Compare Listings

Istra: jedi in vina

Kje jesti in piti v severozahodni Istri?

Kristina in Anamarija iz www.delistria.com sta nam dovolili objavo njunega vodiča za enogastro sceno v severozahodni Istri. Podajamo vam torej spisek in kratek opis enogastro destinacij severozahodne Istre, ki jih ne smemo spregledati. Dodatek: Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Kje jesti in piti v severozahodni Istri?

Ob obisku in raziskovanju pokrajine je pomemben del spoznavanja življenja in posebnosti tudi lokalna kulinarika. Klima, zemlja, naravne danosti in pridne roke domačinov so skozi tisočletja ustvarile prepoznavno dediščino, posebno in unikatno. Nikjer drugje se ne da pričarati takšnih okusov, tipičnih za določeno področje. Prepustimo se jim in o deželi bomo vedeli več.

Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com vabita: „Področje SZ Istre je priraslo k srcu številnim ljubiteljem gastronomije in vrhunskih vin. V nadaljevanju priporočava izključno kraje, gostilne, konobe, vinarije in oljarne, ki sva jih v tem resnično čarobnem delu Istre osebno obiskale”. Podjetni punci lahko spremljate tudi na instagram profilu.

Buje

Kje dobro jesti?

Oštarija Rondo in vinarna Franković, Buje
Oštarijo Rondo, istrsko oazo gurmanskih užitkov, so odprli leta 1995 v centru mesta Buje. Že pri samem prihodu vas bo osupnil prekrasno urejen interier, z veliko skrbno izbranimi detajli. Gastronomska ponudba temelji na kvaliteti in skrbno izbranih živilih, ki bodo navdušila tudi najbolj zahtevne brbončice. Pomembno je omeniti, da so tukaj pizze ter večina specialitet z jedilnika na voljo tudi v brezglutenski različici. V Oštariji Rondo smo doživele posebno gastronomsko izkušnjo, ki je prebudila vse čute, k postreženim specialitetam  so se izvrstno vključila vrhunska vina gostitelja (vina Franković). Kaj smo pokušale, si lahko ogledate na povezavi http://www.delistria.com/restorani/ostarijyya-rondo-buje/.

Konoba – pizzeria Aquarius, Buje
Konoba – pizzera Aquarius nudi v prijetnem ambientu raznovrstno gastro ponudbo, vrhunsko pripravljene jedi iz izbranih, kvalitetnih domačih živil. Če želite poskusiti  tudi malo drugačno pizzo, vam bodo pripravili integralno pirino testo. Poleg tega, da so vrhunski mojstri za pizze, so tudi pravi gastro mojstri za okusne jedi z žara. Z vrta na mizo je njihov glavni moto in prav zato se k njim gosti vedno radi vračajo. Kaj smo pokušale, si lahko ogledate na povezavi http://www.delistria.com/konobe/aquarius-buje/.

Konoba David, Kaštel

V ambientu konobe, ki  izžareva svojevrsten istrski šarm, vam bo veselo in ustrežljivo osebje ponudilo mnogo več kot le pravo gastronomsko doživetje. Ta uveljavljena istrska konoba že dobrih 40 let nudi vrhunske gastronomske izkušnje številnim ljubiteljem gastronomije, še posebno oboževalcem cenjenih tartufov. S čim smo se razvajale, poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-david-kastel/.

Kje pokusiti in kupiti vrhunska vina?

Konoba Rino in vinarna Prelac, Momjan

Ugledni istrski vinar, po katerem nosi konoba ime, gospod Rino Prelac in soproga, sta to družinsko konobo odprla leta 1988. Konoba Rino je eno tistih mest, ki smo jih obiskovale že v otroštvu in zelo nam je ljubo, da uspešno posluje še danes. Kot taka ima naše toplo priporočilo vsakomur, ki želi skozi hrano in vino začutiti duh Istre, duh Terre Magice. Ker gostitelji nudijo tudi namestitev, ni razloga, da jih ne bi obiskali ter si privoščili posebno razvajanje, s katerim boste razveselili sebe in svoje brbončice. Kaj smo pokušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-rino-momjan/.

Kmečki turizem in vinarna San Mauro, Momjan

Življenje je lepo, la vita e’ bella, še posebej ko na istem mestu najdeš vrhunska vina, fine likerje, odlične avtohtone jedi, udobno namestitev ter toplo besedo gostitelja. Ta kmečki turizem, ki se ga od nekdaj drži sloves izvrstne istrske kuhinje in dobre kapljice, je presegel vsa naša pričakovanja ter ima kot tak naše iskreno priporočilo. Kaj smo pokušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/agroturizmi/agroturizam-san-mauro-momjan/.

 Vinarna Kozlović, Momjan

Pravljice obstajajo in to je ena od njih. Na najbolj prestižnem svetovnem ocenjevanju vin v Londonu (Decanter World Wine Awards 2020) so jim podelili visokih 97 točk, me pa jim podeljujemo priznanje za doživetje leta. Trenutki, preživeti v tej zakladnici vinskega hedonizma, resnično ponudijo posebno  doživetje, ki si ga zapomnimo in nas napolni z zadovoljstvom. Kaj smo poskusile, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/vinarija-kozlovic-momjan/.

Vinarna Kabola, Momjan
To je vinarna, ki je že dobrih 11 let usmerjena k ekološki proizvodnji vina in olivnega olja. Obkrožena z vinogradi in pokrajino, ki v vsakem letnem času izgleda čarobno, še posebej jeseni, ko ji jesenske barve dodajo tisti poseben čar, je zagotovo mesto za oddih in popoln užitek. Naj poudarimo, da je ta uveljavljena vinarna prva v Istri pričela z vinifikacijo (pridelava vina in vključuje vse postopke od izbire grozdja pa vse do stekleničenja donegovanega vina – op.prev.) v amforah, ki so v Momjan prispele celo iz Gruzije. Tukaj vsako vino pripoveduje svojo zgodbo, doživetje degustacije v tej rajski naravi pa morate resnično doživeti sami.

Poleg tega pa vam priporočamo še obisk v prestižni hrvaški vinarni Clai na naslovu Brajki 105,  od Buj oddaljeni le nekaj kilometrov.

Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

V Krasici na koncu Buj: OPG Nino Činić, OPG Benvegnu Remigio in OPG Gambaletto (družinska kmetija)

Brtonigla

Kje dobro jesti?

Konoba Morgan, Brtonigla

Konoba Morgan na hribčku, s katerega se širi impresiven pogled na slikovito istrsko pokrajino, vinograde, oljčne nasade in morje, ima v vsakem letnem času svoje posebne čare. Ta pravljična gastro destinacija za hedonizem vseh čutil, je mesto, na katerega se vedno radi vračamo. Vabimo vas, da tudi vi obiščete konobo Morgan – pravi gastro raj, kjer tudi najbolj zahtevni gurmani ter ljubitelji finih vin ne bodo razočarani. Kaj smo poskusile, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-morgan-brtonigla/.

Konoba Astarea, Brtonigla

To, kar daje tej konobi poseben čar, je prostor s tradicionalnim istrskim kaminom, na katerem pred gosti pripravljajo jedi izpod peke, pa tudi mesne ter ribje specialitete na žaru. Ta družinska konoba s tradicijo je poznana daleč naokoli predvsem po ribjih specialitetah, pripravljenih iz najkvalitetnejših in najbolj svežih rib iz Jadranskega morja. Kaj smo poskusile, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-astarea-brtonigla/.

Kje pokusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Ravalico, Nova Vas

Glavna skrivnost stoletne tradicije vinogradništva in vinarstva v družini Ravalico je ljubezen do tradicije in vina. Leta 1986 so prvi v Istri pričeli etiketirati in buteljčiti vina.  Danes ima družinska vinarna Ravalico, s katere izjemnimi vini se srečujemo v restavracijah in na vinskih dogodkih, kot je pomembna Vinistra, preko 40 hektarjev vinogradov ter letno proizvede 300.000 litrov vina. Podrobnosti preberite na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-2/ .

Vinarna Veralda, Brtonigla

Vinarno družine Visintin najdete med Bujami in Brtoniglo, na lokaciji, ki izstopa s svojim položajem, kateri daje vina vrhunske kvalitete. Tradicija, ki sega v davno leto 1938, ko sta imela ded Keti in Luciana Visintin vsega 5 hektarjev vinograda. Danes se tu razprostira 40 hektarjev vinogradov. Veralda je usmerjena v proizvodnjo avtohtonih istrskih sort, kot so Refošk, Teran in Istrska malvazija ter na ta način promovira Istro v svetu kot eno – gastro destinacijo. Resnično lahko se je zaljubiti v Veraldinega Xtriana, ki osvaja svet. Spomnimo se svečane predstavitve vina XTRIAN 2018 http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-4/.

Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

V istrskih restavracijah pogosto naletimo na ekstro deviško olivno olje Buršić, ki ga lahko najdete na naslovu Nova Vas 102 g, Brtonigla.

Novigrad

Kje dobro jesti?

Konoba Čok, Novigrad

Zagotovo lahko rečemo, da je to ena najboljših istrskih, pa tudi hrvatskih konob, kjer nudijo specialitete iz rib in morskih sadežev, kar potrjujejo tudi Michelinova priporočila, tako za pretekla tri leta, pa tudi za leto 2020. Kaj smo poskusile, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-cok-novigrad/.

Restoran – spaghettoteca Tomato, Novigrad

Objekt je na zelo dobri lokaciji, pogled proti morju pa sprošča in ponuja posebno ugodje. Enkraten okus pizze in domačih testenin, po katerih je ta restavracija z enostavnim in presenetljivim imenom Tomato (paradižnik) prepoznavna, pomnimo še iz otroštva. Še posebej moramo izpostaviti domače lazanja (pasticcio), ki jih priporočamo vsakomur. Podrobnosti najdete na povezavi http://www.delistria.com/pizzerie/restoran-spaghettoteca-tomato-novigrad/ .

Konoba Tri Palme, Novigrad

Novigradska restavracija Tri Palme je na hvaležni lokaciji v Karpinjanu, v neposredni bližini borovega gozdička, prekrasnega sprehajališča, plaže, rekreacijske cone ter marine. Ves ambient je prepojen s toplino in vrhunskim ugodjem. Notranjost krasi kamin, na katerem pred gosti pripravljajo vabljive ribje in mesne specialitete. Restavracija ima tudi veliko teraso, ki je v poletnih mesecih skoraj vedno zasedena. Kaj smo okušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/restoran-tri-palme-novigrad/.

Konoba Gatto Nero, Novigrad

Novigradski gastro biser, konoba Gatto Nero, je kraj, kjer se srečajo izvrstna gastronomska ponudba in vrhunska vina. Okusno urejena konoba je v mirni uličici. Prijeten in umirjen ambient navdaja s toplino in vam omogoča popolno sprostitev. Kar je na nas naredilo največji vtis, so bila vsekakor kvalitetna živila iz okolice, kar se prepozna takoj, ko prispe jed na mizo. Kaj smo okušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-gatto-nero-novigrad/.

Prav tako vam priporočamo konobo San Benedetto, ki jo najdete v Dajli pri Novigradu.

Kje pokusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarija Pervino http://www.delistria.com/istarske-delicije/pervino-vina-novigrad/.

Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Opomba: Navedenih oljarn nismo obiskale, smo pa imele priložnost poskusiti njihova olja.

Červar, Sveti Servul 7 B, Novigrad

Rheos, Belvedere 48, Dajla

Umag – Savudrija

Kje dobro jesti?

Konoba – pizzeria Canova, Babići

Ca’nova je originalno urejen prostor ¨z dolgo tradicijo, že od davnega leta 1952. Ponudba je raznolika, tukaj lahko vsakdo najde svojo priljubljeno jed. Ljubeznivo in ustrežljivo osebje, avtentičnost samega objekta ter zelo okusne jedi so to, kar vam ostane v spominu po obisku Ca’nove. Kaj smo okušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-pizzeria-canova-babici/.

Bistro La Boheme, Umag

Sam ambient je urejen do potankosti, tako notranji kot zunanji prostor. V notranjosti je manjša soba za deset oseb, kjer je zasebnost zagotovljena. Zelo so pozorni na to, da je vse na visokem nivoju kvalitete, pričenši skavo, ki je popolne ekstrakcije. Kaj smo pokušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/bistro-bar-la-boheme-umag/.

Konoba Rustica, Marija na Krasu

Ambient izžareva istrski rustikalni stil, kamin v konobi, sodi in oljke zunaj, ter veliko detajlov v istrskem stilu, kakor pritiče tipični istrski konobi. Sproščeno vzdušje ob večerih s prijetno hrvaško glasbo v ozadju. Osebje je urejeno, ustrežljivo in pripravljeno se posvetiti vsakemu gostu tudi v največji gneči. Potrebujete še kak razlog, da jih obiščete ter spoznate ljubezen še na malo drugačen način, saj gre ljubezen skozi želodec?! Kaj smo pokušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-rustica-marija-na-krasu/.

Konoba Buščina, Buščina

Konoba neguje tradicijo vrhunske gastronomije že polnih 28 let ter je že samo zaradi tega ena vodilnih istrskih konob, ki je dobila Michelinovo priporočilo tudi za leto 2020. Ambient je zelo prijeten, okusno urejen ter izpolnjen z detajli in skrivnostnostjo. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-buscina-buscina/.

Restavracija Toni, Zambratija

V specifičnem ambientu nudi restavracija dobrodošlo, prijetno in sproščeno atmosfero. Tukaj se lahko v prekrasnem okolju poponoma sprostite, za razliko od nekaterih drugih restavracij takega nivoja. Posebno moramo pohvaliti profesionalno, ljubeznivo in izredno uslužno osebje, kar se začuti že ob samem prihodu. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/restoran-toni-zambratija/.

Konoba Gourmet, Zambratija

Konoba Gourmet v sklopu Ville Vilola, ki se nahaja v Zambratiji na naslovu Umaška 2 a, osvaja z gourmet okusi, ki jih ne boste pozabili. Ime konobe popolnoma ustreza doživetju, ki ga nudi. Ambient že takoj ob vstopu daje vtis sproščenega vzdušja in prijetnega prostora. V notranjosti konobe prevladujejo številni glasbeni inštrumenti, ki dajejo občutek, da celoten orkester izvaja simfonijo najfinejših okusov. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-gourmet-zambratija/.

Konoba Porto, Salvore

Konoba Porto Salvore se nahaja v mirni, slikoviti savudrijski luki, po kateri se vsak dan širi vonj morja in svežih rib. Na tej zanimivi lokaciji vse leto nudijo gostom zadovoljiv izbor dobrot iz savudrijskega zaliva. V notranjem prostoru je prostora za 35 oseb, terasa pa daje miren in prijeten vtis. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-porto-salvore-savudrija /.

Konoba – pizzeria Luna, Umag

Danes Luna v prijetnem okolju nudi svojim gostom preko celega leta resnično raznoliko gastronomsko ponudbo, ki jo spremljajo kvalitetna vina, ki so ponos Istre. Ena od zanimivosti vinske ponudbe so vsekakor tudi stekleničena vina „na dec“. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-pizzeria-luna/.

Kje pokusiti in kupiti vrhunska vina?

Opomba: navedenih vinarn nismo obiskale, smo pa po istrskih restavracijah večkrat poskušale njihova vina.

Vinarna Coronica, Koreniki 86, Umag

Vinarna Cuj, Faražine bb, Umag

Vinarna Degrassi, Podrumarska 3, Bašanija

Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Opomba: navedenih oljarn nismo obiskale, smo pa po istrskih restavracijah večkrat poskušale njihova olja.

Oio de Buščina, Buščina 18/b, 52470, Umag (Croatia)

Mate, Romanija 60/A – Zambratija

Farma Jola, Franceskija 54, Savudrija

Motovun

Kje dobro jesti?

Konoba Mondo, Motovun

Konoba Mondo, ki se nahaja na glavni kamniti ulici, v vrsti istrskih hiš, je ena tistih konob, ki vam bodo na najboljši možni način omogočile užitek v domačih tradicionalnih jedeh in vrhunskih istrskih vinih.  Vse izžareva udobje, istrski pridih …to je enostavno konoba z dušo. Kaj smo pokušale, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-mondo-motovun/.

Konoba Fakin, Motovun

Ta istrski raj za gurmane in hedoniste bo že pri prvem obisku osvojil vaše srce z idilično lego in veličastnim razgledom na istrske naravne lepote, poleg tega pa vam bo odkril še neko povsem novo dimenzijo okusa.

Naj jih tukaj še enkrat iskreno pohvalimo, saj se resnično trudijo izstopiti iz množice. Kot takšni imajo naše iskreno priporočilo vsem, ki si želijo privoščiti hedonistično doživetje s pridihom Istre. Kaj smo pokušale, poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-fakin-motovun/.

Bistro Motona Gallery, Motovun

Montona Gallery je vsekakor mesto, ki se mu je vredno prepustiti. Če ste torej namenjeni v Motovun, nikakor ne zamudite priložnosti za uživanje v izvrstnih okusih avtohtone gastronomije in renomiranih istrskih vinih ob enih najlepših pogledov na Istro, Terro Magico. Kaj smo pokušale, poglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/bistro-pizzeria-montona-gallery-motovun/.

Hotel Kaštel, Motovun

Resnično smo uživale v vsaki sekundi našega kratkega bivanja v hotelu, v katerem nas istrski šarm vedno znova navdušuje. V sproščenem vzdušju smo uživale v vseh čarih istrske idile, začenši z gastronomijo. Na eni od najbolj šarmantnih motovunskih teras smo poskusile nekaj specialitet hotelske restavracije, ki jih lahko naročijo tako hotelski gostje kot tudi drugi obiskovalci. Kaj smo pokušale, pa tudi hotelske vsebine, poglejte na povezavi, http://www.delistria.com/restorani/boutique-hotel-kastel-motovun/.

Kje pokusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Fakin, Bataji

Oh, Fakin good wines!!! Družina Fakin obdeluje skupno 33 hektarjev vinogradov. Pridelujejo 4 sorte: malvazijo, muškat, teran in chardonnay. Stari vinogradi, kot tisti iz leta 1954, dajo vinu posebno kvaliteto in mineralnost. Teran Il Primo je štiri leta zapored osvojil zlato medaljo na prestižnem Decanterju. Na tržišču je na prodaj skupno 9 vinskih etiket (različnih vin), od katerih dve proizvajajo samo v najboljših letinah: teran B&M in teran Michel. 3 etikete, ki so nam bile najbolj všeč, so: starani teran Il Primo, starana malvazija La Prima in polsladki rumeni muškat.

Vinarna Tomaz, Motovun

S prekrasnim pogledom na vinograd in slikoviti Motovun smo degustirale vina, ki iz leta v leto navdušujejo številne ljubitelje dobre kapljice. Vinarna Tomaz ima skupno 7 vinskih etiket: Teran Barbarossa, Merlot Silente, Rose Flaminio, Malvazija Sesto senso, Malvazija Avangarde, Muškat Dolce anima ter penino Extra dry rose ( Teran, Merlot in Črna Malvazija). Čeprav je bilo težko izbrati favorita, smo se odločile za Rose Flaminio.

Vinarna Valenta, Kaldir

Družina Valenta se z vinarstvom in vinogradništvom ukvarja že od nekdaj, na trgu pa se je prvič pojavila z etiketo Malvazije šele leta 2017. Razen tega, da so na trgu relativno novi, so posebna vinarna s 6 hektarji vinogradov in 4 vinskimi etiketami – Malvazija, Beli Sauvignon, teran Terre di Paradiso ter Beli Muškat. Vina Valenta navdušijo vsa čutila, še posebej pa so nas presenetile sijajne kapljice muškata.

Vinarna Benvenuti, Kaldir

Vinarna Benvenuti, za mnoge najbolj priljubljena istrska vinarna, se nahaja v Kaldiru, najbolj znanem sadjarskem kraju v Istri. Med obiskom je na nas naredila največji vtis izredna prijaznost ter ljubeznivost gostiteljev. Družina Benvenuti neguje 20 hektarjev vinogradov, od katerih izpostavljamo lego San Salvatore na 400 m n/v. Prav ta vinograd je podaril dve posebni vinski etiketi, Malvazijo San Salvatore in Muškat San Salvatore, vino iz posušenih vinskih jagod. Vinarna ima skupno 8 etiket, najbolj zastopani sta avtentični sorti Malvazija in Teran.

Grožnjan & Oprtalj

Kje dobro jesti?

B&B,  restavracija & bar Ponte Porton, Grožnjan

Ponte Porton ponovno postaja priljubljen cilj številnih izletnikov. Mesto, kjer vsak kotiček izžareva šarm in pripoveduje svojo posebno zgodbo. Če želite prenočiti ter si oddahniti od hitrega načina življenja, boste našli svoj mir v eni od osmih sob, kjer ste vedno dobrodošli. Kaj smo pokušale, si poglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/bb-restaurant-bar-ponte-porton/.

Kje pokusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

B10 ekstra deviška olivna olja, Vrh Kostanjice 78 d, Grožnjan.
Ipša olivna olja in vina, Ipši 10,  Livade.

Uredništvo www.pag.si se še enkrat iskreno zahvaljuje Kristini Ritoša & Anamariji Bassanese iz www.delistria.com, ki sta nam omogočili objavo njunega eno-gastro vodiča po severozahodni Istri.

Dekleti, med drugim, o svojem delu na svoji spletni strani (imata pa tudi instagram profil) pišeta tako: „Že od malih nog redno obiskujeva restavracije, gostilne, prireditve in festivale, povezane z istrsko gastronomijo. Obožujeva istrsko kulinariko in lokalne izdelke: pršut, sir, tartufe, tradicionalne testenine, ombolo, klobase, kroštule, fritule, oljčno olje … pa tudi vrhunska istrska vina, ki se odlično ujemajo z istrskimi dobrotami“.

Sorodni članki

Dalmatinske TOP besede

Dalmacija je regija sonca, čistega morja, čudovite narave, prijaznih ljudi, prisrčne govorice in – posledično - mnogih zanimivih besed. Zato smo »pravo Dalmatinko« (rojena v Splitu) prosili za izbor enaindvajsetih najbolj uporabnih in – predvsem - zanimivih besed v Dalmaciji.

Nadaljujte z branjem

Trajekt + trajekta + trajekti = Jadrolinija

Jadrolinija, življenjska sila hrvaškega dela jadranske obale, ima nenadomestljivo vlogo v življenju prebivalcev otokov in obalnih mest, v povezavi s celino ter razvoju gospodarstva in turizma. Poleg pomembnega položaja v življenju domačinov Jadrolinija obiskovalcem z vsega sveta odpira pot do lepot jadranske obale in tako aktivno sodeluje pri oblikovanju hrvaške turistične ponudbe.

Nadaljujte z branjem

Jadran, hrvaški diamant

Jadran oziroma Jadransko morje, predvsem »hrvaški del Jadrana«, je v našem tokratnem fokusu. Verjetno v Sloveniji ni odraslega človeka, ki še ni slišal za Jadran in čarobno Jadransko morje; velika večina od nas je na Jadranu preživela številne nepozabne počitnice, dopustniške dni. Odpravimo se torej na modri Jadran.

Nadaljujte z branjem