Compare Listings

Vela Luka Outdoors, največji športni dogodek na Korčuli

Vela Luka Outdoors

Če si želite napolniti baterije v izteku poletja, pred samim prihodom jeseni in doživeti najlepšo jadransko otoško avanturo, se sredi septembra odpravite na čudovit otok Korčulo, v Velo Luko in se udeležite festivala Vela Luka Outdoors. Vela Luka Outdoors se bo leta 2022 odvil med devetim in enajstim septembrom 2022.

Vela Luka Outdoors

Vela Luka Outdoors  je večdnevna športna prireditev, ki že leta slovi kot najzanimivejši podaljšan športni vikend v Dalmaciji. Vela Luka Outdoors v Velo Luko, na otoku Korčula, iz leta v leto privablja vse več tekačev, kolesarjev in avanturistov, razlogi pa so številni. Poglejmo Vela Luka Outdoors, v zakulisje »športne Vele Luke«, ki nam je sicer v spominu že zaradi glasbenika Oliverja Dragojevića, otočka Proizda in ostalih prekrasnih plaž, mozaikov ter arheološke Vela Spile, nekoliko podrobneje.

Z več kot 100 kilometrov pohodniških in kolesarskih poti, ki potekajo skozi stoletne oljčne nasade, ob plažah, vinogradih, borovih gozdičkih, poleg neskončnih suhozidov, zapuščenih vrtičkov in kamnitih hišk, je Vela Luka idealna destinacija za avanturistični turizem, je idealna za odlično realizacijo Vela Luka Outdoors.

Letos, leta 2022, je Vela Luka Outdoors na športnem sporedu od 9. septembra. Prvi dan dogodka, torej v petek, nas čakajo predavanja in projekcije avanturističnih filmov ter sproščeno druženje pod vedrim nebom v parku v središču mesta.

Naslednji dan Vela Luka Outdoors, v soboto, 10. septembra, je že dopoldne v centru Vela Luke vse bolj živahno, postavljena je manjša plezalna stena, kjer se lahko otroci preizkusijo v tej zanimivi plezalni disciplini, urejene so ovire za spretnostni parkour in slack line ter zip line, ki so postavljeni za najmlajše in tiste, ki se tako počutijo. To je le ogrevanje za tisto glavno, kar prihaja, to so – seveda – tekme Vela Luka Outdoors.

Iz turistične skupnosti Vela Luka sporočajo: Iz leta v leto se trudimo obogatiti program Vela Luka Outdoors, zato smo poleg treh tekem (tekaški Veli in Mali trail, kolesarski MTB) uvedli tudi novost, to so otroški teki do 10 let, otroci pa tečejo pod sloganom » Ko bom velik, bom tekel na veliki tekmi” (oz. v originalni hrvaščini: „Kad narastem i ja ću trčati Velu strku”).  To je tudi eno od sporočil, ki jih želimo poslati mlajši generaciji. Da trenirajo, telovadijo, izberejo šport ter zdrav način življenja in lahko le upamo, da bodo nekoč tudi sami nosilci tega fantastičnega dogodka – Vela Luka Outdoors.

Po otroški tekmi sledi 28 km dolga kolesarska MTB tekma (380 m nadmorske višine) s startom in ciljem v središču mesta. Tekmi Veli Veli in Mali Trail, dolgi 23 km in 10 km (z 850 m in 500 m nadmorske višine), se simbolično začneta iz Vele spile, arheološkega najdišča in samega izvora sodobne civilizacije. Da pa je športni spektakel Vela Luka Outdoors v Veli Luki še večji, poskrbi društvo Trtajun, katerega člani se oblečejo kot praljudje, tako da lahko tekmovalci v celoti doživijo to izjemen arheološki-turistični sladkorček.

Vse tri športno-tekmovalne poti Vela Luka Outdoors navdušujejo s svojo dih-jemajočo lepoto. Tekmovalna ruta Vela Luka Outdoors poteka mimo oljčnih nasadov, mimo suhih zidov in plaž, skozi polja vinske trte in borove gozdičke, vzdolž hriba Hum, do vrha sv. Jure, celo do oddaljenih in skritih plaž. Dolgo pozabljene cerkvice, zapuščene hiše in vrtički za hip oživijo ob številnih tekmovalcev, tako tekačev kot kolesarjev.

Vse tekme Vela Luka Outdoors  imajo cilj v samem središču mesta Vela Luka, kjer po podelitvi nagrad in brezplačni večerji sledi dolga zabava z živo glasbo.

V Veliki Luki so še posebej ponosni na velik odziv lokalnega prebivalstva, tako v tekmovalnem kot tudi v prostovoljnem in spremljevalnem delu Vela Luka Outdoors. Specifičnost prireditve Vela Luka Outdoors je veliko število prostovoljcev, ki izjemno pomagajo na kontrolnih točkah, okrepčevalnicah.

Tudi številni domačini, predvsem tisti, ki se prijavijo na samo športno tekmovanje, pa zelo pomagajo z novimi predlogi za samo ruto, pri čiščenju in označevanju tekmovalne poti … Brez dvoma lahko rečemo, da celotna organizacija Vela Luka Outdoors sloni prav na lokalnem prebivalstvu, celotna skupnost Vele Luke pa kot da štiri dni živi za športni praznik Vela Luka Outdoors.

Za poslastico, po težki in naporni športni soboti, sledi nedeljski izlet na bližnji božanski otoček Proizd. Del športnega vikenda Vela Luka Outdoors je namreč sestavljen tudi iz obiska Proizda, ki skriva nekaj najlepših plaž Jadrana. Na Proizdu se kolesarji in tekači, skupaj s spremljajočimi družinami in prijatelji, popolnoma sprostijo, nekateri pa si ob plavanju omislijo še zabavno tekmo s kajaki.

Organizatorji Vela Luka Outdoors se prav vsako leto trudijo, da bi dodobra animirali tudi spremljajoče, podporne »ekipe«, ne pa samo tekmovalcev (npr. degustacija oljčnega olja, stand-up komedija).  V Vela Luki so ponosni na to, da se obiskovalci (tekmovalci) Vela Luka Outdoors na to dalmatinsko športno prireditev redno vračajo znova in znova. Preverite, zakaj je tako! 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije (fotografi Boris Kačan, Saša Prižmić, Anđela Šćepanović, Denis Peroš in Ivan Perić) se uredništvo www.pag.si zahvaljuje TZ Vela Luka.

 

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem