Compare Listings

Vela Luka Outdoors, največji športni dogodek na Korčuli

Vela Luka Outdoors

Če si želite napolniti baterije v izteku poletja, pred samim prihodom jeseni in doživeti najlepšo jadransko otoško avanturo, se sredi septembra odpravite na čudovit otok Korčulo, v Velo Luko in se udeležite festivala Vela Luka Outdoors. Vela Luka Outdoors se bo leta 2022 odvil med devetim in enajstim septembrom 2022.

Vela Luka Outdoors

Vela Luka Outdoors  je večdnevna športna prireditev, ki že leta slovi kot najzanimivejši podaljšan športni vikend v Dalmaciji. Vela Luka Outdoors v Velo Luko, na otoku Korčula, iz leta v leto privablja vse več tekačev, kolesarjev in avanturistov, razlogi pa so številni. Poglejmo Vela Luka Outdoors, v zakulisje »športne Vele Luke«, ki nam je sicer v spominu že zaradi glasbenika Oliverja Dragojevića, otočka Proizda in ostalih prekrasnih plaž, mozaikov ter arheološke Vela Spile, nekoliko podrobneje.

Z več kot 100 kilometrov pohodniških in kolesarskih poti, ki potekajo skozi stoletne oljčne nasade, ob plažah, vinogradih, borovih gozdičkih, poleg neskončnih suhozidov, zapuščenih vrtičkov in kamnitih hišk, je Vela Luka idealna destinacija za avanturistični turizem, je idealna za odlično realizacijo Vela Luka Outdoors.

Letos, leta 2022, je Vela Luka Outdoors na športnem sporedu od 9. septembra. Prvi dan dogodka, torej v petek, nas čakajo predavanja in projekcije avanturističnih filmov ter sproščeno druženje pod vedrim nebom v parku v središču mesta.

Naslednji dan Vela Luka Outdoors, v soboto, 10. septembra, je že dopoldne v centru Vela Luke vse bolj živahno, postavljena je manjša plezalna stena, kjer se lahko otroci preizkusijo v tej zanimivi plezalni disciplini, urejene so ovire za spretnostni parkour in slack line ter zip line, ki so postavljeni za najmlajše in tiste, ki se tako počutijo. To je le ogrevanje za tisto glavno, kar prihaja, to so – seveda – tekme Vela Luka Outdoors.

Iz turistične skupnosti Vela Luka sporočajo: Iz leta v leto se trudimo obogatiti program Vela Luka Outdoors, zato smo poleg treh tekem (tekaški Veli in Mali trail, kolesarski MTB) uvedli tudi novost, to so otroški teki do 10 let, otroci pa tečejo pod sloganom » Ko bom velik, bom tekel na veliki tekmi” (oz. v originalni hrvaščini: „Kad narastem i ja ću trčati Velu strku”).  To je tudi eno od sporočil, ki jih želimo poslati mlajši generaciji. Da trenirajo, telovadijo, izberejo šport ter zdrav način življenja in lahko le upamo, da bodo nekoč tudi sami nosilci tega fantastičnega dogodka – Vela Luka Outdoors.

Po otroški tekmi sledi 28 km dolga kolesarska MTB tekma (380 m nadmorske višine) s startom in ciljem v središču mesta. Tekmi Veli Veli in Mali Trail, dolgi 23 km in 10 km (z 850 m in 500 m nadmorske višine), se simbolično začneta iz Vele spile, arheološkega najdišča in samega izvora sodobne civilizacije. Da pa je športni spektakel Vela Luka Outdoors v Veli Luki še večji, poskrbi društvo Trtajun, katerega člani se oblečejo kot praljudje, tako da lahko tekmovalci v celoti doživijo to izjemen arheološki-turistični sladkorček.

Vse tri športno-tekmovalne poti Vela Luka Outdoors navdušujejo s svojo dih-jemajočo lepoto. Tekmovalna ruta Vela Luka Outdoors poteka mimo oljčnih nasadov, mimo suhih zidov in plaž, skozi polja vinske trte in borove gozdičke, vzdolž hriba Hum, do vrha sv. Jure, celo do oddaljenih in skritih plaž. Dolgo pozabljene cerkvice, zapuščene hiše in vrtički za hip oživijo ob številnih tekmovalcev, tako tekačev kot kolesarjev.

Vse tekme Vela Luka Outdoors  imajo cilj v samem središču mesta Vela Luka, kjer po podelitvi nagrad in brezplačni večerji sledi dolga zabava z živo glasbo.

V Veliki Luki so še posebej ponosni na velik odziv lokalnega prebivalstva, tako v tekmovalnem kot tudi v prostovoljnem in spremljevalnem delu Vela Luka Outdoors. Specifičnost prireditve Vela Luka Outdoors je veliko število prostovoljcev, ki izjemno pomagajo na kontrolnih točkah, okrepčevalnicah.

Tudi številni domačini, predvsem tisti, ki se prijavijo na samo športno tekmovanje, pa zelo pomagajo z novimi predlogi za samo ruto, pri čiščenju in označevanju tekmovalne poti … Brez dvoma lahko rečemo, da celotna organizacija Vela Luka Outdoors sloni prav na lokalnem prebivalstvu, celotna skupnost Vele Luke pa kot da štiri dni živi za športni praznik Vela Luka Outdoors.

Za poslastico, po težki in naporni športni soboti, sledi nedeljski izlet na bližnji božanski otoček Proizd. Del športnega vikenda Vela Luka Outdoors je namreč sestavljen tudi iz obiska Proizda, ki skriva nekaj najlepših plaž Jadrana. Na Proizdu se kolesarji in tekači, skupaj s spremljajočimi družinami in prijatelji, popolnoma sprostijo, nekateri pa si ob plavanju omislijo še zabavno tekmo s kajaki.

Organizatorji Vela Luka Outdoors se prav vsako leto trudijo, da bi dodobra animirali tudi spremljajoče, podporne »ekipe«, ne pa samo tekmovalcev (npr. degustacija oljčnega olja, stand-up komedija).  V Vela Luki so ponosni na to, da se obiskovalci (tekmovalci) Vela Luka Outdoors na to dalmatinsko športno prireditev redno vračajo znova in znova. Preverite, zakaj je tako! 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije (fotografi Boris Kačan, Saša Prižmić, Anđela Šćepanović, Denis Peroš in Ivan Perić) se uredništvo www.pag.si zahvaljuje TZ Vela Luka.

 

Sorodni članki

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem