Compare Listings

Plavalni maraton zelo dolge tradicije

Plavalni maraton Šilo – Crikvenica

Plavalni maraton Šilo – Crikvenica je najstarejši plavalni maraton na Jadranu – leta 2013 bo organiziran že 113-ič. To je plavalni maraton, ki je bil prvič organiziran že leta 1910, povezuje pa Šilo na otoku Krku in Crikvenico in se tradicionalno vsako leto plava na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, zaščitnice Crikvenice.

Plavalni maraton Šilo – Crikvenica

Udeleženci plavalnega maratona plavajo na določeni progi od Šila (otok Krk) proti Crikvenici, dolgi 3500 m. Na maratonu vsako leto sodelujejo najboljši plavalci daljinskega plavanja iz Hrvaške in tujine, tekmujejo pa lahko tudi vsi rekreativci, ljubitelji plavanja. Absolutni rekord je leta 2022 dosegel Italijan Marco Urbani, ki je zmagal s časom 39:15 in je za osem sekund podrl rekord Slovenca Roka Kerina, ki je leta 2010 plavalni maraton odplaval v času 39:23.

Na plavalnem maratonu Šilo – Crikvenica se praviloma zbere vsaj nekaj sto tekmovalcev, leta 2017 čez 450, leta 2023 pa se je plavalnega maratona Šilo – Crikvenica udeležilo 282 plavalcev. Do leta 2022 se je plavalo zjutraj oziroma v dopoldanskem času, od leta 2022 pa je štart plavalnega maratona Šilo – Crikvenica ob 18.00. Opomba: načeloma velja, da je jadransko morje zjutraj »bolj mirno«, da ni visokih valov, ki se znajo dvigniti proti večeru. Je pa po drugi strani res, da plavalce v večernih urah pričaka mnogo več gledalcev, navijačev.

Uradni zaključek tekmovanja, plavalnega maratona Šilo – Crikvenica, je ob 19.30 uri, podelitev nagrad in priznanj pa je ob 20.30 uri na Trgu Stjepana Radića v Crikvenici. Po uradni razglasitvi rezultatov sledi zanimiv glasbeno-zabavni program, ki ga organizira turistična skupnost Crikvenica. Sicer lahko dodamo še, da je plavalni maraton del dogodkov, ki jih TZ Crikvenica organizira v okviru poletnega dogajanja z naslovom Summer Show Time.

Na maratonu Šilo – Crikvenica vsako leto sodelujejo najboljši plavalci daljinskega plavanja iz Hrvaške in tujine, tekmujejo pa lahko tudi vsi rekreativci, ljubitelji plavanja. V času trajanja tekmovanja veljajo pravila Hrvaške zveze daljinskega plavanja, ki jih izvajata vrhovni sodnik in žirija.

Ženske in moški tekmujejo istočasno, vendar se rezultati ocenjujejo ločeno, v 18 kategorijah: absolutna kategorija (moški), absolutna kategorija (ženske), kategorija do 15 let (moški), kategorija do 15 let (ženske), kategorija od 16 do 19 let (moški), kategorija od 16 do 19 let (ženske), kategorija od 20 do 29 let (moški), kategorija od 20 do 29 let (ženske), kategorija od 30 do 39 let (moški), kategorija od 30 do 39 let (ženske), kategorija od 40 do 49 let (moški), kategorija od 40 do 49 let (ženske), kategorija od 50 do 59 let (moški), kategorija od 50 do 59 let (ženske), kategorija 60 in več (moški), kategorija 60 in več (ženske), najboljši plavalec s prebivališčem na območju mesta Crikvenica (moški), najboljša plavalka s prebivališčem na območju mesta Crikvenica (ženske).

Turistična skupnost Crikvenica poudarja: »Zainteresirani tekmovalci se morajo prijaviti s predpisano spletno prijavnico, ki jo najdete na spletni strani www.rivieracrikvenica.com in facebook strani Plavalni maraton Šilo-Crikvenica.

Prijave za plavalni maraton Šilo – Crikvenica potekajo do torka, 8. 8. 2023, do 12. ure, po tem roku prijav ne sprejemamo. Tudi prijava na kraju samem, na dan dogodka, ni možna. Za udeležbo na maratonu je potrebno v dveh delovnih dneh po prijavi plačati prijavnino. V nasprotnem primeru se prijava šteje za nepopolno in se prijavitelj izbriše s seznama udeležencev maratona. Prijavnina znaša 30,00 €.

Starost tekmovalcev ni omejena. Tekmovalci stari 14 let in mlajši plavalci plačajo prijavnino 10,00 €, prav tako invalidi. Vsak tekmovalec je dolžan organizatorju predložiti potrdilo o plačilu prijavnine na e-mail maraton@tzg-crikvenice.hr, invalidi pa kopijo invalidske izkaznice.

Cena vključuje zavarovanje plavalca pri zavarovalnici, uradno majico – spominek na maraton, čip za merjenje časa, zahvalo za udeležbo in malico – “lunch paket” – po tekmi. Udeleženci s prebivališčem na območju mesta Crikvenica niso dolžni plačati kotizacije (kot dokazilo se predloži osebna izkaznica; za mladoletne osebe naslov staršev). Se vidimo 15. avgusta v Crikvenici! Čaka vas zdravo tekmovalno vzdušje in sproščena zabava. Tekmovalcem želimo mirno morje«.

Organizator 113. plavalnega maratona Šilo-Crikvenica je Turistička skupnost mesta Crikvenica. Suorganizatorji so: VIO Žrnovnica Crikvenica – Vinodol, PŠRD “Arbun” Crikvenica, ŠRK “Oslić” Selce, ŠRD “Lovrata” Dramalj, ŠRD “Tunera” Jadranovo, ŠRK “Čikavica” Šilo, Jedriličarsko društvo “Val”, Jedriličarski klub „Jadro“ Selce, KPA “Crikvenica”, Vaterpolo klub „Crikvenica“. Pokrovitelji: Grad Crikvenica, TZ Kvarnera, ACI CRO CUP RACE, Županijska lučka uprava Crikvenica, Lučka kapetanija ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk, „Jadran“ d.d., “Eko-Murvica” d.o.o.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Crikvenica.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem