Compare Listings

Je kdo lačen?

Tradicionalne hrvaške jedi

Poleg čudovite obale, otokov in morja, po katerih je Hrvaška najbolj znana, je naša sosednja država bogata tudi z različnimi gastronomskimi dobrotami. Hrvaška gastronomija se je zaradi svoje burne preteklosti skozi zgodovino razvijala pod vplivom različnih narodov.

Tradicionalne hrvaške jedi

Hrvaško tradicionalno gastronomijo nam bo predstavila in približala spletna rezervacijska platforma Home Rent. Poglejmo skupaj.

»Mesne in zelenjavne jedi celinske Hrvaške so se razvile predvsem pod madžarskim, dunajskim in turškim vplivom, na obali pa pod vplivom Rima, Grčije in Beneške republike. Danes se gastronomija na Hrvaškem regionalno močno razlikuje. To pravzaprav ni slabo, saj Hrvaška ponuja raznolike gastronomske užitke, kjer koli že ste! Tako lahko na jadranski obali ali na slavonski ravnici doživite dve popolnoma različni kulinarični zgodbi. Razlog za te razlike ni samo tuj vpliv, ampak tudi naravne danosti posamezne regije. Spodaj je pregled tradicionalnih hrvaških jedi, ki jih priporočamo, da jih pokusite, ko ste na Hrvaškem.

Gastronomija v Istri in Dalmaciji

Glede na to, da je Hrvaška med turisti najbolj priljubljena poleti, gostje najbolj uživajo v ribjih specialitetah hrvaške obale. Mediteranska prehrana slovi kot ena najbolj zdravih na svetu, kar je potrdil tudi UNESCO, ko je mediteransko prehrano uvrstil na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Hrvaška je bila skupaj, s še šestimi državami Sredozemlja, izbrana v mednarodno združbo, ki naj bi ohranila mediteransko prehrano kot dragoceno dediščino.

Morska (sredozemska, jadranska) prehrana, ki temelji na počasnem kuhanju, svežih sestavinah, oljčnem olju in številnih zeliščih, res vsebuje esenco zdravja. Tako je v Dalmaciji morebiti najbolj priljubljen ribji brodet. Brodet pripravimo tako, da ribe skuhamo z začimbami, nekoliko hudomušno pa Hrvati pravijo, da je receptov za brodet prav toliko, kolikor je vseh Dalmatincev. Vsak »kuhar« namreč brodet pripravlja na svoj način, vendar pa je osnova za vse brodete enaka – najokusnejši je tisti s čim več vrstami rib. Tako se v brodetu največkrat znajdejo jegulja, grdobina, škampi, kozice, sipe, lignji, škarpine in školjke.

Podobna, a ne enaka jed je buzara. Če pripravljamo buzaro, želimo ohraniti čim več okusa morja, buzara pa je večinoma pripravljena le iz ene vrste rakov ali školjk. Najbolj priljubljeni so škampi na buzari ali školjke na buzaro. Buzaro pripravimo tako, da na olivnem olju dušimo škampe ali školjke ter dodamo česen, peteršilj, belo vino in paradižnik.

Ob obali, tako v Dalmaciji kot v Istri, so priljubljene tudi druge klasične morske jedi, kot so npr. črna (sipina) rižota, testenine na zelo različne načine, največkrat s t.i. »šalšo« (paradižnikovo omako) in zelo različne ribe na žaru. Užitek bo seveda še večji, če bomo ob jedi popili še kozarec odličnega vina.

Med mesnimi jedmi je najbolj priljubljena t.i. pašticada. Pripravljena je iz goveje krače, po izkušnjah mnogih pa je najboljši del za pripravo frikando. Pašticado pripravimo s počasnim kuhanjem predhodno mariniranega mesa, ki ga običajno mariniramo s korenčkom, česnom, panceto, slivami in še čim po lastni izbiri. Pašticado postrežemo z različnimi vrstami testa, največkrat z njoki.

Jagnjetina na ražnju je posebna poslastica, predvsem v Dalmatinski Zagori, kjer jo strežejo skorajda v vseh gostilnah ali konobah. Če pa se znajdete v Istri, boste pa skorajda zagotovo pokusili vsaj eno gastronomsko specialiteto s tartufi. Te dragocene (podzemne) gobe kraljujejo gastronomiji Istre. Najpogosteje jih kombiniramo s tradicionalnimi istrskimi testeninami kot so »fuži« ali »pljukanci«. Tartufi, in njihovi okusi, se odlično ujema tudi z drugimi sestavinami ali izdelki, tudi s sirom in medom.

Če ste ljubitelj jedi z žlico, potem morate poskusiti istrsko maneštro (slovensko – mineštro). Ta zelenjavna enolončnica je na voljo vse leto in odlično poživi vso telo.

Ko si zaželite nekaj sladkega, lahko po vsej Dalmaciji ali Istri pokusite tradicionalno dobro »kroštule« (slovensko – flancate), ocvrto krhko pecivo. Kroštule so narejene iz moke, testo je narezano na trakove ter hitro ocvrto, posuto s sladkorjem v prahu, so hrustljave in odlična »hitro pripravljena sladica«. Kroštule mame in babice največkrat ponujajo, servirajo na številnih družinskih srečanjih, najbolj popularne pa so v mrzlih zimskih mesecih (ob praznovanju veselega decembra ali med pustovanjem).

V Dubrovniku oziroma na jugu Dalmacije je tradicija za sladico jesti rožato, to je nekakšna dalmatinska različica pregrešno dobre francoske sladice z imenom creme brulee. Rožata je izjemno aromatična in sladka, ime pa je dobila po glavni sestavini – likerju iz cvetnih lističev vrtnic.

Stare tradicionalne sladice so arancini (prekuhana, sušena in kandirana pomarančna lupina), suhe fige in kotonjata (nekakšen nadomestek žele bonbonov iz kutine), ki jih lahko najdete na vsaki lokalni tržnici. Te sladice so dokaz, da so prejšnje generacije znale izkoristiti čisto vse, kar jim je dala narava, tam skorajda ni bilo prav nobenih organskih ostankov in odpadkov.

Gastronomija Slavonije

Če ste ljubitelj mesa, potem bo dopust v Slavoniji zadetek v polno. Slavonska kuhinja se je razvila predvsem pod madžarskim in turškim vplivom, gastronomsko tradicijo pa na teh prostorih negujejo že stoletja. Rodovitna slavonska zemlja in primerno podnebje za gojenje številnih poljščin so skozi preteklost hranili (celotno) Hrvaško. Pridni Slavonci še vedno obdelujejo široka polja in se ukvarjajo z živinorejo, kar daje perfektne možnosti za odlične jedi.

Meso, zelenjava in sladkovodne ribe so glavni akterji v kuhinji tega podnebja. Najbolj znana jed, ki jo morate poskusiti, je t.i. »čobanac«, to je mesna jed, podobna prekmurskemu bograču. Je vrsta pikantne, pekoče jušne jedi, ki se kuha v kotlu ali večjem loncu, ime pa je dobila po pastirjih (»čobanih«), ki so med kuhanjem jedi čuvali črede na poljih oziroma travnikih. Čobanac je narejen iz več vrst mesa, največkrat iz svinjine, govedine in divjačine. Poleg mesa se skuha zelenjava in pekoča rdeča paprika, ki daje »čobancu« poseben okus in barvo.

Slavonci gojijo tudi avtohtono hrvaško pasmo prašičev, imenovano črni slavonski prašič. Iz njega pripravljajo številne dobrote. Najbolj znana svinjska poslastica so ocvirki, ocvrti koščki svinjske maščobe. Najpomembnejši in osnovni je čvrst špeh iz svinjskega hrbta. Pomembno je, da slanino enakomerno narežemo, med praženjem pa nenehno mešamo. Ocvirki se tradicionalno delajo po kolinah iz masti in slanine, preostale po pripravi številnih klobas, v katere se maščoba doda zaradi sočnosti. Ocvirke najpogosteje jemo s kruhom ali v pogačah.

Druga svinjska poslastica je kulen. Slavonija slovi po klobasah, salamah med vsemi suhomesnatimi izdelki pa je najbolj znan kulen. Slavonski kulen je celo tako pomemben, da je zaščiten kot kulturna dobrina Republike Hrvaške in je zaščitni znak Slavonije. Slavonski kulen je suha klobasa, ki se proizvaja med 1. novembrom in 31. marcem v Slavoniji na Hrvaškem in ima več kot 200-letno tradicijo. Klobaso tradicionalno ponudijo ob verskih in družinskih praznovanjih in praznikih.

Glede na bogastvo rek ne preseneča, da so v Slavoniji zelo cenjene tudi rečne, sladkovodne ribe. Ribji paprikaš pripravimo kot juho iz rečnih rib, največkrat je za osnovo krap. Ribji paprikaš je začinjen z rdečo papriko, ki jedi daje značilno rdečo barvo in nekoliko pekoč okus.

»Navadni paprikaš« je nekoliko bolj gost, pripravimo ga z ribami ali mesom. Če ste ljubitelj zelenjave ali vegetarijanec, ne zamudite pokusiti sataraša. To je pravzaprav dušena zelenjava, ki jo lahko uživamo samostojno, lahko pa tudi v kombinaciji z drugimi jedmi ali tudi kot prilogo sami glavni jedi. Sataraš je okusen tudi hladen, zato je odličen tudi poleti. Glavni sestavini sta paradižnik in paprika, po želji pa tudi druga zelenjava.

Sladkosnedci morate v Slavoniji morate pokusiti »salenjake«. To so krhki piškoti, katerih sestavina je svinjska mast, polnjeni pa so z marmelado. To krhko, listnato pecivo iz kvašenega testa je zaznamovalo otroštvo mnogih med nami, salenjaki pa so tesno povezani predvsem z obdobjem kolin, ko mast za te listnate, sladke plasti ne more biti bolj sveža.

Gastronomija Zagorja in Medžimurja

Če ste ljubitelj zgodovinskih krajev, še posebej gradov, potem sta Zagorje in Medžimurje kot nalašč za vas. Grad Trakošćan je najbolje ohranjeni grad na Hrvaškem, gastronomija te regije pa vas bo navdušila. Zagorje, ležeče severneje od glavnega mesta Hrvaške, je že od nekdaj priljubljeno počitniško mesto Zagrebčanov. Tipični gostinski objekti (gostilne) v Zagorju so imenovane »hiže«. V hižah se je odlična domača hrana, vse pa je začinjeno z izjemno prijaznostjo gostiteljev oziroma gostincev.

Tradicionalni in delavni, svojo gastronomsko ponudbo Zagorci temeljijo na siru, smetani, krompirju in žitih. Ker je bilo Zagorje v preteklosti naseljeno s številnimi plemiškimi družinami, o tem pričajo številnih gradovi na širšem področju pokrajine, lahko danes marsikje pokušate jedi, ki so jih pripravljali na dvoru, na dvorcih.

Prvi na seznamu priporočil so znameniti zagorski štruklji. Pripravljeni so iz vlečenega testa, ki ga nadevamo s svežim sirom. Štruklji se praviloma kuhajo se v vreli vodi, obstaja pa tudi različica zapečenih štrukljev, ko jih prelijemo s smetano in spečemo v pečici. Štruklji so zelo ljuba jed gurmanov in predvsem ljubiteljev izvirne domače kuhinje. Štruklji se lahko pripravijo kot kuhani, pečeni, sladki ali slani, odvisno pač od vaših lastnih želja.

Ker imajo Zagorci zelo radi testo, je naša naslednja izbira jed, ki jo poznamo pod imenom »krpice z zeljem«. Krpice so majhni kvadratni kosi kuhanega testa, zamešenega z dušenim zeljem. Krpice z zeljem so odlična in zelo hranljiva kombinacija ter preprosta domača jed, ki jo z veseljem pojedo tudi otroci. Krpice s sladkim zeljem so lahko samostojna jed, odlične pa so tudi kot priloga k pečenemu mesu in zrezkom.

Druga tradicionalna jed Zagorja je ajdova kaša. Lahko rečemo, da so bili Zagorci moderni že v nekdanjih, starih časih. Ajdova kaša vsekakor sodi v današnji način življenja in prehranjevanja, v katerem se vse bolj poudarja pomen zdrave in uravnotežene prehrane, številnih žit, med njimi tudi ajde. Ajdovo kašo lahko jemo kot prilogo, pa tudi kot glavno jed.

Če ste ljubitelj mesa in se gibate po Medžimurju, morate obvezno pokusiti »buncek«. Buncek je spodnji del prašičjega stegna, ki ga tradicionalno jemo s kislim zeljem. Buncek pripravimo tako, da ga najprej skuhamo in šele nato spečemo. Mnogi menijo, da buncek najbolje pripravimo tako, da ga počasi kuhamo na majhnem ognju, ki omogoča, da se meso kuha v lastnem soku, dokler ni popolnoma mehko. Soliti ga ni treba, kuhan buncek pa lahko narežemo in uporabimo v številnih drugih jedeh.

Ko se vam zahoče nekaj sladkega, morate zagotovo pokusiti medžimursko gibanico. To je večplastna sladica iz vlečenega testa, polnjena pa je s sirom, orehi, makom in jabolki. Medžimurska gibanica je ena najbolj znanih jedi severne Hrvaške. Kakšne je razlika med medžimursko in prekmursko gibanico? Medžimurska gibanica je narejena iz listnatega testa, to je testa za pecivo, prekmurska gibanica pa je narejena iz krhkega testa. Medžimurska gibanica je sestavljena iz štirih nekoliko debelejših plasti, prekmurska pa ima štiri nadeve, ki se dvakrat ponovijo, skupaj ima torej osem tanjših plasti.

Gastronomija Like in Gorskega kotarja

Gozdna in gorska območja na Hrvaškem so idealne destinacije za ljubitelje aktivnih počitnic. Odlična izbira za aktiven oddih na Hrvaškem sta Lika in Gorski Kotar. Bogata sta z naravnimi lepotami, gorami, jamami, kolesarskimi stezami in plezališči ter zagotovo ponujata zelo raznoliko paleto športnih in adrenalinskih aktivnosti, po katerih si boste zaželeli pojesti kaj zares zelo dobrega.

Skozi zgodovino so bili ti kraji revni in pravzaprav so ljudje gospodarili in kuhali s tem, kar so našli v bližnji naravi. Tako so imeli prebivalci teh krajev na jedilnikih tudi žabe, polži, rečne ribe in gobe. Gozdne sadeže so jedli za posladek. Danes je gastronomija Like in Gorskega kotarja nekoliko drugačna. Lika je v teh modernih časih znana predvsem po liški jagnjetini, Gorski Kotar pa po divjačini.

Ličko jagnjetino pripravimo na ražnju ali izpod peke, postrežemo pa jo s krompirjem in zelenjavo. Lička jagnjetina je meso jagenjčka avtohtone vrste ovce liške pramenke, ki živi le na ozkem območju Like, opredeljenem kot »celinska regija, ki jo obrobljajo gore, Velebit na jugu, Velika Kapela na zahodu, Plješivac na vzhodu in Mala Kapela na severu«.

Lička jagnjetina se uvršča med hrvaške avtohtone izdelke. Oktobra 2018 je bila vpisana v register zaščitenih oznak porekla.

Divjačino pa največkrat pripravljajo v enolončnici z mesom merjasca ali jelena in zelenjavo. V Liki radi postrežejo tudi kuhano prekajeno meso s kislim zeljem, Ličani ga imenujejo kalja. Lički lonec je tradicionalna jušna jed, podobna je kalji, saj je prav tako večinoma pripravljena z jagnjetino ali ovčetino, ki pa jo v tej jedi dopolnjuje različna (sezonska) zelenjava.

Poleg mesa lahko poskusite postrv iz reke Gacke. Postrvi pripravljamo na žaru ali v pečici. Tudi polži znajo biti v teh krajih prava gastronomska poslastica. Polže uživamo kuhane, dušene ali pečene, na voljo so prav vse možnosti.

Še posebej se bodo obiska Like in Gorskega kotarja razveselili ljubitelji (različnih vrst) sirov. Liški škripavac je vrsta sira, ki je zaščitena z evropsko označbo geografskega porekla. Najpogosteje je pridelan iz kravjega mleka, na voljo pa je tudi iz kozjega mleka. Za njim lahko poskusite t.i. basu, to je mehki polmastni sir, ki je prav tako eden od avtohtonih liških izdelkov ali pa tounjski sir iz Tounja pri Ogulinu, ki je narejen iz svežega kravjega mleka in je dimljen. Za konec se lahko posladkate s cmoki. Cmoki so tipična poslastica teh krajev. To so cmoki iz krompirjevega testa, običajno polnjeni s slivami ali kakšnim drugim domačim sadjem.

Na Hrvaškem vas čaka senzacionalna gastronomska ponudba, ne glede na to, kje preživljate svoj dopustniški, počitniški čas. Tradicionalno gastronomsko ponudbo lahko okusite skoraj v vsakem hrvaškem kraju, saj ima večina – tudi dokaj majhnih – zaselkov vsaj eno restavracijo, gostilno, konobo, ki ponuja prav domače, lokalne tradicionalne jedi.

Gostinska ponudba na Hrvaškem je pestra, tako ne manjka vseprisotnih picerij, zmeraj več pa je tudi vrhunske gostinske ponudbe, tudi tiste s prestižno Michelinovo zvezdico (večino teh najdemo na sami jadranski obali), kliknite na blog ali pa na nekoliko bolj izčrpen članek na slovenskem spletnem portalu www.pag.si, ki nosi naslov Najboljše hrvaške restavracije«.

Ps. Tekst in (simbolične) fotografije je za objavo na wwww.pag.si. pripravil Home Rent. Home Rent je spletna rezervacijska platforma, ki vam ponuja možnost rezervacije počitniških hiš in vil na Hrvaškem in to ob popolni spletni varnosti plačil in rezervacij. Sam postopek rezervacije je izjemno enostaven in varen. Z Home Rent lahko izberete idealno vilo za vaše prihodnje počitnice na Hrvaškem.

Home Rent ima na svoji spletni strani tudi veliko nasvetov in koristnih informacij za vse goste, ki prihajajo na Hrvaško. Preživite popolne počitnice z agencijo HomeRent. Več na spletnem mestu https://homerent.agency/hr.

Sorodni članki

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem