Compare Listings

Članek povzemamo po www.plavakamenica.hr

11 najpomembnejših hrvaških specialitet

Vrednost sestavin, na katerih temeljijo posamezne kuhinje, ni nespremenljiva. Opredeljujejo jo podnebne spremembe, stanje ulova (v primeru staleža rib), stanje pridelave, tržno izkoriščanje in vrsta predelave, v primeru izdelkov, kot so oljčno olje, sir in suhomesnati izdelki. Zato ni mogoče trditi, da bo ta ali ona sestavina za vedno odločilno zaznamovala gastronomijo posamezne regije ali države, ker te sestavine v določenem trenutku ni več ali pa se je drastično spremenila.

11 najpomembnejših hrvaških specialitet

Zato se seznami najpomembnejših sestavin znotraj vsake nacionalne in regionalne gastronomije sčasoma nujno spreminjajo. Tipičen primer takih sprememb je kaviar. Pred več kot pol stoletja sta bila največja proizvajalca kaviarja na svetu Iran in Rusija, danes je to Kitajska.

Sledi seznam 11 najpomembnejših specialitet, dobrot hrvaške gastronomije v letu 2022.

1. Kvarnerski škampi

Kvarnerski škampi vizualno niso najbolj impresivni na svetu: letos spomladi smo fotografirali približno pol metra dolge norveške škampe. Toda kvarnerski škampi so med najokusnejšimi na svetu zaradi edinstvene kombinacije sladkosti in mineralnosti v okusu ter čvrstosti in voljnosti v teksturi. Kvarnerski škampi, ki jih je že leta veliko, so mednarodna superzvezda hrvaške gastronomije.

2. Istrsko olivno olje

Istra iz leta v leto osvaja Flos Olei, naziv najboljše oljkarske regije na svetu. Je še v čem drugem Hrvaška najboljša na svetu? V ničemer, razen če hrvaški nogometaši pozimi osvojijo svetovno prvenstvo v nogometu. Istrska olja so res fenomenalna, nenehno se spreminjajo in izboljšujejo. Tudi dalmatinska olivna olja so lahko odlična, vendar so najboljše blagovne znamke, kot je Zlatna šoltanka, pogosto pridelane v premajhnih količinah, da bi lahko govorili o njihovi pomembnejši vlogi v nacionalni gastronomiji.

3. Plava tuna

Hrvaško modroplavuto tuno lahko včasih primerjamo s tuno iz najboljših in najdražjih suši restavracij na Zahodu. Tudi modroplavuti tun je odličen in divji, tudi če prihaja iz jadranskih ribogojnic. Pred petimi leti se je število modroplavutega tuna v Jadranu močno povečalo, kar je odlična novica za hrvaško gastronomijo.

4. Beli tartuf

Pred nekaj leti bi bil beli tartuf na tem seznamu na prvem ali drugem mestu, saj se vrhunski istrski beli tartuf res lahko primerja z vrhunskim piemontskim belim tartufom. Vendar pa suša vse bolj ogroža bele tartufe, industrija tartufov, ki temelji na umetnih aromah tartufov, pa je močno ogrozila sloves tartufov. Beseda tartuf zato vse pogosteje simbolizira množične industrijske gostinske goljufije.

5. Sardine in inčuni

Mala plava riba je osnova hrvaškega ribištva. Sardine in inčuni trenutno doživljajo popolno gastronomsko valorizacijo, od restavracij visoke kuhinje, kot je Cap Aure, do preprostih tavern (konob), kjer se redno pojavljajo na dnevnih menijih. Sardele in inčuni se odlikujejo tudi v predelovalni industriji; scena konzerviranih, mariniranih in soljenih sardel in inčunov je gastronomsko veliko bolj zanimiva kot 99 odstotkov proizvodnje mesnih izdelkov. Dobra novica je, da število inčunov v Jadranu narašča.

6. Stonske ostrige

Malostonske ostrige (»kamenice«) so si pridobile zaslužen mednarodni sloves kot ena najbolj prepoznavnih hrvaških delikates, gastronomskih dobrot. Čeprav spadajo med vrste osrea edulis, razširjene po vsej Evropi, se stonske ostrige organoleptično razlikujejo od večine evropskih ostrig. Do te mere, da nam ni povsem jasno, zakaj številne restavracije v Zagrebu raje prodajajo francoske ostrige.

7. Jagnjetina s Paga in Cresa

Mlečna jagnjetina s Paga in Cresa je verjetno najokusnejše sveže meso, ki ga lahko kupite na Hrvaškem. Težava je seveda v tem, da številne restavracije ponarejajo poreklo svoje jagnjetine in da jagnjetina s Paga in Cresa še ni doživela izdelane gastronomske valorizacije, razen v redkih primerih, kot je nekaj menijev paškega Boškinca.

8. Divja bela riba

Od »listova in rombova«, preko »trilja« do zobatca, orade, »škrpine« in »kovača«, je hrvaški Jadran, ki pravzaprav spada med z ribami revna morja, tudi lovišče nekaterih najokusnejših evropskih belih rib.

9. Črna slavonska svinja

Slaba novica: večina mesa, ki se prodaja kot črna slavonska svinja, dejansko ni črna slavonska svinja, temveč so to križanci drugih vrst prašičev s črno slavonsko svinjo. Dobra novica: čistokrvni slavonski prašič, enako kot živali, ki jih gojijo na beljski kmetijski farmi v Kopačkem ritu, daje najboljši kulen in slanino, kar si jih lahko zamislite.

10. Istrski in paški sir, »sir iz mišine«

Kumparička, Latus, Špin, pa tudi več večjih ali čisto majhnih sirarn s Paga proizvaja vrsto resnično impresivnih in gastronomsko dragocenih sirov, ki pa še niso dobili zasluženega pomembnega mesta v hrvaški gostinski industriji. Kot niti »sir iz mišine«, ki je lahko edinstven in je lahko spektakularen.

11. Neretvanske mandarine, dalmatinske limone

Čeprav neretvanske mandarine niso avtohtono sadje, temveč rezultat ambicioznega socialističnega eksperimenta, so zasluženo postale del nacionalne gastronomske identitete. A dalmatinske limone so lahko preprosto genialne.

Za konec sledi še pojasnilo iz uredništva www.pag.si. Originalni članek, v hrvaščini, ima naslov Jedanaest najvažnijih hrvatskih delikatesa za 2022. godinu. Članek je bil originalno objavljen na izredno cenjenem spletnem portalu www.plavakamenica.hr oziroma s polnim imenom Kult Plave Kamenice. Na www.pag.si ga decembra 2022 objavljamo z dovoljenjem uredništva Kulta Plave Kamenice.

Na svoji spletni strani so ustvarjalci portala Kult Plave Kamenice o sebi zapisali: »Kult Plave Kamenice je heterogena skupina novinarjev, fotografov, sommelierjev, enologov, chefov in gastronomskih strokovnjakov. Združuje nas strast do hrane in vina, dolgoletne strokovne izkušnje in želja, da v medije vračamo kompetentne, točne in pravočasne informacije o vsem, kar se dogaja v hrvaški in svetovni gastronomiji«.

Ps. Tekst in fotografije: Kult Plave Kamenice.

Sorodni članki

Štrudlafest v štrudelj vasi Jaškovo

Štrudlafest, najslajši festival, posvečen priljubljeni sladici štrudlju, v hrvaški vasici Jaškovo, je festival, ki je vsekakor zelo posrečena kombinacija gastronomije, športa, kulture in vsesplošne zabave za mlade in stare. Štrudlafest v vasici Jaškovo, dokaj blizu meje s Slovenijo, je v prvi vrsti festival štrudlja, slastnih okusov in dobrega vzdušja. Štrudlafest je zanimiv gastro dogodek z elementi sproščene zabave, ki iz leta v leto raste tudi v zmeraj večji turistični dogodek v t.i. Karlovški županiji.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Lošinjski krokant Crocantessa

Lošinjski krokant Crocantessa – tradicionalna lošinjska sladica v moderni izvedbi. V slavnem Malošinjskem muzeju Apoksiomena je bil v začetku julija 2023 slovesno predstavljen nov otoški produkt »Lošinjski krokant CROCANTESSA«.

Nadaljujte z branjem