Compare Listings

Plava Laguna Ironman 70.3 prvič v Poreču

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

Vse je pripravljeno za prvi Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Eno najprestižnejših tekmovanj na svetu bo potekalo 16. oktobra 2022 in kakor pove že samo ime – v istrskem Poreču. Že nekaj dni prej, vse od 13. oktobra, bo hrvaški Poreč dobesedno živel v duhu vse bolj popularnega triatlona, dan pred tekmovanjem Ironman 70.3 pa bo npr. potekalo tudi tekmovanje IronKids.

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč je Ironman tekmovanje, ki je zelo pomembno s športno-tekmovalnega, turističnega in promocijskega vidika. Prof. Goran Vrus, direktor tekmovanja Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, je na tiskovni konferenci v Ljubljani napovedal: »Po odličnem sodelovanju s skupino Ironman, ki se je začelo leta 2019 in dveh uspešno izvedenih Plava Laguna 5150 Triathlon Poreč iz serije tekmovanj Ironman, Plava Laguna oktobra 2022 v Poreču prvič organizira triatlon 70.3, eno najprestižnejših svetovnih tekmovanj v tem športu«.

Podobno je že pred časom poudaril Dragan Pujas, predsednik uprave Plave Lagune, organizatorja dirke: »Po dveh uspešnih izvedbah triatlona Plava Laguna 5150, je pred nami velik izziv – organizacija 70.3 Ironman tekmovanja, pred nami je  Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč.

Vsako leto tekmovanje pod blagovno znamko Ironman konča milijon tekmovalcev, spletna stran Ironman.com ima več kot 32 milijonov obiskov na leto, spletna skupnost pa več kot 6,4 milijona sledilcev. V svetovnem merilu je zanimanje za vzdržljivostna športna tekmovanja v porastu. To nam pove, da bo ta dogodek velik promotor Poreča, Istre in Hrvaške. Zelo smo veseli, da se je sodelovanje poglobilo in da je ekipa Ironman popolnoma prepričana, da bo naša ekipa organizirala odlično Ironman tekmovanje 70.3«.

Kakor je že bilo napisano bo tekmovanje Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč potekalo 16. 10. 2022. Že nekaj dni prej, od 13. oktobra, bo Poreč živel v znamenju triatlonskega športa, dan pred samim tekmovanjem Ironman 70.3, pa bo potekala tekma IronKids, kjer se bodo lahko najmlajši preizkusili v teku«. Teče se v petih kategorijah – 5/6 let tek na 400 metrov, 7/8 let tek na 800 metrov, 9/10 let tek na 1200 metrov, 11/12 let tek na 1600 metrov in 13/14 let tek na 2000 metrov.

Pričetek otroških tekem je ob 11. uri pred SKI LIFTOM (wake parkom) v Zelenem resortu, prijave pa so možne v petek, 14. oktobra, od 17. do 20. ure v hotelu Molindrio Plava Laguna ali v soboto, 15. oktobra, od 8. do 10. ure. dopoldne v hotelu Molindrio Plava Laguna. Prijavnina znaša 10 eur, število prijav pa je omejeno, zato si pravočasno zagotovite mesto za svoje najmlajše.

»Odraslo, člansko« tekmovanje Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč se 16. 10 2022 začenja s plavalnim delom (1,9 km), sam start pa je v Poreču Zelena Resort, pred hotelom Parentium Plava Laguna. Nadaljuje se s kolesarskim odsekom (90 km) na relaciji Poreč – Višnjan, ki bo delno speljana po zaprtem istrskem ipsilonu in bo tako omogočila doseganje osebnih rekordov. Zadnja, tekaška trasa, se začne pri Zelena Resortu in vodi do centra starega mestnega jedra Poreča, čez zaliv Saladinka in nazaj (21 km). Najboljši tekmovalci to tekmovanje končajo v 4 urah, časovni limit za tekmo pa je 8 ur in 30 minut.

Ironman 70.3 označuje distanco v miljah, ki jo morajo športniki premagati v treh disciplinah – 1.2 milje plavanja, 56 milj kolesarjenja in 13.1 milje teka (izraženo v km je skupaj 113, 1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21,1 km teka).

Po začetni trasi plavanja, sledi kolesarska trasa na relaciji Poreč – Višnjan, ki bo večinoma potekala po Istrskem ipsilonu in bo zato omogočila t.i. »personal best« rezultate, saj majhna nadmorska višina ter možnost hitre vožnje po kakovostni podlagi omogočajo doseganje osebnih rekordov in je zato še posebej zanimiva za vse triatlonce.

»Prav nizka skupna nadmorska višina in možnost hitre kolesarske vožnje po zaprti cesti Istrskega ipsilona s kakovostno podlago zagotavljata možnost doseganja osebnih rekordov, h katerim stremijo vsi triatlonci, zato je trasa še posebej privlačna za vse tiste, ki se še niso odločili, ali bi prišli na Hrvaško na svoj prvi Ironman 70.3 v organizaciji Plave Lagune.

Vse več tekmovanj po svetu uvaja dele kolesarskih poti po avtocestah, zato je za nas zelo pomembno, da sledimo trendom. Bistvo Ironman-a je preseči samega sebe, verjamem da bo tudi ekipa Plave Lagune naredila vse, da si pri organizaciji zasluži še boljše ocene,« je še enkrat poudaril prednost tekmovanja Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč vodja tekmovanja, prof. Goran Vrus.

Kontinuirana promocija in pozicioniranje Hrvaške kot destinacije, ki med drugim ponuja številne možnosti za outdoor aktivnosti, sta osnovni predpogoj za uspešno privabljanje gostov in realizacijo turističnega prometa izven glavne turistične sezone. Zato je direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Bruno Bonifačić čestital Poreču in Istri, saj je gostovanje tako prestižne in mednarodno priznane dirke velika stvar za Hrvaško. Povabil je tudi vse Slovence, ki se ukvarjajo s triatlonom, da se prijavijo na to tekmo in uživajo v čarih jesenske Istre.

Istrski župan Boris Miletić je poudaril: “Izjemno sem vesel, da bo prestižna in svetovno znana dirka Ironman 70.3 v Istri. To potrjuje, da je naša regija prepoznana kot odlična destinacija in partner za organizacijo dirk na najvišjem možnem nivoju. Iskrene čestitke organizatorju Plava Laguna«. Direktor županijske Turistične skupnosti Istre Denis Ivošević pa dodaja: »Istra je idealno mesto za šport in zato je pomembno vlagati v športni turizem, saj nam prinaša ne le rast in število prenočitev izven glavne sezone, ampak tudi mednarodno prisotnost in prepoznavnost.”

“Lepo je, da se Hrvaška v letu 2022 lahko pohvali s še enim velikim dogodkom, Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. To govori o privlačnosti Hrvaške kot turistične destinacije, še posebej izven glavne turistične sezone, na kateri nenehno delamo. Športni turizem je odličen za podaljšanje turistične sezone, z dodatno promocijo Hrvaške prek blagovne znamke Ironman. Veseli nas, da je Hrvaški uspelo, da so velike blagovne znamke prepoznale, da smo varna turistična destinacija,« je dejala ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

O pomenu in pomembnosti tovrstnih brendiranih športnih dogodkov na Hrvaškem govori tudi direktor HTZ Kristjan Staničić: “Nenehna promocija in pozicioniranje Hrvaške kot kakovostne, varne in dobro pripravljene turistične destinacije v današnjih razmerah je osnovni predpogoj za uspešno privabljanje gostov in realizacijo turističnega prometa. Čestitam Poreču in Istri, da gostita tako prestižno in mednarodno priznano tekmovanje. To je velika stvar za Hrvaško. Naša država bo pridobila na popularnosti, na dodatni prepoznavnosti, pa tudi na kvaliteti turistične ponudbe, saj jo tovrstni dogodki zagotovo naredijo bogatejšo in privlačnejšo.”

Vsi udeleženci tekmovanja imajo posebne pogoje za nastanitev v objektih Plave lagune, v hotelih, ki so tik ob startni in ciljni črti in nudijo športnikom prilagojeno logistiko in infrastrukturo ter storitve, ki so namenjene izključno udeležencem in njihovim družinam.

Vse dodatne informacije najdete na www.plavalaguna.com/hr/ponude. Za več informacij obiščite www.ironman.com/im703-croatia in družbena omrežja. Prijave so še odprte! Najboljši v tekmovanju Plava Laguna IRONMAN 70.3. Poreč si bo zagotovil nastop na svetovnem prvenstvu IRONMAN 70.3, ki bo 26. in 27. avgusta 2023 v Lahtiju na Finskem.

Ps. Fotografije: Hrvaška turistična skupnost in Plava laguna Poreč.

Sorodni članki

Stonske ostrige

»Malostonske kamenice«, za katere se v Sloveniji večinoma uporablja izraz »stonske ostrige« (seveda lahko uporabljamo tudi izraz malostonske ostrige), so vpisane v evropski register geografskega porekla, imajo oznako izvirnosti in so kot takšne zaščitene po vsej Evropski uniji. Posledično se potrošniku z vpisom stonskih ostrig v register jamči nakup avtentičnega produkta.

Nadaljujte z branjem

Aerodrom Zagreb

Aerodrom Zagreb, letališče Zagreb, je mednarodno letališče, ki se nahaja približno 16 kilometrov južno od središča Zagreba, glavnega mesta Hrvaške. Uradno se zagrebško letališče imenuje Zračna luka Franjo Tuđman. Aerodrom Zagreb je največje letališče na Hrvaškem in je pomembno vozlišče za letalski promet v regiji. Zaradi številnih poceni letov, ki jih nudijo številni letalski prevozniki, je letališče v Zagrebu zmeraj bolj priljubljeno tudi med Slovenci.

Nadaljujte z branjem

Camino Imota

Papež Benedikt XVI je nekoč dejal: »Iti na romanje pomeni stopiti iz sebe, da bi srečali Boga, kjer se nam je razodel, kjer Njegova milost sije s posebnim sijajem.« Camino Imota je romanje na področju hrvaškega Imotskega, hkrati pa tudi turistični projekt, ki je dobitnik državne turistične nagrade »Simply the Best« (Preprosto najboljši) v kategoriji Novi projekt v turizmu za leto 2021. Poglejmo si Camino Imota nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem