Compare Listings

Pokrajino spoznavamo tudi skozi jedi in vina

Kje jesti in piti v osrednji in vzhodni Istri?

Eno – gastro destinacije osrednje in vzhodne Istre, ki jih ne smemo spregledati. Svetujeta Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com, ki pravita, da turistično destinacijo spoznavamo tudi skozi jedi in vina.

Kje jesti in piti v osrednji in vzhodni Istri?

Ob obisku in raziskovanju pokrajine je pomemben del spoznavanja življenja in posebnosti tudi lokalna kulinarika. Klima, zemlja, naravne danosti in pridne roke domačinov so skozi tisočletja ustvarile prepoznavno dediščino, posebno in unikatno. Nikjer drugje se ne da pričarati takih okusov, tipičnih za določeno področje. Prepustimo se jim in o deželi bomo vedeli več.

V prejšnjem članku sva vam Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese iz www.delistria.com predstavili severozahodni del Istre, regijo odličnih okusov. Podjetni punci lahko spremljate tudi na instagram profilu.

Destinacije Buje, Brtonigla, Novigrad, Umag, Savudrija, Motovun, Grožnjan in Oprtalj z okolico so del Istre, ki ga obiskuje vse več gostov. Kar pa je še posebej pomembno poudariti, pa je dejstvo, da je veliko stalnih gostov, ki se že leta vračajo na svoje priljubljene kotičke, predvsem po zaslugi kvalitetne ponudbe in izredno  prijaznih domačinov.

Vsekakor je celotna Istra eno – gastro dragulj. V nadaljevanju vam priporočava izključno mesta, predvsem v osrednji in vzhodni Istri, ki sva jih osebno obiskali.  Prepričani sva, da vam bo vsak delček Istre postregel z enkratnimi doživetji in kopico slastnih dobrot.

LABIN, RABAC IN  OKOLICA

Kje dobro jesti?

Restavracija Lino, Rabac

Pravo morsko čarobnost okusov predstavlja družinska restavracija s prepoznavno tradicijo in kvaliteto. Restavracija stoji neposredno nad prekrasnim sprehajališčem, kar pripomore k še posebnemu poletnemu ugodju. Uživanje v morskih dobrotah med opazovanjem čarobnega morja naravnost pred nami (od koder dobrote prihajajo), je resnično nekaj posebnega. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/restoran-lino-rabac/.

Food & wine restavracija Marina, Labin

Niz gastronomskih užitkov in doživetij nama je ponudil vrhunski chef Mauro Zandel, ki je v najuglednejših dunajskih restavracijah kuhal za mnoge znane osebnosti, med katerimi so tudi Rolling Stonesi. Mauro se je po dolgoletnem delu v daleč poznanih evropskih restavracijah vrnil v na Hrvaško in v Labinu odprl lastno restavracijo. Food & Wine restavracija Marina je resnično prava osvežitev istrske gastro scene. Prekrasno urejen ambient, ki izžareva toplino in ugodje je samo uvod v gastronomski hedonizem, ki temelji na dnevno svežih lokalnih sestavinah. Ob visoki kvaliteti je velika prednost te restavracije tudi gastro umetnost na krožniku. Strastno sva uživali v vsaki ponujeni jedi.

Pizzeria Napoli, Labin

Ljubezniva gostitelja, Petar in Vanessa, sta se odločila svojim someščanom in številnim gostom ponuditi nekaj novega in drugačnega. Zato sta na najboljši možni način izkoristila lockdown ter v celoti renovirala notranjost pizzerije. Poleg interiera pa sta znatno izboljšala tudi gastronomsko ponudbo. Pizze, najbolj popularno jed iz ponudbe, sedaj pripravljajo po novi in izboljšani recepturi za neapeljske pizze.

V sodelovanju z vrhunskim chefom Maurom Zandelom, ki je v najbolj uglednih dunajskih restavracijah kuhal za mnoge spoštovane osebnosti, med katerimi so bili tudi Rolling Stonesi, so v ponudbo uvrstili kar sedem novih jedi. Gostitelja ponujata tudi udobno namestitev v izredno šarmantnem objektu Bed & Breakfast ,,Terra Residence“ (4*), ki je v neposredni bližini pizzerije. Vsa zgradba  je prežeta s stilom in maksimalno eleganco. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/pizzerie/pizzeria-napoli-labin/.

Pizzeria Rumore, Labin

Že mesece pogrešava Italijo, zato pa sva okus prave neapeljske pizze našli na zelo prepoznavni lokaciji v starem centru Labina. Na labinskem sprehajališču San Marco, od koder je prekrasen pogled na prelep Rabac in slikovito okolico, sva poskusili verjetno najboljšo pizzo v Istri.  Pizzeria Rumore te s svojo kvaliteto in bogastvom okusov resnično pusti brez besed ter ima kot taka najino iskreno priporočilo. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/pizzerie/pizzeria-rumore-labin/.

Pizzeria Pineta, Labin

Novoodprta pizzeria z unikatno notranjostjo, ki v ospredje postavlja prekrasno fotografijo Grožnjana, je prava osvežitev na labinski gastro sceni. Odlično urejen prostor s fotografijami staromestnega jedra Labina v črno-rdeči barvi daje poseben občutek. Na jedilniku najdemo raznoliko ponudbo pizz specifičnih okusov, za katere so zaslužne izredno kvalitetne, skrbno izbrane italijanske sestavine, vabljive testenine, okusne tortilje, solate, sendviči ter kosila po dostopnih cenah (v ponudbi od torka do petka). Če se želite posladkati, lahko izberete katero od petih vrst palačink, katerim se ne morete upreti. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/pizzerie/pizzeria-pineta-labin/.

Hotel in restavracija Peteani, Labin

Hotel ima 14 sob, ki lahko s svojim udobjem in urejenostjo zadovoljijo tudi najzahtevnejše goste. Gostom je na voljo tudi kotiček za sprostitev, ki vključuje turško in fnsko savno. Glavni razlog najinega prihoda v hotel, poleg oddiha od vsakodnevnega hitenja, je bil obisk restavracije hotela Peteani. Restavracija je v sklopu hotela, poleg hotelskih gostov pa lahko v vrhunskih dobrotah uživajo tudi zunanji gosti. Gastronomska ponudba je zasnovana na sezonskih živilih.

Prihod nove kuhinjske chefice, gospe Vidali, ki je dolgo vrsto let delala na Južnem Tirolskem, je velik korak restavracije Peteani v svet visoke gastronomije, ki izvira iz tradicije. Njen precejšen prispevek se opazi takoj, ko prispe jed na mizo. Zares sva neizmerno uživali v vsakem postreženem krožniku. Zapeljive in aromatične eksplozije okusa so nama vzele sapo. Z gotovostjo lahko rečeva, da se je ta večerja uvrstila v top 5 najboljših, kar sva jih kadarkoli jedli. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/hotel-peteani-labin/.

Pizzeria Burra, Plomin

Ljubezniva gostiteljica Matea je četrta generacija iz rodbine Knapić, ki se je odločila posvetiti gostinstvu.  Izstopajoča ponudba je sestavljena iz okusnih jedi z žara, sočnih gurmanskih burgerjev, kreativnih pizz vrhunske kvalitete, originalnih jedi iz woka, tortilj raznih okusov, domačih njokov s črnimi tartufi, linguinov z jadranskimi kozicami, češnjevih paradižnikov in domačega kravjega sira ter odličnih sladic.

Pri ustvarjanju jedilnika je gostoljubna Matea mislila tudi na mlade goste in ustvarila otroški meni (krompirček s sirovim prelivom in piščančji ocvrti medaljončki, domači njoki s šunko in sirovo omako), ki ga strežejo izključno otrokom. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/pizzerie/pizzeria-burra-plomin/.

Restavracija Tri Murve, Vozilići

To restavracijo sva obiskali dan pred zaprtjem restavracij na Hrvaškem, Ko se bodo ponovno odprle, jih bova ponovno obiskali in vse objavili na najinem Instagram profilu in spletu – spremljajte naju. Gostitelji so naju s svojo ljubeznivostjo navdušili. Hrana je zelo okusna, pozorni so na to, da so vse sestavine lokalnega porekla. Pršut je izvrsten, pravi istrski, domač. Domač kruh je fantastičnega okusa. Zelo so znani po okusnih mesnih specialitetah. V ponudbi imajo tudi ribje jedi, od katerih sva poskusili črno rižoto iz jadranske sipe in krak jadranske hobotnice na popečeni polenti. Fine sladice pripravljajo sami. Vse je bilo izredno okusno. Najino iskreno priporočilo.

Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Matiška, Klapčići 20, Nedeščina

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Art gastro galerija Negri, G. Martinuzzi 11, Labin

Oleoteka Oleum Viride Belić, Creska 34, Rabac – nisva je obiskali, sva pa vrhunska olja Belić poskusili v restavracijah.

PULA, VODNJAN IN OKOLICA

Kje dobro jesti?

Konoba Boccaporta, Pula

To je konoba starih okusov, ki jih imajo vsi radi, stari in mladi, domačini in tujci. Boccaporta nudi vse leto specialitete avtohtone kuhinje in istrske okuse, ki jih boste res stežka našli še kje drugje. Lastnik, gospod Toni Draguzet, je obenem tudi glavni chef, ki navdušuje s svojim kulinaričnim znanjem, spoštuje tradicionalno istrsko kuhinjo, rad eksperimentira in nenehno kreira nove jedi, nove okuse, kar mu odlično uspeva – pošteno je razvadil svoje goste, ki se redno vračajo in nestrpno pričakujejo nove specialitete z okusom tradicije.

Avtohtoni proizvodi in lokalne sestavine vrhunske kvalitete so prav to, kar Boccaporto umešča na sam vrh istrske gastronomije. Uživali sva v starih okusih ter se počutili kot doma. Pripravite svoje brbončice, konoba Boccaporta bo osvojila tudi vas… slastno priporočilo!!!! Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-boccaporta-pula/.

Konoba Alla Beccaccia, Valbandon

Konoba z zanimivim imenom Alla Beccaccia se nahaja v majhnem naselju Valbandon, ob cesti med Pulo in Fažano. To cenjeno istrsko konobo odlikuje vrhunska gastronomija, sproščeno vzdušje, prijateljsko ozračje ter poseben pristop do gostov, na katerega resnično redko naletimo (med sprejemanjem naročila sede natakar z gosti za mizo). Konoba je znana po odličnih domačih testeninah in vrhunskih mesnih specialitetah. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-alla-beccaccia-valbandon/.

Buffalo, Vodnjan

Razen, da imajo najboljšo pizzo, so vsekakor tudi eni od tistih, ki ponujajo najboljši leskovački žar v Istri, in še dlje. Ob vrhunski kvaliteti gastro ponudbe so poskrbeli tudi za ponudbo visokokvalitetnih vin. Po dostopnih cenah lahko v Buffalu poskusite vina, ki imajo posebno vinsko noto – vina Marčeta. Najprej sva poskusili pizzo Buffalo, o kateri govorijo vsi ter se prepričali, da je pizzaiolo Romano Seferović definitivno zasluženo zmagal na 1. Državnem prvenstvu pizzaiolov, ki je bil v O’Hari v Zagrebu. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/pizzerie/pizza-bbq-buffalo-vodnjan/.

Pršutarna in stancija Buršić, Fažanska cesta 25, Vodnjan

S proizvodnjo istrskega pršuta, ombole, špalet, pancete in klobasic se ukvarjajo že več kot 30 let. V ponudbi imajo tudi olivno olje ter pancetin čips – novi istrski hit. Nedavno sva jih obiskali ter poskusili vse njihove izdelke – zelo so nama bili všeč. So prejemniki številnih zlatih medalj in raznih priznanj za visoko kvaliteto izdelkov. Imajo lepo urejeno degustacijsko dvorano, ki lahko sprejme 250 oseb. Kmalu bo več zanimivosti o njih na najinem Instagram profilu in spletni strani. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/prsutarna-i-stancija-bursic/.

Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Marčeta, Valbandon

Ponujajo vina, žganja in likerje ter olivno olje. V vinski kleti sva poskusili svežo Malvazijo in Rosè Pineta, ki naju je resnično prijetno presenetil. Na trgu so še naslednje znamke vin: Malvazija Venka (starana), Teran, Merlot, peneči Rose ter penina iz Malvazije. Vsekakor morava pohvaliti tudi njihov odličen Teranino. Razen teranovega likerja imajo v ponudbi še travarico, bisko, višnjev liker, medico, pomarančni liker ter hruškovec.

Vinarna Teraboto, Istarska 99, Vodnjan

Ponujajo vina in olivno olje. Prijazni lastniki.

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Chiavalon, Salvela 50, Vodnjan – Nisva jih še obiskali, sva pa poskusili njihova olja v istrskih restavracijah.

ROVINJ

Kje dobro jesti?

La Perla, Rovinj

Restavracija La Perla je ena od rovinjskih restavracij, ki je že desetletja priljubljena točka številnih rovinjskih gostov, pa tudi domačinov, ki jo obiskujejo z velikim zadovoljstvom. Že pri samem vstopu s rovinjsko restavracijo La Perla pride do izraza prepoznaven šarm oblikovalca interierja Borisa Ružića. Poleg nepozabnega vtisa ta restavracija že dolgih 33 let poslovanja oddaja pozitivno energijo in prijetno vzdušje. Restavracija La Perla naju je resnično prepričala z gostoljubnostjo in kulinarično umetnostjo ter ima kot taka najino iskreno priporočilo. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/restoran-la-perla-rovinj/.

Ranch Fortuna, Rovinj

Na cesti Rovinj – Bale, na naslovu Rato di Ren 3, se nahaja Ranch Fortuna, ki že na prvi pogled živi umirjeno. Ranch Fortuna je poznan po tem, da že dolgo vrsto let v svoji gastronomski ponudbi ob jedeh s pridihom Istre nudi tudi makedonske narodne jedi.

Gurmanska pleskavica z domačim krompirjem, odojek, postrežen z đuveč rižem, telečja pečenka, jagnjetina iz pečice, plošča Makedonija, plošča Ranch Fortuna,… so samo nekatere od makedonskih specialitet, ki bodo zadovoljile ljubitelje mesnih jedi. Iz njihove  posebne ponudbe sva poskusili nekaj gastro novosti, ki so naju navdušili tako z okusom kot tudi s kulinarično kreacijo. Kaj sva še poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/restorani/ranch-fortuna-rovinj/.

Konoba Kvartin

Skrita oaza miru in vrhunskega gastronomskega užitka se nahaja v bližini kampa Valalta. Ta družinska zgodba vas bo navdušila z avtohtonimi istrskimi specialitetami. Ob žvrgolenju ptic in naravi se boste popolnoma sprostili od vsakodnevne naglice. Ljubeznivi ter prijateljski gostitelji  vam  bodo ponudili resnično prefinjeno gastronomsko ponudbo. Konoba je odprta med turistično sezono. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-kvartin-rovinj/.

Lastnika sta v Rovinju odprla še en gostinski objekt – Steakhouse Istriano na naslovu Stjepana Radića 2, katerega bova kmalu obiskali.

Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Stancija Collis, Sarižol 11, 52210. Nisva jih še obiskali, sva pa poskusili njihova vina v restavracijah.

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Kmečki turizem Dario Činić – znamka Rovinjola, Rovinj. Nisva jih še obiskali, sva pa poskusili njihova olja v istrskih restavracijah.

POREČ IN VRSAR

Kje dobro jesti?

Konoba Petra, Vrsar

Chef kuhinje, nadarjeni Francoz, vsi pa vemo, da je francoska kuhinja zibelka dobrih jedi, je zasnoval edinstveno in neustavljivo združitev francoske in istrske kuhinje. To je redko videna posebna konoba. Skrb za živila in kuharjeve izkušnje so vidne povsod. Cena je glede na kvaliteto povsem realna. Še ena velika prednost pa je gostoljubno in ljubeznivo osebje. Konoba je izven Vrsarja, v mirnem predelu brez poletne gneče in jo je vredno obiskati v vsakem primeru. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-petra-vrsar/.

Grill house Prince, Vrsar

Ponujajo zelo okusno meso iz lastne mesnice, katerega presenetljiv okus bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne brbončice. In ko obisk preseže naša pričakovanja, je to zares vredno priporočila.  Ta vrsarski fast food naju je povsem navdušil s svojo ponudbo in celotno storitvijo. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/mali-zalogaji/grill-house-prince-vrsar/.

Restavracija Sveti Nikola, Poreč

Pri omembi restavracije Sveti Nikola lahko mirne duše rečeva, da je govora o restavraciji popolnega doživetja. Ambient je prežet z zapeljivim šarmom in eleganco. Ponudba v restavraciji je resnično vredna pohvale. Bilo nama je v resnično čast in zadovoljstvo, da sva lahko preživeli večer v zelo priznani restavraciji Sveti Nikola, ki je že dolgo vrsto let med vodilnimi hrvaškimi restavracijami. Od številnih priznanj in nagrad naj izpostaviva nagrado iz leta 2018, ko je na Dneh turizma prejela turistični cvet za najboljšo restavracijo na Hrvaškem.  Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/restorani/restoran-sveti-nikola-porec/.

Tunaholic fish bar, Poreč

Na eni od najbolj frekventnih poreških lokacij, v neposredni bližini Eufrazijeve bazilike, se nahaja novodoprt Tunaholic fish bar.  Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/mali-zalogaji/tunaholic-porec/.

Cheese bar Barolin, Poreč

Ljubezniv in ustrežljiv gostitelj se trudi gostom ponuditi nekaj novega in drugačnega, s poudarkom na kvaliteti, predstavitvah in promociji istrske enogastronomije. Glede na kvaliteto proizvodov in storitev so cene več kot dostopne, še posebno tiste za vrhunska lokalna vina. Na jedilniku najdemo istrske, hrvaške, francoske, švicarske ter italijanske sire. Istrski pršut z lokalnega kmečkega turizma je prav tako nepogrešljiv del ponudbe. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/mali-zalogaji/cheese-bar-shop-barolin-porec/.

Casa Manzolin – wine & food by Poletti, Poreč

Zahvaljujoč družini Poletti  je Poreč konec avgusta 2020 je postal bogatejši za še eno očarljivo eno – gastro lokacijo. Nenavadno Caso Manzolin boste našli v samem osrčju veličastnega srednjeveškega centra, v neposredni bližini Eufrazijeve bazilike. Glavna chefica kuhinje in vodja, gospa Jasna Matić, je zaslužna za nevsakdanje specialitete, ki so naju navdušile s svojo enostavnostjo in kreativnim prepletom okusov.


Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Damjanić, Fuškulin 50, Poreč

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Kmečki turizem Marčelo Rioža, Musalež 63, Poreč

TAR IN  LANTERNA

Kje dobro jesti?

DeguStazione, Tar

Tukaj lahko degustirate, oziroma pokušate številne dobrote z vseh področij Hrvaške, seveda s poudarkom na lokalnem okolju. Ena od zanimivosti, ki jih ponujajo, so tudi zelo poučne, strokovno vodene degustacije vin, olivnega olja in drugih proizvodov. Vsekakor naj omeniva, da sva bili med obiskom navdušeni predvsem nad zelo strokovnim in prijaznim osebjem. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/mali-zalogaji/degustazione-tar/.

Tri kantuna, Tar

Restavracija Tri Kantuna se nahaja v Taru na naslovu Istarska 2. Restavracijo je odprla družina Sokolović leta 2002 in od takrat, pa vse do danes je ta tarska restavracija priljubljen cilj številnih tujih gostov, opazili pa sva, da ga z zadovoljstvom obiskuje tudi vse več domačinov. Ponudba vsebuje hladne in tople predjedi, razne ribje in mesne jedi ter pizze. Iz jedilnika bi izpostavili: zelene njoke z gorgonzolino omako, polnjene lignje, jetrca na žaru, polnjeni ramstek ter polnjeni istrski zrezek. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/restorani/tri-kantuna-tar/ .

Pizza & pasta Rotonda, Lanterna

Pizza & pasta Rotonda se nahaja na naslovu Lanterna 22.  Glavni del ponudbe te prijetne poletne oaze predstavljajo pizze, testenine, rižote, solate ter mesne specialitete z žara. Imajo tudi fenomenalne burgerje. To mesto sva obiskali že večkrat in vedno sva bili zelo zadovoljni.  Za katerokoli jed se boste odločili, boste navdušeni. Med prvim obiskom sva poskusili: zanimivost iz ponudbe, sočno baguette italiano (paradižnikova omaka, mozzarella, pršut, šunka, rukola, grana padano, češnjev paradižnik) izrednega okusa, ki je vsekakor najino priporočilo. Od testenin sva po priporočilu ljubeznivega natakarja Valentina Cappellarija poskusili prave poletne tagliatelle alla chef, resnično odličen preplet okusa piščančjih prsi, paprike, bučk, šampinjonov in omake iz aceta balsamica. Upreti se nisva mogli niti solati al salmone (z lososom), pripravljene iz zelene solate, rukole, svežih paradižnikov, kumaric, dimljenega lososa, češnjevega paradižnika, krhlja limone ter olivnega olja.

Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Vinarna Cocolo, Istarska 4, Tar

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Kmečki turizem Sokolović, Glavica 1, Tar

Danes družina Sokolović obedeluje in z ljubeznijo neguje preko 600 oljk. V oljčnem vrtu so zastopane tri različne sorte: Pendolino, Leccino in Rosinjola. Z mešanjem navedenih sort pridelujejo ekstra deviško olivno olje Lamboglia. Olje je trenutno dostopno v pakiranju po 0,25 l in 0,5 l, pri embalaži pa morava pohvaliti poseben in zanimiv design. Ob tem, da je ime znamke Lamboglia (amfora) presenetilo tudi največje strokovnjake, pa olje tega nadarjenega mladeniča  izstopa po kvaliteti in aromah, ki ga odlikujejo.  Prav zaradi omenjenih značilnosti je znamka Lamboglia priljubljena med vsemi generacijami. Obisk oljčnega vrta – http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-sokolovic-tar/.

KAŠTELIR, VIŠNJAN, VIŽINADA

Kje dobro jesti?

Konoba Intrade, Roškići 5a, Kaštelir

Konoba je odprta za obiskovalce vse leto. Ima zadovoljiv izbor jedi, raznovrstno ponudbo, tako, da lahko vsak najde kaj zase. Nedavno so razširili ponudbo, v katero so uvrstili še pizze iz krušne peči. Od testenin morava vsekakor izpostaviti odlične domače istrske raviole, polnjene s skuto in servirane v omaki iz 4 vrst sirov ali gob. Mesni gurmani dobro vedo, kaj pomeni „dry age“, in v tej konobi bodo zagotovo prišli na svoj račun, saj jih čakajo vrhunske mesne dobrote. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/konobe/konoba-intrade/.

Kmečki turizem Selo Mekiši, Mekiši, Vižinada

Kje poskusiti in kupiti vrhunska vina?

Arman Marijan Wines, Nardući 3, Vižinada

Prestižno istrsko vinarno z dih jemajočim razgledom obiskujejo gostje s celega sveta. Družina Marijana Armana iz naselja Nardući blizu Vižinade že od davnega leta 1880 goji ljubezen do vinarstva in vinogradništva. Na številnih sejmih na Hrvaškem in izven države dosegajo odlične rezultate.

Izjemno velik uspeh so dosegli na Vinistri 2019, ko so osvojili dva šampionska naziva: Malvazijo Gran Cru iz trgatve 2018 so proglasili za najboljšo v kategoriji mladih malvazij, Malvazijo Rezerva iz trgatve 2015 pa za najboljšo v kategoriji zrelih malvazij. V ponudbi najdemo kar 16 vinskih znamk, med katerimi izpostavljava penino iz malvazije Stanzia Brut, že omenjeno nagrajeno Malvazijo Grand Cru, beli Muškat ter odličen Teran Rezervo iz leta 2015.  http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-12/.

Vinarna Pino Rossi, Bajkini 10 a,  Vižinada

Trenutkov, ki sva jih imeli priložnost doživeti v družinski vinarni Pino Rossi, se ne da opisati z besedami.  Tradicija, pozitivna čustva ter veliko ljubezni  so vtkani v vsako kapljico božanskih vin Pino Rossi. Vinarna Rossi iz Bajkinov pri Vižinadi ima v ponudbi naslednje vinske znamke: Istrska Malvazija, Contessa (starana Istrska Malvazija), Bocca Rossa Rose, Bocca Rossa Cuvée (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Črni Pinot), Cabernet Sauvignon, Merlot, Teran ter Črni  Pinot. Vsaka znamka pripoveduje svojo zanimivo zgodbo in kdor enkrat poskusi vina Pino Rossi, jih pokuša znova in znova. http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-18/.

Vinarna Radovan, Radovani, Višnjan

Obisk v tej uveljavljeni istrski vinarni, ki se nahaja v naselju Radovani, nedaleč od Višnjana, kjer vino osvaja vsa čutila, topla beseda gostitelja pa navdihuje, morate resnično doživeti. Danas družina Radovan neguje skupno 15 hektarjev vinogradov ter proizvaja naslednje znamke vin: Istrska Malvazija,  Istrska Malvazija ,,Capeletto“ (starana malvazija), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosè, Cabernet Sauvignon, Refošk, Merlot ter cuvee ,,Capeletto“. Kot najbolj cenjeno vino bi izpostavili prvo izdajo mešanice bordojcev Merlot in Cabernet Sauvignon iz letnika 2015, katere druga izdaja se trenutno stara in bo na trgu na voljo prihodnje leto. Katero vino je najin favorit? Vsako je posebno na na svoj način! Na zdravje! http://www.delistria.com/istarske-delicije/primjer-vijesti-4/.

Vinarna Polletti, Markovac 14, Višnjan

Družina Poletti danes obdeluje 7 hektarjev vinogradov in letno proizvedejo okrog 40.000 litrov vina vrhunske kvalitete. Vinarna ima v ponudbi skupno 7 vinskih etiket: Istrsko Malvazijo, Malvazijo Classico (starana), Chardonnay, Merlot, Teran, Cabernet Sauvignon ter Rossello (Rožnati Muškat). Razen cenjenih in nagrajenih vin proizvajajo tudi odlično ekstra deviško olivno olje. Njihova filozofija; proizvajati izključno vina, ki jih želijo piti tudi sami, se je pokazala več kot dobra. Na zdravje! http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-9/.

Vinarna Cossetto, Kaštelir

Vinarna Cossetto naju je resnično navdušila, tako z vini, kot tudi s prekrasno urejenim prostorom vinarne, ki izžareva tradicijo in duh Istre, duh Terre magice. Na trgu imajo trenutno 11 vinskih etiket. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/vina-cossetto-kastelir-labinci/.

Vinara Radoš, Kaštelir

Danes neguje družina Radoš skupno 5 hektarjev vinogradov, predvsem so to mladi nasadi. Na trgu so trenutno na voljo 4 vinske etikete. Od belih vrst proizvajajo Istrsko Malvazijo in Rumeni Muškat, od črnih pa Teran ter Borgonjski Rose. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-rados-clan-poljoprivredne-udruge-vitis/.

Oh wines, Ohnići 6, Vižinada

Vinarna Deklić, Ferenci 48, Vižinada

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olivno olje?

Kmečki turizem Bratović Marko, Kaštelir – Labinci

Družino Bratović sva obiskali že večkrat. Pomembno je omeniti, da je to edini kmečki turizem na pa območju občine Kaštelir – Labinci, ki ima ekološki certifikat. Negujejo 500 dreves oljk ter gojijo naslednje sorte: Istrsko belico, Bužo, Rosuljo, Leccino in Pendolino. Od navedenih petih sort je dobitniški njihov premium bled, ki je na trgu znan kot znamka Extra Istrian. Olje je na voljo v treh različnih embalažah: 0,25 l, 0,5 l in 0,75 l. Razen ekološko proizvedenga olja imajo vse leto v ponudbi sezonsko zelenjavo in kaštelirske gramperje (krompir).

Ali mislite, do so ekološko vzgojena zelenjava in olivno olje vse, kar je tu? Zmotili ste se! Zahvaljujoč Markovi sporogi (Slovenki) sta se odločila za še en projekt, govorimo o blagovni znamki Count’s drinks. Pod to znamko najdemo vrhunske istrske kraft napitke, o katerih kvaliteti so se prepričali že mnogi. V ponudbi imaju tri popolnoma različne brezalkoholne napitke naravnega okusa in vonja: Tonic Water, Ginger Beer in Ginetu. Ti isarski kraft napitki so idealni za pripravo raznih osvežujočih brezalkoholnih in alkoholnih koktejlev, lahko pa se pijejo tudi samostojno. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-bratovic-marko-kastelir-labinci/.

Kmečki turizem Oliveri, Kaštelir – Labinci

V njihovi široki paleti proizvodov lahko zagotovo vsakdo najde ustrezno olivno olje zase. Asortiman sestavlja skupno10 različnih vrst olivnega olja. Vsa olja iz ponudbe so na voljo v pakiranjih po 0,1 l, 0,25 l ter 0,5 l. Usmerili so se v proizvodnjo sortnih olj ter ponujajo 9 vrst monosortnih olj. Ponudbo so obogatili še z zelo hranljivo kremo z osnovo iz olivnega olja. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-oliveri-kastelir-labinci/.

Kmečki turizem Mahne, Kaštelir – Labinci

Pod blagovno znamko Mahne sta na tržišču trenutno dve etiketi: enosortno in večsortno ekstra deviško olivno olje. Enosortno pridobivajo iz italijanske sorte Frantoio, ki je v Istrski županiji zelo zastopana, medtem ko večsortno ekstra deviško olivno olje pridobijo z mešanjem plodov različitih avtohtonih sort, kot so Buža, Istrska belica, Leccina, Pendolina. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-mahne-clan-poljoprivredne-udruge-vitis/.

Kmečki turizem Čehić, Kaštelir – Labinci

Ta kaštelirski kmečki turizem proizvaja vina, žganja in likerje, olivno olje, med in čebelje izdelke ter sivko. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-cehic-clan-poljoprivredne-udruge-vitis/.

Kmečki turizem Beakovich, Kaštelir – Labinci

Najbolj zastopana sorta v njihovih oljčnih nasadih je Leccino, druge pa so še: Istrska belica, Buža, Rosinjola, Pendolino, Frantoio in Moraiolo. Prav iz teh sedmih navedenih sort je nastala njhova najbolj prodajana etiketa, mešanica srednje intenzivnosti z imenom Mixtum ekstra deviško olivno olje. Poleg večsortnega Mixtuma ponujajo še 4 monosortna olja. Od manj intenzivnih olj sta to Buža in Leccino, olji z močnejšim okusom pa sta prav tako dve -avtohtona istrska sorta (Istrska belica) in Frantoio. Monosortna olja so na voljo v steklenicah po 0,25 l in 0,5 l. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-beakovic-mauricio-kastelir-labinci/.

Kmečki turizem Grebac, Kaštelir – Labinci

Na tržišču so prisotni s 4 različnimi vrstami ekstra deviškega olivnega olja. V paleti izdelkov najdemo 3 monosortna olja: Buža, Bianchera in Leccino. Asortiman so dodatno obogatili še z oljem iz več sort oljk, z imenom Premium mix. Navedene etikete so na voljo v pakiranjih po 0,25 l, 0,5 l ter 0,75 l. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-grebac-kastelir-labinci/.

Kmečki turizem Petrović, Kaštelir – Labinci

Ekstra deviško olivno olje Lavel pridobivajo z mešanjem različnih avtohtonih in udomačenih sort, kot so Istrska belica, Buža, Leccina in Pendolina. http://www.delistria.com/istarske-delicije/opg-petrovic-kastelir-labinci/.

Kje kupiti istrska žganja?

Istarska kapljica, Kaštelir

V naboru izdelkov najdemo 14 različnih vrst žganja, narejenih izključno iz vinske trte.. Grozdje (ves grozd) predelajo v destilat, oziroma žganje in prav to je velika prednost te destilarne. Dobro je poudariti, da v proizvodnji sladkih žganj ne uporabljajo sladkorja, temveč izključno akacijin med. Poleg tega so njihovi izdelki 100% naravni, saj ne uporabljajo nikakršnih barvil, konzervansov in podobnega, temveč macerirajo (v žganju ali medici) naravne sestavine kot so zeleni oreh, bezgove cvetove, sadje in drugo. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/destilerija-istarska-kapljica-kastelir-labinci/.

BUZET IN OKOLICA

Kje dobro jesti?

Konoba Vrh, Vrh

Konoba Vrh se nahaja v slikovitem mestu Vrh, na skoraj 400 metrih nadmorske višine. Mesto je idealno za odkrivanje naravnih lepot in kulinaričnih poslastic Istre. Tu si lahko odpočijete oči s pogledom na Alpe, Ćićarijo, jezero Butonigo in ostalo prekrasno pokrajino. Ponudba sloni na svežih sezonskih tartufih (črnih in belih), mesu boškarina (istrsko govedo), domačih testeninah ter skrbno izbranih sezonskih živilih, značilnih za Istrsko županijo. Priti v konobo in ne poskusiti domačih polnjenih fužev vas  bo prikrajšalo za posebno gastronomsko doživetje. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/konobe/konoba-vrh-vrh/.

Karlić tartufi, Paladini

Na prekrasni lokaciji, tik ob jezeru Butoniga, se nahaja tudi posestvo družine Karlić z več kot 50 leti tradicije in izkušenj v tartufarstvu. Karlić tartufi so nama postregli z enkratnim doživetjem, prežet z omamnimi okusi in vonji Istre. Opomba: zaradi velikega interesa in omejenega števila ljudi svoj prihod najavite vnaprej. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/karlic-tartufi-paladnjaki/.

Stara oštarija, Buzet

Brez sence dvoma je že sama lokacija restavracije vredna obiska in občudovanja. Da pa bi nam omogočili vrhunski gurmanski užitek v najbolj svežih in najbolj prefinjenih draguljih istrske gastronomije, je pri lovu na tartufe angažirana celotna družina. Tartufi, od predjedi do desertov – popolno gastro doživetje ob nočnih zvokih Motovunskega gozda, gozda, kjer lovijo kralja istrske gastronomije… hmmm, kako se to sliši??? Odkrijte sami!!! Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/restorani/restoran-stara-ostarija-buzet/.

Konoba Sveti Ivan, Buzet

Glavna aduta konobe Sveti Ivan sta vsekakor lepo urejena notranjost in odlična hrana, posebne ročno izdelane testenine. Konoba Sveti Ivan je prostor, kjer se prepojijo enkratni istrski okusi in vonjave. V ponudbi so hladne predjedi, juhe in mineštre, tople predjedi, glavne jedi z mesom, solate, pizze ter sladice. Konoba Sveti Ivan je idealno mesto za vsakodnevno uživanje. Tradicionalna istrska gastronomija je rdeča nit konobe z dolgo tradicijo poslovanja ter z velikim potencialom za nadaljnji napredek. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi    http://www.delistria.com/konobe/konoba-sveti-ivan-buzet/.

Kolinasi, Roč

Ta oaza že pozabljenega miru in zadovoljstva se skriva v naravi in je idealno mesto za pobeg od vsakdana ter za praznovanja pomembnih življenjskih prelomnic. Kolinasi so odprti vse leto. Poudariva naj še, da je bila storitev kvalitetna in hitra. Ljubeznivo osebje nama je omogočilo nepozabno izkušnjo, ki je z okusno hrano in domačo atmosfero ugodila vsem najinim čutilom. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/konobe/konoba-kolinasi-roc/.

Kje poskusiti in kupiti kvalitetno olje in vino?

Kmečki turizem Adriano Černeka, Medveje

Med najina priljubljena vina sodijo tudi vina, ki jih prideluje gospod Adriano Černeka. Ta mala vinarna z izjemno kvalitetnimi vini se nahaja v naselju Medveje, v bližini jezera Butoniga. Poleg vin pa marljivi Adriano prideluje tudi ekstra deviško olivno olje vrhunske kvalitete. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/__trashed-10/.

Kje poskusiti in kupiti istrska žganja in likerje?

Destilarna Aura, Buzet

Ko nama nekdo omeni teranino, najprej pomisliva na družinsko destilarno Aura. Magičnost najinega priljubljenega teranina je osvojila svet. Aura je dobila številne prestižne nagrade za kvaliteto svojih izdelkov. Poleg teranina pridelujejo še kakih 20 vrst istrskih žganj in likerjev. Njihov gin Karbun je pravi hit.  Pod blagovno unamko Aura najdemo še marmelade, čokolade, olivno olje in kis. Vse kar naredijo, je iz divjih rastlin in divjega sadja, brez aditivov, konzervansov, umetnih barvil in podobnega. Če jih boste obiskali v Buzetu, vas bodo v svoji šarmantni zakladnici senzacionalnih okusov popeljali skozi destilarno. Imeli boste priložnost videti začimbe in njihovo maceriranje, kotel za proizvodnjo gina, teranina in podobnega. Njihove trgovine lahko najdete tudi v Motovunu, Grožnjanu, Humu, Novigradu, Poreču in Rovinju. V vseh njihovih trgovinah, pa tudi v sami destilarni, se boste počutili zelo prijetno. Gotovo pa že veste, da so to najlepše trgovine v Istri in še dlje. Podrobnejši opis bo kmalu na najini instagram in spletni strani.

Destilerija Aura, Buzet http://www.delistria.com/istarske-delicije/destilerija-aura/.

KAJ ŠE OBISKATI V ISTRI?

Kje dobro jesti?

Pazin  Zapad restaurant, coffee & wine bar, Pazin

Restavracija, coffee & wine bar Pazin Zahod je popolna osvežitev v morju brezštevilnih restavracij ter jo je v sekakor vredno obiskati, ne glede na to ali želite samo popiti dobro kavo, kozarec vrhunskega vina ali si zaželite poskusiti kaj z njihovega zanimivega jedilnika. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi  http://www.delistria.com/restorani/pazin-zapad-restaurant-coffee-wine-bar/.

Konoba 2. peron, Cerovlje

Konoba izžareva posebno vzdušje, razne podrobnosti, kot je sveže cvetje, pa poživijo prostor ter ga naredijo še bolj prijetnega za vsakodnevno uživanje v specialitetah istrske gastronomije. Zanimivo je, da je ta posebna oaza zadovoljstva v samem srcu Istre postala priljubljen gastro cilj številnih domačih zvezd ter je v resnično kratkem času pridobila veliko število stalnih  oboževalcev.

Jedilnik vsebuje hladne predjedi, juhe, testenine, mesne jedi, sladice, zadovoljiv izbor pizz ter otroški menu – kar je resnično pohvalno. V ponudbi najdemo gastronomske dobrote s pridihom Istre ter skrbno izbrana vina uveljavljenih istrskih vinarjev. Prednost te konobe je vsekakor strast in ljubezen do kreiranja kulinaričnih senzacij. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-2-peron-cerovlje/.

Tomaževa konoba in pršutana Tomaso, Vošteni

Prava mala zakladnica odličnih domačih okusov se nahaja v vasi Vošteni blizu Svetega Lovreča. Na naslovu Vošteni 19 najdemo pršutarno in konobo. V ambientu, ki daje vtis nekih preteklih časov, strežejo tradicionalne jedi istrske kuhinje, ki s svojo enostavnostjo in najbolj finimi okusi preprosto prebudijo vse čute. Ponudba ni obsežna, kar pa ponujajo, v popolnosti zadovolji z okusi in tudi cene so maksimalno sprejemljive. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/tomazova-konoba-vosteni/.

Konoba Vorichi, Orihi, Barban

V mirnem okolju, s sproščujočim pogledom na vinograde, sva uživali v nevsakdanjih specialitetah čarobnih arom. Kot glavne adute tega posebnega mesta izpostavljava skrbno osmišljeno eno – gastro ponudbo; od izbora živil do načina priprave jedi ter okusnih sladic in vrhunskih vin, ki zaokrožajo gastro ponudbo. Če želite spoznati gurmanski raj, ki na moderen način predstavlja tradicionalno istrsko kuhinjo, vam toplo priporočava to konobo! Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/konobe/konoba-vorichi-orihi/.

Kmečki turizem Ferlin, Gržini, Žminj

Že sam prihod na kmečki turizem ustvari nek poseben občutek. Kmečki turizem Ferlin je odprt vse leto, prihod pa je potrebno najaviti. Prepustite se tudi vi gastro popotovanju po najfinejših okusih avtohtonih dobrot. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/agroturizmi/agroturizam-ferlin-grzini/.

Pizzeria Orhideja, Žminj

Lucky Goat bar & grill, Tunel Učka

Takoj za izvozom iz predora Učka (z istrske strani) boste zagledali Lucky Goat bar & grill. Jedi, ki izstopajo iz ponudbe, so vsekakor junečja rebra, svinjska rebra, dimljene perutničke, FAT BOY burger, porchetta (ciabatta kruh, porchetta, domači pesto, hrenov namaz), ocvrti sir škripavec ter še mnoge druge jedi, ki bodo zadovoljile vsakega gosta. Kaj sva poskusili, si oglejte na povezavi http://www.delistria.com/mali-zalogaji/lucky-goat-bar-grill-ucka/.

Pršutana Jelenić, Slavčići, Sveti Petar u Šumi

Kralj istrske gastronomije, nepogrešljiva poslastica v ponudbi gostincev po vsej Istri, je istrski pršut. Od leta1999 družina Jelenić v naselju Slavčići, blizu Svetega Petra u Šumi ustvarja tradicionalne okuse in vonjave Istre. Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/prsutana-jelenic/.

Mala destilarna Frane, Pamići 5, Žminj

Za proizvodnjo žganj in likerjev uporablja družina Pamić naravne lokalne sestavine in kvaliteta se prepozna že pri prvem kozarčku. Mala destilarna Frane ima v ponudbi 5 vrst izvrstnih žganj in likerjev z zanimivimi istrskimi imeni: Medica – Šantula, liker iz kadulje in limone – Šantul, liker iz belega vina (malvazije) – Fioca, Teranin (teranov liker) – Fioco ter Biska – Minja.

Podrobnosti so na povezavi http://www.delistria.com/istarske-delicije/mala-destilerija-frane/.

Ps. Spletno mesto www.pag.si, največji slovenski portal o hrvaškem turizmu, se zahvaljuje www.delistria.com tako za tekst kot tudi za fotomaterial. Naslovna fotografija: avtorstvo Ivo Biočina in HTZ.

Sorodni članki

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo tretje leto zapored, od 19. do 21. aprila 2024 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Eden najpomembnejših gastronomskih festivalov letos prinaša številne novosti, odpira pereče programske teme, privablja ugledna imena gastronomske scene iz regije in sveta, pripravlja bogat gostinski program in zagotavlja odlično zabavo.

Nadaljujte z branjem

Istriago.Net: Top 10 istrskih konob

Predstavljamo izbor »top 10 istrskih konob« (gostiln, tavern) in sicer po ocenah obiskovalcev spletnega mesta Istriago.net, ki zapiše: »Mnenje obiskovalcev, ki pridno obiskujejo naš vodnik Istriago, je za nas izjemno pomembno, zato smo upoštevali ocene naših »znamenitosti, atrakcij«, ki spadajo v gastro kategorijo. Istriago ima trenutno v svoji bazi več kot 50 gastronomskih lokacij, ki so bile umeščene in ocenjene na osnovi lokalnih izkušenj številnih naših članov.

Nadaljujte z branjem

Turopolje – v raju črnih tartufov

V srcu gozdov Turopoljskega Luga, le korak stran od vrveža Zagreba, je skrit zaklad, ki čaka na našo skupno odkritje, razkritje. To ni običajen zaklad, temveč gastronomski dragulj – črni tartuf. Prva poučna pot črnih tartufov odpira novo poglavje v zgodbi o trajnostnem turizmu in lokalni gastronomiji.

Nadaljujte z branjem