Compare Listings

Spomenik, razgledišče, galerija

Stari grad Dubovac

Stari grad Dubovac je eden najlepših in najbolje ohranjenih spomenikov fevdalne arhitekture na Hrvaškem. Stari grad Dubovac najdemo na hribčku nad reko Kolpo v »neposredni bližini« Karlovca. Stari grad Dubovac je danes vsekakor pravi majhen turistični biser in zagotovo vreden našega obiska.

Stari grad Dubovac

Stari grad Dubovac je ime dobil po hrastovem gozdu (hrvaško »dubovoj šumi«), ki ga je obdajala. Še v 16. stoletju so Karlovac neredko imenovali “Karlovac pod Dubovcem”, ker je bil Stari grad Dubovac starejši in  – takrat – mnogo bolj znan kot porajajoče se mesto.

Danes je Stari grad Dubovac, ki ga lahko opazimo tudi med vožnjo po bližnji avtocesti (Zagreb – Dalmacija – Reka), skorajda zagotovo najbolj opazna značilnost karlovške kulturne in zgodovinske krajine. Najlažje bomo pomembnost in lepoto Starega gradu Dubovac spoznali, če se bomo vrnili v daleč preteklost in se potem premikali po časovni premici vse do današnjih dni. Zaženimo torej naš namišljen časovni stroj.

Arheološka raziskovanja so dokazala, da je bilo področje Dubovca poseljeno že v bronasti in še bolj v železni dobi (torej, tako »preko palca« tam nekje med 2000 in 300 leti pred našim štetjem).  Čas nastanka dvorca,  Starega gradu Dubovac, je – vsaj sodeč po spletnih virih – nekoliko meglen. Nekateri viri namreč gradnjo »gradine« Dubovec namreč umeščajo dvanajsto, drugi v trinajsto, tretji pa celo v štirinajsto stoletje.

Zagotovo pa drži, da se Dubovac v pisnih virih prvič omenja leta 1339. Dubovac se je v srednjem veku hitro razvil kot strateško naselje z utrdbo na robu Podonavja, le sto kilometrov stran od hrvaške obale, na pomembnem rečnem in cestnem križišču ter na območju visoke gostote utrjenih položajev.

Dubovac je bil sprva posest madžarske plemiške Cudara (tudi Zudara ali Sudara), verjetno pa so tudi zaradi tega v »Hrvatski enciklopediji« zapisali, da je bil Dubovac takrat »plemenita varoš«, utrdba s trgom, na katerem so predvsem trgovali z žitom in soljo. Leta 1442 Dubovac »prevzamejo« Frankopani, lesena utrdba postane kamnita, v gabaritih sedanjega videza.

Po stotih letih, leta 1544, se lastniki zamenjajo, »glavni v Dubovcu« postanejo Slovencem dokaj dobro poznani Zrinski, ki pa imajo, tako kot »pol Evrope«, velike težave s Turki, Osmanskim cesarstvom. »Osmanlije« so med svojimi velikimi osvajalskimi napadi, leta 1578, na velikonočni petek osvojili in skorajda popolnoma uničili trg in samo utrdbo Dubovac.

Že naslednje leto se številni begunci zatečejo v Karlovac, ki so ga v obliki obrambne zvezde zasnovali kot ogromno trdnjavo za zaščito pred turškimi vpadi in njihovim nasiljem. Kastel, utrdbo, grad ali kakorkoli že poimenujemo takratni Stari grad Dubovac od Zrinskih odkupi t.i. vojaški svet, ki je vodil celostno obrambo proti Turkom.

Z izgradnjo Karlovca je Stari grad Dubovac, ki naj bi – po legendi – imel celo skrit predor, izgubil svoj nekdanji vojaški in gospodarski pomen. Leta 1764 Stari grad Dubovac tudi formalno postane sestavni del mesta Karlovac. Avstrijski častnik in grof Laval Nugent, ki ga poznamo že iz teksta »Trsat, utrdba in svetišče«, Stari grad Dubovac odkupi leta 1837 in se loti njegove temeljite prenove.

Stari grad Dubovac »hipoma postane« renesančni dvorec, s kronami na stolpih in stenah ter z elementi gotike, vse po ekstravagantnih željah bogatega kupca Lavala Nugenta. Današnji zgodovinarji se strinjajo, da Dubovac nikoli v zgodovini ni bil takšen, se pa vsi strokovnjaki družno zavedajo, da ga je »ta celovita obnova skorajda zagotovo rešila pred nadaljnjim strašnim propadanjem«.

Leta 1896 Stari grad Dubovac odkupijo lokalne oblasti, dvorec kmalu postane najstarejši spomenik v Karlovcu. Mestni muzej Karlovac opozori še na pomembno in zelo temeljito, strokovno pravilno (po starih skicah) prenovo Starega gradu Dubovac, ki je bila opravljena med letoma 1952 in 1961.

Po tej celoviti obnovi s sklepom  restavratorskega inštituta Stari grad Dubovac vključijo v najvišjo kategorijo spomeniške in zgodovinske dediščine Hrvaške.

Tudi od leta 2000 je bil Stari grad Dubovac deležen številnih predelav, sprememb in posodobitev. Zagotovo pa danes velja, da je Stari grad Dubovac v zelo dobrem stanju in je postal prepoznaven simbol in ena izmed večjih turističnih atrakcij mesta Karlovca. Danes Stari Grad, kar zadeva turistično ponudbo, pridobiva vse večji pomen.

Rast priljubljenosti Starega gradu Dubovac je vidna skozi številne razstave, festivale in prireditve, ki se odvijajo vse leto. S svojo lepoto, bogato zgodovino, pa tudi bližino, na www.pag.si verjamemo, da bo Stari grad Dubovac sčasoma zagotovo postal velik turistični magnet tudi za številne slovenske izletnike.

Ps. Za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje fotografu Denisu Stošiću in Mestnemu muzeju Karlovac. Za pomoč hvala tudi TZ Karlovac.

Sorodni članki

Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti

Hvar, po velikosti četrti med hrvaškimi jadranskimi otoki, najbolj obiskan otok v osrčju Dalmacije, skriva številne – takšne in drugačne - lepote, ki jih je vsekakor vredno raziskati. Otok Hvar je izjemno priljubljen predvsem med mlajšo generacijo, ki išče odličen prosti čas z neumorno in divjo zabavo. Po drugi strani pa je otok Hvar dobro zapisan tudi med starejšimi popotniki, vsemi, ki si želijo počitnic v čudoviti naravi in šepet kristalno čistega Jadranskega morja.

Nadaljujte z branjem

Badija, otok jelenčkov

Ste že slišali za otok Badija? Nahaja se na vzhodnem delu Pelješkega kanala, kanal Ježevica pa ga ločuje od otoka Korčule. Vsekakor je Badija vreden našega obiska. Zakaj? Kratek odgovor se skriva v naslednjih besedah: plaže, samostan in jelenčki lopatarji (damjaki). Poglejmo razloge za obisk otoka Badija nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Muzej Vučedolske kulture

V bližini Vukovarja si lahko ogledamo atraktiven Muzej Vučedolske kulture. Učili smo se, da so bile stare civilizacije v Egiptu in Mezopotamiji izjemno napredne in da je bila takrat v Evropi »kamena doba«, da smo zaostali v razvoju. Vučedolska kultura kaže, da temu vendarle ni tako.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.