Compare Listings

Klopce ljubezni so hit

Klopce ljubezni, na poti do srca

Slovenske t.i. »klopce ljubezni« so v letih svojega obstaja postale nema priča mnogim ljubezenskim zgodbam, sedaj so že pravi simbol srčnih vezi med ljudmi. Ne glede na to, ali ste zaljubljeni par, ki si želi romantične avanture ali pa zgolj popotnik, ki si želi uživati v lepotah narave, so klopce ljubezni vedno vredne našega obiska. Klopce ljubezni, ponavadi postavljene v najbolj slikovite kotičke Slovenije, večinoma obiskovalcem nudijo tudi prekrasne razglede.

Klopce ljubezni, na poti do srca

Klopce ljubezni, ob svojem romantičnem pridihu, ki izhaja že iz samega imena, v veliki meri spodbujajo zdrav način življenja, pomagajo pri notranjem ravnovesju, na nek način obujajo sožitje človeka in narave, ozaveščajo o varnosti v hribih, še več, postale so tudi že svojevrsten turistični produkt, skorajda bi lahko dodali, da so že »skorajda pravi manjši slovenski družbeni fenomen«.

Zavarovalnica Generali, ki vse od leta 2018 več kot odlično skrbi za razvoj vseslovenskega projekta »Klopce ljubezni« je uvodoma na svoji spletni strani zapisala: »Na najbolj romantičnih mestih z najlepšimi razgledi, ne predaleč in ne preblizu, je postavljenih vedno več Klopc ljubezni. Vsaka od njih pričara drugačno doživetje in nedvomno so prav vse vredne obiska«.

Planinska zveza Slovenije, ki kot partner omenjene zavarovalnice sodeluje pri projektu Klopce ljubezni, pa dodatno motivacijsko podkuri: »Nekaj je v teh hribih, kar nas mami in kar pospeši utrip srca. Nekaj je v teh hribih, gorskem zraku, ki nas tako silno vse leto vleče v osrčje neokrnjene narave, zavetja gora in hribov. Slovenci jih imamo radi. Kako jih ne bi imeli?«

Namen tvornega sodelovanja pri projektu Klopce ljubezni med Zavarovalnico Generali in Planinsko zvezo Slovenije je vsekakor povezovanje ljudi in tudi spodbujanje k gibanju, pa tudi odgovorno ravnanje do narave. Se pa je projekt »Klopce ljubezni«, kakor se za vsako lepo »in vsaj nekoliko romantično zgodbo spodobi«, začel popolnoma spontano, skorajda naključno.

Idejni nosilec projekta Klopce ljubezni je Gregor Krklec, ki je v sodelovanju z glavnim pobudnikom, mizarjem Klemnom Klevžetom sozačetnik projekta. Na spletnem portalu SiOL smo lahko prebrali: “Vse skupaj se je začelo dokaj instinktivno. Kolega, Klemen Klevže, mizarski mojster iz Kostrivnice pri Rogaški Slatini, je med izdelovanjem klopi za neko gostilno v eno izmed njih izrezal silhueto srca. Porodila se je ideja, da bi klop postavili na neko razgledno točko, kar tako za hec.

Nekam, kjer ni predaleč in ne preblizu, kjer ni vsem na očeh. Želela sva, da bi bil pri projektu klopc ljubezni prisoten tudi faktor iskanja in na koncu veselja, ko bi iskalci klopco tudi dejansko našli. Zamislili smo si, da bi bil to kotiček, kamor bi fant lahko peljal dekle in kjer bi se imela lepo. No, na neki način se je zdaj to izjalovilo, saj so vse klopce zelo množično obiskane,” je namignil eden od akterjev atraktivnega projekta (opomba; sklepamo, da gre morebiti prav za Gregorja Krkleca).

Mizar Klemen Klevže pravi, da klopco ljubezni izdeluje dva do tri dni, narejena je iz slovenskega macesna, impregnirana z naravnim lanenim oljem, torej na način, na katerega so les obdelovali nekoč, predvidena življenjska doba klopce ljubezni je okrog pet let, v nekaterih ugodnejših okoljih celo nekoliko dlje.

Prvo klopco ljubezni so že leta 2013 postavili na Dreveniški gori (ki je del bolj znanega štajerskega Boča), z akcijo postavljanja teh simpatičnih srčnih klopc pa so nadaljevali postopoma šele v naslednjih letih (zagon je projekt dobil leta 2018, prav s sodelovanjem zavarovalnice Generali, ki je sedaj osnovni nosilec celotnega projekta Klopce ljubezni). Na začetku leta 2024 je klopc ljubezni že okrog 50. 🙂

Praviloma so klopce ljubezni postavljene na višjih točkah, ki nas na koncu nagradijo z razgledom, vrednim vsakega našega koraka. Ampak poudariti moramo dvoje. Prvič, klopce ljubezni »so že prerasle slovenske hribe, sprehajališča in razgledišča«, najdemo jih tudi že drugod, na drugih, tudi »ne-planinskih«, lokacijah. In drugič, po zgledu klopc ljubezni, različni »akterji« na zelo raznolikih mestih postavljajo svoje lastne klopce z vrezanimi srčki, ki pa vendarle niso »originalne klopce ljubezni«. Baje se, očitno zaradi vpliva prvotnih klopc ljubezni, delajo tudi gugalniki, prav tako s srčkom na naslonjalu.

Odgovorni pri zavarovalnici Generali pravijo, da jih to ne nikakor ne moti, saj to le kaže, da ima projekt »Klopce ljubezni odlično odzivnost, da se je odlično prijel med Slovenci, vse več pa je tudi tujcev, ki si želijo vsaj do kakšne atraktivnejše lokacije klopc ljubezni«. Vsekakor pa v zavarovalnici Generali pozivajo, da vendarle skočite na uraden spletni seznam vseh »uradnih klopc ljubezni«, kliknite na njihovo zavarovalniško spletno mesto https://www.generali-zame.si/klopce-ljubezni, ki ponuja številne dodatne »aplikativne bonbončke«.

Sicer pa iz zavarovalnice Generali dodatno informativno sporočajo: »Primarno je projekt Klopce ljubezni zasnovan s ciljem, da uporabniku skozi izkušnjo predstavi efekt življenjskega trikotnika; odločitev – delo – nagrada oz. zadovoljstvo, ki je ključen za srečno in umirjeno življenje posameznika. V ta namen so klopce ljubezni postavljene na razgleda vredne točke, do katerih vodijo manj in bolj težke poti. Sami odločitvi obiska klopi tako sledi napor poti in čudovit panoramski razgled, kot nagrada za dosego cilja.

Kje najdete klopce ljubezni? Klopce so postavljene na lokacijah, za katere so predhodno pridobljena soglasja lastnikov. Vzporedno skupaj s Planinsko zvezo Slovenije skrbimo za ozaveščanje pohodnikov o njihovi varnosti v hribih, z opozarjanjem o primernem obnašanju v naravi pa izobražujem o odgovornem ravnanju v naravi.

Pri izboru lokacij Klopc ljubezni smo si postavili izhodišča: lokacijska razpršenost lokacij po Sloveniji (klopce so postavljene v različne regije); razgledne točke z izbranih vrhov; lokacije, kjer so postavljene Klopce ljubezni, imajo dovoljenje lastnikov zemljišča; do razgledišča vodi označena, markirana planinska pot (varna za pohodnike); ne preveč obljudena lokacija, minimalno 30 min, maksimalno 2 uri hoda; da v bližini ni že postavljena klopca ljubezni (recimo, v rangu 10 kilometrov).

Sodelovanje v projektu Klopce ljubezni pa dodatno naprej omogočamo tudi lokalnim interesentom (občine, društva …). Postavljena so pravila in obveznosti, ki vsem partnerjem pri projektu olajšajo izvajanje sistema vzdrževanja klopc in zagotavljajo hitro komunikacijo, ki je ključna pri uspešni realizaciji projekta in koordinatorji, ki z veseljem pomagajo pri izvedbi«.

Tako sporočajo »zavarovalničarji«, sami pozivamo ljudi, da naj klopc ne kradejo (da, tudi to se – na žalost – dogaja!), pa tudi (namerne) poškodbe klopc sploh niso »zaželene« (klopce ljubezni so neredko deležne nerazumnega, takšnega ali drugačnega, vandalizma in smetenja zelo nekulturnih ljudi) . 🙁

Pomembno je vedeti tudi naslednje, kar poudarjajo v zavarovalnici: »Brezplačno postanite član Generali ZAME in si zagotovite svoj interaktivni zemljevid in interaktivni album Klopc ljubezni. Obiščite vsako posebej, skenirajte njeno QR-kodo in klopca ljubezni bo označena v vašem interaktivnem albumu. Na koncu vam album obiskanih klopc, poleg odličnih izletov, neodkritih koščkov Slovenije in čudovitih razgledov, lahko prinese še posebno nagrado – klopco ljubezni za vaš dom. Več kot jih boste označili v albumu, večja bo verjetnost pri žrebu, da klopca ljubezni postane prav vaša«.

Kot zanimivost naj omenimo, da so med največkrat obiskanimi klopcami ljubezni na Mariborskem Pohorju, Donački gori, Veliki Osojnici tik nad prekrasnim Blejskim jezerom, na planini Vogar nad Bohinjskim jezerom, na lokaciji Boč – Drevenik. Sicer pa predlagamo, da se sprehodite po dodani fotogaleriji, tam se namreč zelo lepo vidi, kje vse so postavljene klopce ljubezni. Naj dodamo, da je bilo v začetku leta 2014 po Sloveniji izvedeno glasovanje za klopco z najlepšim razgledom, zmagala je klopca ljubezni, ki stoji na planini Vogar nad slovitim Bohinjskim jezerom.

Zelo simpatičen projekt Klopce ljubezni je v celotni širni Sloveniji naletel na zelo, zelo dober sprejem. Odzivi planincev, pohodnikov, otrok, družin so odlični, zavarovalnica Generali zaradi klopc ljubezni prejema veliko pohvalnih sporočil. Množično obiskovanje klopc ljubezni se kaže tudi po številnih objavljenih fotografijah na različnih družabnih omrežjih (Vanya Sever, hvala za dodaten fotomaterial, intervju z njo lahko preberete na našem spletnem naslovu »Zaljubljena v gore« :-)).

V Slovenskih novicah so zapisali: »Klop je tako zelo fotogenična in postavljena na tako zelo dobro premišljen kraj, da ni nič čudnega, da privablja številne obiskovalce in kar kliče po ustvarjanju čudovitih spominov«. Lepo je videti rezultat, še posebno zaradi dejstva, ker vedno znova slišimo, da so ljudje vse bolj pasivni in nagnjeni k nerganju. Očitno ni tako, in to nas veseli,« še dodajo projektanti projekta.

Klopce ljubezni – več kot očitno – pridno obiskujejo družine, prijatelji in znanci, posamezno ali v okviru organiziranih društev. Prijetne zgodbe okrog klopc ljubezni pišejo tudi naši štirinožni prijatelji, na klopcah so bili posneti video spoti, priča smo romantičnim izlivom in celo predporočnim snubitvam v romantični atmosferi …  🙂 Skratka, klopce ljubezni pišejo zares lepe zgodbe, takšne, pri katerih je obiskovalcem zmeraj »vsaj nekoliko toplo pri srcu«. 🙂

Zaključek tega prispevka upravičeno pripada mizarju Klemnu Klevžetu, ki je – vsaj tako zapiše časopis Dnevnik – v svojo prvo klopco ljubezni, ob izrezljanem srcu, vgraviral njemu ljubi verz: »Daj vsakemu dnevu možnost, da je najlepši v življenju«.

Tekst: Peter Gavez, fotografije zavarovalnica Generali in Vanya Sever.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem