Compare Listings

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 – 10 dni relija za 10 obletnico

Nikola Tesla EV Rally Croatia

Letošnja izvedba najlepšega in najtišjega relija na svetu »Nikola Tesla EV Rally Hrvaška 2023″ obeležuje deseto obletnico izvedbe in v slavnostnem duhu traja deset dni, od 19. do 28. maja. Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 je razdeljen na tri etape, poglejmo nekoliko podrobneje.

Nikola Tesla EV Rally Croatia

Sam štart relija Nikola Tesla EV Rally Croatia že tradicionalno poteka v Istri, kjer bo uradni štart s podelitvijo akreditacij udeležencem v Rovinju pod pokroviteljstvom župana Marka Paliage na glavnem mestnem trgu na rivi. V štirih dneh, kolikor poteka program v Istri, si bodo udeleženci Nikola Tesla EV Rally Croatia ogledali številne kulturne znamenitosti, uživali v vinsko-gastro dobrotah in opravili prvi športni del tekmovanja na letališču v Vrsarju (Aero-klub Vrsar), kjer bodo po avtomobilskem uvodnem tekmovanja lahko dobesedno leteli in raziskovali Istro iz zraka s panoramskim poletom z letalom.

Po dogajanju v Istri se bodo udeleženci podali proti jugu, po avtocesti vse do Splita, kjer bo druga etapa relija Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023. Split bo služil tudi kot izhodišče, od koder se bodo udeleženci Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 podali na pot vse do polotoka Pelješca preko spektakularnega Pelješkega mostu, kjer bodo imeli degustacijo ostrig in vin v eni izmed najbolj znanih hrvaških vinskih kleti.

Poleg obiska Splita bodo udeleženci Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 letos prvič obiskali Trogir, izpustili pa ne bodo niti Rdečega in Modrega jezera v Imotskem. Na trasi Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 bo tudi Šibenik. Medtem ko bodo vozila med obiskom razstavljena na sami Rivi, si bodo udeleženci Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 ogledali staro mestno jedro in si ogledali znamenitosti, kot sta npr. trdnjava sv. Mihovila in katedrala sv. Jakoba. Tudi obisk slavnega Nacionalnega parka Krkabo za marsikoga iz karavane Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 neizogiben.

Tretja in zadnja etapa, torej zadnje štiri dni, bo potekala v Zadru in Zadarski županiji, kjer udeležence Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 v Športnem centru Višnjik čaka drugi del športnega programa. Seveda si bodo udeleženci Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 ogledali večje lokalne kulturne znamenitosti, z modernim čolnom pa se bodo odpeljali v osrčje Nacionalnega parka Kornati. Vrhunec relija Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 bo slovesna razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad na »turistični točki Pozdrav soncu«, ki jo bo opravil Branko Dukić, župan mesta Zadar.

Trasa Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 je dolga 1250 km, poteka po panoramskih cestah skozi sedem županij (opomba: to so večje hrvaške upravne enote), 4 narodne parke in 16 mest, udeleženci, večinoma so to tujci iz Nemčije, Avstrije, letos jih je največ iz Švice in nekaj celo iz Velike Britanije, pa bodo imeli priložnost doživeti najboljše, kar ponuja Hrvaška kot turistična destinacija.

Sam program Nikola Tesla EV Rally Croatia 2023 je kombinacija ogleda naravnih lepot, kulturne dediščine ter vinsko-gastronomskega in športnega doživetja, ki zagotavlja odlično zabavo, prekrasne hrvaške panoramske ceste po notranjosti in ob morju pa bodo marsikoga pustile brez sape.

Nikola Tesla EV Rally Croatia, ta edinstvena »e-luxury« avtomobilsko-turistična tura, ki že deseto leto zapored uspešno združuje »e-mobilnost in turizem«, je postala prepoznavna blagovna znamka po vsej Evropi in širše ter promovira Hrvaško kot »e-mobilnosti prijazna« turistična destinacija. Projekt Nikola Tesla EV Rally Croatia je odličen primer promocije trajnostnega turizma, katerega je prepoznala tudi Hrvaška turistična skupnost, katere partner projekta smo iz leta v leto.

Še nekaj besed o sami organizaciji projekta Nikola Tesla EV Rally Croatia. Pobudnika in še zmeraj glavna organizatorja prestižnega dogodka sta zakonca Tina in Igor Kolovrat. Ponosna sta, da je leta 2014 svetovni medijski velikan LA Times njun projekt označil kot »najlepši in najtišji reli na svetu v domovini Nikole Tesle«. Ameriški novinarji so med drugim poudarili približno takole: »Svetovno znan izumitelj Nikola Tesla bi bil ponosen, Hrvaška ima najlepši in najtišji reli na svetu«.

Dodali so še: Hrvati že leta delujejo na področju e-mobilnosti, so pionirji pri postavljanju infrastrukture za e-vozila, za samim projektom Nikola Tesla EV Rally Croatia pa stoji ogromno truda in dela, entuziazma, brez katerih podiranje različnih ovir in ustvarjanje nečesa povsem unikatnega in inovativnega ne bi bilo mogoče. Izzivi, s katerimi so se in se pri projektu Nikola Tesla EV Rally Croatia še soočajo vsa ta leta, so le dodatna motivacija za ustvarjanje novih projektov«.

Več informacij: www.nikolateslaevrally.com.hr.

Ps. Fotografije in pomoč pri pripravi teksta: Nikola Tesla EV Rally.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem