V iskanju najboljših istrskih konob
Istriago.Net: Top 10 istrskih konob
Predstavljamo izbor »top 10 istrskih konob« (gostiln, tavern) in sicer po ocenah obiskovalcev spletnega mesta Istriago.net, ki zapiše: »Mnenje obiskovalcev, ki pridno obiskujejo naš vodnik Istriago, je za nas izjemno pomembno, zato smo upoštevali ocene naših »znamenitosti, atrakcij«, ki spadajo v gastro kategorijo. Istriago ima trenutno v svoji bazi več kot 50 gastronomskih lokacij, ki so bile umeščene in ocenjene na osnovi lokalnih izkušenj številnih naših članov.
V osrčju gastronomskega bogastva Istre konobe postajajo pravi biseri, saj navdušujejo z dostopnimi cenami, hkrati pa ponujajo vrhunsko kakovost hrane. Iskalci najboljših konob v Istri in ljubitelji ugodne, a okusne hrane ob našem seznamu »Top 10 istrskih konob« ne bodo razočarani. Najboljše konobe v Istri niso vedno tiste z visokimi ali najvišjimi cenami, temveč tiste, ki uravnotežijo kakovost s cenovno ugodno ponudbo.
Tukaj, znotraj istrske regije, odkrijete skrite zaklade, lokalne oziroma domače konobe, ki poskrbijo za nepozabno gastronomsko doživetje. Ob priporočilo domačinov, s pristnimi istrskimi okusi, konoba nemalokrat postane priljubljena destinacija gostov, ki si želijo izjemnega gastronomskega užitka.
V Istri agroturistične vasi pogosto postanejo turistični epicentri, kjer se pripravlja tradicionalna hrana iz lokalnih sestavin in proizvodov, pogosto pridelanih na samem kmečkem posestvu. Obiskovalci konob lahko uživajo v odlični hrani, ki pride naravnost s polja na mizo in zagotavlja pristen okus Istre. In ob tem ne pozabimo, da mnoge konobe, številne del kmečkih turizmov (hrvaška kratica: OPG – »obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo«, slovensko – družinsko kmečko gospodarstvo), ponujajo perfektno kombinacijo kmetijstva in gostoljubja.
Istrski kmečki turizmi, torej OPG-ji, pa konobe, niso le zakladnica dobre hrane, gre tudi za povezovanje z naravo, druženje z družinami, ki vodijo sama posestva, in lokalno kulturo. V takšnem okolju, kjer konobe postanejo osrednja stičišča druženja, kmečki turizem dodatno obogati gastronomsko izkušnjo, ko gostom omogoči globlji vpogled v istrski način življenja.
Na vprašanje, kje v Istri dobro in poceni jesti, lahko odlično odgovori predvsem izkušen lokalni vodnik, kot je Istriago, glej spletno stran https://www.istriago.net/. V podeželskem okolju, daleč od gneče turističnih območij, boste najlažje našli konobe, ki ponujajo lokalno kulinariko po dostopnih cenah. So kraji in so konobe, kjer so tradicionalne jedi združene s spodobnimi cenami in nudijo priložnost, da resnično doživite okuse istrske regije.
Poleg znanih restavracij v večjih istrskih središčih kot so npr. Pulj, Rovinj, Poreč ali Buje pri načrtovanju svojega gastronomskega potovanja ne zanemarite notranjosti Istre. Tukaj ne boste našli le poceni konob, temveč tudi priložnost za resnično pristno doživetje istrske kulinarike. Z dobro hrano, dostopnimi cenami in vzdušjem, ki odraža duh Istre, te konobe postanejo skrivna oaza za tiste, ki iščejo pravo doživetje izven ustaljenih turističnih poti. Poglejmo torej naš seznam »Top 10 istrskih konob«.
KONOBA MEKIŠI IN VILLAGE MEKIŠI BLIZU VIŽINADE
Ob prihodu v konobo “Selo Mekiši” boste začutili pravo vzdušje tradicionalne istrske konobe s tradicionalnimi jedmi po starih receptih.
KONOBA KOTLIĆ V KRAJU KOTLI
Konoba Kotlić se nahaja nad slapovi v naselju Kotli. Uživali smo v sproščenem vzdušju, pogledu na slap in njegovem zvoku. Konoba Kotić nudi dobro hrano in dobro zabavo na terasi gostilne, je popoln kraj za počitek in okusno kosilo v naravi.
Sproščeno vzdušje, ki ga ponuja gostilna Stari Cok, nas že od nekdaj privablja k domačemu druženju in okusni hrani. Pestra ponudba pršutov, testenin in klobas. Čeprav je nedaleč od Pulja, v Valturi, je kot nalašč za pobeg iz mesta.
Konoba Stari Cok je zelo lep in intimen kraj, kjer lahko občutite čar lokalnih običajev in istrskih tradicionalnih predmetov. Če boste imeli srečo, boste lahko posedeli ob ognju in uživali v pogledu na jedi, ki se pripravljajo na žaru. Nasvet: pred gostilno, na samem dvorišču, je nekoliko parkirnih mest.
AGRITOURIZAM DOL, KRAJ CEROVLJE
Agroturizem Dol, slovensko bi lahko rekli »kmečki turizem Dol«, je lepa zgodba o družini Stojšić. To je gastronomski raj, kjer lahko uživate v tradicionalni istrski hrani in občutite nedotaknjeno naravo z živalmi. Konoba Dol vam v sproščujočem okolju pripravi jedi iz lokalnih proizvodov. Ponudba je sveža, priporočamo okusno juho z domačim kruhom. Jedilni list vključuje veliko izbiro testenin in njokov, pa istrske klobase iz istrskega goveda – boškarina. V Agroturizmu Dol smo za sladico pokusili palačinke s skuto in karamelo ter z različnimi okusi marmelad. Po hrani smo si, za dobro počutje želodca, privoščili še žganje iz enajstih zelišč. 🙂 Po kosilu lahko dan preživite ob sprehodu v bližnji neokrnjeni naravi in igri z domačimi živalmi, kot so črni prašiček, prijazna koza in tradicionalno istrsko govedo boškarin.
KONOBA TONČIĆ V KRAJU ŽNJIDARIĆI
Agroturizem Tončić, majhna konoba v kmečki hiši, je pravo mesto za pokušino kvalitetnih gastronomskih menijev s proizvodi, pridelanimi na severnem koncu Istre. Tam lahko okusite okusno kremno česnovo, koromačevo ali gobovo juho s krompirjem. Na meniju so tudi njoki z golažem ali boškarinovimi tartufi. Za zaključek gastronomske ponudbe je lahko postrežena sladica, npr. slastna čokoladno-mascarpone torta ali tradicionalna, dobro poznana sirova torta.
KONOBA DANIJELI, KRAJ KRINGA
Nahajamo se v osrednji Istri, 1 km od kraja Kringa, v konobi Danijeli, ki je urejena v rustikalnem stilu in ponuja lokalne istrske specialitete: jedi iz govejega mesa – boškarina, jedi izpod peke in različne domače testenine. Kringa se ponaša z vampirsko zgodbo iz druge polovice sedemnajstega stoletja, o Juretu Grandi. Legenda pravi, da je Jure Granda umrl leta 1656, bil je pokopan na domačem pokopališču.
Le dvajset minut po njegovem pogrebu je v vasi zmanjkalo elektrike in začele so se pojavljati govorice, da je Granda »vstal iz groba«. Po nekaj mastnih šalah o lokalnem Drakuli, in vampirjih nasploh, smo – za vsak primer – prižgali sveče. Takoj smo postali še boljše volje, ko smo začeli jesti domače raviole s tartufi, pečeno teletino in njoke.
KONOBA DANIELA, KRAJ VELENIKI
Konobo Daniela najdete v bližini Poreča, v vasi Veleniki. Pričakujte družinsko vzdušje, ugodne cene in veliko izbiro kvalitetnih, predvsem ribjih, jedi. Konoba Daniela se ponaša tudi z odličnim biftekom.
KONOBA 2. PERON V KRAJU CEROVLJE
2. Peron je majhna konoba ob železniški progi v Cerovljah. Najprej opozorimo, da je ob toplejših mesecih odprta večja terasa, ko je zunaj hladno, pa vas čaka prijetna notranjost z odprtim kaminom. Jedilnik obsega pestro ponudbo predjedi, domačih testenin, pic in različnih mesnin z žara. Konoba 2. peron je lepo urejen objekt v stilu stare zgodovinske železniške postaje. Moramo povedati, da je osebje prijazno in ustrežljivo, pripravljeno ustreči posebnim željam.
Očara pestra ponudba jedi ob katerih se točijo zelo dobra odprta vina. Konoba 2. peron se ponaša z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo. Sami smo v tej konobi, v tem ljubkem kraju, doživeli popolno večerjo. Vse, kar smo jedli, je bilo zelo okusno, od uvodnega pršuta do zaključne sladice. Vsekakor bomo to konobo še obiskali.
Želeli smo okusiti tradicionalne lokalne specialitete in skrbno zasnovana domača vina. Tako smo se odločili, da gremo v vas Špinovci. Do Špinovca se morate peljati skozi globok gozd, tudi konoba Tikel je obdana z zelenilom narave. Naročili smo tradicionalne lokalne specialitete, kot so pršut, kozji sir in domače vino. Pršut je bil dober, vendar se nismo hoteli ustaviti pri tem in smo naročili še »maneštro« (mineštro). Namig: sprehodite se skozi nasad oljk in poiščite popoln pogled na sloviti »Motovunski hrib«.
KONOBA TAJ, MESTO PULJ
Konoba Taj se nahaja v predmestju Pulja, v Valdebeku. Ponuja toplo domače vzdušje, na čudoviti lokaciji, nedaleč od centra mesta. Notranjost konobe Taj prinaša tradicionalno istrsko kamnito arhitekturo stare hiše s kaminom v sredini. Sedeli smo na terasi, ki nudi veliko sence s poletnim vetričem. Za predjed večinoma postrežejo pršut, istrski sir in fantastično oljčno olje.
Za glavno jed smo želeli nekaj drugačnega, zato smo naročili odlično tradicionalno istrsko jed »maneštro«, zelenjavno juho s koruzo. Konoba Taj ponuja velik izbor ribje hrane (tudi mehkužcev, ponašajo se z odličnimi lignji), ena od njihovih klasičnih specialitet pa je tudi jagnjetina izpod peke. Osebje konobe Taj je zelo prijazno, ambient je zelo prijeten, vreden je našega obiska.
Tako. To je bil izbor »Top 10 istrskih konob« izkušenega vodnika Istriago, ki vas zanesljivo vodi po zelo različnih pristnih doživetjih v samem srcu hrvaške Istre! Dovolite še dodatni besedi ali dve o platformi Istriago.net. Vodnik Istriago ni običajen vodnik, to je profesionalna in zagnana skupnost, ekipa ljudi, ki slavi številne posebnosti Istre skozi oči tamkajšnjih lokalnih prebivalcev, domačinov, odličnih poznavalcev okolja domače Istre. Spletna platforma Istriago predstavlja kombinacijo pristnih zgodb, tradicije in izkušenj, ki vam dajejo globlji vpogled v lepote čudovite istrske regije. Klikni na Istriago, https://www.istriago.net/, obišči profesionalnega vodnika po hrvaški Istri.
Ps. Promo tekst uredil Peter Gavez, foto Istriago.net.