Compare Listings

Pučišća na otoku Braču

Kamen in puščava Blaca

Kraj slovi širom po svetu po svoji kamnoseški tradiciji in izjemnih kamnoseških umetnikih ter braškem kamnu. Iz bližnjih kamnolomov so kamni, s katerimi so zgradili številne svetovno znane zgradbe, med njimi baje tudi Belo hišo v Washingtonu.

Pučišća na otoku Braču

Pučišća so večje naselje v osrednjem delu severne obale otoka Brača, na sredi globoko zajedenega zaliva. Zime so tukaj mile, poletja vroča, neokrnjena narava pa nudi veliko možnosti za šport in rekreacijo ter prijetne izlete.

Iščete apartmaje v kraju Pučišća? Priporočamo: apartmani-pucisca.com.

Z vsakodnevnimi trajektnimi linijami so Pučišća povezana z Makarsko in Splitom, z obalno cesto pa s Supetarom in Bolom preko Pražnice. Če želite začutiti otok Brač, njegov življenjski ritem in »občutiti utrip« majhnega dalmatinskega mesta, pridite v Pučišća.

Turiste v Pučišća pritegne lep, dobro zaščiten zaliv, kjer najdete  privatno in hotelsko namestitev ter druge vsebine, ki bodo vaše bivanje tukaj naredile prijetno. Kristalno čisto morje in lepe plaže so idealne za počitnice z otroki. Poleti je v mestu in okolici veliko zabavnih prireditev in bogato kulturno dogajanje, zato Pučišća priporočamo za prijetno in mirno počitnikovanje z družino in prijatelji.

Če imate radi aktivne počitnice, vam v Pučišću in okolici ne bo dolgčas, saj so tu idealni pogoji za kolesarjenje, deskanje, jadranje, paragliding, smučanje na vodi, potapljanje,… Če vas zanimajo avanture, si lahko privoščite razburljiv izlet s kanuji po reki Zrmanji.  Konec julija organizirajo tudi badmintonski turnir. Nikakor pa ne gre zamuditi niti centra Bol Brač in čudovite plaže Zlatni rat.

Od ostalih kulturnih znamenitosti in naravnih lepot otoka Brača, ki jih med dopustovanjem v  Pučišćih nikakor ne gre izpustiti, so: puščava Blaca, Vidova gora, Zmajeva jama, najbolj znana plaža na Jadranu – Zlatni rat, jama Kopačina, vinarna Senjković ter kosilo v enem od skritih zalivov, kjer so restavracije z vrhunskimi  dalmatinskimi jedmi (priporočamo prekrasen  zaliv Luke -restavracijo Pipo). Povsod pa vam bodo postregli tudi z braškimi specialitetami: braško jagnjetino, domačim vinom in vrhunskim olivnim oljem.

Ime Pučišća izvira iz latinske besede Puteus, ki pomeni dobro in označuje izvire s slankasto vodo za napajanje živine. Globok in ozek zaliv, kjer so Pučišća, je razdeljen na dva manjša dela: Pučiški dolac in Stipanska luka. V vzhodnem delu je pristanišče za nakladanje znanega “braškega kamna”, v zahodnem delu pa naselje s pristanom.

Najpomembnejši vir mestnih dohodkov je že od nekdaj veliki kamnolom Veselje, SV od Pučišča. Leta 1455 je kamnolom zakupil znan kipar Andrija Aleši in napravil nekaj svojih najpomembnejših umetnin. Tradicijo danes nadaljuje odlično organizirana Kamnoseška šola.

Zgodovina kraja je zanimiva in z ogledom ohranjenih stavb si jo lahko tudi danes v mislih  pričaramo. Nekdaj so bila Pučišća najbolj utrjeno naselje na otoku Brač. Graditi so ga začeli po letu 1462. Na slikovitem pokopališču v Stipanski luki ob zgodnje krščanski cerkvici Sv. Štefana s krstilnico je tudi grob pomembnega domačega kiparja Vale Michielija. Ob njej je benediktinski samostan.

V župnijski cerkvi so oglejte leseni relief zaščitnika mesta, Sv. Jeronima, ter oltarno sliko Sv. Roka, v župnijskem uradu pa hranijo znamenito Povaljsko listino. To je prepis starejše predloge splitskega kanonika Iva  iz leta 1250 in je tudi dodatek Poljičkemu statutu iz 1655. To so prvi zapisi v hrvaškem jeziku v pisavi hrvaške cirilice, na kar so Hrvati zelo ponosni.  Na Veli Bračuti je še ena ljubka cerkvica Sv. Jurija iz romansko-gotskega obdobja, na lokaciji Čad vzhodno od naselja pa so našli več najdb iz rimskega obdobja.

Današnje naselje tipičnih belih hiš s kamnitimi strehami in tlakovanimi ulicami, ki ustvarjajo očarljivo vzdušje, se je razvilo ob utrdbi – kaštelu Ciprijana Žuvetića in drugih stolpih. V srednjem veku so v Pučišćih zgradili kar 13 obrambnih stolpov, zato so mestece imenovali tudi Pristanišče stolpov. Ohranili so se 4.

Poleg Žuvetićevega sta pomembna še Akvilina in utrdba družine Dešković. Prva zasebna šola na otoku je delovala že leta 1516, prva čitalnica na Braču pa je bila prav tako v Pučišću od leta 1868. Najhujši trenutek mesta je bilo 1943. leta, ko ga je požgala italijanska vojska.

Turistična infrastruktura: v Pučišćah bomo našli vse potrebno za prijeten dopust: turistične informacije, pošto, menjalnico, banko in bankomat, zdravstveno in zobozdravstveno ambulanto, lekarno, hotel, zasebno namestitev, supermarket, restavracije in gostilne, kavarne ter diskoteko. Pristanišče je zaščiteno pred vetrovi in je na Braču edino, ki lahko sprejme tudi ladjice daljše od 15 metrov. Avtobusna postaja je v centru mesta, najbližje letališče je Aerodrom Brač, oddaljen 16 km.

Trajektni pristanišči sta v Supetru (24 km) s povezavo do Splita in v Sumartinu (25 km) s povezavo do Makarske. Najbližje bencinske črpalke so na Bolu (22 km), Sumartinu (25 km) in Supetru (24 km), kjer je tudi veterinar.

http://apartmani-pucisca.com/

Mesto ima dolgo glasbeno tradicijo. V Pučišću julija in avgusta deluje Mednarodna poletna glasbena šola Pučišća. Obiščete lahko tudi nastope pevskih skupin a cappella, kjer so pevci oblečeni v tradicionalne dalmatinske noše.

Razstava kamnitih zvonikov Dalmacije avtorja Josipa Radića, je sestavljena iz 8 kamnitih replik cerkva in zvonikov iz dalmatinskega področja. Ogledate so jo lahko vsak dan v cerkvi Batak v Pučišćih in je resnično vredna ogleda. Replike so zgrajene izključno iz braškega kamna.

Še posebej Izstopata najstarejša katedrala na svetu, Sv. Duje in najlepši brački zvonik iz Ložišća – za njegovo izdelavo je mojster potreboval približno 2,5 meseca ali 400 ur dela. Mnogi njegovi eksponati so v Rimu, Vatikanu, na Japonskem in mnogih evropskih ter azijskih državah.

Puščava Blaca, kamor pridejo le najbolj vztrajni, ni, kot bi morda mislili, veliko področje peska. Ime izvira iz prebivalcev, puščavnikov, ki so tukaj živeli v samoti,  molitvi in duhovnem življenju.  Prvi so kot menihi,  sem, na južno stran otoka, med Bolom in Milnijem,  prispeli glagoljaši v 16. st.  Bili so na begu pred otomansko vojsko in tu našli zatočišče.

Preprosti kamniti jami  so najprej dodali osnovno opremo, kot so kleti, kuhinjo in peči. Ker je bila Puščava zgrajena iz kamnov iz bližnjega kamnoloma, ni čudno, da se je popolnoma zlila z okoljem in barvo tamkajšnjih kamnin. Najprej so  kmetovali ter kasneje dobili dovoljenje za gradnjo samostana in cerkve. Izkoristili so vsako ped dragocene zemlje ter ustanovili tudi kmetijsko zadrugo. Poleg kmetijstva, predvsem vina in medu, so se menihi ukvarjali še s tiskanjem knjig in astronomijo ter imeli celo svoj, zelo znan observatorij.  Sčasoma so postali zelo uspešni in imeli kar tri trgovske jadrnice, ki so plule po celem Jadranu. Puščava Blaca je delovala kot samostan, vendar so menihi lahko pripadali kateremukoli redu.

Blačanski puščavniki so živeli sicer skromno, a so imeli tudi služabnike, ki so kmetovali. Zadnji, ki so vodili puščavo  Blace,  so bili duhovniki Miličevići. Člani te družine so bili znani kot navdušen astronomi, kot je razvidno iz dveh asteroidov, ki se po njih imenujejo Miličević in Brač. Po smrti zadnjega puščavnika 1963. leta zaprejo samostan, ki je sedaj muzej. Ogledamo si lahko staro pohištvo, kuhinjo, jedilnico in stilno pohištvo v sobah.

Biseri muzejske zbirke pa so vsekakor številne astronomske naprave, bogata zbirka starinskega orožja in ur ter bogata knjižnica z deli v hrvaški cirilici, poljičici. Do Blace lahko pridemo s severa s terenskimi avtomobili po cesti pod goro Vidova, ali pa v bližini zapuščene vasi Dragovode pustimo avto ter se sprehodimo na puščavo. Drug pristop je z ladjo z južne strani. Od Popovega vala do Blace boste potrebovali še 45 minut hoje.

Objavljeno

Sorodni članki

Tam, kjer se tolče kamen

Selca na Braču: velika, ogromna cerkev

Selca so »načeloma kopenska vasica«, zato sama vasica plaže nima, na morje, tam v bližini braškega Sumartina pa vendarle redno pogleduje. Selca so namreč nahajajo na obronkih hriba Plič, na okrog 150 metrih nadmorske višine, kar je ravno dovolj, da se radovedno opreza za belimi jadrnicami na modrem Jadranu.

Selca na Braču: velika, ogromna...

Selca so »načeloma kopenska vasica«, zato sama vasica plaže nima, na morje, tam v bližini braškega Sumartina pa vendarle redno pogleduje. Selca so namreč nahajajo na obronkih hriba Plič, na...

Preberi več
Potapljači v skafandrih

Otok Krapanj, otok spužv

Otok Krapanj ni navaden otok, to je spužvarski otok. To je hkrati najnižji in najmanjši naseljeni otok na Jadranu. Višina otoka ne presega 1,25 metra, velik, oz. majhen, pa je vsega 0,36 kvadratnega kilometra. Od trdnega kopna, Brodarice (blizu Šibenika), je oddaljen le nekaj minut vožnje s čolnom (»brodom«).

Otok Krapanj, otok spužv

Otok Krapanj ni navaden otok, to je spužvarski otok. To je hkrati najnižji in najmanjši naseljeni otok na Jadranu. Višina otoka ne presega 1,25 metra, velik, oz. majhen, pa je vsega 0,36...

Preberi več