Compare Listings

»Ko spregovorijo stare ulice«

Moja mala kala

Kala do kale, spomin do spomina … Tako nekako že stoletja govorijo v Crikvenici. Sedaj se je Turistična skupnost Crikvenica odločila, da bo organizirala prireditev Moja mala kala, ki bo oživela staro (mestno) jedro Crikvenice in turistom razkazala crikveniške male »kale« (v prevodu bi lahko rekli majhne, »ozke uličice«). Skratka, v soboto, 29. 7. 2023, se bo Crikvenica vrnila v neke stare čase, začelo se bo popotovanje po starih ulicah Crikvenice, polnih zgodovine in tradicije, kjer vsak kamen, vsak trg, vsako dvorišče in vsaka uličica (kala) pripovedujejo svojo zanimivo zgodbo in oživlja našo domišljijo.

Moja mala kala

»Moja mala kala ni samo prireditev, ki bo ravno ta dan doživela premiero – je tudi zgodba o ljubezni med tradicijo in ljudmi, prebivalci Crikvenice. Ne zamudite priložnosti, da vam v Crikvenici razkrijemo številne zgodbe iz naše bogate preteklosti.

Tudi obiskovalci ste lahko aktivni udeleženci na starih dvoriščih in ozkih kamnitih uličicah Crikvenice, saj bo vsak »zanimiv vogal starega jedra« spremenjen v zanimiv oder. Mestece Crikvenica, vsaj njegov star kamniti del, bo postalo čudovita kulisa prireditve Moja mala kala, ki jo bo bodo bogatili glasba, ples, kotički za otroke, predstavitve ljudskih običajev, ulični igralci in zabavljači, seveda pa ne bo manjkala niti odlična eno gastronomska ponudba.

Stopite v naš časovni stroj in spoznajte, kako zveni tradicionalna glasba na t.i. »sopilama«, s pomočjo profesionalcev se prelevite v nadarjenega slikarja, sestavite zimzelen lovorjev venec in okusite jed, ki jo lahko uživate le pri nas v Crikvenici – »crkveniške rupice«, seveda v kombinaciji z odlično domačo vinsko kapljico. Čaka vas še veliko drugih etnoloških aktivnosti, a odkrijte jih sami,« optimistično svojo novo prireditev »Moja mala kala« napoveduje lokalna Turistična skupnost Crikvenica.

Direktorica Turistične skupnosti mesta Crikvenica Marijana Biondić poudarja: »Moja mala kala je prireditev, s katero želimo prikazati, kako je nekoč izgledalo življenje v naši Crikvenici. Naši obiskovalci bodo lahko pokukali v staro jedro Crikvenice in odkrili crikveniške kale (uličice) – Kalu svetog Antona, Kalu Grgura Ninskog, Kalu Andrije Kačića, Goricu braće Cvetić in Školsku.

Nad njimi se vije Ulica Pavla Radića, ki bo prav tako vključena v program prireditve Moja mala kala in hkrati povezuje vse kale ter prireditvene prostore. Kale smo do sedaj v turističnem smislu nemara po krivici zapostavili. So jedro zgodovinske Crikvenice, kraj, kjer se je vse začelo in od koder prihajajo mnogi Crikveničani, tako kot moja mama. To je bil glavni razlog, da smo se odločili za takšen dogodek, takšno prireditev.

Poleg tega je v turizmu zelo pomembna tradicija. Tradicija zagotavlja pristnost in nas dela drugačne od drugih in prav to želijo turisti doživeti na destinaciji, ki jo obiščejo. Žal mi je, da danes kale niso ohranjene v popolnoma prvotni obliki, a ne glede na to so še vedno pomemben del crikveniške preteklosti, dediščine in spominov, zato menim, da lahko še marsikaj prikažejo, pokažejo, oživijo …

Upam, da se vidimo na prireditvi Moja mala kala, ko bodo crikveniške ozke uličice, od 20.00 naprej, postale “zvezde” našega turističnega dogajanja, postale najbolj očarljiv del mesta, v katerem bodo uživale vse generacije. Odkrijte skrite kotičke našega mesteca Crikvenica, pokukajte v naše romantične ulice in dvorišča, naj bodo to najbolj ustvarjalni tihi pripovedovalci, polni modrosti in številnih izkušenj«.

Ps. Fotografije: TZ Crikvenica.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem