Compare Listings

Geopark Biokovo-Imotska jezera uvrščen na Unescov seznam svetovnih geoparkov

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Geopark Biokovo-Imotska jezera

»Hrvaška je v svetu prepoznavna kot turistična destinacija z izjemno ohranjeno naravo, novica o uvrstitvi tretjega hrvaškega geoparka na Unescov seznam pa to dejstvo dodatno potrjuje. Naravni viri so najpomembnejše, kar ima vsaka država, zato smo lahko ponosni na bogastvo naše flore in favne ter na ohranjenost območij, med katerimi so mnoga nedotaknjena. Čestitam vsem sodelavcem, ki so s svojim delom in znanjem pripomogli k temu izjemnemu uspehu, vsekakor pa bomo to znali uporabiti pri načrtovanju prihodnjih promocijskih aktivnosti,« je povedal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

Na uspeh je ponosna tudi Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera, ki je dejala, da z uvrstitvijo park dobiva povsem novo dimenzijo v svetu. »To je velika nagrada za vse nas, ki smo predano delali od vsega začetka, hkrati pa velika motivacija za nadaljnje delovanje, saj se nam zdaj odpirajo novi potenciali za celotno področje, še posebej za področje Imotske krajine,« je dejala Ćapinova.

Na njeno izjavo se je navezal Slavo Jakša, direktor Javnega zavoda PP Biokovo, ki je povedal, da je območje geoparka izjemnega kulturnozgodovinskega in naravnega pomena, saj vključuje veliko geološko pestrost in habitate številnih vrst rastlin in živali. Da je mesto Imotski že od prvega dne aktivno sodelovalo pri financiranju aktivnosti pred tem rezultatom, je potrdil župan Ivan Budalić, ki je kot naslednji korak in cilj napovedal izgradnjo sodobnega centra za obiskovalce v sklopu geoparka.

»Pridobitev Unescovega znaka pomembno dviguje stopnjo prepoznavnosti destinacije in ustvarja pogoje za razvoj geoturizma kot specifične in zelo zanimive oblike selektivnega turizma. Tovrstni turizem se namreč osredotoča predvsem na geološke in geomorfološke značilnosti pokrajine kot turistične atrakcije in je eden najhitreje rastočih tržnih segmentov znotraj posebnih oblik turizma. Poleg tega Geopark Biokovo-Imotska jezera ponuja številne prednosti in razvojne priložnosti za celotno območje, od razvoja kmetijstva, gostinstva in storitvenih dejavnosti do izboljšanja sodelovanja z drugimi parki in partnerji,« je zaključil Luka Kolovrat, direktor turistične skupnosti Imota.

Naj dodamo, da ima pri ocenjevanju prispelih predlogov in nominacij ključno vlogo Unescov Svet za globalne geoparke, katerega člani se sestanejo enkrat letno, da ugotovijo, ali nominirani geoparki izpolnjujejo vse predpisane kriterije in standarde za uvrstitev na ta
prestižni seznam.

Ps. Fotografije: foto HTZ in TZ Imota.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem

Kravata ima svoj muzej – Cravaticum

Cravaticum je edinstven butični muzej na svetu, tam se vse vrti okrog kravat, nahaja pa se v samem središču Zagreba. Zgodovinska dejstva in zanimive zgodbe o kravati so v glavnem hrvaškem mestu predstavljene skozi zanimivo, sodobno in interaktivno razstavo, ki vas bo nezaustavljivo povlekla v zanimiv svet kravate, vse od njenih romantičnih začetkov pa do avantgardne prihodnosti. Obisk majhnega muzeja Cravaticum priporočamo prav vsem, ki si želijo odkriti zanimiva dejstva in skrivnosti o najbolj priljubljenem modnem dodatku, ki izvira prav iz Hrvaške.

Nadaljujte z branjem