Compare Listings

Zabava v Liki

Eko Etno Gacka

Eko-etno Gacka je manifestacija, ki povezuje proizvajalce tradicionalnih izdelkov iz Gacke, celotne Like ter drugih hrvaških županij. Prireditev Eko Etno Gacka je postala že tradicionalna, poteka vsako leto konec julija (leta 2023 bo to 28. in 29. 7., prireditev pa se organizira že 19-ič) in na njej sodeluje veliko število razstavljavcev. Sejem Eko Etno Gacka se upravičeno hvali tudi z zanimivim tekmovanjem v pripravi divjačinskega golaža, številnimi nastopi kulturnih društev in zabavno glasbenih skupin.

Eko Etno Gacka

Eko Etno Gacka je izredno kvalitetna prireditev. Prireditev Eko Etno Gack v Otočcu je prejela posebno priznanje za tradicionalne prireditve Hrvaškega združenja za turizem in razvoj podeželja “Klub članova selo”. V kategoriji podeželskih turističnih prireditev je Eko Etna Gacka prejela nagrado “Simply the best” Združenja hrvaških turističnih agencij, prav tako ji je priznanje – za kvalitetno prireditev – podelila revija Way to Croatia. Leta 2022 je Turistična skupnost mesta Otočac na 53. novosadskem turističnem sejmu prejela veliko zlato medaljo za visoko kakovost organizacije prireditve Eko Etno Gacka.

Eko etno Gacka se odvije v organizaciji Turistične skupnosti mesta Otočac pod pokroviteljstvom Ministrstva za turizem in šport ter s finančno podporo Ličko-senjske županije, Hrvaške turistične skupnosti, Turistične skupnosti Ličko-senjske županije in mesta iz Otočca. Ta dvodnevna gastronomska manifestacija razstavno-prodajnega in tekmovalnega značaja je največja in najbolj obiskana manifestacija na območju mesta Otočac, ki zbere več tisoč obiskovalcev.

Leta 2023 se bo na stojnicah predstavilo okrog 50 proizvajalcev lokalnih produktov. Nekaj poudarkov iz programa: delavnice za otroke in starejše, lutkovna predstava za otroke, gastronomske specialitete, glasbeni nastopi, vožnja »komiške gondule« po reki Gacki. Fotografiranje na »starinski način« ter tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, ki je eden od vrhuncev prireditve Eko Etno Gacka (leta 2023 bo sodelovalo kar 40 ekip!). Žirija bo odločala o najboljšem golažu, izbrali pa bodo tudi najlepšo stojnico ter najbolj simpatično kuharico. Za podrobnejšo časovnico programa prireditve Eko Etna Gacka glej fotografijo/plakat.

Leta 2022 je Viktorija Rogić, direktorica Turistične skupnosti mesta Otočac, za hrvaški portal Turizmoteka povedala: »Želim pohvaliti vse ekipe, ki so se letos še posebej potrudile pri urejanju prostora, kar je samemu dogodku dalo dodaten pomen, in res težko smo se odločili za najboljšega. Prav tako bi se rada zahvalila številnim razstavljavcem, predvsem tistim, ki so se predstavili prvič, za njihov trud in prispevek ter za vedno nove in inovativne izdelke. Po njihovi zaslugi dogodek Eko Etna Gacka že presega lokalne okvire, število udeležencev in obiskovalcev pa je pokazatelj, da kakovost dogodka Eko Etno Gacka z leti le raste«.

Za konec dodajmo le, da v turistični skupnosti Otočac vse udeležence in obiskovalce pozivajo, da so ob udeležbi in obisku prireditve Eko Etno Gacka okoljsko ozaveščeni in poskrbijo za varovanje okolja, saj si želijo, da bi prireditev v nekaj letih postala popolnoma »plastic free«. Gremo v Liko!? Eko Etno Gacka vabi na plovbo z ladjo, na vrhunsko domačo hrano in odlično zabavo. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Otočac.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem