Compare Listings

Most = življenje

Paški most, vrata otoka Paga

Ko so leta 1968 odprli Paški most, je otok Pag začel doživljati turistični preporod. Preko Paškega mosta se namreč vsako leto valijo kolone vozil, ki odkrivajo “mesečev otok”. Za Pažane je most izredno pomemben.

Paški most, vrata otoka Paga

Paški most je turistična atrakcija otoka Paga. Most je uradno dolg 301 meter, sam lok pa je dolg 193 metrov, širina mostu je 9 metrov. Most na hrvaški državni cesti D106 je zasnoval arhitekt Ilija Stojadinović.

Sorodni članki

Center koral Zlarin

Center koral Zlarin, prvi tovrstni center na Hrvaškem, na zelo inovativen in zanimiv način pripoveduje zgodbo o večstoletni tradiciji nabiranja in obdelovanja koral na tem istoimenskem otoku šibeniškega arhipelaga. Centar koralja Zlarin (originalno hrvaško; slovensko bomo kar rekli Center koral Zlarin) je muzej, ki od junija 2023 pripoveduje edinstveno zgodbo o tem rdečem morskem zakladu, ki ga v končni obliki nežnega, čudovitega nakita obožujejo predvsem ženske. Ob tem se je treba zavedati tudi, da turistično zgodbo dopolnjuje dejstvo, da so (bile) čarobno lepe korale (nekoč) vtkane v prav vse pore (težkega) življenja na Zlarinu.

Nadaljujte z branjem

Rovinj pleše!

Summer Sensual Days in Summer Salsa Festival - skoraj osem tisoč plesalcev iz celega sveta ponovno osvaja Rovinj. Od 5. do 19. junija istrski Rovinj že tradicionalno postane ultimativno središče edinstvene zabave v karibskem in senzualnem plesnem ritmu. Se vidimo v Rovinju, na prazniku plesa in zabave?!

Nadaljujte z branjem

Ivan Vučetić, oče daktiloskopije

Daktiloskopíja. Sploh vemo, kaj je daktioloskopija? Daktiloskopija je veda o kožnem reliefu prstov, dlani in stopal. Z drugimi besedami: to je dokaj sodobna, najvarnejša in najbolj razširjena metoda ugotavljanja identitete oseb na podlagi papilarnih linij (izrastki, ki tvorijo spirale različnih vzorcev na notranji površini prstov, dlani in podplatov). Daktiloskopija je zaradi tega nočna mora vseh kriminalcev na svetu, v policijske vrste pa je daktiloskopijo uvedel Ivan Vučetić, ki se je rodil na hrvaškem otoku Hvaru, večino svojega življenja pa je bil v Argentini.

Nadaljujte z branjem