Compare Listings

Pustna dogajanja v Crikvenici

Crikvenica: Maškare 2023

Turistična zveza Crikvenica sporoča: »Letos, leta 2023, bomo uživali kar v sedmih tednih pustovanja. Zabavale nas bodo številne maškare, velike in nekoliko manjše pustne povorke, uživali bomo v ustvarjalnih maskah, se čudili čajankam za najmlajše, vse skupaj pa nas čaka obilica smeha in dobre volje. Opisano je le del naših znanega crikveniškega pustovanja, ki svojo zgodbo z imenom Maškare gradijo na tradiciji, ki so jo pilile številne generacije Crikveničanov.

Crikvenica: Maškare 2023

Zato z veseljem napovedujemo »Maškare 2023« v Crikvenici, ki bodo potekale od 7. januarja pa vse do 22. februarja v šotoru na Trgu Stjepana Radića, le korak stran od Jadranskega morja. Veseli nas dejstvo, da se pustovanje, maškare vračajo k svojim koreninam, v mestno jedro, kjer so bile na začetku.

V najbolj vesel letni čas smo »zdrsnili« z otroškim programom na drsališču na Trgu Stjepana Radića v Crikvenici. V soboto, 7. januarja, potem ko so maškare ob dvigu pustne zastave prevzele mestni ključ in z njim nekajtedensko oblast, se je začelo popoldansko drsanju, ki mu je v večernih urah sledila še predstava na ledu. Najmlajši so razigrano uživali v animaciji in igrah, brezplačni izposoji drsalk in poslikavi obraza. Splačalo se je ogreti noge in “nabrusiti” drsalke, saj so bili najbolj spretni drsalci nagrajeni, nagrade pa so prejele najbolj izvirne maske. Vesela pustna zabava se je na isti dan razvila še v Matkovićih.

Vsako soboto v času maškar v Crikvenici, od 21. januarja naprej, bodo za dobro zabavo in plesno vzdušje poskrbele glasbene skupine: Groovers, Fortunal, Koktelsi, Trend, Point in Insula. Nedelje, od 22. januarja dalje, bodo rezervirane za naše najmlajše maškare. Organizirane bodo čajanke, tombole in animacija za otroke, kar je vsekakor dober recept pa našim majhnim maškaram popestrimo nedeljske popoldneve. 21. januarja bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji pikada, saj se lahko udeležijo turnirja v pikadu v maskah, ki bo potekal v šotoru zabave in smeha na glavnem trgu v Crikvenici. V nedeljo, 29. januarja, bosta dve tradicionalni crikveniški maškaradi – Velika in Dječja (velika in otroška).

To sta pustni povorki na katerima se prav vsako leto zbere več kot 3.000 udeležencev, še več pa je navdušenih gledalcev. Pustnega »mimohoda« po crikveniških ulicah se udeležijo številne pustne skupine s Kvarnerja, različni gostje iz drugih regij, pa tudi številne skupine upokojencev iz Hrvaške in tujine. Ko se pustna povorka izteče, zaključi, glasbeniki zagrabijo svojo glasbila, pustne maškare pa se zavrtijo po plesnem podiju. Že v soboto, 11. februarja, se lahko pridružite rekreaciji v maskah na svežem zraku, pohodu po Ljubavni cestici v organizaciji Planinskega društva “Strilež”. V sredo, 15. februarja, na Osnovni šoli Zvonka Cara otroke čaka poseben dogodek – Čakavske maškare – zabavni program za najmlajše v obliki čakavskih pesmi in recitacij.

Zadnjo pustno soboto nas v Gornjem kraju čaka dopoldanski turnir v balinanju, popoldan pa je rezerviran za maškarado z istimi gostitelji (Gornji kraj). Večerni program na Trgu Stjepana Radića bo dopolnil krst glavnega krivca za vse slabo v preteklem letu – t.i. »mesopusta«. Branje pustne himne in zažig mesopusta bosta v sredo, 22. februarja, na Trgu Stjepana Radića v Crikvenici, s čimer se bo zaključilo letošnje pustovanje – Maškare 2023.

Poudarjamo, da riviera Crikvenica pripravlja posebne ugodnosti in ugodne (turistične) pakete, letos se pod imenom »Vesela maškarana skrinjica« skrivajo različni popusti v gostinskih lokalih, trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih. Seznam vseh ponudnikov »Vesele maškaradne skrinjice« najdete na letaku »Maškare 2023« in spletni strani www.maskare.net, kjer je tudi seznam ponudbe prenočišč v času pustne prireditve. Obiščite tudi facebook stran “Maškare Crikvenica”, da ne boste zamudili veliko fotografij zanimivih pustnih mask.

Ps. Uredništvo www.pag.si se za tekst in fotografije zahvaljuje TZ Crikvenica.

Sorodni članki

Lastovski poklad

Pustni, karnevalski običaji so na otoku Lastovu, še posebej pa v samem srcu otoka, mestecu Lastovo, zelo pomembni, dandanes jih lahko zajamemo s skupnim imenom Lastovski poklad. Lastovski poklad je tudi eden najstarejših pustnih običajev v Evropi (pol tisočletja in še nekaj let drobiža). Tudi zato je bil pustni Lastovski poklad leta 2008 vpisan in umeščen na seznam zaščitene nematerialne kulturne dediščine Republike Hrvaške. Vsekakor imamo kaj hitro več kot dovolj razlogov, da tudi na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, nekoliko podrobneje predstavimo Lastovski poklad.

Nadaljujte z branjem

Tradicionalne hrvaške jedi

Poleg čudovite obale, otokov in morja, po katerih je Hrvaška najbolj znana, je naša sosednja država bogata tudi z različnimi gastronomskimi dobrotami. Hrvaška gastronomija se je zaradi svoje burne preteklosti skozi zgodovino razvijala pod vplivom različnih narodov.

Nadaljujte z branjem

Antun Augustinčić in galerija AA

Galerija Antuna Augustinčića se nahaja v nekdanjem sadovnjaku frančiškanskega samostana v Klanjcu, muzejski ustanovi, ki hrani, obdeluje in razstavlja življenjsko delo tega uglednega kiparja, enega najpomembnejših predstavnikov hrvaške moderne umetnosti (njegov znameniti spomenik Miru stoji pred stavbo sedeža Združenih Narodov v New Yorku!). Vsebinsko bogat tekst o Antunu Augustinčiću in galeriji AA v Klanjcu (Hrvaško Zagorje) nam je prijazno pripravil Davorin Vujčić, objavljamo ga v celoti. Poglejmo.

Nadaljujte z branjem