Compare Listings

Mošćenička Draga – številne outdoor aktivnosti

Zeleno lice Mošćeničke Drage

Sipar, ena najlepših plaž na Jadranu in draški škamp, ena najbolj znanih jadranskih delikates, spektakularen pogled na Kvarnerski zaliv, ki jemlje dih in srednjeveška mesta Mošćenica, Brseč in Kraj ter stoletna ribiška dediščina Mošćeničke Drage – vse to so asociacije na občino Mošćenička Draga, kvarnersko »žepno Venero«.

Zeleno lice Mošćeničke Drage

Njeno modro lice s svojo lepoto pritegne vso pozornost, zato marsikdo nehote spregleda zeleno, ki večinoma pripada naravnemu parku Učka. In prav to »zeleno lice« ponuja obiskovalcu čudovite kontraste pokrajine, neštete sproščujoče prizore in raznolike aktivnosti, ki so od turistične sezone 2023 podrobno predstavljene tudi na info displejih interpretacijskih točk v Mošćenicah, Brseču in Kraju, realizirani v okviru projekta “Jadranska krajinska interpretacijska mreža (Adri-Link).

ŠPORTNO PLEZANJE – atraktivni apnenčasti stolpi in plezanje
Učka v zaledju in morje na dlani, je popolna kombinacija, ki krasi celotno opatijsko riviero, vključno z občino Mošćenička Draga. Ljubitelje športnega plezanja bodo izzivali privlačni apnenčasti stolpi na plezališčih v zaledju Mošćeničke Drage, osvajanje skal v kanjonu Mošćeničke Drage ali plezalna pot do jame Zijavice pri vasi Obrš. Vzpon bo toliko lažji, ker boste na koncu nagrajeni z neverjetno razgledno panoramo, ki se bo odprla pred vami.

POHODNIŠTVO IN TREKING – osvojite vrhove Naravnega parka Učka
Tako planinci kot »športni sprehajalci« lahko izbirate med številnimi pohodniškimi in sprehajalnimi potmi, ki se dvigajo od morja proti zaledju Istre in so tudi dobro izhodišče za »nekoliko resnejše« pohodništvo ali nordijsko hojo.

Vsem, ki uživate v osvajanju vrhov, priporočamo vzpone na Vojak (1396 m), Sisol (835 m), Kremenjak (827 m), Perun (881 m), Bodaj (907 m) in Maj (969 m). Seveda obstaja možnost tudi čisto navadnega, preprostega oziroma enostavnega sprehoda po označenih poteh skozi gozd, ki ga naredijo nenavadnega. Na vas čakajo tudi soteske in razgledne točke, do katerih se lahko sprehodite, ter hkratno spoznavanje lokalne zgodovine in običajev preko številnih poučnih panojev.

KOLESARJENJE – pustolovščina na dveh kolesih s čudovitim razgledom
Kolesarski navdušenci lahko v Mošćenički Dragi uživajo v nepozabnem doživetju na dveh kolesih po gozdnih poteh s pogledom na modro morje, gorskim kolesarjem pa so odprte vse smeri, tako da lahko računajo na pravo adrenalinsko avanturo. Če si želite ogledati zeleno-modro pokrajino iz zraka, je to pravi kraj, da preizkusite jadralno padalstvo ali skok s padalom.

Med uživanjem v zeleni pokrajini občine Mošćenička Draga je pomembno upoštevati, da se nenehno vzdržujejo le tiste poti in potke, ki sodijo v projekt Outdoor Opatija Riviera, katerega zemljevid in brošuro najdete tudi na spletni strani TZ občine Mošćenička Draga – www.tz-moscenicka.hr.

UČKA TRAIL SEBO MEMORIAL – najlepše pohodne poti Naravnega parka Učka
Eden najboljših načinov za doživetje izjemnih naravnih lepot zaledja občine Mošćenička Draga je zagotovo tekma ‘Učka Trail Sebo Memorial’, ki poteka v začetku septembra in zbere vsaj 300 tekmovalcev. Tekaška proga povezuje najlepše pohodniške poti Naravnega parka Učka, tekmovalci pa tečejo skozi veliko število vasi in zaselkov v zaledju Mošćeničke Drage. Ves čas tekme imajo fantastičen pogled na Kvarnerski zaliv in otoke ter Istro na zahodu. Podrobne informacije o dirki ‘Učka Trail Sebo Memorial’ in ostalih dirkah serije Kvarner Trails boste našli na uradni spletni strani: www.kvarnertrails.com.

TREBIŠĆA – skrita vasica in mitsko-zgodovinska pot v okviru Ekomuzeja Mošćenička Draga
V objemu naravnega parka Učka se nahaja tudi Trebišće, vas z zanimivo zgodovino in 15 km dolgo mitsko-zgodovinsko potjo “Trebišće – Perun”, ki vam bo razkrila, zakaj so bila pobočja Učke sveti prostor za prve slovanske naseljence na Kvarnerju. Ogledali si boste originalne istrske kamnite hiše in ostanke zgodovinske kovaške delavnice in mlina ter uživali v idilični naravi in senci zelenja.

Mitsko-zgodovinska pot “Trebišća – Perun” je del Ekomuzeja Mošćenička Draga (“Perunov svet” – mistična duša Kvarnerja), ki ga sestavljajo še tri komponente, ki jih je vredno vključiti v svoj itinerar – “Mošćenice – živo zgodovinsko mesto”, “Brseč – začudeno mesto Eugena Kumičića” in “Interpretacijski center ribiške in pomorske dediščine “Hiša morje« v Mošćenički Dragi.

KAKO DO CELOVITIH INFORMACIJ?
Kako ugotoviti, katere aktivnosti in lokacije na prostem vas čakajo v občini Mošćenička Draga? Informacije o kolesarskih in pohodniških poteh ter vseh drugih aktivnostih v naravi boste našli v pisarni TZ Mošćenička Draga, ki vam je na voljo v Mošćenički Dragi, lahko pa se o njih pozanimate na spletni strani www.tz-moscenicka.hr in pripadajoči FB strani. Od letošnje sezone bodo te informacije stalno na voljo na info prikazovalnikih novih interpretacijskih točk, ki so bili realizirani v okviru projekta “Jadranska krajinska interpretacijska mreža (Adri-Link) v Mošćenicah, Brseču in Kraju«.

Ps. Fotografije: Različni fotografi in TZ Mošćenička Draga.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem