Compare Listings

Pohodništvo in okušanje vina

Teran Wine & Walk v Motovunu

Sedanjim in prihodnjim ljubiteljem Motovuna se bodo uresničile sanje. Prireditev Teran Wine & Walk bo izvrstno enološko in gastronomsko ponudbo tega očarljivega mesteca približala vsem, ki radi raziskujejo naravne, zgodovinske in kulturne lepote, medtem ko uživajo v odličnem vinu in vrhunskih gastronomskih specialitetah.

Teran Wine & Walk v Motovunu

Prvi Teran Wine & Walk v Motovunu, ki ga prvi dan oktobra 2022 prireja klaster severozahodne Istre in poleg Istria Wine & Walk by the Sea ter Muškat Wine & Walk predstavlja tretjo različico tradicionalne prireditve Istria Wine & Walk, bo zajemal sedem okrepčilnih postaj. Sicer pa naj bi tudi Teran Wine & Walk v Motovunu postal tradicionalen, tako da dogodek vpišite na koledar za naslednje leto, če se letošnjega ne morete udeležiti.

Obiskovalci bodo lahko uživali v bogati ponudbi terana in drugih sort izvrstnih lokalnih vinarjev Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza in Roxanicha ob gostovanju Vina Vorić iz Buj. Na okrepčilnih postajah bo mogoče poskusiti tudi specialitete vrhunskih gostincev: Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević in Vila Soši.

Prireditev bo svojim obiskovalcem približala številne čare teh krajev, obenem pa na zelo učinkovit način obeležila tudi letošnjo priključitev Motovuna – skupaj z Grožnjanom in Oprtljem – klasterju severozahodne Istre, ki z razvojem in ponudbo takih dogodkov privlači domače in tuje goste v ta del istrskega polotoka tudi zunaj glavne sezone.

„Veseli nas, da je prvi dogodek, ki ga organiziramo v sklopu klasterja, povezan z gastronomskim sektorjem, zlasti zato, ker promovira vinski turizem. Severozahodna Istra je znana po svojih vinih in vinarjih, vinski turizem pa predstavlja pomemben motiv obiska naše destinacije, zato se ta prireditev popolnoma sklada s celotno podobo klasterja severozahodne Istre,“ je izjavil David Matković, direktor Turistične zveze občine Motovun.

Dodal je: „Motovun je najbolj znano srednjeveško mestece v notranjosti Istre in znana vinska destinacija, vendar nudi še veliko več. Na 12 kilometrov dolgem sprehodu želimo pokazati vse njegove lepote in čudovito pokrajino, ki ga obdaja, poleg lokalnih vinarjev pa se bodo predstavili tudi lokalni gostinci. Želimo pokazati vse, zaradi česar je to področje res posebno.“

Začetek dogodka, ki bo potekal 1. oktobra 2022, je predviden v jutranjih urah pri hotelu Winery & Design Hotel Roxanich, ki ima impresivno vinarno na kar petih podzemnih etažah. Pot, dolga 12 kilometrov, skoraj v celoti pelje skozi vinograde in nudi čudovit razgled na Motovun.

Na poti po Parenzani in skozi najdaljši tunel na tem odseku, tj. tunel Motovun (222 metrov), ter delu poti, ki pelje prek slikovitih vinogradov do vasi Bataji, nato pa do vrha Monte Šandrin obiskovalce čakajo tri okrepčilne postaje. Pot bo nato vodila do kraja Brkač, znanega po arheoloških najdbah, ki segajo v antiko, ter do četrte postaje v kraju Rodeli. Na vrhu hriba Šublenta, ki ga krasijo cerkev Rojstva Blažene Device Marije iz 17. stoletja, stoletni hrasti in vinogradi, bodo ljubitelji terana stopili na zadnji del poti, na kateri bodo obiskali še vinarno Tomaz, od tu pa se vrnili na začetno zbirno mesto in obenem tudi končno postajo, tj. vinarno Roxanich, kjer bo za zabavo poskrbel priljubljeni DJ Shurki.

Poleg degustacije sorte, ki je tako pomembna za Motovun in njegovo okolico, se bodo gosti na sprehodu po načrtovani poti lahko o njej tudi veliko naučili in med drugim izvedeli, da je v preteklosti veljala za sorto nižje kakovosti, danes pa zaradi truda istrskih, zlasti pa motovunskih vinarjev, osvaja številna priznanja na prestižnih domačih in mednarodnih vinskih tekmovanjih.

O tem, kako pomemben je teran za Motovun, priča tudi dejstvo, da tu poteka festival, ki je posvečen prav tej sorti. Zato je Teran Wine & Walk najboljši možen način, da se z dogodkom, ki je posvečen tej sorti, turistična sezona motovunskega področja še dodatno oplemeniti in podaljša. Prvi Teran Wine & Walk v organizaciji klasterja severozahodne Istre bo vsekakor predstavil lepote in pomembnost terana za ta istrski kraj.

Informacije o prodaji vstopnic (ena leta 2022 stane 53 evrov) in vse novice o prireditvi poiščite na facebook strani dogodka Istria Wine & Walk ter uradnem spletišču klasterja severozahodne Istre coloursofistria.com.

Ps. Za pomoč pri pripravi prispevka se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Hrvaške, dodatna zahvala pa velja tudi TZ Motovun, ki nam je poslala nekaj dodatnih fotografij.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem