Compare Listings

Spartan Trail Race

Spartan Trail Dubrovnik

V svetovno znani Dubrovnik, na atraktivno dalmatinsko lokacijo, prihaja globalna tekaška dirka Spartan Trail. Zahvaljujoč prireditvi Spartan Trail Dubrovnik, ki bo turistično sezono zaključila v športnem duhu, bo Dubrovnik konec oktobra 2023 postal tekaško središče sveta. Trasa tekaške dirke Spartan Trail Dubrovnik teče mimo najlepših koščkov Dubrovnika in bo tudi zato tekačem izredno privlačna in zanimiva.

Spartan Trail Dubrovnik

Spartan je globalna blagovna znamka. Pod imenom Spartan se organizirajo številni športni dogodki, ki od »športnika zahtevajo vse in še več«. Na uradni spletni strani www.spartantrail.com lahko preberemo približno takole: »Kaj je Spartan Trail? Ste pripravljeni na gibanje? Tukaj smo, da bi se s športom trail teka ukvarjalo več ljudi po vsem svetu. Od dogodkov, ki živijo skupaj s Spartanovimi osrednjimi tekmovanji na »oviratlonskih« progah, do svetovno priznanih prireditev teka po (zahtevnih) stezah – z nami se lahko pridružite temu veličastnemu športu«.

Spartan, največji svetovni »oviratlon« organizator, letos oktobra v Dubrovnik, ob pomoči izkušenega domačega prireditelja Du Motion, pripelje trail tekmovanje. Spartan Trail Dubrovnik, ki bo potekal 28. in 29. oktobra, je izziv, ki ne pristaja na povprečnost, temveč na vsakem koraku pričakujte nekaj povsem nenavadnega in drugačnega, kar bo hkrati pomenilo majhno zmago nad samim seboj in ustvarilo trenutke, ki se jih bodo tekači spominjali za vedno.

Spartan Trail Dubrovnik je izjemno zahtevno tekaško tekmovanje, ki preizkuša fizične in psihične meje vsakega udeleženca. Tu se ne teče, ampak presega samega sebe, razbija se mentalne blokade, ki na določen način zavirajo vsakega od nas. Vsak posameznik bo na Spartan Trail Dubrovnik moral pokazati odlično pripravljenost, visoka motivacija in neizprosna vztrajnost se pričakujeta od vsakega športnika.

Spartan Trail Dubrovnik je tek, ki trail tekačem omogoča tekmovanje v eni izmed treh različnih dolžin traila in je prva takšna tekma svetovnega razreda na Hrvaškem in v regiji. Na 10 km dolgih progah z nadmorsko višino 245 metrov, 21 km z nadmorsko višino 1073 metrov in 50 km z nadmorsko višino 2627 metrov bodo udeleženci imeli priložnost premakniti svoje meje vzdržljivosti in pokazati pravi športni duh.

Tekaške trail steze potekajo po dubrovniškem območju od območja Konavle preko Župe Dubrovačke do planote Srđ, pod njenim pobočjem – kakor verjetno že veste – leži prelepi Dubrovnik. Najdaljši in najbolj impresiven del se začne v Cavtatu, zgodovinskem kraju, ki je bil nekoč znan kot Epidaurum. S svojimi osupljivimi sončnimi zahodi, ki vas bodo navdušili, je Cavtat eno najbolj romantičnih mest na celotni jadranski obali.

Po štartu dirke v Cavtatu in odhodu proti vasi Zvekovica bodo na vzhodni strani ostale Konavoške stijene, impresivne skale, klifi, v dolžini približno 20 kilometrov, ki se raztezajo od Cavtata do Molunta. Z vrha obmorskih skal segajo razgledi preko odprtega morja vse do Italije in Otranta ter do zelene “pokrajine” Konavle.

Sama tekaška pot Spartan Trail Dubrovnik ponuja priložnost, da se potopite v bogato zgodovino in naravne lepote tega območja. Ko boste tekli naprej, boste naleteli na neverjeten spomenik iz tretjega stoletja – Mitrej v Močićih, relief boga Mitre, ki ubija bika, ki s spremljajočimi motivi simbolizira rojstvo novega življenja. Ta edinstven spomenik priča o bogati zgodovini rimske vladavine nad Konavljami. V nadaljevanju Spartan Trail Dubrovnik vodi do frančiškanskega samostana sv. Vlaha v Pridvorju, ki je bil zgrajen v petnajstem stoletju, predstavlja pa duhovno in kulturno središče občine Konavle, pa tudi širše.

V neposredni bližini samostana, ob vznožju Kneževe palače in severnem pobočju Konavljeskega polja, poteka trasa tekmovanja Spartan Trail Dubrovnik med vinogradi znamenite dubrovniške malvazije, ki je osnova za eno izmed najboljših hrvaških belih vin. Spartan Trail Dubrovnik se potem pogumno vzpenja proti vrhu Sniježnice, najvišje gore v »pokrajini Konavle«, prečka traso nekdanje ozkotirne železnice, imenovane “Ćiro”.

Vsak korak, ki ga naredite tukaj, simbolizira moč in vztrajnost, ki ju nosite v sebi. Prav tako v zadnjem delu poteka dirka po progi Ronald Brown skozi regijo Konavle. Večji del območja Konavle, tam kjer teče tudi Spartan Trail Dubrovnik, je vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

Proga Spartan Trail Dubrovnik-a se nezadržno nadaljuje proti območju Dubrovniške županije, kjer se trasa najdaljše, 50 km dolge, dirke združi s krajšo, 21 kilometrov dolgo traso, ki se začne v kraju Mlini na sami Jadranski obali. Tekači se tam trudijo preko pozabljenih »pastirskih stez« do 625 metrov visokega vrha Malaštice. S tega vrha se odpirajo odlični razgledi proti bližnjim morskim zalivom, otočkom, Cavtatu in vrhovom Hercegovine.

Ob sestopu z vrha Malaštice se tekaška pot nadaljuje ob gorski meji z Bosno in Hercegovino proti znamenitemu hribu Srđ nad Postranjem in čez Gornji Brgat. Pot vztrajni tekači Spartan Trail Dubrovnika nadaljujejo preko Medene doline, Žarkovice in Bosanke vse do vrha Srđa, od koder se odprejo nepozabni razgledi na celotno mesto Dubrovnik, Elafite, nasploh na celotni dubrovniški akvatorij.

Cilj tekmovanja Spartan Trail Dubrovnik je na planoti Srđ. Na koncu neverjetnega potovanja se bodo udeleženci vrnili v jadranski dragulj, Dubrovnik. To zgodovinsko mesto, znano po obzidju, cerkvah, palačah in ozkih ulicah, bo tekače sprejelo odprtih rok, spremljalo pa jih bo spektakularno vzdušje, ki jim bo za vedno ostalo v spominu.

Spartan Trail Dubrovnik, ki jo nekateri neuradno imenujejo tudi Spartan Trail Croatia, je neverjetno zahtevna tekma, ki bo preizkusila pogum in moč tekačev na poti skozi epsko zgodovinsko lepoto Dubrovnika.

»Udeleženci vseh treh tekaških »formatov« bodo uživali v lepotah dubrovniške regije in občutili pridih slavne zgodovine Dubrovniške republike. Spartan Trail Dubrovnik je več kot le tekma – je pristna življenjska avantura, ki bo tekače navdala s ponosom, močjo in pogumom. Oktobra stopite iz cone udobja in se pogumno soočite z izzivi steze. Vsak korak na tej poti pomeni prevzeti nadzor nad svojim življenjem in se upreti vsakemu izzivu, ki pride na vašo pot«, so zapisali organizatorji.

Mato Franković, župan mesta Dubrovnik, pa je za hrvaški medij www.vecernji.hr povedal: »Prvič bomo v Dubrovniku, jadranskem biseru, gostili svetovno priznano tekmo Spartan Trail, poleg našega Du Motiona še en športni festival mednarodnega značaja, ki bo zagotovo zbral številne ljubitelje teka iz vsega sveta (opomba; pričakuje se vsaj okrog 500 tekačev iz vsega sveta).

Tako se bosta Dubrovnik in Hrvaška uvrstila med najatraktivnejše destinacije, ki so svoj razvoj usmerile v promocijo zdravega načina življenja, rekreacije in pozicioniranje športnega turizma, ki v zadnjih letih beleži velike uspehe in učinke, tako na življenja posameznikov kot na zavest družbe kot celote.

Serija dirk Spartan Trail je idealna priložnost za vse navdušence in strastne ljubitelje športa, da se izkažejo v premagovanju ovir in pokažejo svoje sposobnosti in talente. Hkrati je organizacija tega športnega dogodka potrditev smeri razvoja aktivnega turizma, ki bo mestu Dubrovnik služil kot odlična promocijska platforma in motiv občanom, predvsem mladim generacijam, da so del lepe športne zgodbe, ki bo številnim prinesla osebno zadovoljstvo, lokalni skupnosti in Dubrovniku pa bo dala močan zagona, pravi veter v hrbet, da postane nepogrešljiva turistična in športna destinacija prihodnosti«.

Več informacij in prijave na spletni strani prireditve: www.spartantrail.com/hr/dubrovnik.

Ps. Fotografije Du Motion (fotograf Predrag Vučković).

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem