Compare Listings

Geopark Biokovo-Imotska jezera uvrščen na Unescov seznam svetovnih geoparkov

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Geopark Biokovo-Imotska jezera

»Hrvaška je v svetu prepoznavna kot turistična destinacija z izjemno ohranjeno naravo, novica o uvrstitvi tretjega hrvaškega geoparka na Unescov seznam pa to dejstvo dodatno potrjuje. Naravni viri so najpomembnejše, kar ima vsaka država, zato smo lahko ponosni na bogastvo naše flore in favne ter na ohranjenost območij, med katerimi so mnoga nedotaknjena. Čestitam vsem sodelavcem, ki so s svojim delom in znanjem pripomogli k temu izjemnemu uspehu, vsekakor pa bomo to znali uporabiti pri načrtovanju prihodnjih promocijskih aktivnosti,« je povedal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

Na uspeh je ponosna tudi Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera, ki je dejala, da z uvrstitvijo park dobiva povsem novo dimenzijo v svetu. »To je velika nagrada za vse nas, ki smo predano delali od vsega začetka, hkrati pa velika motivacija za nadaljnje delovanje, saj se nam zdaj odpirajo novi potenciali za celotno področje, še posebej za področje Imotske krajine,« je dejala Ćapinova.

Na njeno izjavo se je navezal Slavo Jakša, direktor Javnega zavoda PP Biokovo, ki je povedal, da je območje geoparka izjemnega kulturnozgodovinskega in naravnega pomena, saj vključuje veliko geološko pestrost in habitate številnih vrst rastlin in živali. Da je mesto Imotski že od prvega dne aktivno sodelovalo pri financiranju aktivnosti pred tem rezultatom, je potrdil župan Ivan Budalić, ki je kot naslednji korak in cilj napovedal izgradnjo sodobnega centra za obiskovalce v sklopu geoparka.

»Pridobitev Unescovega znaka pomembno dviguje stopnjo prepoznavnosti destinacije in ustvarja pogoje za razvoj geoturizma kot specifične in zelo zanimive oblike selektivnega turizma. Tovrstni turizem se namreč osredotoča predvsem na geološke in geomorfološke značilnosti pokrajine kot turistične atrakcije in je eden najhitreje rastočih tržnih segmentov znotraj posebnih oblik turizma. Poleg tega Geopark Biokovo-Imotska jezera ponuja številne prednosti in razvojne priložnosti za celotno območje, od razvoja kmetijstva, gostinstva in storitvenih dejavnosti do izboljšanja sodelovanja z drugimi parki in partnerji,« je zaključil Luka Kolovrat, direktor turistične skupnosti Imota.

Naj dodamo, da ima pri ocenjevanju prispelih predlogov in nominacij ključno vlogo Unescov Svet za globalne geoparke, katerega člani se sestanejo enkrat letno, da ugotovijo, ali nominirani geoparki izpolnjujejo vse predpisane kriterije in standarde za uvrstitev na ta
prestižni seznam.

Ps. Fotografije: foto HTZ in TZ Imota.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem