Compare Listings

Postira, mestece sardin

SP v obiranju oliv

Postira je slikovito ribarsko mestece na otoku Braču. Ime Postira izhaja iz latinske beseda »pastura« (pašnik, travnik), zaradi plodne zemlje, ki jo najdemo v zaledju kraja; proti jugu se razprostira od 300 do 600 m široka in okoli 2 km dolga dolina.

Postira, mestece sardin

Postira se nahaja na severni strani prekrasnega otoka Brača. Najbližji sosed Postire je romantični zaselek Splitska, še naprej, oddaljeno dobrih 10 kilometrov, je večje mesto Supetar, odkoder teče tudi redna trajektna linija proti Splitu. Na »desni strani« Postire, če gledamo proti morju, se 15 kilometrov dalje skrivajo kamnita Pučišća. Direktno čez jadranski morski kanal, na celini, ob jadranski magistrali in ob izlivu reke Cetine, se svetlikajo luči atraktivnega gusarskega Omiša.

Administrativno gledano je Postira tudi občina. Ob Postiri v občino spada še naselje Dol, ta je  nekoliko umaknjen v notranjost otoka Brača. V obeh naselbinah, zelo velika večina v Postiri, pa živi okrog 1.600 ljudi. Pogovori z domačini nas podučijo, da so v preteklosti ljudje tukaj živeli predvsem od  pridelave oljčnega olja, sadjarstva (odlične mandarine, tudi kivi), sirarstva (ovce) ter predvsem od ribolova. V Postiri ima svoje prostore zelo uspešna tovarna predelave rib s pomenljivim imenom Sardina. Mimogrede, ali veste, kdaj sardela postane sardina? Sardela postane sardina, ko je toplotno obdelana.

Ko govorimo o delu, gospodarstvu, moramo seveda omeniti turizem, ki ima v Postiri v zadnjih desetletjih vse bolj pomembno gospodarsko in socialno-družbeno vlogo. Turizem je namreč tudi v Postiri postal osnovno gibalo razvoja, zametki turizma v Postiri pa segajo v leto 1934, ko kraj obiščejo turisti iz Nemčije in Češke. Na celotnem Braču se gradi in pa tako ali drugače ustvarja predvsem zaradi denarja, ki ga prinaša turizem. Tudi v Postiri, v tipičnem mediteranskem pejsažu, se turisti počutimo zelo domače in prisrčno.

Najbolj znane in obiskane plaže v Postiri so: Velo Lozna, Malo Lozna, Bok, Terstena, Zastivonje, Rot (tudi vstop v morje za invalide), Vrilo (pri hotelu Pastura), Porat in Prja ali Prvlja. Posebno omembo si zasluži ena izmed najlepših jadranskih (peščenih) plažLovrečina.

V samem zalivu Lovrečina, ki je od Postire oddaljen 4 kilometre, najdemo tudi arheološko najdišče z ostanki razvalin velike starokrščanske triladijske bazilike, ki je bila zgrajena med petim in šestim stoletjem našega štetja. Turiste na dopust vabijo številni apartmaji in hoteli Pastura, Vrilo in Lipa.

Turistična skupnost Postira na svoji spletni strani zelo poetično opozarja na gastronomske užitke kraja. TZ Postira trdi, da bodo številne gostilne (konobe) zadovoljile okuse še tako zahtevnega gosta.

Vsekakor pa domačini priporočajo naslednje jedi: slane inćune, srdele (»na gradelama«), pašticado (zelo okusno meso z njoki), posebna je tudi jed iz morske mačke in oliv, jagnjetino (»raženj in izpod peke«), mandlje v sladkorju, braške enolončnice bodisi iz jagnjetine bodisi fižola, znameniti brački vitalac (jagnječja drobovina na žaru), nepozabne so braške škanjate (sladki ponvičniki iz kvašenega testa, ki jih namakaš v vino pa tudi v kavo ali prošek) ter seveda torta »hrapoćuša«, ki je zaščitena gastronomska ikona kraja Dol (o njem v posebnem mini prispevku).

Seveda ne smemo pozabiti na olivno olje, ki je na Braču še posebej kvalitetno. Tudi v okolici Postire najdemo številne nasade oljk, letno kmetje pridelajo od 50 do 100 ton olivnega olja. Z velikim veseljem pa lahko pohvalimo tudi turistične delavce saj so se spomnili unikatnega dogodka, v Postiri od leta 2017 namreč organizirajo svetovno prvenstvo v obiranju oliv.

Vsako leto turistično privlačnejše postajata tudi dve tekmovanji v jadranju – Mala nočna regata in Regata od Postirske fjere. Ta je vsako leto, okrog 16. julija, na praznik Karmelske Mati božje, ko je v Postiri dan mesta in – seveda – velika ljudska veselica. Drugače pa je ta jadralska regata le eden izmed številnih dogodkov tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije Postirsko poletje, med njimi omenimo številne koncerte, Fešto od uja (festival posvečen oljčnemu olju, mimogrede pa omenjamo še, da lahko v kmetijski zadrugi kupite številne domače spominke), tradicionalne verske prireditve v čast zaščitnikov mest, mednarodni festival kratkih filmov, Nazorjevi dnevi …

Wikipedija o sami zgodovini kraja piše takole: »Postira se prvič omenja leta 1337 kot Posterna. Naselje se je pričelo širiti v 16. in 17. stoletju z naseljevanjem beguncev iz celine in doseljevanjem prebivalcev iz notranjosti Brača (opomba: takrat kot ni bilo več resnih groženj piratov). V pristanišču je ohranjena palača Lazaric z renesančnimi dodatki in rojstna hiša pesnika Vladimirja Nazorja. Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika je bila postavljena v 16. stoletju.«

Dodatno raziskovanje spleta nas pripelje do navedb naslednjih podatkov: Postira je znana po številnih kulturnih spomenikih in številnih dokazih, ki pričajo o zelo burni zgodovini tega kraja, posebej omenjamo kraj Mirje na hribčku Mali brig (kjer je bil najden krščanski samostan, skupaj s križnim hodnikom posvečenem sv. Stjepanu), pa tudi ostanke zgodnje krščanske cerkve ter ostanke nekdanjega rimskega naselja.

Za konec teksta o čudoviti Postiri, kar v hrvaščini, besede velikega pesnika Vladimirja Nazorja (njegov lik je zelo opazen tudi v znamenitem partizanskem filmu Neretva): „Rodih se u gradiću na žalu morskog kanala. Pred njim more sa jedrenjacima koji prolaze a da – ponajviše – i ne ulaze u pristanište; s one strane vode daleko ljubičasto kopno, s dugom gorskom kosom; za gradićem krševit kraj našaran zelenilom vinograda i maslinika …“

Ps. vabljeni tudi na ogled velike fotogalerije z naslovom Postira, mestece olivnega olja in rib.

Objavljeno

Sorodni članki

Splitska, nekoč Spliska

Ne Split, Splitska

Splitska je manjše, zelo simpatično naselje na severni strani otoka Brača. Vasica je stisnjena v majhnem, turistom zelo privlačnem, zalivu, ki je poln dišečih borovcev.

Ne Split, Splitska

Splitska je manjše, zelo simpatično naselje na severni strani otoka Brača. Vasica je stisnjena v majhnem, turistom zelo privlačnem, zalivu, ki je poln dišečih borovcev.

Preberi več
Ime ima po svetem Martinu

Sumartin, nekoč imenovan Vrhbrača

Sumartin je najbolj vzhodno in najmlajše naselje na otoku Braču. Sumartin je še danes majhna, privlačna ribiška vasica. Redna trajektna povezava med Sumartinom in Makarsko na kopnem daje dodaten zagon turistični dejavnosti v samem kraju in njegovi okolici.

Sumartin, nekoč imenovan Vrhbrača

Sumartin je najbolj vzhodno in najmlajše naselje na otoku Braču. Sumartin je še danes majhna, privlačna ribiška vasica. Redna trajektna povezava med Sumartinom in Makarsko na kopnem daje dodaten...

Preberi več
Tam, kjer se tolče kamen

Selca na Braču: velika, ogromna cerkev

Selca so »načeloma kopenska vasica«, zato sama vasica plaže nima, na morje, tam v bližini braškega Sumartina pa vendarle redno pogleduje. Selca so namreč nahajajo na obronkih hriba Plič, na okrog 150 metrih nadmorske višine, kar je ravno dovolj, da se radovedno opreza za belimi jadrnicami na modrem Jadranu.

Selca na Braču: velika, ogromna...

Selca so »načeloma kopenska vasica«, zato sama vasica plaže nima, na morje, tam v bližini braškega Sumartina pa vendarle redno pogleduje. Selca so namreč nahajajo na obronkih hriba Plič, na...

Preberi več

Sorodni članki