Zotter, več kot čokoladnica
Zotter, čokoladno kraljestvo
»Zotter, več kot čokoladnica« – ni le brezvezna floskula. Za začetek, Zotter ni več majhna čokoladnica, to je sedaj že kar precej velika (družinska) tovarna čokolade, konec leta 2023 v Zotterju izdelujejo že okrog 500 različnih okusov čokolade, zaposlenih je okrog 250 ljudi. Avstrijski Zotter je hkrati tudi pravo ustvarjalno čokoladno gledališče, ki vam s primesmi humorja in veselja, celovito pot ustvarjanja čokolade prikaže na zelo slikovit in zelo zanimiv način, na uvid je proces ustvarjanja čokoladnih izdelkov od »a do ž«.
Pa se Zotter, ki sicer neizmerno slovi predvsem po tem, da lahko med radovednim sprehajanjem po tovarni pokusite sladke čokolade – dobesedno – »koliko hočete«, tukaj ne ustavi. Zotter se nenazadnje (upravičeno) pohvali z raznoliko gostinsko ponudbo (poudarek je na domači, kvalitetni, ekološki hrani), na ogromnem Zotter posestvu se lahko nadalje sprehodimo še po smešnem umetniškem parku, pa po krasno urejenem, domiselnem »živalskem svetu«, obiskovalcem so na voljo tudi športno-adrenalinske naprave in številni ležalniki za lenarjenje, ob odhodu nas za nameček skorajda šokira duhovito »pokopališče idej«. Poglejmo podrobneje.
Zotter, kakor je razvidno že iz uvodnih besed, ni »le čokoladnica«. Čeprav so mnogi blogerji in novinarji Zotter razglasili predvsem le za čokoladni raj, bi mi ta pojem na našem turističnem portalu zagotovo razširili in dejali, da je Zotter nedvomno tudi popoln (bližnji) izletniški cilj.
Že takoj na začetku naj vam izdamo, da smo mi v začetku decembra, ko vreme ni več popolnoma idealno (poletno toplo) in je bilo na posestvu Zotter zaprtih oziroma nedelujočih že »kar nekaj zunanjih turističnih atrakcij«, tam prebili debele štiri ure. Pa nam ni bilo dolgčas niti za trenutek. Iskreno verjamemo, da bi v kakšnih mesecih, ki so nežno blagoslovljeni z rumenim soncem, v Zotterjevem raju »popolnoma brez problema« preživeli vsaj 6 ali 8 ur. Iskreno priporočamo, da si za obisk tovarne Zotter in bližnjih krajev rezervirate kar cel dan. 🙂
In verjetno se bi s takšno oceno popolnoma strinjala velika večina obiskovalcev, ki obiščejo čokoladni Zotter svet, ki je od štajerskega Gradca oddaljen približno 50 kilometrov. Uradna številka navaja, da je Zotterjev »Chocolate Theatre« (t.i. Čokoladno gledališče, v originalu Schokoladen Theater) v zadnjem letu obiskalo okrog 220 tisoč ljudi (obvezno naredite spletno rezervacijo, število obiskovalcev je namreč omejeno). Skorajda četrt milijona ljudi na leto se torej zgrne v super majhno avstrijsko vasico Bergl, ki jo še »google maps«, tam sredi avstrijskega podeželja, na gričevnatem delu avstrijske Štajerske, stežka najde?! 🙂
Do čokoladnice Zotter, v vasici Bergl, tam v neposredni bližini neverjetno lepega gradu, ki čepi na strmi skali v nekoliko večjem kraju Riegersburg, je iz Maribora okrog 80 kilometrov (okrog ura in 15 minut vožnje, če boste šli po poti skozi Šentilj, nekaj več kilometrov naberete če se peljete skozi Gornjo Radgono). Google zemljevid sicer pametno meni, da do Zotterja iz Ljubljane ali Zagreba potrebujete skorajda 2 uri in pol vožnje z avtomobilom (okrog 200 km). In še mini namig voznikom: v Zotterju s parkiranjem načeloma ne boste imeli težav, tam je urejeno veliko parkirišče (tudi za avtobuse, veliko je namreč organiziranih izletov, Zotter – mimogrede – obožujejo sladkosnedni osnovnošolci).
Vstopnina v Zotter ni ravno poceni (leta 2023 za odrasle znaša skorajda 20 evrov, za otroke med 7.40 in 16.90 evra, odvisno od starosti). Vendar vas lahko popolnoma potolaži že dejstvo, da vam nakup karte za obisk Zotter »Čokoladnega gledališča« (Chocolate Theatre) omogoča, da se »najeste čokolade do onemoglosti« (upravičeno opozarjamo: vendarle nekoliko popazite z vnosom – prevelikih – količin čokolade v vašo telo, da vam ne bo slabo!? :-)).
Obisk tovarne čokolade Zotter se prične z ogledom skorajda pol ure dolgega informativnega filma, ki nam prikaže predvsem člane družine Zotter, tukaj seveda izstopa zmeraj nasmejani »šef«, alfa in omega podjetja, Josef Zotter, ki redno obiskujejo pridelovalce kakava širom sveta (kakavova zrna rastejo na drevesu kakavovca v tropskih regijah sveta). Hipoma spoznamo, da je družinsko podjetje Zotter zavezano dobronamernim načelom »pravične trgovine«. Kdor ne ve: Cilj pravične trgovine je zagotoviti pošteno plačilo in dostojne delovne pogoje za delavce v državah v razvoju ter spodbujati trajnostno pridelavo in proizvodnjo.
V podjetju Zotter razložijo nekoliko podrobneje: »Načela pravične trgovine vključujejo preglednost, spoštovanje okolja, pošteno plačilo in prepoved uporabe otroškega dela. Kakav kupujemo neposredno od kmetov in z veseljem za visokokakovostni izdelek plačamo precej več, kot je cena na svetovnem trgu. Pomemben dejavnik pri doseganju te izjemne kakovosti sta osebni stik in sodelovanje z našimi partnerji. Kakovostni kakav dobimo iz različnih držav, in sicer iz Peruja, Bolivije, Nikaragve, Paname, Ekvadorja, Gvatemale, Brazilije, Belizeja, Dominikanske republike, Madagaskarja, Toga, Gane, Tanzanije, Ugande, Sao Toméja in Indije.
Vse naše čokolade izdelujemo v naši tovarni v Berglu, tukaj poteka celoten proces, od praženja do pakiranja. V Zotterju smo eden redkih proizvajalcev čokolade od zrna do tablice v Evropi (t.i. proces “Bean-to-Bar”), kar pomeni, da imamo popoln nadzor nad vsako fazo procesa in lahko zagotovimo zares visoko kakovost svojih čokolad.
Praženje, mletje in končno mletje ( oz. t.i. »conching«, ki lahko traja tudi nekoliko dni, takrat izboljšujemo gladkost in teksturo čokolade ter odstranimo morebitne neprijetne okuse.) poteka v majhnih serijah, prilagojenih posameznemu kakavovemu zrnu, tako da lahko iz njega izvlečemo največ okusa.
Pogosto potujemo v regije, kjer raste kakav, da bi našli najbolj vzvišene in redke sorte te dragocene rastline. Podobno kot vino ima vsaka sorta kakava svoj zelo izrazit okus, ki ga oblikuje teren regije, v kateri raste. Včasih je ta okus oreškast, drugič bolj cvetlični (kot ekvadorska zrna), spet tretjič pa je mogoče zaznati bolj citronske note (kot pri zrnih z Madagaskarja). Vse naše čokolade vsebujejo najboljše surovine. Uporabljamo vrhunske ekološke sorte kakavovih zrn namesto navadnega kakava v razsutem stanju, uporabljamo izključno kakavovo maslo (namesto palmovega olja), surov trsni sladkor, mleko z alpskih kmetij in pravo burbonsko vanilijo, ki je za žafranom druga najdražja začimba na svetu.«
Po zanimivem dokumentarno-igranem filmu se polni pričakovanja odpravimo po zastekljenih hodnikih mimo proizvodnih hal čokoladne tovarne Zotter. Skozi prozorno steklo vidimo vse korake čokoladnega proizvodnega procesa in to je zares, zares zanimivo. Skozi proizvodne koridorje nas vodijo podnapisi, v dodatno pomoč so nam »qr kode«, ki nam omogočajo dodatne razlage, ki nam razkrivajo tančice nad skrivnostmi iz sveta čokolade.
Po dolgih hodnikih se premikamo zelo počasi, uživaško po korakih, in vmes s pomočjo žličke za degustacijo pokušamo najprej (skorajda osnovne) sestavine, potem pa že končne izdelke, kompleksne čokolade bogatih okusov in unikatnih gastronomskih pristopov. In ob tem neizmerno uživamo. 🙂
Sam sem verjetno v Zotterju pojedel rekordno veliko čokolade v enem dnevu (oziroma v dveh urah, kolikor je trajal sprehod po »čokoladnem gledališču«). Nihče nam ne gleda pod prste in v usta. Prednost obiska čokoladnice Zotter je nedvomno v tem, da lahko okušaš »milijonov različnih okusov čokolade«, degustacijske možnosti in priložnosti so neverjetne (vmes se priporoča pitje vode). Brbončice ob tem »pojejo od sladkega veselja«.
Dalj časa, ko se raziskovalno potepamo po Zotterju, bolj nam je jasno zakaj ravno ta avstrijska čokoladnica velja za eno najbolj inovativnih in kreativnih čokoladnic na celotnem svetu. Čokoladnica Zotter je znana po svoji inovativnosti pri ustvarjanju nenavadnih in eksotičnih okusov čokolade. Njihova paleta stoterih čokoladnih izdelkov vključuje številne nenavadne sestavine, kot so zelišča, začimbe, sadje, oreščki in še več.
V podjetju Zotter poudarek dajejo trajnostni pridelavi in visokim etičnim standardom. Obrazložijo: »Naše družinsko podjetje je med najbolj trajnostnimi podjetji v Avstriji: naša celotna proizvodna linija je ekološka in pravična, saj nam ni vseeno, kaj se dogaja z ljudmi in našim okoljem. 100 % naše proizvodnje poteka na zeleno energijo, uporabljamo okolju prijazno embalažo«.
Na spletni strani www.mojacokolada.si lahko preberemo izredno pohvalne stavke: »Skoraj vsakdo je že slišal za čokoladnico Zotter, ki je po našem mnenju najbolj posebna čokoladnica od vseh. Čokoladnica Zotter je ena izmed avstrijskih čokoladnic, a ena izmed redkih od čisto vseh, ki posluje na zabaven in pošten način. Znana je po svojih najbolj odbitih čokoladnih kombinacijah in po izdelavi najslajših čokolad iz najkvalitetnejših sestavin. Vsa čokolada je ekološko pridelana, kakavova zrna nosijo tudi certifikat pravične trgovine, kar je zagotovo vredno omeniti«.
Sicer pa slovenska spletna trgovina www.mojacokolada.si o podjetniški poti projekta Zotter zapiše takole: »Na začetku 90. let je bil izbor čokolad na čokoladnem tržišču bolj dolgočasen kot raznolik. Preplavljen je bil le z lešnikovimi in navadnimi mlečnimi čokoladami, temna čokolada pa je veljala celo za neobičajno redkost. Josef Zotter, ki je bil takrat po poklicu slaščičar, znan po peki odličnih tort, se je odločil, da bo svoje slaščičarsko znanje prenesel v izdelavo čokolade.
Na čokoladno tržišče je želel vnesti nekaj novosti in svežine, zato je začel s prodajo ročno izdelanih in unikatnih čokolad v najrazličnejših kombinacijah. Domislil se je najbolj okusnih in fantastičnih kreacij, kar so ljudje tudi dobro sprejeli. Josef Zotter je odprl svojo proizvodno tovarno in ustvaril svoj pravi čokoladni imperij«.
Le kot zanimivost dodajmo, da ima vsaka podjetniška pot vzpone in padce, tudi Josef Zotter se je med svojo karierno potjo »močno spotaknil«, njegova manjša veriga slaščičarn je morala v prisilen stečaj. Na (našo) srečo Josef Zotter takrat ni obupal, ni se vdal, na družinskem posestvu se je lotil nove podjetniške zgodbe – čokoladnice Zotter (Schokoladen Manufaktur Zotter), ki po tridesetih letih zagnanega dela, predvsem pa zaradi svoje nedvomne kvalitete, prejema številne (stanovske) nagrade.
Preden dokončno zapustimo Chocolate Theatre, ki nas je dobri dve uri razvajal s svojimi čokoladnimi sestavinami, čokoladnimi napitki, ročno ustvarjenimi čokoladnimi tablicami, s čokolado v vseh možnih oblikah in kombinacijah, naj pohvalimo še samo (grafično) umetniško podobo čokolad, za katero je odgovoren Andreas H. Gratze, ki za vsako novo vrsto čokolade ustvari novo slikovito in duhovito temo. Skratka, tudi ovitki čokoladnih tablic so prave majhne umetniške mojstrovine, izstopajo zaradi svoje slogovne virtuoznosti. Zelo pohvalno!
Ko zapustimo proizvodne prostore čokoladne tovarne, kjer čokolada »teče v potokih«, kjer se udejanjajo nenavadne ideje Zotterjevih čokolad, kjer je doma bogastvo številnih čokoladnih fontan, koščkov slastnih čokoladnih tablic, čokoladnih napitkov ter božanskih pralinejev (ki nam jih lahko podajajo tudi roboti :-)), se odlične volje (in polni sladkorja v krvi :-)) odpravimo naprej, na sprehod po velikem turističnem posestvu družine Zotter.
Najprej se ustavimo v manjšem umetniškem parku, umetniške inštalacije so prav duhovite. Vidimo, da ima Zotter na voljo tudi pasje utice, kjer nas lahko počakajo naši pasji ljubljenčki. Ob velikanskem okvirju se fotografiramo z bližnjim, lepo vidnim, gradom Riegersburg.
Velika večina prostora na posestvu Zotter je namenjeno prijaznim živalim, s katerimi se hitro spoprijateljimo. Sta pa ekologija in varstvo okolja temi, s katerima se bomo obiskovalci Zotterja srečevali ves čas ogleda. To je še posebej očitno ob obisku živalskega vrta, ekološke doživljajske kmetije, kjer se z veseljem pasejo stare, redke živalske pasme ter uspevata regionalna zelenjava in sadje. Mimogrede, Zotterji imajo baje sedaj v lasti že domačo pivovarno, pekarno, mesnico, mlin in mini tovarno testenin – skratka, skorajda vse, kar se bo znašlo na mizi, je – dobesedno – domače.
Veliko restavracijo v »živalskem parku« (Essenbar), ki je v mrzlih mesecih zaprta, moramo preskočiti. Prav tako ležanje na številnih ležalnikih, ki so razmetani po zelenih tratah. Se pa radovedno poigramo na nekaterih adrenalinsko-športnih napravah, ki od nas zahtevajo nekoliko spretnosti ali telesne moči.
Rdeča nit vsega posestva je zagotovo humor, to je še posebej všeč številnim podjetjem, ki tukaj rade organizirajo »team buildinge«. Črni humor je še posebej izrazit na t.i. »pokopališču idej« (tam so predvsem nagrobniki tistih čokolad, ki jih kupci niso dobro sprejeli in so jih zaradi tega v Zotterju umaknili s trga).
Preden zapustimo celoten Zotter svet, se mimo grila (Courtyard Grill oz. Hof Grill) in stojnice s hitro pripravljeno hrano (Organic Hot Dog Stand) ter bara odpravimo še v njihovo trgovino, na voljo je – vsaj takšen je občutek – na tisoče raznoraznih čokoladnih izdelkov, oblikujte lahko tudi svojo individualno čokolado ali darilni komplet Zotter (seveda pa je možen tudi nakup preko spleta).
Kaj reči, napisati ob samem koncu članka o čokoladnici Zotter? Obisk čokoladnice Zotter bo verjetno najbolj sladek izlet vašega življenja. Zotter so sanje vsakega ljubitelja čokolade, čaka nas čarobno čokoladno doživetje. Zotter je zagotovo pravi naslov za enodnevni izlet z družino ali prijatelji. Še toliko bolje, če imate radi čokolado. Časopis Dnevnik je zapisal: »Večina potovanj in izletov, doživetih v prijetni družbi, ostaja v naših srcih še dolgo po vrnitvi domov, toda spomin na obisk čokoladnice Zotter zagotovo ostaja večen«. Na kratko, Zotter, to so čokoladno-turistična nebesa, to je raj za čokoholike. 🙂
Čokoladnica Zotter se nahaja sredi regije nekdanjih ognjenikov, po katerih je dobila ime Vulkanland – dežela vulkanov. Mi smo se tokrat le za nekaj minut ustavili pri slovitem srednjeveškem gradu Riegersburg, še pred samim prihodom pa smo nekaj fotografskih posnetkov naredili v kraju Vrba, tarča je bil »pisan zvonik« (t.i. »kirchturm«).
Nežni griči Vulkanlanda, podobni našim Slovenskim goricam, prav vabijo na kolesarjenje, upam, da se ga lotimo kaj kmalu. Takrat zagotovo obiščemo tudi razgledno »ogromno steklenico s kozarcem« (Begehbare Weinflasche mit Weinglas). Ampak o tem kdaj drugič, ob neki drugi priložnosti. 🙂
Ps. Tekst: Peter Gavez, fotografije: podjetje Zotter in www.pag.si.