Compare Listings

»Festival usporenog putovanja«

Festival počasnega potovanja

V idiličnem Barboju pri Umagu bo 28. in 29. junija 2024 potekal že drugi po vrsti Festival počasnega potovanja (originalno, hrvaško: »Festival usporenog putovanja«), ki je v prvi vrsti namenjen promociji alternativnih načinov raziskovanja sveta. Organizatorja, Goran Blažević iz Kulturnega društva Fotopoetika in Mestna knjižnica Umag, ob podpori mesta Umag, vabita vse ljubitelje narave in počasnejšega tempa življenja, da se pridružijo temu edinstvenemu dogodku.

Festival počasnega potovanja

Festival počasnega potovanja se bo odvil v majhnem oljčnem nasadu, znanem kot Pachamama Traveler Oasis v Barboju, nedaleč od Umaga, v hrvaški Istri. Ob odprtem kurišču, ognju se bodo zvrstila številna potopisna predavanja. Predavatelji na Festivalu počasnega potovanja dobijo priložnost pripovedovati lastne popotniške zgodbe v drugačnem vzdušju kot na običajnih popotniških festivalih in podobnih dogodkih. Ob tem se lahko obiskovalci Festival počasnega potovanja potopijo v popotniško zgodbo skozi besede predavatelja, obdani s tišino prekrasne narave, obsijane s stotinami sveč in bakel, ki se zlivajo z zvezdnim nebom.

Istrski Festival počasnega potovanja ne želi le promovirati potovanja in outdoor doživetja, temveč želi poslati jasno sporočilo o trajnosti, vračanju k naravi, hrepenenju po spremembah in življenju v trenutku. Ideja je organizirati dvodnevno druženje ljudi, ob skupnem ognju, le dva kilometra in pol od morja, ki jih druži strast do počasnega potovanja. Program Festivala počasnega potovanja bo slonel na potopisnih predavanjih. V manjšem kampu bo mogoče prespati za simbolično ceno, za vse, ki pridete peš ali s kolesom, pa bo prenočišče brezplačno. Po jutranjem sprehodu se dan preživi na morski plaži ali sprehodu po bližnji Parenzani ali Istrski pohodni poti, zvečer pa se poslušajo predavanja ob soju ognjenega kresa.

Organizator Festival počasnega potovanja je hrvaški avanturist in pohodnik Goran Blažević. Goran je v preteklosti prehodil Istrsko pohodniško pot, romarsko pot Camino de Santiago in begunsko pot od Jordanije do Umaga, obiskal pa je tudi japonski otok Shikoku, kjer je – med drugim – spal v 88-ih budističnih samostanih, razporejenih na 1.100 kilometrov dolgi poti, iz Umaga se je odpravil na daljši sprehod vse do Rima, prenočeval je v cerkvah. Obenem je bil eden izmed prvih tujcev, ki je na hrbtu kamele prečkal 650 kilometrov dolgo pot Rub Al Khali, sam pa je puščavo Saharo prečkal s kolesom. Goran Blažević je o svojih potovanjih izdal knjigi Svilim in Karavana ter redno vodi potopisna predavanja in promovira »počasno potovanje«.

Letošnji dogodek je enakomerno razdeljen na dva predavatelja na dan. Prvi, petkov, festivalski večer bo odprl Zagrebčan Marin Zovko, planinec in avanturist, ki je prehodil celoten odsek Croatian Long Distance Traila, ki povezuje vse štiri hrvaške obrobne geografske točke. Začel je iz najvzhodnejšega Iloka, preko najsevernejšega Martina na Muri in najzahodnejše Savudrije ter dosegel najjužnejšo točko Republike Hrvaške na Prevlaki, južno od Dubrovnika. Brez dvoma bo zanimivo slišati Zovka in njegove izkušnje s tega in podobnih potovanj.

Petkov večer bo popestrila še Tatjana Šavorić, avtorica, medicinska sestra, planinka in alpinistka, ki je pozimi samostojno prehodila 1100 kilometrov dolgo turistično-planinsko pot “Via Adriatica” (predlagamo klik na naš članek z naslovom Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica). Svoje izkušnje na poti od polotoka Prevlaka pri Konavalu do rta Kamenjak v Istri je prelila v knjigo »Moja planina«.

Sobotni drugi dan in zadnji večer v Barboj pripelje Ivana Đogića, Zagrebčana, živečega v Iranu, ki se je sprehodil po enem najbolj suhih krajev na svetu, tamkajšnji puščavi Lut. O svoji izkušnji v Iranu je napisal tudi knjigo ” Iran u prezentu”. Zanimivo bo poslušati Ivanovo pustolovščino.

Podobno kot češnja na torti bo Festival počasnega potovanja zaključil legendarni alpinist, potopisec, režiser dokumentarnih filmov in oddaj Stipe Božić. O njegovih svetovno znanih alpinističnih podvigih in drugih avanturah boste lahko slišali iz prve roke konec junija v čarobnem vzdušju oljčnega nasada ob ognju in dobri družbi.

Zagotovo na Festivalu počasnega potovanja 2024 ne bo odličnega slovenskega predstavnika tovrstnega potovanja, Oliverja Tiča (iz Slovenskih Konjic), bolj znanega kot Oli Walker, ki se je letos, nekoliko let kasneje, ko je prehodil celotno Ameriko počez in po dolgem, odpravil na novo »megalomansko«, avanturo. Kakor verjetno veste, bo peš, s svojo znamenito psičko Carlitos, prehodil »cel svet«. No, iskreno pa ste na Festival počasnega potovanja vabljeni prav vsi ostali, ki se vam koncept počasnega potovanja zdi zelo zanimiv ali prisrčen. Se vidimo v Barboju pri Umagu? 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se v uredništvu www.pag.si iskreno zahvaljujemo popotniku Goranu Blaževiću, snovalcu »Festivala usporenog putovanja«.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem