Compare Listings

Omiš, gusarsko mesto


Notice: Undefined offset: 1 in /home/pagsi/public_html/wp-content/themes/houzez/framework/functions/helper_functions.php on line 952
Omiš, gusarsko mesto

Omiš je majhno čudovito obmorsko mestece, ki leži ob izlivu »divje«  reke Cetine. Nad Omišem se dviga Omiška Dinara oz. samo Dinara, najvišji vrh Dinare je Kula (864 metrov). Omiš, še iz njenih slavnih gusarskih časov čuvata sloviti trdnjavi Mirabela (Peovica) i Starigrad (Fortica). In tudi zato je Omiš zelo fotogeničen. Ustvarjen »za razglednice«. Sploh pa Omiš ponuja zares čudovito dopustniško izkušnjo. No, ampak pojdimo lepo po vrsti …

Mesto Omiš leži okrog 25 kilometrov jugovzhodneje od mesta Split, podobno kilometrov pa naredimo, če se peljemo na jug, proti Makarski rivieri. Samo mesto Omiš ima okrog šesttisočpetsto prebivalcev, okrog 15 tisoč človeških duš pa naštejemo, če sem prištejemo še vse »omiške satelitske kraje, vasi in zaselke«: Blato na Cetini, Borak, Čelina, Čišla, Donji Dolac, Dubrava, Gata, Gornji Dolac, Kostanje, Kučiće, Lokva Rogoznica, Marušići, Mimice, Naklice, Nova Sela, Ostrvica, Pisak, Podašpilje, Podgrađe, Putišici, Seoca, Slime, Smolonje, Srijane, Stanići, Svinišće, Trnbusi, Tugare, Zakučac, Zvečanje.

Samo mesto Omiš, ki je razdeljeno na »stari in novi del«, se zaradi ozkih visokih sten, ne more širiti »skorajda nikamor«, tudi zato zgleda, kot da je Omiš izklesan v kamen, kar pa vsekakor temu mestecu ohranja tisti pravi dalmatinski čar in dodatno razveseljuje številne turiste iz vseh koncev sveta.

Turistične znamenitosti Omiša z okolico si sledijo »v dokaj naključnem vrstnem redu približno tako«:

1. Utrdba, trdnjava Mirabela (Peovica)
Najstarejša kamnita utrdba v Omišu je Mirabela ali Peovica (Mirabela je – baje – po italijansko, vendar se je ime že zares udomačilo tudi v samem Omišu, če se smem tako izraziti). Zgradili so jo domačini, gusarji in sicer v 13. stoletju. Nahaja se tik nad starim delom Omiša in je zares slikovita. V času gusarskih napadov je bila prva obrambna linija pred možnimi napadalci, sedaj pa je z nje čudovit pogled na staro omiško mestno jedro in morski kanal (tja preko do otoka Brača). Mirabela je danes ena od najbolj prepoznavnih omiških simbolov, turistov pa je (ob razgledu) ljuba tudi zaradi lahke dostopnosti, do nje dostopate po stopnicah, ki se nahajajo tik ob največji cerkvi.

2. Utrdba, trdnjava Fortica (Starigrad)
Fortico so postavili v 14-em oziroma 15-em stoletju našega stoletja na 311 metrov visoki skalni polici, ki dobesedno zelo suvereno kontrolira mesto Omiš. Trdnjava Fortica je bila ključna obramba točka znamenitih gusarjev. V njej so bili zaradi njene geostrateške lege izredno varni ob morebitnem napadu. S trdnjave Fortica je odličen razgled na sam Omiš, »Brački kanal«, otoke Brač, Hvar in Šolto, kanjon reke Cetine  in »njeno zaledje«. Turist bo do Fortice potreboval manj kot ure počasne hoje po sicer zelo lepo markirani poti.

3. Staro mesto in sakralni objekti
Skoraj vsako hrvaško priobalno mesto ima svoj čudovit, stari del. Tudi Omiš pri tem ni nobena izjema. Ozke uličice s svojimi trgi, slikovite kamnite hiše, tu in tam razmetani »zgodovinski  in/ali sakralni objekti« očarajo še tako trdosrčnega turista. V starem delu ali pa njegovi neposredni okolici se nahajajo številni objekti in prostori, ki so zagotovo vredni vašega prostega časa.
Naštejmo jih: južna mestna vrata, cerkev sv. Duha, župnijska cerkev svetega Mihovila, frančiškanski samostan, predromanska cerkev sv. Petra, staro omiško pokopališče, Poljički trg (prostor glavne tržnice), hiša Caralipeo (iz 17. stoletja), hiša »srečnega človeka« (zgrajena je bila v 16. stoletju,  ime pa je dobila po napisu iznad vhodnih vrat: »Hvala ti, Gospod, ker sem bil na tem svetu«), Fošal (mestno sprehajališče), hiša festivala dalmatinskih klap (zgrajena v 16. stoletju), Pjaca (glavna mestna ulica, razpotegnjena je med vzhodnimi in zahodnimi vrati), ne smemo pa pozabiti tudi na »Mostino.« Mostino je umetni podvodni kamniti zid, ki je imel skrivni prehod in to le za gusarske ladje imenovane saggita, ki so bile lahke in so zate imele »majhen ugrez«, ostale »zasledovalne« ladje so se tako nasukale na tem Mostinu, gusarske ladje pa so zlahka ubežale »navzgor po reki Cetini«.

4. Reka Cetina in Dinara

Cetina, zipline, foto D. Peroš in HTZ

Reka Cetina »nastane« pri kraju Cetina na nadmorski višini 385 metrov. Reka Cetina ima več izvirov, glavno pa je jezero, ki je globoko več kot sto metrov. Reka Cetina je dolga 105 kilometrov, iznad reke pa najdemo številne utrdbe: ob že omenjenih dveh iz Omiša (Fortica in Mirabela) lahko raziščete še utrdbe Glavaš, Prozor, Sinjska trdnjava, Nutjak, Zadvarje, Kunjak, Visuć. Reka Cetina in hribi nad njo so skorajda popoln raj za adrenalinske turiste. Zipline, rafting, kajaking, soteskanje (20 km južneje od Omiša se nahajata dva vodopada Velka in Mala Gubavica), bicikliranje, treking, planinarjenje so nekateri načini neverjetnih adrenalinskih zabav, ki si jih privoščijo avanturistični turisti. In kaj ostane morju? Brez skrbi, tudi na plažah in na samem morju vam ne bo dolgčas. Standardnih prostočasnih dejavnosti na plažah ne bomo opisovali, vsekakor pa vas naj opozorimo, da sta na »omiški rivieri, ta se razteza na 20-ih kilometrih« še posebej atraktivna naslednja dva športa: potapljanje in jadranje na deski (windsurfing).

5. Prireditve & hrana

Ples, otroci, foto Ivo Bioćina in HTZ

Zmeraj opozarjamo na odlično dalmatinsko kuhinjo, sedaj omenimo še zelo znani soparnik (klikni za več o tej jedi!), ki ga preprosto morate poskusiti. Med poletnimi prireditvami pa opozarjamo predvsem na:
– Festival klapske pesmi (preberi tudi naš tekst: Klapa, pevski zbor prijateljev).
– Omiš summer treat festival (raznolik program, zabava traja kar dva tedna).
– Omiš Guitar Fest (festival na kateri je v glavni vlogi kitara).
– Gusarska bitka (vsako leto, 18. avgusta, smo v omiški luki priča spopadu na morju. To je replika slavne bitke izpred 600 let, na celodnevni turistični prireditvi pa se zagotovo zbere čez 10.000 ljudi).

 6. Mila Gojsalić – znamenita razgledna točka
O zgodovini Omiša tokrat ne bomo pisali. Se opravičujemo, bomo pa za to že danes opozorili še na eno turistično znamenitost, ki jo – vsaj po številnih fotografijah – pozna marsikateri pravi ljubitelj Dalmacije. Gre za kip Mila Gojsalić, ki ga je leta 1967 ustvaril slavni hrvaški kipar Ivan Meštrović. Kip heroine Mile Gojsalić je postavljen visoko nad kanjonom Cetine, v vasici Gata, je pa tudi odlična razgledna točka.

Kip, foto Ivo Bioćina in HTZ

In kdo je Mila Gojsalić? To je nekakšna hrvaška Ivana Orleanska. Mila Gojsalić je s svojo hrabrostjo leta 1.530 rešila Omiš oziroma celotno takratno »Poljičko republiko«. Kako ji je to uspelo? Legenda pravi, da se je v prelepo Milo zagledal sam turški voditelj, Ahmed-paša. Da bi rešila svoje rojake, se je mlada junakinja Mila odločila, da bo hudobnemu Turku v njegovem šotoru predala svojo nedolžnost. Kasneje, v usodni noči, je izkoristila priložnost in v turškem taboru zažgala veliko skladišče orožja. Hrvati, ki so nekako pričakovali pogumno dejanje Mile Gojsajić so v nenadnem napadu presenetili in premagali 10.000 zavojevalcev iz vzhoda.

Toliko o nekaterih turističnih magnetih mesta Omiš in njegove okolice. Če vas tekst ni prepričal, da se odpravite v samo srce Dalmacije, pa bodo to mogoče storile še dodane fotografije. Uživajte, gusarji … se vidimo v Omišu.

Glej tudi, klikni Fotogalerija: Omiš.

Objavljeno

Sorodni članki

Pirovac, kraj lagodnega življenja

Zaliv, v katerem je v stoletjih burne preteklosti zrasel kraj Pirovac, je znan po toplem morju. Temperatura morja v zelo dolgem, 12 kilometrskem, rokavu zaliva je zaradi blagega morskega toka vedno približno 4 stopinje Celzija nad povprečno temperaturo Jadranskega morja.

Nadaljujte z branjem

Pazin, srce Istre

Pazin je mestece v središču Istre. Pazin je tudi sedež Istrske županije. Pazin je kraj, kjer si roko podajata »rdeča in siva« Istra. Pazin zna biti tudi izredno fascinanten. Za to poskrbijo predvsem gradič (kastel) nad skrivnostno Pazinsko jamo in rečna ponikalnica Pazinčica s svojim znamenitom Zarečkim krovom.

Nadaljujte z branjem

Susak, ameriški otok

Otok Susak je morebiti najbolj čuden otok na celotnem Jadranu. Da, prav ste prebrali. Čuden. Znan je po svojem značilnem pesku, hrvaško-ameriških ekonomskih emigrantih, »minicah« (krilo pri ženskih nošnjah se nosi visoko nad kolenom), domačini govorijo »čisto svoj jezik«, sorodniki na Susku so se baje redno poročali med seboj, pa še kakšna zares neverjetna bizarnost se zlahka najde.

Nadaljujte z branjem

Oddajte svoj komentar