Compare Listings

Plus velika fotogalerija

Tesla, Nikola Tesla

Ta tekst, s fotografijami vred, je v celoti posvečen velikemu izumitelju iz hrvaške Like, Nikoli Tesli. Z veseljem smo za vas zbrali zares zanimiva dejstva, verjemite – nikakor dolgočasna, o samem velikemu magu svetlobe, magnetizma in predvsem elektrike.

Tesla, Nikola Tesla

Prvi del teksta je bil v osnovi namenjen spominskemu centru Nikola Tesla v Smiljanu pri Gospiću, ogledate si ga lahko, če kliknete na naslednjo spletno povezavo: Nikola Tesla, genij, ki je izumil 20. stoletje.

V tem prispevku se ne bomo na veliko in široko posvečali njegovi sloviti izumiteljski plati, ki je spremenila tok svetovne zgodovine. Spomnimo le, da je Teslin najznamenitejši izum vsekakor večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je izumil leta 1882 in kasneje tudi izdelal. Ta elektromotor deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Teslova znamenita izuma sta tudi Teslovo navitje in turbina brez lopatic (več o Teslinih genialnih tehničnih dosežkih izumih pa najbolje, da kliknete kar na wikipedijo). Mi pa se bomo sedaj posvetili predvsem zelo zanimivim, dokaj nenavadnim dejstvom iz življenja genija iz Like.

Izumitelj Nikola Tesla se je rodil devetega ali desetega julija 1856 v hrvaškem Smiljanu pri Gospiću (Lika). Njegova družina je bila pravoslavne veroizpovedi, zato si Teslo ob Hrvatih lastijo tudi Srbi (in imajo tudi zaradi tega v Beogradu odličen, zelo popularen muzej posvečen Tesli). Ker je Tesla večino svojega plodnega in ustvarjalnega življenja preživel v ZDA, ga imajo za svojega rojaka tudi Američani.

– Ste vedeli, da je imel Nikola Tesla svojo prvo službo v Mariboru? To službo v slovenskem mestu, kot tehnični risar v orodjarsko livarski delavnici Druško, je Tesla zaradi finančne stiske poiskal leta 1879, po neuspešnem študiju na visoki tehniški šoli v avstrijskem Gradcu. Tam je genialec iz Like »zabluzil« v tretjem letniku študija, ker se je preveč potikal po kavarnah in gostilnah. Biografi trdijo, da gre za »temno obdobje« Teslinega življenja. Tudi v Mariboru naj bi se Tesla strastno predajal gostilniškim igram, biljardu in predvsem kartanju (za denar). »Pozabil je celo na svojo družino«, o svojem polomu v Gradcu in odhodu v Maribor svojih domačih sploh ni obvestil. domači so nekaj časa celo menili, da je Nikola že umrl … Iz Maribora so Nikolo Teslo dobesedno izgnali. Ker ni imel ustreznih dokumentov, so ga žandarji pospremili vse do Gospića.

– Nikola Tesla ni bil homoseksualec, vendar tudi ženske (intimne) družbe ni nikoli iskal. Trdil je, da bi mu vsaka ženska vzela preveč raziskovalne, izumiteljske energije in da si tega v svojem delu »preprosto ni mogel dovoliti, privoščiti«. Besedo ljubezen je Tesla črtal iz svojega besednjaka. Znanosti je dal prednost pred partnersko zvezo, družino. V enem izmed intervjujev je povedal takole: »Težko boste našli mnogo velikih izumiteljev, ki so bili poročeni«. Z rahlo grenkobo v glasu je potem dodal: »Je pa to na nek način tudi škoda, saj smo nemalokrat zelo osamljeni«. Baje Tesla nasploh ni nikoli z »veseljem« razvijal odnosov z ljudmi in je bil večkrat celo označen za asocialnega. Ljubši so mu bili golobi, zapišejo mnogi novinarji …

– Američani, tako vsaj poročajo številni spletni mediji, že nekaj let zbirajo denar za velik muzej, ki bi ga posvetili Tesli. Baje naj bi bilo zemljišče v New Yorku že kupljeno. Upamo, da se bo muzej v ZDA vendarle postavil, Tesla si to vsekakor zasluži. Kakor veste pa je bilo o Tesli napisanih »kar nekaj knjig«, objavljenih na stotisoče novinarskih in strokovnih člankov, postavljene so bile številne razstave, posneli so filme, ustvarjali glasbo, postavili gledališke predstave in manjše ali večje spomenike (eden izmed najbolj znanih je tudi na Niagarskih slapovih), Teslo najdemo na številnih bankovcih, po njem so imenovane številne nagrade in štipendije pa tudi ulice, po Tesli je imenovan tudi, sedaj že slaven, električni avtomobil (hvala, Elon Musk) …

– Nikola Tesla: »Za svoje izumiteljstvo se moram najprej zahvaliti svoji materi, ki je bila zelo spretna in ustvarjalna ženska. Toda tudi vaje, ki mi jih je dodelil oče, so mi v življenju zelo koristile. Tako sem moral ugibati misli drugih ljudi, odkrivati sem moral napake sorodnikov, ponavljati sem moral izredno dolge stavke in računati na pamet. Te dnevne vaje naj bi mi okrepile spomin in razum, še posebej pa naj bi krepile zdravo kritičnost.«

– Znano in pa tudi dokazano je, da so številni fiziki Tesli tako ali drugače ukradli mnoge  izume (ali pa so za njegove genialne dosežke razglasili kar sebe). Tesla je na to kruto dejstvo povedal naslednje: »Naj prihodnost pokaže resnico in oceni vsakega po rezultatih svojega dela. Jaz vem, da je sedanjost teh ljudi (op. pisca »kradljivcev izumov«) njihova, toda prihodnost pa bo pripadala meni«. Na isto temo je mogoče najbolj znan tale Teslin stavek: «Ne obžalujem, ker so mi ukradli moje ideje, obžalujem, ker nimajo svojih

– Tesli, ne samo, da so kradli ideje, tudi niso izplačevali denarja, ki so mu ga obljubili. Zdi se, da se Tesla zaradi tega ni pretirano obremenjeval: »Denarju ljudje pripisujemo prevelik pomen. Jaz sem ves denar, ki sem ga zaslužil investiral v nove izume, ki bi ljudem omogočili boljše življenje«.

Teslo so imeli mnogi za posebneža, lunatika, norega znanstvenika. Psihiatri trdijo, da je imel obsesivno kompulzivno motnjo. Dokaz za to so njegove številne prisilne misli (obsesije, fobije): bil je obseden s številom tri (od hotela do pisarne je moral narediti točno toliko korakov, da so bili deljivi s številom 3);   Tesla je imel zelo velik strah pred biseri (če je bila v bližini ženska, ki je nosila bisere, je takoj zapustil družbo); oboževal je čistočo (njegova pisarniška miza je bila zmeraj urejena, roke si je znal umivati tudi trikrat zaporedoma); bal se je bakterij (v hotelu je morala biti jed zmeraj postrežena na svežem prtu; večerjal je zmeraj ob 18-ti uri, ob jedilnem priboru pa je moralo biti zmeraj 18 papirnatih prtičkov s katerimi je sam dodatno »očistil« jedilni pribor; ko je imel juho v krožniku je zelo rad na pamet računal prostornino jedi; če je med jedjo na mizo sedla muha je Tesla prekinil prehranjevalno rutino; Tesla si ni mogel predstavljati, da bi koga božal po laseh (hkrati pa je pri frizerju zahteval masažo glave); Tesla je imel izreden odpor do rokovanja (po vsakem rokovanju je oddrvel v kopalnico, kjer si je zelo skrbno umil roke); vsak teden si je kupil nove rokavice iz jelenove kože (da se ne dotaknil kakšne nečistoče) … Zanimivo je, da je vse psihične težave dokaj dobro prebrodil, psihiatra ni potreboval.

– Tesla je pogostokrat v svojih laboratorijih brez premora delal dva dni skupaj. Sam je trdil, da spi le 2 uri na dan in da sploh ne potrebuje več spanca. To dejstvo ni bilo nikoli docela potrjeno, podobno kot njegov »fotografski spomin«. Tesla ni bil nikoli »testiran na fotografski spomin«, vendar pa vsi njegovi pomembni biografi trdijo, da je imel Tesla izreden spomin, kar je tudi razlog, da je Tesla redko risal skice in načrte svojih izumov.

– Nikola Tesla, ki je bil visok skorajda dva metra, je tekoče govoril 6, po nekaterih virih pa kar 8 jezikov: srbo-hrvaški jezik, angleški, češki, nemški, francoski, madžarski, italijanski jezik in baje tudi latinščino. Le zakaj me to ne preseneča?

– Tesla je večino svojega življenja živel po hotelih. Tudi umrl je, dokaj reven glede na svoje zasluge človeštvu, v hotelu in sicer v hotelu New Worker v New Yorku, v 33. nadstropju, v apartmaju 3327. Umrl je, za posledicami srčne kapi, 7. januarja 1943, ko je imel 86 let. Teslo so upepelili (njegova žara je bila v New Yorku izkopana in je sedaj v Beogradu), na pogrebu v ZDA pa je bilo okrog dva tisoč ljudi.

Sorodni članki

Čikat, lepota na kvadrat

»Oaza luksuza. Stopnice raja. Prestiž v senci stoletnih borov. Čarobno ozračje zaliva Čikat«. To so le nekateri medijski naslovi, ki se klanjajo zalivu (in tudi polotoku) Čikat. Otok Lošinj v dolžino meri 33 kilometrov, medtem ko je širina otoka le od 4,75 do 0,25 kilometra, zaliv Čikat pa je nedvomno njegov najlepši, pa tudi najbolj prestižen, del. Tudi po našem osebnem mnenju je zaliv Čikat eden izmed najlepših koščkov celotnega hrvaškega Jadrana. No, v bistvu je čudovit celoten polotok Čikat, tam v neposredni bližini Malega Lošinja.

Nadaljujte z branjem

Grad Morosini Grimani – kaštel Morosini Grimani

Kako je večstoletni grad (»kaštel«) v osrčju Istre postal idealna destinacija za vse generacije obiskovalcev?! Danes vas popeljemo skozi preteklost. V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili eno najbolj impozantnih zgradb istrskega polotoka in opisali globoko in bogato zgodovino, ki jo skriva, in kar je še pomembneje, predstavili vam bomo tudi aktualne dejavnosti, ki vas bodo navdušile. Drage bralke, dragi bralci, tukaj je grad Morosini Grimani oziroma v originalu kaštel Morosini Grimani.

Nadaljujte z branjem

Aquarium Pula – Akvarij Pulj

Na južnem delu istrskega mesta Pulj, v turističnem naselju na polotoku Verudela, v 135 let stari avstro-ogrski utrdbi, se nahaja magičen puljski akvarij, uradno ime - Aquarium Pula, ki obiskovalce razvaja z dvema različnima vsebinskima sklopoma. Prvi, seveda, kakor kot pove že samo naslovno, »glavno« ime projekta - Aquarium Pula -, prikazuje izredno pester morski ekosistem (poudarek je na življu Jadranskega oziroma Sredozemskega morja).

Nadaljujte z branjem