Compare Listings

Vipava, 31. 8. 2024: Ljubezen je v zraku

Lubejzn je u zraki, letalsko-plesni dogodek

Letališče Vipava bo 31. avgusta 2024 gostilo edinstven letalsko-plesni dogodek “Lubejzn je u zraki”. Prvič bodo v Sloveniji združeni atraktivni letalski nastopi, swing plesne predstave ob živi glasbi in številne druge aktivnosti, ki bodo obiskovalce popeljale v nostalgično vzdušje prve polovice prejšnjega stoletja.

Lubejzn je u zraki, letalsko-plesni dogodek

Ideja za celodnevni dogodek Lubejzn je u zraki (ljubezen je v zraku :-)) je nastala iz dolgoletne strasti do letalstva in modelarstva, ki jo od malih nog goji svetovno priznan plesalec in koreograf Jurij Batagelj. Združil je svojo ljubezen do plesa in modelarstva ter ustvaril dogodek Lubejzn je u zraki, ki obuja zgodovino in ponuja nekaj povsem edinstvenega.

Jurij Batagelj bo skupaj s priznanimi slovenskimi in mednarodnimi modelarskimi skupinami na prireditvi Lubejzn je u zraki ustvaril nepozabno zgodbo o razvoju letalstva, glasbe in plesa med letoma 1920 in 1950. Prvo mednarodno modelarsko srečanje vojnih ptic bo tako gostilo zbirko legendarnih modelov letal, ki jih bomo skozi spektakularne letalske nastope in plesne predstave premierno videli 31. avgusta 2024 na Letališču Vipava.

Program dogodka Lubejzn je u zraki bo vključeval spektakularen letalski šov, razstavo starodobnih vojaških vozil, plesne in glasbene nastope z živo glasbo ter številne aktivnosti za otroke čez dan. Poseben poudarek bo na izobraževalnem delu dogodka Lubejzn je u zraki, kjer bodo obiskovalci skozi interaktivne dejavnosti in delavnice spoznavali del zgodovine.

V večernem delu prireditve Lubejzn je u zraki bo sledil nepozaben swing plesni večer z živo glasbo, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v pristnem vzdušju tega obdobja. Dogodek obljublja dan poln zgodovine, kulture in nostalgije.

Kako je prišlo do ideje za dogodek? Jurij Batagelj, znan po nekaterih najodmevnejših plesnih predstavah v Sloveniji, je združil svojo ljubezen do plesa z dolgoletno strastjo do letalstva in modelarstva. Ta hobi, ki združuje tehnične spretnosti, ustvarjalnost in ljubezen do zgodovine letalstva, je postal osnova za edinstven dogodek, ki združuje različne generacije in interese.

Kaj je modelarstvo? Modelarstvo je hobi, ki združuje tehnične veščine, ustvarjalnost in strast do letalstva. Gre za izdelavo natančnih replik letal, ki so sposobne letenja.

Modelarji uporabljajo različne materiale in tehnike, da ustvarijo modele, ki so tako estetsko privlačni kot funkcionalni. Modelarstvo ni le tehnični izziv, temveč tudi umetnost, ki zahteva potrpežljivost, natančnost in veliko strasti. Modelarstvo ohranja zgodovino letalstva živo in prinaša užitek tako tistim, ki modele izdelujejo, kot tistim, ki jih občudujejo.

Na dogodku Lubejzn je u zraki, 31. avgusta 2024, bodo obiskovalci lahko videli modele letal, replike vojnih ptic iz obdobja med vojnama in II. svetovne vojne. Sodelovale bodo priznane modelarske skupine iz Slovenije in tujine, ki bodo predstavile svoje spretnosti in znanje.

Zakaj obiskati prireditev Lubejzn je u zraki? Dogodek “Lubejzn je u zraki” je edinstvena priložnost za vse ljubitelje letalstva, plesa, glasbe in zgodovine. Združuje spektakularne letalske nastope, plesne predstave, glasbene točke in izobraževalne aktivnosti v eno nepozabno izkušnjo. Za dodatno vzdušje bodo poskrbeli tudi lastniki starodobnih civilnih in vojaških vozil. Obiskovalci dogodka Lubejzn je u zraki bodo lahko skozi interaktivne delavnice in pester program spoznavali razvoj tega obdobja in uživali v pristnem nostalgičnem vzdušju.

Poleg tega bo dogodek Lubejzn je u zraki priložnost za druženje in povezovanje z drugimi ljubitelji letalstva in modelarstva. Prav poseben poudarek bo na aktivnostih za otroke, ki bodo skozi igro in različne dodatne aktivnosti pridobivali nova znanja in veščine.Za vse ljubitelje letalstva, plesa, glasbe in zgodovine bo “Lubejzn je u zraki” priložnost za nepozabno doživetje.

Za konec dodajmo še nekaj pomembnih informacij o prireditvi Lubejzn je u zraki. Možno je kampiranje na letališču. Med prireditvijo, ki bo predvidoma trajala od 10.00 do 24.00, bo na prireditvenem prostoru poskrbljeno tudi za pijačo in jedačo. Se konec avgusta vidimo v Vipavi? 🙂

Ps. Fotografije in promo tekst: organizatorji prireditve Lubejzn je u zraki.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem