Compare Listings

Gremo na trajekt?

Supetar, srce Brača

Supetar je največje mesto na otoku Braču. Je pristanišče in najpomembnejša trajektna luka na otoku Braču. Supetar, z vsemi sosednjimi kraji vred, je priljubljeno letovišče z lepimi plažami in številnimi zanimivostmi v mestu ali njegovi bližini.

Supetar, srce Brača

V okolici naselja so nasadi oljk in vinogradi. Dolge in lepe peščene plaže, ki so obkrožene z borovim gozdom, ga že od nekdaj uvrščajo med priljubljene počitniške destinacije.

SUPETAR, ki šteje dobrih 4.000 prebivalcev, je s celino zelo dobro povezan, saj vozi trajekt na linji Split – Supetar večkrat dnevno.  Mesto s pristaniščem je umeščeno na severno obalo otoka in je na regionalni prometnici, ki poteka preko celotnega otoka.  Prebivalci se ukvarjajo predvsem s poljedelstvom, vinogradništvom, oljkarstvom, predelavo plastičnih mas, ribištvom in turizmom.

Supetar je pravo otoško mestece in največje naselje na Braču, njegovo pravo srce. Je izvrstno izhodišče za raziskovanje tega prekrasnega, raznolikega in zelo zanimivega otoka.  Nekoč je bil pristanišče za Nerežišća, zgodovinsko otoško prestolnico v notranjosti otoka. Ime Supetar (sveti Peter) je prvič omenjeno l. 1423, današnjo urbanistično zasnovo pa ima iz 17. in 18. st., ko so ga naselili prebivalci Donjega Humca. Mesto je postal šele 1997. Pod njegovo upravo spadajo še bližnja mesteca: Mirca, Splitska in Škrip.

Kaj si pogledati v Supetarju?

Supetar se sicer ne kiti z imenitnimi in impozantnimi zgodovinskimi spomeniki, ima pa iz vsakega obdobja nekaj ostalin, ki kažejo, da je bil naseljen že v prazgodovini. Iz neolitske dobe je znano najdišče v jami Kopačina v bližini mesta, kjer so odkrili tudi ostanke pračloveka. Iz antičnih časov so vidni ostanki starokrščanskih sarkofagov ob cerkvici na pokopališču. Iz novejšega časa je najbolj znana župnijska cerkev Oznanjenja blažene device Marije z mogočnim stopniščem, zgrajena l. 1733 na ostankih bazilike Sv. Petra iz 5. st. V njej so slike domačega slikarja Feliksa Tironija in baročni oltar nepoznanega benečanskega umetnika.

Na zelo lepem mestnem pokopališču se nahaja nekaj nagrobnih spomenikov, ki so dela domačega kiparja Ivana Rendića ter lep mavzolej družine Petrinović. Nad Supetrom, ob cesti proti Donjem Humcu se nahaja predromanska cerkev sv. Luke iz 11.-12. st., s katere je krasen pogled na Brački kanal. Če se boste napotili na Vidovo goro, boste med borovci in robidnicami proti Trolokvam morda naleteli na krdelo konjev. To je zanimiva lokacija s tremi, nekoč zelo pomembnimi, napajališči.

Znamenitosti v bližini

Staro mesto Škrip je najstarejše in eno najbolj avtentičnih mest na otoku. Tu lahko dobesedno zadihate in začutite zgodovino in srce Brača. Življenje tu je preprosto, in kogarkoli boste srečali, vas bo imel za prijatelja. Tako ni čudno, da je tu Muzej otoka Brača, ki prikaže zgodovinski in kulturni utrip otoka skozi stoletja. Muzej je v stolpu Radojković iz 16. st. Zanimivo je, da je to eden najbolj obiskanih muzejev v celi Hrvaški in ima okrog 12.000 obiskovalcev letno. Temelji stolpa so iz l. 1.500 pr.n.št., v spodnjem delu je rimski mavzolej, znan po legendi, da sta tu pokopani Valerija in Priska, žena in hčerka cesarja Dioklecijana.

Poleg muzeja je na glavnem trgu dvorec družine Cerinić iz 16. st., pred katerim sta dva rimska sarkofaga. To malo mestece ima kar dve cerkvi, Sv. Duh iz 4. st. na pokopališču ter veliko cerkev Sv. Helene iz 18. st. Legenda pravi, da je sv. Helena (Jelena), mati carja Konstantina, rojena prav tu, v Škripu. Ne pozabite pa obiskati tudi Muzeja olja v Škripu. V njem je prikazana zgodovina oljkarstva ter celoten proces pridelave olivnega olja. Možne so degustacije olivnega olja in njegov nakup.

Mirca je prelepa slikovita vasica oljkarjev in kmetovalcev in je manj kot polurni sprehod oddaljena iz centra Supetra. Naselili so jo prebivalci bližnjega Sutivana in Donjeg Humca v 16. st. Ime Mirca izhaja iz latinske besede murus, kar pomeni zid. Zagotovo vas bo očarala s svojo preprostostjo in prekrasno vaško arhitekturo, tako značilno za dalmatinska otoška naselja. Sprehodite se po gornjem delu in zaželeli si boste postati lastnik ene od prekrasnih kamnitih hišk, v miru in krasnim pogledom na Brački kanal in celino v daljavi. Čeprav majhna, pa ima Mirca zanimiva umetniška dela, na primer lepe oltarne in stenske slikarije v cerkvi.

Mirca je znana po tradicionalni razstavi v Mutnih kalah (Donjih Dvorih), ki je vsako prvo avgustovsko soboto. Poleg ogleda slik lokalnih slikarjev in prijateljev boste lahko uživali v dobri družbi, pečenih sardelah, črnem vinu in dalmatinskih klapskih pesmih.

Splitska je naselje iz 16. st., ki je nastalo potem, ko so omiški gusarji uničili staro naselje iz 13. st. Umeščena je v mirni zaliv 8 km od Supetra. Njeno ime priča o njeni zgodovinski vlogi, saj je bila odhodno pristanišče za kamen, iz katerega je zgrajena Dioklecijanova palača v Splitu. V ostankih rimskih kamnolomov so tudi vodnjaki, ribniki in pašniki iz časa rimskega cesarja. Ne spreglejte pa niti cerkve Stomorene z deli renesančnih umetnikov ter dvorca družine Cerinić, ki je obenem najstarejša zgradba v Splitski.

Tematske poti v bližini Supetra vam bodo pomagale odkriti najlepše kotičke in njihovo zgodovino:

  • tematska pešpot »Herkules«

Zraven kraja Splitske so kamnolomi, iz katerih so pridobivali material za izgradnjo Dioklecijanove palače v Splitu, ki je danes na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Tematska pot Herkules je dobro označena s planinskimi markacijami, smerokazi in opisnimi ploščami. Pripeljala vas bo do kamnoloma Rasohe, kjer vas pričakajo mir, spokojnost narave, zgodovinska zgodba ter relief Herkula, rimskega boga moči, izklesanega v steno.

  • peš- in gourmet- pot »Dolcevita«

Pešpot „Sladko življenje“ vas popelje na sprehod po prekrasni naravi otoka Brača ter vas seznani tudi z njegovo gastronomijo, kulturo in tradicijo. Ob poti, ki se prične blizu kmečkega turizma Ranjak pri Supetru, je 5 restavracij, konob (gostiln) in kmečkih turizmov, 2 umetniški galeriji in družinska vinarna. Dolga je nekaj več kot 6 km in se konča v Donjem Humcu in Dračevici – v še neodkritih biserih bračke arhitekture in načina življenja. Na poti vam na vsaki točki ponudijo nekaj avtohtonega, domačega, 100% lokalnega (olivno olje, sir, žganja in likerje, kamnite spominke, jagnjetino, vino, sladice).

  • kulturno pohajkovanje »Dan z Rendićem«

Na tej pošpoti se boste potepali po najlepših in najstarejših delih zgodovinskega jedra Supetarja  in do mest, na katerih je Ivan Rendić (1849 – 1932) najpomembnejša osebnost Supetra, prvi umetniško izobražen kipar in oče hrvaškega modernega kiparstva, pustil svoje sledi. Pot se začne na supetarski obali, pred njegovim spomenikom, nadaljuje po Ulici kiparja Rendića, mimo cerkve in cerkvenega muzeja, zvonika z uro Leroj, zgodnjekrščanskega mozaika, družinske hiše Rendić, parka Vrdolca, predela Gustirne, ulice Ignjata Joba, galerije „Ivan Rendić“, alegorijskega spomenika „Um“, promenade, mestne plaže Banj in se zaključi na prekrasnem supetarskem pokopališču, kjer je tudi kiparjevo zadnje počivališče in nekaj njegovih del. Dela tega velikana hrvaškega kiparstva so še v Trstu, Benetkah, Reki, Dubrovniku, Zagrebu in Koprivnici, omeniti pa moramo še zvonik cerkve v Ložišćih na Braču.

  • pešpot »Oljčne poti«

Prične se v majhnem slikovitem mestecu Mirca, ki je že od nekdaj zibelka oljk na otoku Braču. Pešpot je krožna in dolga okrog 6 km ter vas vodi med olivnimi vrtovi ob naselju vse do Prihoda, starega namakalnega sistema, ter vas seznani s tradicijo pridelave olivnega olja, vrstami oljk, ki rastejo na Braču ter pomenu olivnega olja v vsakodnevni uporabi.

V Supetarju vam res ne more biti dolgčas. Skozi vso poletje se vrstijo razni dogodki, koledar prireditev je tukaj:

Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Kaj še početi v Supetarju?

Jesti pri domačinih.

Kolesariti.

Kupiti spominek iz braškega kamna.

Popeljati se z ladjico.

Poskusiti dobro kavo in sladoled.

Zakaj obiskati Supetar na Braču?

Zaradi svojih dolgih in lepih peščenih plaž, ki so obkrožene z borovim gozdom je že od nekdaj priljubljeno letovišče. Obala okoli Supetra, med naseljem Mirca na zahodu in Splitske na vzhodu, bo navdušila kopalce vseh starosti. Supetar izpolnjuje visoke standarde bračkega turizma. Okoliške otoke (Šolta, Hvar, Vis, Korčula,..) pa lahko obiščete na katerem od organiziranih izletov ali v svoji režiji.

SUPETARSKE PLAŽE

Vse plaže na Braču se ponašajo s kristalno čistim morjem. Supetar pa ima še eno prednost, vse plaže so namreč kar v samem mestu, kar pomeni, da lahko parkirate avto pred apartmajem in se v nekaj minutah sprehodite do najbližje plaže. Prav vse plaže so obdane z borovimi gozdički, kjer si lahko najdete debelo senco in zaščito pred soncem. Na vsaki plaži so tudi kavarne za kavo ali pijačo, v bližini so tudi restavracije.  Vse plaže so med seboj povezane z pešpotjo. Tu lahko najdete več turističnih vsebin, tobogane in pedoline, mogoče pa je najeti tudi ležalnike. Plaže so večinoma prodnate in primerne za otroke. Glavne mestne plaže se imenujejo Banj, Tri mosta in Vela luka.

Banj je kombinacija prodnate in betonske plaže, morje pa ima peščeno dno. Je v malem zalivu in na njej nikoli ne piha.  Idealna je za otroke.

Tri mosta se nahajajo pod hotelskim naseljem, plaža je prodnata z vsemi potrebnim vsebinami.  Tu si lahko najamete pedoline, kajak, jet ski skuterje, čolne in gliserje.

Vela Luka  je prav tako v velikem zalivu. Večinoma je zaliv zelo plitev s peščenim dnom, kar je idealno za družine z otroki. Za tiste, ki si želijo več zasebnosti in skrite kamnite zalive, jih najdejo v bližini uvale Vela Luka in kompleksa Velaris. Ta je po mnenju mnogih verjetno najlepša mestna plaža, poleg plaže Bili rat.

Zahodno od glavnega mestnega pristanišča je še prodnata plaža Vlačica, kjer je tudi nekaj gostinskih objektov, kjer se po kopanju ali sončenju osvežite in okrepčate.

Na vzhodni strani sta še dve peščeni plaži v bližini borovega gozda.

Accapulco je plaža v bližini pristanišča in zelo priljubljena med lokalnimi prebivalci. To je umetna plaža s kamenčki in čistim morjem.

Vrilo je prijetna plaža na vzhodnem izstopu iz pristanišča. Na njej so veliki prodniki, morje je čisto. V bližini je tudi večja restavracija. Plaža je priljubljen med domačini.

Tudi v okolici Supetra ne manjka lepih plaž.

Babin Laz je prodnata plaža, približno 1,5 km oddaljena od Supetra, proti naselju Splitska – zaliv je odprt proti severu. V ozadju je borov gozd, ima tudi manjše parkirišče. Možna je izposoja senčnikov in ležalnikov, na voljo so vodni športi, restavracije in WC, psi pa niso dovoljeni. Ima belo zastavo.

V Mircih je prodnata plaža Gumonca. Ima majhen pomol, na katerem so privezani ribiški čolni, kar plaži daje poseben čar. Ob plaži se nahaja cafe bar in restavracija.

Lovrečina  se nahaja okoli 3 km od Postire. Prodnata plaža je v zalivu, do katerega se lahko pride po cesti, peš poti ali po morju. Sodeč po tukajšnjem arheološkem nahajališču, so tudi stari Rimljani uživali v Lovrečini. Počitek pred soncem in uživanjem v plitvi in čisti vodi zagotavljajo tukajšnja restavracija, bar ali senca borovega gozda.

V bližini Supetra (2 km) proti mestu Postira se nahajajo divje skalnate plaže – Grabrova. Plaže so prodnate, z borovim gozdičkom v bližini.

Približno 6 km iz Supetra proti naselju Splitska (1 km) je še lepa plaža, oziroma zaliv Zastup. Obala je strma z gladkimi skalami za sončenje. Na koncu zaliva se nahaja peščena plaža. Vse okolje je poraščeno z borovim gozdom. Izposodite si lahko senčnike in ležalnike, psi pa niso dovoljeni, primerna je tudi za majhne otroke.

Izmed vseh prekrasnih braških plaž pa najbolj izstopa plaža Zlatni rat na Bolu, na južni strani otoka Brača. Ta je ena največjih in najprivlačnejših naravnih lepot na Jadranu in simbol  hrvaškega turizma. Modrina čistega morja obkroža podolgovat prodnat rt, dolg skoraj pol kilometra, deloma prekrit z zelenim gozdom, ki pomeni naravno zaščito pred močnim soncem. Ko zapihajo vetrovi, se Zlatni rat spremeni v resnično oazo za deskarje na vodi. Zagotovo je vredna obiska.

Jastog, foto HTZ in Ivo Bioćina

Iz Supetarja lahko obiščete še nekaj zanimivih točk na otoku:

PUSTINJA BLACA (vstopnina)

To ni puščava, kot bi mislili, pač pa je dobila ime po puščavnikih. Blaca naj bi nastala postopno, najprej so se v skalnato jamo poleg objekta naselili menihi, nato pa so okoli nje začeli graditi samotarska prebivališča. Leta 1551 naj bi iz celine, predvsem iz Poljic pobegnili ljudje pred Turki. Tu je bilo tudi astronomsko središče. V Blacah so gradile svojo kulturo cele generacije menihov. Zadnji med njimi je umrl leta 1963.

ZMAJEVA VOTLINA  (Špilja) pri Murvicah

Njena največja uganke je, kdaj je pravzaprav nastala. Glavni relief predstavlja bitko med dobrim in zlim. Sicer pa so v njej bivali menihi glagoljaši v 15. st..

VIDOVA GORA visoka 780 m ponuja prečudovit razgled na sosednje otoke in Italijo. na katero vodi kar nekaj planinskih poti in je imenitno razgledišče, pa je tudi najvišji otok na Jadranu. Na njej je bil med II. sv. vojno ubit sin britanskega premiera Winstona Churchilla, ko je kot zavezniški vojak pomagal domačim partizanom

MUZEJ O OTOKU BRAČU (naselje Škrip – vstopnina).
Škrip je najstarejše naselje na otoku Braču, v njem je Muzej otoka Brača

BRAŠKI KAMNOLOM, več o tem v članku.

Otok Brač je z dolžino 40 km in širino 13 km tretji največji otok med vsemi otoki in otočki na hrvaški obali. Klima otoka je tipično mediteranska. Brač leži v najbolj sončnem jadranskem pasu s prek 2700 sončnimi urami letno. Sonce sije v poletnih časih med 9 in 12 ur dnevno. Povprečna temperatura se giblje poleti okrog 24 stopinj, pozimi pa okrog 8,6 stopinj C. Na samem otoku je 22 naselij, poleg teh pa obstaja še 12 vasic in 5 zapuščenih naselij. Vsa mesta in zaselki imajo vsako svoje posebnosti in kulturno zgodovino.

Po čem izstopa Supetar na Braču od množice danes vse bolj dostopnih destinacij? Prav gotovo po tem, da vsakemu ostane v lepem spominu.

Kaj ga dela vrednega obiska?

Nekaj vznemirljivega in obenem šarmantnega ter intimnega je v bivanju v Supetru. Že od davnih časov je idealno mesto za počitek. Supetar je danes živahno kulturno in turistično središče, ki skriva mnoge še neodkrite lepote – od čarobnega doživetja Mediterana do edinstvene aure, s katero Supetar diha že stoletja. Skozi leta se je njegova turistična ponudba spremenila in prilagodila zahtevam sodobnega turista (z razvojem ponudbe aktivnih počitnic, gastronomije, dediščine in zabave.

Hrvaški pesnik Tin Ujević je l. 1929 o Braču in Supetru tako poetično zapisal: “Supetar je odista mjesto za idealan odmor… ljupko sunce pred kojim se plavi žal stidljivo razgaljuje kao bezazlena nevinost djevojke… a uvečer, mir je dubok…u srcu te škrte zemlje i nezahvalnog kamena, ima neki trenutak visoke i strasne domaće poezije neki vrutak ljepote na kojemu bi se trebalo zaustaviti… toliko je zvijezda, a njihovi su treptaji diskretni… mir ulazi u me…”

Skratka: Supetar je super!

 

Sorodni članki

Gornja Posavina? Zakaj pa ne?!

Tri reke, konji na zelenih poljih, sprehod po visečem mostu, kosilo na splavu, čolnarjenje in kolesarjenje v čudoviti naravi so le začetek zgodbe o turističnih zanimivostih, ki jih ponuja območje Gornje Posavine.

Nadaljujte z branjem

Stobreč le korak do Splita

Stobreč je od splitske Dioklecijanove palače oddaljen le sedem kratkih kilometrov in nima statusa mesta, administrativno Stobreč celo pripada drugemu največjemu hrvaškemu mestu. Kljub temu, da je Stobreč vendarle nekoliko v senci bližnjega Splita, trmoglavo in samosvoje kroji svoje življenje kot majhno priobalno mestece, ki se lahko pohvali predvsem z burno zgodovino in sedanjo pisano turistično raznolikostjo.

Nadaljujte z branjem

Trpanj, dom ponosnih faraonov

Trpanj je slikovit dalmatinski kraj, na polotoku Pelješac. Trpanj je torej obrnjen proti celini, iz Ploč redno vozi trajekt (na velikem valobranu nas najprej pozdravi kip Velike Gospe - Zvijezde Mora). Trpanj je bil nekoč predvsem kraj ribičev in kmetov, danes pa je prava turistična oaza Pelješca.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.