amaterske in dirkaške gokarte ter se s prijatelji ali sodelavci pomerite v iskanju idealne vozne linije.

Karting center Slovenja vas

Na 1.005 metrov dolgi in od 8 do 10 metrov široki dirkalni stezi s 13 ovinki boste doživeli nepozaben dirkaški dan. Novi Sodi RT10 gokarti, ki sodijo med najhitrejše rekreativne gokarte na trgu, poskrbijo za res noro in hitro izkušnjo. Steza v Slovenji vasi pri Ptuju (do Maribora okrog 25, do Ljubljane okrog 130 kilometrov) je dovolj široka in tehnično zahtevna, da lahko tako tekmovalci kot rekreativni navdušenci pokažejo svoje dirkaške sposobnosti.

V AMZS Karting in motošportnem centru v kraju Slovenja vas, ki je odprt od marca do oktobra, delovni čas pa se prilagaja glede na letni čas in dnevno svetlobo, se lahko družite a prijatelji in sodelavci, okrepite timski duh na teambuildingih, praznujete rojstni dan, obletnico ali proslavite drug poseben dogodek. Varnost je vselej na prvem mestu – zaščitna čelada je obvezna, zagotovijo jo v centru, lahko pa uporabljate tudi lastne čelade. Obvezna je tudi uporaba ustrezne, športne obutve.

Steza je tako atraktivna in zanimiva, da na njej trenirajo vrhunski športniki s svojimi gokarti in motocikli, prav tako pa gosti dirke državnega prvenstva v kartingu in mini cestno hitrostnem motociklizmu. Za volan dirkalnega gokarta, s kakršnim vozijo na svetovnih prvenstvih, lahko sedete tudi vi. Z vodjo centra Domnom Kermanom, nekdanjim kartistom, lahko preživite dirkalni dan. Ta izkušnja je namenjena vsem, ki želijo doživeti karting na varen način, izostriti svoje reflekse in nadgraditi vozniško znanje. Še en razlog več, da preizkusite 13 ovinkov in odpeljete svoj najhitrejši krog!

Vse informacije, tudi delovni čas in popoln cenik lahko preverite na www.amzs.si/karting (leta 2024 je 10 minut vožnje 17 evrov, 14 evrov je cena za člane AMZS, za otroke 14 evrov). Center je odprt tudi ob nedeljah in praznikih. Le vremensko napoved pred prihodom preučite, saj v primeru dežja najem gokartov ni mogoč.

O zgodovini karting steze v Slovenji vasi nam poduči wikipedija: »Začetki segajo že v leto 1996, ko so se Dravske elektrarne na sestanku o širitvi kanala zavezale, da bodo v prihodnosti podrle star kartodrom v Hajdošah in namesto tega zgradile novega v bližnji Slovenji vasi. Dolgo je trajalo da so novo stezo do konca zgradili.

Z gradnjo so začeli že v letu 2010, dokončali in asfaltirali že poleti 2011 in postavili protihrupno ograjo v jeseni 2012. A pot do otvoritve je bila še dolga. Zaradi birokratskih ovir, raznih dovoljenj o potencialni prekoračitvi hrupa in pritožbah bližnjih stanovalcev so potrebovali kar 7 let, da so stezo dokončno odprli. 14. junija 2018 sta predsednik AMZS Anton Breznik in direktorica AMZS Lucija Sajevec ob otvoritvi slovesno prerezala trak«.

Rekord steze v kraju Slovenja vas znaša 41,381 sekunde ali povprečno 87,381 km/h na krog. Postavila ga je slovenska dirkačica Sara Markučič in sicer 12. september 2020 v kvalifikacijah razreda R7 KZ2. Karting je sicer motošport, kjer vozniki tekmujejo v majhnih odprtih štirikolesnih dirkalnikih, imenovanih karti oz. gokarti, Najboljši svetovni tekmovalni dirkalniki baje običajno dosežejo 160 km/h, najzmogljivejši pa celo 200 km/h! Noro, kajne? 🙂 Karting je zelo uveljavljen predvsem v Evropi, pogosto je to prvi korak v karieri dirkačev prestižnejših avtomobilističnih športov, tudi tekmovanje v formula 1.

To je potrdil tudi Jure Šujica, ki je leta 2020 za Avto Magazin zapisal: »Karting oziroma dirkanje z gokarti velja za šport mehanikov, in to je povsem razumljivo. Ko je pred 60 leti prišel v Evropo, so bili prvi ‘dirkalniki’ pravzaprav izdelani iz starih motorjev in doma narejenih šasij. In kar nekaj tega duha je v tem športu ostalo še danes. A bolj kot to je pomemben podatek, da gre pri kartingu za prvo vejo dirkanja na štirih kolesih, samo osnovo, iz katere so se nato razvili praktično vsi največji avtomobilski dirkači, ne glede na to, ali so pozneje pot nadaljevali v formulo, turne dirkalnike ali kamorkoli drugam«.

V Sloveniji imamo sicer okrog ducat zelo raznovrstnih karting stez, pri Avto Magazinu menijo, da je »zagotovo najbolj znano dirkališče Raceland v Krškem, zgrajeno leta 2006, ki je hkrati s 1.050 metri dolžine tudi najdaljše pri nas, po velikosti pa se z njim lahko primerjata le kartodrom Slovenja vas v Hajdini pri Ptuju in pa karting dirkališče v Vrtojbi«.

Kaj reči ob samem koncu? Karting samozavestno postaja zmeraj bolj popularna prostočasna zabava, dosegljiva praktično slehernemu posamezniku. Odločite se tudi vi, preživite dan kot pravi dirkač z veliko mero adrenalina in zabave. Zagotovo vas AMZS Karting in motošportni center v kraju Slovenja vas ne bo razočaral. Če ne verjamete, poglejte prisrčen video z naslovom »Ljubitelji kartinga, dobrodošli!« 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi članka (tekst in fotografije, fotograf Damjan Končar) se zahvaljujemo Avto-moto zvezi Slovenije.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem