Compare Listings

Fešta vina, tradicionalna prireditev

Fešta vina

Fešta vina v Jelsi na otoku Hvaru je ena izmed najbolj trdoživih zabavnih prireditev na celotnem hrvaškem Jadranu. Najdlje trajajoč festival na Jadranu namreč leta 2022 praznuje že 70 let, prva Fešta vina, prva vinska veselica, je bila v Jelsi organizirana že leta 1952. Ob sedemdeseti obletnici bo zanimiv program Fešte vina potekala kar 7 dni, od 22. do 28. avgusta 2022. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Fešta vina

Fešta vina se organizira v Jelsi, na severni obali otoka Hvara, ki gleda na sosednji otok Brač, mestece Jelsa pa radovedno pogleduje na sam znameniti Bol in visoko Vidovo goro nad njim. V zadnjih letih se je festival vina z imenom Fešta vina v Jelsi vrnil k svojemu prvotnemu namenu – predvsem biti vesela manifestacija promocije hvarskih vin, predvsem tistih najboljših, pridelanih na območju tako imenovanega »Jelšanskega obroča«, mini vinorodne regije, kjer najdemo različne vrste tako rdečih kot belih vin (»opola in prošeka«, bi nam razložili domačini).

»Ta hvarska vina zadnjih trideset let izstopajo po kakovosti, osvajajo nagrade na tekmovanjih in navdušujejo goste, za katere je Fešta vina odlična priložnost, da okusijo in začutijo razlike med vini z južnih obronkov otoka Hvara, vinogradniških leg iz jelšanskih pobočij, dolin in polj v neposredni bližini Jadranskega morja. Marsikdo, presenečen nad njihovo odličnostjo, bo s seboj ponesel zgodbo ne le o sončnem otoku čudovitega modrega Jadrana, temveč tudi o soncu, ujetem v zlato barvo belega in rubinasti sijaj rdečega vina«, samozavestno zapišejo na straneh Turistične skupnosti Jelsa.

Fešta vina v Jelsi vedno poskrbi za veliko barvite zabave. Prirejajo se različna športna in zabavna tekmovanja. Še pred leti so se v pristanišču Jelse, med Fešto vina, igrale borbene vaterpolske tekme, veslači so tekmovali v hitrosti, organizirana je bila mednarodna regata v jadranju, močnejše ekipe so se merile v vlečenju vrvi, polna smeha je bila oslovska dirka itd.

Dandanes sedemdnevni program zabavne prireditve Fešta vina teče približno tako: plezanje po vrvi na 10 metrov visok jambor (nagrada je pršut), razstava starih fotografij, kino Mediteran prikazuje filmske uspešnice, »Ero s onoga svijeta« izvaja Asambl Opera Croatica i KUD Pleter, obiskovalce razveseljujejo ulični zabavljači, za otroke se organizirajo raznolike igre, seveda je vsak dan poln glasbe, nastopajo zborovske klape ter številni eminentni gostje hrvaške rock in zabavne glasbe, nestrpno se pričakujejo »omiški gusarji«, očarata tudi »bakljada brodica« (baklje na čonih?!) in ognjemet.

Seveda obiskovalci vinskega festivala ne bodo lačni, poudarek pa bo – seveda – na številnih degustacijah lokalnih vin. Eden izmed vrhuncev prireditve Fešta vina je razglasitev vin tega letnika. »Poudarek je na avtohtonih sortah, ki so naše bogastvo in se razlikujejo od drugih vinorodnih okolišev. Najboljša vina, ki jih ocenjujemo »slepo«, razglasimo javno, na slavnostnem prazniku vin, na naši znameniti prireditvi Fešta vina, ko najboljšim vinarjem podelimo priznanja, ki jih spodbujajo k še boljši kvaliteta vina,« poudari Marija Marjan, direktorica Turistične zveze občine Jelsa.

Skozi zgodovino sta vinogradništvo in vinarstvo igrala ključno vlogo v gospodarstvu otoka Hvara in še posebej kraja Jelsa. Še danes so hvarska vina med najbolj cenjenimi in najboljšimi v celotni regiji. Prav vino je bilo glavni izvozni produkt, na katerem je skozi stoletja temeljil ladijski promet in razvoj Jelse. Tako je med prebivalci nastalo splošno mnenje, da “če ne bi bilo vina, ne bi bilo Jelse!”, vsaj ne v takšni obliki, kot jo poznamo danes! Zato se Fešta vina  v Jelsi praznuje na posebno čustven način, v čast bogu Dionizu in njegovi božji kapljici – vinu.

Kakor smo povedali že uvodoma; prvi praznik vina v Jelsi je bil organiziran davnega leta 1952, imenoval se je Kotarski zadružni slet, ker je bil organiziran na pobudo bližnjih kmetov oz. vinogradnikov, ki so sodelovali v zadrugi (Zadružni savez Jelsa). Vinski dogodek v Jelsi je bil leta 1954 preimenovan v Zadružni dan, od leta 1956 pa se večinoma imenuje Vinski sejem ali »Zadružni slet«.

Leta 1966 je bil vinski sejem organiziran 14. avgusta in tudi zaradi tega je bil ta dan razglašen za dan turizma v Jelsi. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je vinski sejem »pavziral«, leta 1984 pa so ga ponovno prebudili kot Fešta vina. Jelšanski vinski festival, Fešta vina, je skozi leta postal ena od največjih dalmatinskih zabavnih prireditev.

Dolga leta je festival vina v Jelsi potekal v prvi polovici avgusta (sedaj se je to spremenilo). Ponavadi je trajal le kakšen dan, je pa res, da se je »fešta« ponavadi končala šele ob sončnem vzhodu, ob zori naslednjega dne (ponavadi s kakšnim neprijetnim alkoholnim mačkom :-)). Točile so se namreč ogromne količine vina, spili so se »hektolitri vina«, saj je bila ideja, da bi s prodajo starega vina »konobe« naredile prostor za novo vino, ki ga bo že čez nekaj mesecev prinesla prihajajoča trgatev.

Letos organizatorji vinskega festivala v Jelsi obljubljajo: »Zagotavljamo vam veliko zabave vseh sedem dni, kolikor bo trajala naša Fešta vina leta 2022«. Vsekakor pa na www.pag.si predlagamo, da tudi v vseh naslednjih letih, spremljate program, ki ga vsakoletno objavlja TZ Jelsa na svoji uradni spletni strani.

Praznik vina, Fešta vina, je vsekakor doživetje, ki si ga turisti zagotovo zapomnijo – sonce in morje že dolgo nista edina aduta otoka Hvara, ampak sem spadajo tudi tradicija, vino, gastronomija, dalmatinska pesem, duh Mediterana kot je nekoč bil.

Ps. Objavljamo še fotogalerijo iz leta 2021, vse fotografije Julio Frangen in TZ Jelsa.


Sorodni članki

Center koral Zlarin

Center koral Zlarin, prvi tovrstni center na Hrvaškem, na zelo inovativen in zanimiv način pripoveduje zgodbo o večstoletni tradiciji nabiranja in obdelovanja koral na tem istoimenskem otoku šibeniškega arhipelaga. Centar koralja Zlarin (originalno hrvaško; slovensko bomo kar rekli Center koral Zlarin) je muzej, ki od junija 2023 pripoveduje edinstveno zgodbo o tem rdečem morskem zakladu, ki ga v končni obliki nežnega, čudovitega nakita obožujejo predvsem ženske. Ob tem se je treba zavedati tudi, da turistično zgodbo dopolnjuje dejstvo, da so (bile) čarobno lepe korale (nekoč) vtkane v prav vse pore (težkega) življenja na Zlarinu.

Nadaljujte z branjem

Rovinj pleše!

Summer Sensual Days in Summer Salsa Festival - skoraj osem tisoč plesalcev iz celega sveta ponovno osvaja Rovinj. Od 5. do 19. junija istrski Rovinj že tradicionalno postane ultimativno središče edinstvene zabave v karibskem in senzualnem plesnem ritmu. Se vidimo v Rovinju, na prazniku plesa in zabave?!

Nadaljujte z branjem

Carpe Diem Hvar

Carpe Diem Hvar sestavljata Carpe Diem Bar in Carpe Diem Beach. Carpe Diem, hvarska blagovna znamka Carpe Diem, je na Jadranu, na Hrvaškem, po celem svetu, izredno prepoznavna. Oba, Carpe Diem Bar na rivi mesteca Hvar in Carpe Diem Beach, ki je svoj prostor našel na bližnjih Peklenskih otokih, ponujata »nepozabno zabavo na kvadrat«. V želji, da čim bolj izkoristijo vsak dan življenja, se v Carpe Diem Bar in Carpe Diem Beach v času poletne turistične sezone valijo kolone, predvsem mlajših in – to že moramo poudariti – turistov z debelejšimi denarnicami.

Nadaljujte z branjem