Compare Listings

Spectacvla Antiqva v Pulju

Puljska gladiatorska šola Spectacvla Gladiatoria v poletnih mesecih v okviru zgodovinsko-zabavno-poučnega programa Spectacvla Antiqva organizira pravi spektakel — gladiatorske boje v avtentični rimski Areni oziroma Amfiteatru v Pulju, tam skorajda na koncu istrskega polotoka.

Spectacvla Antiqva v Pulju

Izjemno atraktivni gladiatorski boji vedno prinašajo pridih starodavnega junaštva in veliko adrenalina, spektakel Spectacvla Antiqva pa si je v preteklih letih v istrskem Pulju ogledalo že vsaj okrog 100 tisoč ljudi. Puljski gladiatorji med šovom Spectacvla Antiqva nastopajo v originalnih kostumih in se borijo z replikami pristnega, starodavnega orožja.

V Evropi je le deset gladiatorskih šol in dvajset kulturnih društev, katerih člani so ljubitelji antike, enega izmed najpomembnejših delov zgodovine. Puljska gladiatorska šola Spectacula Gladiatoria se lahko pohvali, da je dvakratna zmagovalka tekmovanja Hercules Victor, ki poteka v Rimu, med seboj se v različnih veščinah pomerijo evropske gladiatorske šole.

Na uradni spletni strani www.spectaculaantiqua.com lahko izvemo: »Društvo Spectacula Gladiatoria« je bilo ustanovljeno s podporo Arheološkega muzeja Istre, Pulasporta in Turistične skupnosti Pulj. Želja po ustvarjanju avtentične lokalne kulturno-umetniške vsebine, ki povezuje današnji moderni svet in dobo antike, nas je pripeljala do organizacije spektakla gladiatorskih bojev v zakulisju originalnega odra iz časa starega Rima. Od leta 2013 do danes si je naše predstave ogledalo več kot 100.000 obiskovalcev, na kar smo v našem društvu izjemno ponosni”.

Gladiatorji so bili v starem Rimu borci, ki so se borili s kratkimi meči, sulicami in drugim prirejenim orožjem, pri čemer so uporabljali vojaške in borilne veščine tistega časa. V antiki je gladiatorska šola obstajala v vseh postavljenih amfiteatrih, puljska šola pa se je takrat nahajala na severovzhodnih pobočjih puljske arene.

Spectacvla antiqva, šov program pod pokroviteljstvom gladiatorske šole Spectacula Gladiatoria, je zanimiva predstava v izvedbi sodobnih gladiatorjev, ki so se povzpeli v sam vrh evropskega gladiatorstva. Specatacvla antiqva v Pulju, je edinstven prikaz dela starodavnega življenja, v katerem se simulirajo gladiatorski boji, privlačni in zanimivi kot v času starega Rima.

Spektakel Spectacvla Antiqva marsikoga pusti brez sape. Mogoče bi tudi vas? Preverite. Puljska Arena leta 2024 gosti moderne gladiatorje od sredine junija do sredine septembra v večernih urah v naslednjih terminih: 20. 6., 27. 6., 1. 7., 1. 8., 9. 8., 14. 8., 19. 8., 23. 8., 3. 9. in 10. 9. Letos, torej leta 2024, bodo gladiatorji svoje borilne veščine zainteresiranemu občinstvu pokazali tudi v čarobnem vzdušju popolnoma novega Malega rimskega gledališča in sicer 10. 7. Poleg predstavitve gladiatorskih borb boste na izbrane datume lahko spremljali gladiatorje, ki se sprehajajo po mestnih ulicah in tudi na Verudeli (center mesta Pulja: 19. 6., 26. 6., 3. 6., 9. 7., 31. 7., 8. 8., 13. 8., 18. 8., 22. 8., 2.9. in Verudela: 29. 6., 8. 7., 30. 7., 7. 8., 12. 8., 17. 8. in 21. 8.

Priložnost izkoriščamo, da dodamo še nekaj odstavkov o gladiatorjih. Gladiatorji so bili borci v starodavnem Rimu, ki so se bojevali v javnih arenah za zabavo množic. Izraz “gladiator” izhaja iz latinske besede “gladius,” kar pomeni meč, kar že nakazuje na njihovo glavno orožje. Gladiatorske igre so bile pomemben del rimskega življenja in kulture, pogosto povezane s političnimi in družbenimi dogodki.

Izvor in status gladiatorjev. Gladiatorji so bili večinoma sužnji, vojni ujetniki, obsojeni zločinci ali prostovoljci. Prostovoljci so se odločili za gladiatorski poklic zaradi možnosti zaslužka in slave. Kljub temu so bili vsi gladiatorji družbeno stigmatizirani in so veljali za infames, kar pomeni ljudi brez časti. Najbolj znan gladiator je bil vsekakor Spartacus (Spartak), ki se je zoperstavil svojim lastnikom. Incident je prerasel v pravi upor, ki ga je zadušil šele Kras. Spartak je umrl na bojišču v bližini Vezuva, 6.000 njegovih privržencev je rimska vojska zajela in križala.

Usposabljanje in življenje. Gladiatorji so se urili v posebnih šolah, imenovanih ludus, kjer so jih učili različnih bojevalnih tehnik. Ti borci so bili specializirani za različne vrste orožja in opreme, o tem nas poduči portal Moški svet. »Gladiatorjev je bilo več različnih vrst glede na tip bojevanja: andabatae, arbelas, bestiarius, samiti, secutor, hoplomachus, murmillo, thraces, ratiarius, provocator, editor, radiarius in številni drugi. Delovali so tako, da je imel vsak tip točno določeno, proti kateremu se lahko bori. Secutor se je tako lahko bojeval proti ratiariusu, nikoli pa proti provocatorju.

Murmillo je imel čelado in večji ščit, ki mu je lahko služil tudi kot orožje. Imel je samo en goleski ščitnik na levi nogi, oborožen pa je bil z mečem, dolgim med 64 in 81 cm. Ščit je bil podolgovat in v tem podoben legionarskemu ščitu. Tipično so se borili proti thracesom, občasno pa tudi proti hoplomachusom.

Hoplomachus je imel manjši okrogel ščit z manico na desni roki in golenski ščit. Oborožen je bil s sulico. Bojevali so se proti murmillonesom ali thracesom. Bestiarius je bil gladiator, ki se je bojeval z zvermi, pogosto z medvedi in levi, zaradi česar je bil prava atrakcija. Thraex (thraces ali Tračan) je imel enako zaščitno opremo kot hoplomachi s čelado, ki je prekrivala celotno glavo. Imel je majhen kvadraten ščit (parmula), njegovo orožje pa je bil tračanski ukrivljen meč, dolg okoli 34 cm. Uvedli so jih kot menjavo za Galce, po tem ko so Galci sklenili premirje z Rimom. Običajno so se borili z murmillonesi in hoplomachi.

Secutor je bil gladiator, ki se je boril primarno proti ratiariusu in je bil različica murmilla Imel je enako zaščitno opremo in orožje, vključno s pravokotnim ščitom in gladiusom. Njegova čelada je za razliko od murmillove prekrivala celoten obraz, imel je le dve manjši luknji za oči, kar ga je ščitilo pred orožjem retiariusa. Ta je bil zaščiten le z manico na desni roki in ramenskim ščitnikom, v roki pa je imel trozob in mrežo.

Življenje gladiatorjev je bilo surovo in pogostoma zelo kratko, čeprav so nekateri postali izjemno priljubljeni in so uživali določeno mero svobode in privilegijev. Uspešni gladiatorji so se lahko »odkupili iz suženjstva« in si ustvarili novo življenje. Ko se je izkazal z več zmagami, si je gladiator lahko prislužil lesen meč svobode. Takšni gladiatorji so uživali veliko slavo cesarjev in ljudi. Lahko bi se še naprej borili ali učili nove gladiatorje.

Gladiatorske igre. Gladiatorske igre so bile prirejene v amfiteatrih, najznamenitejši med njimi je bil Kolosej v Rimu. Igre so običajno vključevale različne vrste bojev, kot so boji med gladiatorji, boji z živalmi (venationes) in celo pomorske bitke (naumachiae). Te predstave so bile izjemno priljubljene med rimsko populacijo in so pogosto trajale več dni.

Konec gladiatorskih iger. Zaradi svoje nasilne narave so gladiatorske igre pogosto kritizirali. Krščanska cerkev, ki je v 4. stoletju pridobila na vplivu, je obsodila te igre kot nehumane in poganske. Leta 404 je cesar Honorij uradno prepovedal gladiatorske igre, čeprav so se še nekaj časa izvajale neformalno. Gladiatorji ostajajo simbol starodavnega Rima in njegove kulture. Njihova zapuščina živi naprej v sodobni literaturi, filmu (svetovno znan je film Gladiator, v glavni vlogi je zaigral Rusell Crowe) in drugih oblikah popularne kulture, kjer so pogosto prikazani kot junaki in ikone bojevniškega, uporniškega in svobodomiselnega duha.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Pulj.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem