Compare Listings

Spartan Trail Race

Spartan Trail Dubrovnik

V svetovno znani Dubrovnik, na atraktivno dalmatinsko lokacijo, prihaja globalna tekaška dirka Spartan Trail. Zahvaljujoč prireditvi Spartan Trail Dubrovnik, ki bo turistično sezono zaključila v športnem duhu, bo Dubrovnik konec oktobra 2023 postal tekaško središče sveta. Trasa tekaške dirke Spartan Trail Dubrovnik teče mimo najlepših koščkov Dubrovnika in bo tudi zato tekačem izredno privlačna in zanimiva.

Spartan Trail Dubrovnik

Spartan je globalna blagovna znamka. Pod imenom Spartan se organizirajo številni športni dogodki, ki od »športnika zahtevajo vse in še več«. Na uradni spletni strani www.spartantrail.com lahko preberemo približno takole: »Kaj je Spartan Trail? Ste pripravljeni na gibanje? Tukaj smo, da bi se s športom trail teka ukvarjalo več ljudi po vsem svetu. Od dogodkov, ki živijo skupaj s Spartanovimi osrednjimi tekmovanji na »oviratlonskih« progah, do svetovno priznanih prireditev teka po (zahtevnih) stezah – z nami se lahko pridružite temu veličastnemu športu«.

Spartan, največji svetovni »oviratlon« organizator, letos oktobra v Dubrovnik, ob pomoči izkušenega domačega prireditelja Du Motion, pripelje trail tekmovanje. Spartan Trail Dubrovnik, ki bo potekal 28. in 29. oktobra, je izziv, ki ne pristaja na povprečnost, temveč na vsakem koraku pričakujte nekaj povsem nenavadnega in drugačnega, kar bo hkrati pomenilo majhno zmago nad samim seboj in ustvarilo trenutke, ki se jih bodo tekači spominjali za vedno.

Spartan Trail Dubrovnik je izjemno zahtevno tekaško tekmovanje, ki preizkuša fizične in psihične meje vsakega udeleženca. Tu se ne teče, ampak presega samega sebe, razbija se mentalne blokade, ki na določen način zavirajo vsakega od nas. Vsak posameznik bo na Spartan Trail Dubrovnik moral pokazati odlično pripravljenost, visoka motivacija in neizprosna vztrajnost se pričakujeta od vsakega športnika.

Spartan Trail Dubrovnik je tek, ki trail tekačem omogoča tekmovanje v eni izmed treh različnih dolžin traila in je prva takšna tekma svetovnega razreda na Hrvaškem in v regiji. Na 10 km dolgih progah z nadmorsko višino 245 metrov, 21 km z nadmorsko višino 1073 metrov in 50 km z nadmorsko višino 2627 metrov bodo udeleženci imeli priložnost premakniti svoje meje vzdržljivosti in pokazati pravi športni duh.

Tekaške trail steze potekajo po dubrovniškem območju od območja Konavle preko Župe Dubrovačke do planote Srđ, pod njenim pobočjem – kakor verjetno že veste – leži prelepi Dubrovnik. Najdaljši in najbolj impresiven del se začne v Cavtatu, zgodovinskem kraju, ki je bil nekoč znan kot Epidaurum. S svojimi osupljivimi sončnimi zahodi, ki vas bodo navdušili, je Cavtat eno najbolj romantičnih mest na celotni jadranski obali.

Po štartu dirke v Cavtatu in odhodu proti vasi Zvekovica bodo na vzhodni strani ostale Konavoške stijene, impresivne skale, klifi, v dolžini približno 20 kilometrov, ki se raztezajo od Cavtata do Molunta. Z vrha obmorskih skal segajo razgledi preko odprtega morja vse do Italije in Otranta ter do zelene “pokrajine” Konavle.

Sama tekaška pot Spartan Trail Dubrovnik ponuja priložnost, da se potopite v bogato zgodovino in naravne lepote tega območja. Ko boste tekli naprej, boste naleteli na neverjeten spomenik iz tretjega stoletja – Mitrej v Močićih, relief boga Mitre, ki ubija bika, ki s spremljajočimi motivi simbolizira rojstvo novega življenja. Ta edinstven spomenik priča o bogati zgodovini rimske vladavine nad Konavljami. V nadaljevanju Spartan Trail Dubrovnik vodi do frančiškanskega samostana sv. Vlaha v Pridvorju, ki je bil zgrajen v petnajstem stoletju, predstavlja pa duhovno in kulturno središče občine Konavle, pa tudi širše.

V neposredni bližini samostana, ob vznožju Kneževe palače in severnem pobočju Konavljeskega polja, poteka trasa tekmovanja Spartan Trail Dubrovnik med vinogradi znamenite dubrovniške malvazije, ki je osnova za eno izmed najboljših hrvaških belih vin. Spartan Trail Dubrovnik se potem pogumno vzpenja proti vrhu Sniježnice, najvišje gore v »pokrajini Konavle«, prečka traso nekdanje ozkotirne železnice, imenovane “Ćiro”.

Vsak korak, ki ga naredite tukaj, simbolizira moč in vztrajnost, ki ju nosite v sebi. Prav tako v zadnjem delu poteka dirka po progi Ronald Brown skozi regijo Konavle. Večji del območja Konavle, tam kjer teče tudi Spartan Trail Dubrovnik, je vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

Proga Spartan Trail Dubrovnik-a se nezadržno nadaljuje proti območju Dubrovniške županije, kjer se trasa najdaljše, 50 km dolge, dirke združi s krajšo, 21 kilometrov dolgo traso, ki se začne v kraju Mlini na sami Jadranski obali. Tekači se tam trudijo preko pozabljenih »pastirskih stez« do 625 metrov visokega vrha Malaštice. S tega vrha se odpirajo odlični razgledi proti bližnjim morskim zalivom, otočkom, Cavtatu in vrhovom Hercegovine.

Ob sestopu z vrha Malaštice se tekaška pot nadaljuje ob gorski meji z Bosno in Hercegovino proti znamenitemu hribu Srđ nad Postranjem in čez Gornji Brgat. Pot vztrajni tekači Spartan Trail Dubrovnika nadaljujejo preko Medene doline, Žarkovice in Bosanke vse do vrha Srđa, od koder se odprejo nepozabni razgledi na celotno mesto Dubrovnik, Elafite, nasploh na celotni dubrovniški akvatorij.

Cilj tekmovanja Spartan Trail Dubrovnik je na planoti Srđ. Na koncu neverjetnega potovanja se bodo udeleženci vrnili v jadranski dragulj, Dubrovnik. To zgodovinsko mesto, znano po obzidju, cerkvah, palačah in ozkih ulicah, bo tekače sprejelo odprtih rok, spremljalo pa jih bo spektakularno vzdušje, ki jim bo za vedno ostalo v spominu.

Spartan Trail Dubrovnik, ki jo nekateri neuradno imenujejo tudi Spartan Trail Croatia, je neverjetno zahtevna tekma, ki bo preizkusila pogum in moč tekačev na poti skozi epsko zgodovinsko lepoto Dubrovnika.

»Udeleženci vseh treh tekaških »formatov« bodo uživali v lepotah dubrovniške regije in občutili pridih slavne zgodovine Dubrovniške republike. Spartan Trail Dubrovnik je več kot le tekma – je pristna življenjska avantura, ki bo tekače navdala s ponosom, močjo in pogumom. Oktobra stopite iz cone udobja in se pogumno soočite z izzivi steze. Vsak korak na tej poti pomeni prevzeti nadzor nad svojim življenjem in se upreti vsakemu izzivu, ki pride na vašo pot«, so zapisali organizatorji.

Mato Franković, župan mesta Dubrovnik, pa je za hrvaški medij www.vecernji.hr povedal: »Prvič bomo v Dubrovniku, jadranskem biseru, gostili svetovno priznano tekmo Spartan Trail, poleg našega Du Motiona še en športni festival mednarodnega značaja, ki bo zagotovo zbral številne ljubitelje teka iz vsega sveta (opomba; pričakuje se vsaj okrog 500 tekačev iz vsega sveta).

Tako se bosta Dubrovnik in Hrvaška uvrstila med najatraktivnejše destinacije, ki so svoj razvoj usmerile v promocijo zdravega načina življenja, rekreacije in pozicioniranje športnega turizma, ki v zadnjih letih beleži velike uspehe in učinke, tako na življenja posameznikov kot na zavest družbe kot celote.

Serija dirk Spartan Trail je idealna priložnost za vse navdušence in strastne ljubitelje športa, da se izkažejo v premagovanju ovir in pokažejo svoje sposobnosti in talente. Hkrati je organizacija tega športnega dogodka potrditev smeri razvoja aktivnega turizma, ki bo mestu Dubrovnik služil kot odlična promocijska platforma in motiv občanom, predvsem mladim generacijam, da so del lepe športne zgodbe, ki bo številnim prinesla osebno zadovoljstvo, lokalni skupnosti in Dubrovniku pa bo dala močan zagona, pravi veter v hrbet, da postane nepogrešljiva turistična in športna destinacija prihodnosti«.

Več informacij in prijave na spletni strani prireditve: www.spartantrail.com/hr/dubrovnik.

Ps. Fotografije Du Motion (fotograf Predrag Vučković).

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem