Compare Listings

Medžimurska vinska cesta vabi

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Martinovanje v Medžimurju

Medžimurje se nahaja na severozahodu Hrvaške, med Muro in Dravo, obkroženo s čudovito pokrajino »gričev in goric«. Medžimurje izstopa po bogati kulturno-zgodovinski dediščini, odlični vinsko-gastronomski ponudbi, od nedavnega pa se Medžimurje ponaša tudi kot nosilec certifikata Green Destinations, ki promovira trajnost destinacije.

Tik ob meji s Slovenijo leži Štrigova, kot ena od občin Medžimurske županije. Štrigova je rajski kotiček Medžimurja. Ko pridete v Štrigovo, pridete v kraj z bogato zgodovino, kulturno dediščino, srčnimi ljudmi in gostitelji. Skozi zgodovino so številni dogodki vplivali na to, kar je Štrigova danes. Tu se je davnega leta 347 rodil sv. Hieronim, tu je cerkev, zgrajena njemu v čast iz leta 1748. Morda najpomembnejše za to zgodbo pa je prva trta, ki so jo v Štrigovi zasadili Rimljani že v 1. stoletju. Danes seveda govorimo o Štrigovi kot središču medžimurske vinske ceste.

Pokrajina Zgornjega Medžimurja je posejana z več kot tisoč hektarji vinogradov, a se je kljub temu ohranila izjemna biotska raznovrstnost. Ponudbo medžimurske vinske ceste sestavljajo lepo urejene vinske kleti in degustacijske sobe, kjer lahko poskusite vrhunska bela vina (pušipel, sauvignon, chardonnay,…), nekaj rdečega vina in roséja (modri pinot, syrah, cabernet sauvignon,…).

O kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev. Sestavni del vinske ceste so restavracije s tradicionalnimi specialitetami, kolesarske steze in sprehajalne poti, od lanskega leta pa je del vinske ceste kot ena najpomembnejših turističnih znamenitosti tudi razgledna točka Mađerkin breg. Razgledni stolp ima skupno višino 27 metrov in ko prispete na zadnjo ploščad, se nahajate na najvišji točki Medžimurja z najlepšim razgledom na pet držav: Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko, Slovaško in seveda Hrvaško.

Skozi vse leto se na vinski cesti vrstijo številne vinske prireditve. Tako je januar rezerviran za vincekovo, maj za urbanovo, september za rokovo, november pa za martinovo.

S tem se vračamo nazaj na sam začetek, to je martinovanje na medžimurski vinski cesti. Martinovo je vinski praznik, ki ga praznujemo 11. novembra, ob katerem mošt dozori v vino. Tradicija tega dne je krstiti mošt, da bi dobili pravo mlado vino. Središče martinovanja na medžimurski vinski cesti je Mlado Medžimurje, kjer se predstavljajo mlada vina iz desetih kleti. Vina so nežna, živahna in privlačna, zaznamujejo pa jih lahek okus, malo alkohola, zelo intenzivna in privlačna aroma ter lahkotna svežina.

Martinov vikend na medžimurski vinski cesti bo tudi letos, leta 2023, poln številnih dogodkov. Od 10. do 12. novembra obiščite vinarje medžimurske vinske ceste v njihovih degustacijskih prostorih, kjer bo organiziran pester program za vse ljubitelje žlahtne kapljice. Na samo martinovo, 11. novembra, se program začne zjutraj v cerkvi sv. Martina na Muri z golažem, nadaljuje pa se v Štrigovi od 18. ure naprej v Domu kulture Štrigova, kjer vas pričakuje Mlado Medžimurje in primeren program, v katerem se bodo predstavili predstavniki domačih OPG-jev, ki bodo ponudbo dopolnili s svojimi domačimi izdelki.

Prepustite se uživanju v mladem vinu in tradicionalni gastronomski ponudbi na medžimurski vinski cesti. Več informacij o programih ob martinovanju najdete na www.strigova.info.

Ps. Promo tekst in fotografije: Hrvaška turistična skupnost in TZ Štrigova.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem