Compare Listings

Kristina in kuža Pago na supu

Pasje SUP ture na Pagu

Na otoku Pagu, v Vlašićih, je na voljo prekrasna inovativna turistična storitev. To so »pasje SUP ture«, v katerih so v glavni vlogi naši kužki, naši ljubi kosmatinci. Turisti in domačini lahko od poletja 2023 doživijo edinstveno in nepozabno pustolovščino z izleti s SUP-om (stand-up paddle). Morski izlet na supu je zasnovala vsestranska Kristina Alaburić, kapetan na supu pa je njen najboljši prijatelj, hišni ljubljenček, čudovit pes dalmatinec, ki sliši na simpatično ime Pago. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Pasje SUP ture na Pagu

Kristina Alaburić iz kulturnega društva Kissa od poletja 2023 ponuja inovativne športno izlete. Ideja je padla za morske izlete na sup deskah, skupaj z našimi kosmatinčki. Kot kapitan se ji je namreč pridružil Pago, osemmesečni dalmatinec. Kristina pravi, da so »pasje sup ture« del idealnih počitnic. Takšnih pasjih sup tur do sedaj na Hrvaškem še ni bilo, velja pa, da so vsekakor zelo prijazne do naših pasjih prijateljev, skupaj namreč doživimo še eno prekrasno avanturo.

Kako potekajo t.i. »pasje sup ture«? Če dopustujete na otoku Pagu, za začetek napišite elektronsko sporočilo na društvo Kissa (udrugakissa@gmail.com) in se prijavite na »pasje supanje«. Ob dogovorjenem terminu vas bosta v Vlašićih pričakala Kristina in njen štirinožni prijatelj Pago. Sledilo bo »izredno kratko izobraževanje« tudi z vašim kužkom, sup izlet se bo lahko začel.

Izhodiščna lokacija za sup turo z našimi pasjimi prijatelji (mimogrede, seveda lahko greste na izlet tudi brez svojega psa, da se razumemo) je mirna vasica Vlašići, na samem jugu otoka Paga, ki ima čudovito peščeno plažo (obožujejo jo otroci). Kristinin sup izlet vodi do dveh čudovitih otočkov, ki ležita nasproti Paškega mostu, to sta Sikavac mali in Sikavac veliki, kjer so še vidni ostanki ogromne bizantinske utrdbe iz šestega stoletja našega štetja.

Zanimivo je tudi, da je na otočku Veliki Sikavac sladko-slano jezero. Tam, kjer se jezerce zliva z morjem, so našli starodavni umetni prag, ki je, kot se domneva, ščitil majhno sladko jezero pred slanim morjem. Vsekakor velja, da je »Kristinina pasja sup tura« nekoliko drugačna »turistična storitev«. Zagotovo si jo boste zapomnili, s pasjo sup turo, boste doživeli še eno zanimivo (turistično) avanturo, s katero boste (ponovno) ugotovili, da je otok Pag (zmeraj) edinstven in lep.

Dovolite, da na www.pag.si, slovenskem portalu o hrvaškem turizmu, predstavimo Kristino Alaburić in njenega mladega pasjega junaka, dalmatinca z imenom Pago. Kristina Alaburić je v prvi vrsti plesalka, koreografinja in več kot desetletje vodja društva Kissa z otoka Paga. Zelo je aktivna tudi pri organizaciji različnih dogodkov, prireditev: Pag Summer Outdoor, Kids Run, Say Cheese and Run, Run And taste Island Pag, Fall For Dance Zadar, Dota, Travanj-Bura.

Kristina Alaburić je za spletni portal www.volimpse.com povedala: »Vizija in poslanstvo društva Kissa je otok Pag in njegove zgodbe. Zame je otok Pag, od Luna do Fortice, s svojim izgledom poseben, drugačen od vsega videnega. Vsak del otoka Pag ima svojo zgodbo. Toliko je lepote in toliko zanimivih stvari, ki še niso bile povedane«.

Kristina je za www.pag.si dodala: »Ko je v moje življenje vstopil štirinožni dalmatinec Pago, se je v mesecih druženja z mojim najboljšim prijateljem, kosmatincem, izoblikovala ideja, da lepoto otoka Paga predstavim še na nekoliko drugačen način. Otok Pag je z mojim Pagom predstavljen na zanimiv način predvsem za otroke, pa tudi odrasle. Mnogo so uvodoma prispevale tudi zelo lepe fotografije, velika zahvala gre fotografinji Katici Mustapić.

Sčasoma so Kristina in njena ustvarjalna družina ugotovili, da bi lahko s »štirinožnim Pagom in z njegovimi pasjimi dalmatinskimi pikami« zasnovali prisrčne spominke z otoka Paga. Rečeno – storjeno. Zaenkrat so naprodaj majice, skodelice, darilne škatle in blazine. Ustvarjalna ekipa iz Paga se je poigrala z Dalmacijo, Pagom, pasjim karakterjem, značajem in njegovimi značilnimi črnimi pikami. Tako so dobili prav zanimive turistične spominke, edine te vrste na Hrvaškem.

Za www.zadarskitjednik.hr je Kristina Alaburić pojasnila: »Najbolj zanimivo je, da gre del dobička od prodaje spominkov za kosmate štirinožce v pasjih azilih po vsej Hrvaški. Plemeniti, lepi, inteligentni in vedno dobro razpoloženi dalmatinci si zaslužijo še večjo promocijo, zato smo združili lepote otoka Paga, Dalmacije in čudovitega psa«. Baje so spominki zaenkrat naprodaj v trgovinah s spominki v mestu Pag,  v Novalji, Zadru in Splitu.

Še lahko pričakujemo kakšno novo idejo, kakšen nov produkt? »Vsekakor«, pravi Kristina Alaburić in dodaja: »Radi bi lansirali slikanico za otroke. V glavni vlogi bi bil – seveda – moj zlati kuža Pago, ki bi na zelo zanimiv način predstavil naš otok Pag«. Hvalevredna ideja, pravimo v uredništvu www.pag.si. In priložnost izkoriščamo, da vse turistične skupnosti Hrvaške spomnimo, da pes spada tudi na plažo. In to ne na dokaj odročno in zelo zanemarjeno, brez sence in normalnega vstopa v prelepo jadransko morje. Tudi kuža si namreč zasluži »kulturno morsko plažo«! 😊

Ps. Fotografije: Katica Mustapić, Kristina Alaburić.

 

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem