Compare Listings

Pustna dogajanja v Crikvenici

Crikvenica: Maškare 2023

Turistična zveza Crikvenica sporoča: »Letos, leta 2023, bomo uživali kar v sedmih tednih pustovanja. Zabavale nas bodo številne maškare, velike in nekoliko manjše pustne povorke, uživali bomo v ustvarjalnih maskah, se čudili čajankam za najmlajše, vse skupaj pa nas čaka obilica smeha in dobre volje. Opisano je le del naših znanega crikveniškega pustovanja, ki svojo zgodbo z imenom Maškare gradijo na tradiciji, ki so jo pilile številne generacije Crikveničanov.

Crikvenica: Maškare 2023

Zato z veseljem napovedujemo »Maškare 2023« v Crikvenici, ki bodo potekale od 7. januarja pa vse do 22. februarja v šotoru na Trgu Stjepana Radića, le korak stran od Jadranskega morja. Veseli nas dejstvo, da se pustovanje, maškare vračajo k svojim koreninam, v mestno jedro, kjer so bile na začetku.

V najbolj vesel letni čas smo »zdrsnili« z otroškim programom na drsališču na Trgu Stjepana Radića v Crikvenici. V soboto, 7. januarja, potem ko so maškare ob dvigu pustne zastave prevzele mestni ključ in z njim nekajtedensko oblast, se je začelo popoldansko drsanju, ki mu je v večernih urah sledila še predstava na ledu. Najmlajši so razigrano uživali v animaciji in igrah, brezplačni izposoji drsalk in poslikavi obraza. Splačalo se je ogreti noge in “nabrusiti” drsalke, saj so bili najbolj spretni drsalci nagrajeni, nagrade pa so prejele najbolj izvirne maske. Vesela pustna zabava se je na isti dan razvila še v Matkovićih.

Vsako soboto v času maškar v Crikvenici, od 21. januarja naprej, bodo za dobro zabavo in plesno vzdušje poskrbele glasbene skupine: Groovers, Fortunal, Koktelsi, Trend, Point in Insula. Nedelje, od 22. januarja dalje, bodo rezervirane za naše najmlajše maškare. Organizirane bodo čajanke, tombole in animacija za otroke, kar je vsekakor dober recept pa našim majhnim maškaram popestrimo nedeljske popoldneve. 21. januarja bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji pikada, saj se lahko udeležijo turnirja v pikadu v maskah, ki bo potekal v šotoru zabave in smeha na glavnem trgu v Crikvenici. V nedeljo, 29. januarja, bosta dve tradicionalni crikveniški maškaradi – Velika in Dječja (velika in otroška).

To sta pustni povorki na katerima se prav vsako leto zbere več kot 3.000 udeležencev, še več pa je navdušenih gledalcev. Pustnega »mimohoda« po crikveniških ulicah se udeležijo številne pustne skupine s Kvarnerja, različni gostje iz drugih regij, pa tudi številne skupine upokojencev iz Hrvaške in tujine. Ko se pustna povorka izteče, zaključi, glasbeniki zagrabijo svojo glasbila, pustne maškare pa se zavrtijo po plesnem podiju. Že v soboto, 11. februarja, se lahko pridružite rekreaciji v maskah na svežem zraku, pohodu po Ljubavni cestici v organizaciji Planinskega društva “Strilež”. V sredo, 15. februarja, na Osnovni šoli Zvonka Cara otroke čaka poseben dogodek – Čakavske maškare – zabavni program za najmlajše v obliki čakavskih pesmi in recitacij.

Zadnjo pustno soboto nas v Gornjem kraju čaka dopoldanski turnir v balinanju, popoldan pa je rezerviran za maškarado z istimi gostitelji (Gornji kraj). Večerni program na Trgu Stjepana Radića bo dopolnil krst glavnega krivca za vse slabo v preteklem letu – t.i. »mesopusta«. Branje pustne himne in zažig mesopusta bosta v sredo, 22. februarja, na Trgu Stjepana Radića v Crikvenici, s čimer se bo zaključilo letošnje pustovanje – Maškare 2023.

Poudarjamo, da riviera Crikvenica pripravlja posebne ugodnosti in ugodne (turistične) pakete, letos se pod imenom »Vesela maškarana skrinjica« skrivajo različni popusti v gostinskih lokalih, trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih. Seznam vseh ponudnikov »Vesele maškaradne skrinjice« najdete na letaku »Maškare 2023« in spletni strani www.maskare.net, kjer je tudi seznam ponudbe prenočišč v času pustne prireditve. Obiščite tudi facebook stran “Maškare Crikvenica”, da ne boste zamudili veliko fotografij zanimivih pustnih mask.

Ps. Uredništvo www.pag.si se za tekst in fotografije zahvaljuje TZ Crikvenica.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem