Compare Listings

Plavanje s konji na Hrvaškem

Kopanje s konji

Turistično kopanje s konji oz. plavanje s konji, tudi jahanje konj v (plitvi morski) vodi, je bilo še pred nekaj leti »popolna eksotika«. Slike takšnih fantastičnih turističnih prizorov so fotografi večinoma naredili na kakšnih eksotičnih otokih, recimo na Jamajki v Karibskem morju. Toda hrvaška turistična ponudba se je spremenila tudi v tem ozkem segmentu, sedaj si lahko morsko kopanje s konjem privoščimo tudi na Hrvaškem. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Kopanje s konji

Kopanje s konji?! Plavanje s konji?! Jahanje s konji po morskih plažah?! Za začetek poudarimo, da pisec tega teksta, sploh ni strokovnjak za konje, te veličastne živali, ali jahanje, v bistvu avtor tega prispevka sploh ni nikoli jahal. Zato se v tem članku ne bomo spuščali v »strokovne podrobnosti (kopalnega) konjeništva«, ker jih sploh ne poznamo. Bomo pa vsekakor navedli nekaj stavkov, ki so nam jih zaupali nekateri ponudniki uvodoma omenjenih zanimivih turističnih storitev.

Tole so uvodoma izpostavili naši sogovorniki: Konji so izurjeni plavalci (to nam dokazujejo tudi številni filmi). Seveda pa voda konju vendarle ni »osnoven življenjski habitat«, zato je treba biti izredno strokoven in pa tudi spoštljiv do posameznega konja. Ne gre pozabiti, da so konji dvignili človeštvo na višjo civilizacijsko raven. V sobivanju z ljudmi so se naučili prepoznati in občutiti vsa naša čustva. Včasih se ustvari neopisljiv občutek povezanosti med človekom in konjem.

Kako bi lahko na kratko opisali izkušnjo kopanja s konji, plavanja s konji? Poskusimo. Zaradi varnosti in popolnega zadovoljstva je z nami ves čas trener jahanja z dolgoletnimi izkušnjami. Uvodoma nam trener predstavi konje, njihovo življenje, navade, spregovori o kulturi in zgodovini krajev, skozi katere bomo jahali. Trener tudi preudarno oceni ali je jahač sploh dovolj usposobljen, da se pridruži varni ježi in pa skupinskemu kopanju v morju.

V umirjenem tempu jahači nadaljujemo pot do morja in tu se začne pravo navdušenje. S konja praviloma odstranimo nepotrebno breme, sedlo, odejo, vajeti. Preoblečemo se v kopalke, popolnoma brezskrbno zajahamo konja in se odpravimo proti morju, v morje. Konja držimo za grivo, a brez skrbi, nič ga ne boli. Iz vode moli samo konjeva glava, mi pa smo na njegovem hrbtu.

Konju pustimo mu, da nas vodi. V morju je pravi užitek čutiti povezanost s to veliko plemenito živaljo. Konj čuti naša čustva in nam jih vrača. To je priložnost za osvežitev jahača in konja, zlasti v veliki poletni vročini. Uživamo v prvinskih trenutkih. Res je to poseben čustven trenutek, ki si ga boste zapomnili do konca življenja. Srečni smo!

Sedaj pa se sprehodimo po Hrvaški, poglejmo nekaj »primerov dobre prakse«, tistih »konjeniških« turističnih ponudnikov, ki med svojimi storitvami ponujajo tudi morsko kopanje s konji (poudarjamo torej: kopanje s konji v Jadranskem morje, ne v kakšni reki ali sladkovodnem jezeru). Tako so povedali.

Ranč Wild Brač, blizu Supetarja, otok Brač

S to našo zgodbo na otoku Braču, v bižini Supetarja, na ranču Wild Brač, smo začeli lansko poletje, torej leta 2021. Vse se je začelo popolnoma spontano, z ljubeznijo do teh plemenitih živali, kot hobi.

Ranč Wild Brač nudi terensko jahanje po otoških oljčnih nasadih (to jahanje je za izkušene jahače), jahanje v naši maneži v spremstvu vodnika oz. trenerja (za odrasle in otroke brez jahalnih izkušenj), druženje z živalmi za odrasle in otroke na samem ranču (na ranču imamo 10 konj, pa še mini pujso Pepo, dve kozici Damu in Belko, jelenčka Sandora, mini kozlička Momou in muflonko Mufli). Kar je zagotovo najbolj zanimivo za odrasle in otroke je plavanje, kopanje s konjem v morju (za otroke pa imamo v ta namen »rezerviranega« mini ponija Panča).

Največja zvezda naše celotne zgodbe »kopanja s konjem« je konj Cartaz, ki dobesedno obožuje morje in kopanje v njem. Cartaz je konj, ki s svojo osebnostjo in potrpežljivostjo pusti vse jahače in gledalce brez besed. Ljubkovalno mu pravimo »dobri velikan«, saj je zares velik ali »ladja«, na kateri manjka le še napis Jadrolinija (spet zaradi njegove velikosti in bele barve).

Cartaz je največji konj na našem ranču, nič manj pomemben pa ni naš najmanjši član ranča, to je mini poni Pančo, ki prav tako zelo rad plava v morju in je pri nas zato, da s svojimi norčijami zabava naše najmlajše in najdražje obiskovalce oz. majhne jahače. Majhen poni Pančo je pravi mali hudiček, plava kot majhen pes, otroci ga dobesedno obožujejo.

Ko gre za rezervacijo termina, jahanja, kopanja s konjem, je le-ta obvezna. »Poslujemo izključno z rezervacijo, z najavo obiska tri do štiri dni vnaprej, tako da se lahko na ranču dobro organiziramo in garantiramo določeno zasebnost, ki si jo želi večina naših obiskovalcev.

S takšnim pristopom se lahko posvetimo prav vsakemu našemu gostu. Jahači lahko računajo, da bodo pri nas doživeli jahalno izkušnjo, ki se je bodo spominjali vso življenje,« razloži Stiven Razmilić in dodaja: »»Nismo se striktno vezali na cene ali storitve. Vsem željam in prošnjam ljubiteljev konj, jahanja in ostalih živali se trudimo v največji možni meri ugoditi«. Več informacij lahko poiščete na uradnem instagram profilu www.instagram.com/wild.brac ali pa pokličete na telefonsko številko 00385 95 730 5402.

Ranch Marconi, vas Gora Glušići, blizu Labina, južna Istra

Ranč Marconi se nahaja 10 kilometrov južno od istrskega mesta Labina v vasi Gora Glušići na nadmorski višini 370 metrov. Junija 2022 je bila otvoritev ranča Marconi, je tudi prvi v naši širši okolici, ki ponuja turistične izlete, ture na konju.

Zaenkrat ponujamo 3 jahalne izlete. Jahalne proge, rute so različnih dolžin. Dolga, ki jo imenujemo »Catching the sunset« (Ujemi sončni zahod) vodi vse do morske plaže, kjer se kopamo skupaj s konji v morju. Hitro se spuščamo po gozdnih in poljskih kolovozih in cestah ter pridemo do plaže, kjer običajno sploh ni veliko ljudi, saj je sicer dostopna samo s čolnom ali peš. Kopanje s konji traja okrog uro in pol, povratek ob sončnem zahodu pa 2 uri, tako da skupno trajanje jahalnega izleta ponavadi znaša slabih 5 ur, skupna »jahalna razdalja« pa znaša okrog 15 kilometrov.

Druga, še nekoliko daljša tura »Catching the peaks« (Lovljenje vrhov) vodi na hrib Skitača, tako da jahamo na 500 metrov nadmorske višine s čudovitim razgledom na Kvarnerski zaliv in južno obalo Istre. Ta pot je nekoliko daljša, 18 km, vendar je postanek ob mlaki nekoliko krajši, tako da ta konjeniški izlet dobre 4 ure in pol. Odhod na oba opisana izleta je v popoldanskih urah.

Cena teh dveh daljših jahalnih tur je leta 2022 100 evrov za starejše od 15 let, za mlajše pa 70 evrov, s tem, da mlajši od 12 let ne smejo jezditi brez našega spremstva po ranču. Ponujamo tudi kratko turo po gozdu okoli našega ranča (»Short forest adventure«), kjer jahamo 1 ali 2 uri, odvisno od želja jahača. Cena ene ure je 30 evrov za odrasle in 20 za mlajše jahače. Upamo, da boste uživali v naši družbi. Mi se trudimo ustvariti prijetno atmosfero, hkrati pa smo izredno pozorni na varnost, ki jo potrebujejo posamezni jahači.

Dodatne informacije o turističnih aktivnostih na Ranchu Macroni, lahko pridobite na naslednjih spletnih povezavah, lahko pa nas tudi pokličete po telefonu:  www.ranchmarconi.com, www.facebook.com/ranchmarconilabin,
www.instagram.com/ranch_marconi/ in telefon: +385921993097.

Horse riding Korčula, Sveti Antun, otok Korčula

Horse riding Korčula se nahaja na otoku Korčula med Lumbardo in Korčulo v Svetem Antunu. V Lumbardi delujemo od leta 2021, v »celinskih« Stubičkih Toplicah pa »konjeniške storitve« ponujamo od leta 2013. V poletni, turistični sezoni sem si vedno želel jahati konja na Korčuli. Ideja je nastajala 3 leta, dokler se nismo dogovorili za sodelovanje s turistično kmetijo in konobo Malta.

S tem smo zagotovili del potrebnih površin in pogojev za delo. Nato smo pristopili k načrtovanju prevoza konj, oskrbe s hrano in drugih morebitnih potreb (veterinar, podkovanje konj). Vsega naštetega na otoku sicer nismo našli, a pred sezono potrebno hrano prepeljemo s kamioni in si tako zagotovimo vse, kar potrebujemo za celo poletje.

Naša ponudba ponuja jahanje za že izkušene jahače in tiste, ki se s konjem srečajo prvič. Nudimo jahanje tako za otroke kot odrasle. Naši konji so zelo socializirani, naše osebje pa je zmeraj ob vsakem jahaču, še posebej takrat, če gre za osebo, ki še nikoli ni jahala. Za izkušene jahače nudimo terensko jahanje z možnostjo kasaškega in galopskega teka po čudoviti pokrajini otoka Korčula.

Jahanje poteka po makadamskih poteh in se vije mimo čudovitih vinogradov s pogledom na polotok Pelješac. Nudimo polurno jahanje, jahanje na morje, kot tudi jahanje na morje s kopanjem s konji v morju. Naše cene se leta 2022 gibljejo od 20 pa do 70 evrov po storitvi.

To je specifično delo, ki ga lahko opravlja le strokovno podkovano osebje, tudi konji morajo biti skrbno izbrani. Oba procesa izvajamo v našem konjeniškem centru Ritam s konjem v Stubičkih Toplicah in prihajamo sem na Korčulo popolnoma pripravljeni na turistično sezono.

Dobra stran našega dela na Korčuli? Vse to se skriva v treh prekrasnih besedah: sonce, morje, konji. Slabosti oz. raje rečemo previdnostni ukrepi pa so vsekakor omejevanje količine delovnih ur samih konj in pa omejitev dela na jutranje in pozno popoldanske ure, ko ni več tako zelo vroče. Treba se je zavedati, da so konji na nek način naši partnerji, zato ne odstopamo od strogih, zelo omejenih, meja količine njihovega dela.

Vsekakor se zelo trudimo tudi za dobro vzdušje med jahačem, vodnikom in konjem med jahanjem. Na primer: ne dovolimo jahalne teže nad 100 kg, kot tudi samostojnega vodenja konj s strani oseb brez opravljene šole jahanja, da ne bi z vajetmi dajali slabih oziroma napačnih navodil konjem.

Naša turistično-konjeniška ponudba je poleg Brača in Istre skorajda edinstvena na Jadranu in resnično pritegne številne, ki izvedo za naše turistične storitve. Še posebej nas veseli, da k nam prihaja vedno več izkušenih jahačev, ki zagotovo najbolj uživajo v kopanju s konjem. Zaradi izkušnje kopanja s konji, plavanja s konji, prihajajo k nam gostje z otoka Hvara, iz Splita in Dubrovnika.

»Ne vem, kako naj vam predstavim kopanje s konji. Nekateri bolj izkušeni jahači gredo v morje na konjih brez sedla, konj gre z njim brez težav globlje v morje, le njegova glava je zunaj, takrat dobesedno plavaš s konjem. Ko smo konje prvič peljali na kopanje, niso bili prav veseli, drugič pa so se vendarle sprostili. Konj Escalo obožuje globino in rad plava, Salurn je malo mlajši, tako da ne gre prav globoko v Jadran. Na celem Jadranu je morda le nekaj lokacij, kjer se lahko kopaš s konji,« navdušeno razlaga Josip Knezić, alfa in omega projekta Horse riding Korčula.

»Načrti za prihodnost so. V bodočnosti, če bomo le uspeli zagotoviti dodatno infrastrukturo, bomo organizirali tedenske tabore za različne starostne skupine in različne stopnje znanja jahanja«, še dodaja Josip. Več podatkov o Horse riding Kurčola pa na naslednjih spletnih povezavah: www.facebook.com/HorseRidingKorcula/ in www.instagram.com/horseridingkorcula, Josipu lahko pišete na e-pošto knezicjosip@gmail.com ali pa pokličete na telefon 00385 989 512 617.

Tako, počasi bomo zaključili. Verjamemo, da se bodo kmalu na hrvaški obali Jadrana kaj kmalu pojavili novi ponudniki storitve »kopanja s konji« (ti se nam naj javijo, pa jih bomo z veseljem dodali v ta naš članek!). Poudarjamo, kopanja s konji v morju, kajti tistih hrvaških ponudnikov, ki že sedaj ponujajo kopanje s konji v rekah je verjetno tudi  že precej. In da sploh ne omenjamo ostalih, zelo raznolikih (turističnih) »konjeniških storitev«, ki jih je na Hrvaškem na voljo na stotine, na tisoče. Da, Hrvaška je zagotovo raj za konje, pa tudi za ljubitelje konj, konjeništva, izletov s konji, tudi njihove kobilarne so pravi turistični sladkorčki (npr. glej tekst z naslovom: Kobilarna Đakovo, lipicanci v Đakovu).

Fotografije: Ranch Marconi, ranč Wild Brač (tudi naslovna fotografija), Horse riding Korčula.

 

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem