Compare Listings

Terme Sveti Martin, prvi »Healthness resort« v Evropi

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin so edinstvena destinacija na severu Hrvaške, ki se nahaja sredi nedotaknjene, zelene narave Medžimurja. Terme Sveti Martin, ta oaza miru, je ponosna na lokalno in zdravo gastronomijo ter na posebno, značilno »Healthness« ponudbo (ime sugerira: zdravje + wellnes hkrati), ki gostom zagotavlja zdravje in dobro počutje. Terme Sveti Martin krasi sodobna namestitev, ponašajo se z več kot 100-letno tradicijo termalnega turizma, zaradi česar so idealna destinacija za dopustovanje, počitek v kateremkoli letnem času.

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin, prvi t.i. »Healthness resort« v Evropi ponujajo edinstveno izkušnjo bivanja in spodbudo, da spremenite svoj življenjski slog. Kot avtentičen »Healthness resort« se Terme Sveti Martin dokaj razlikujejo od podobnih, sorodnih termalnih zdravilišč. Terme Sveti Martin se namreč ponašajo z edinstvenimi storitvami, ki so – združene v različne programe -, individualno prilagojene gostom. Upoštevajo se namreč želje in potrebe vsakega posameznega gosta v Termah Sveti Martin in tega – skorajda – ni mogoče doživeti nikjer drugje.

Koncept Healthness namreč temelji na celostni filozofiji Rudolfa Steinerja, utemeljitelja antropozofije – vede, ki predstavlja harmonijo duha in telesa kot glavni vir zdravja in sreče. Namesto klasičnih wellness paketov, ki jih sicer ponujajo različne druge »toplice«, so v Termah Sveti Martin v fokusu individualni osebni programi, ki težijo k ponovnemu vračanju duha, telesa in uma v ravnovesje.

Vsak program v resortu Term Sveti Martin temelji na njihovem lastnem znanju in posebnih pripravkih z izbranimi ekskluzivnimi in lokalnimi sestavinami. Tako lahko vsi gostje, ki stopijo v Terme Sveti Martin, doživijo enkratno izkušnjo, saj so predvsem oni tisti, ki odločajo, kaj hočejo in potrebujejo, pa tudi kaj želijo doseči v smislu, da postanejo bolj zdravi. Skratka, koncept »Healthness« na nek način pomeni tudi kombinacijo aktivnega počitka, wellness uživanja in zdrave gastronomije.

Terme Sveti Martin ponujajo namestitev v hotelu ali apartmajih, ki so obdani s slikovito hribovito medžimursko pokrajino. Hotel Terme Sveti Martin 4* je sodobno opremljen s 151 hotelskimi sobami in 6 apartmaji in predstavlja idealno destinacijo za celoletni oddih, sprostitev v wellnessu, poslovno potovanje, pa tudi aktiven oddih. V sklopu resorta Terme Sveti Martin je na voljo tudi 98 dodatnih apartmajev, manjših in večjih kvadratur, ki se nahajajo tik ob nežnem gozdu. Celoten koncept »Healthness počitnic« je zaokrožen z zdravilno termalno vodo, ki dodatno popestri naše zdravje, nam da občutek lahkotnosti in vitalnosti organizma.

Termalna voda v Termah Sveti Martin, po celovitih strokovnih analizah sodi med najkakovostnejše in najstarejše termo-mineralne vode v Evropi, stara je več kot 43.000 let. Termalna voda se črpa iz globine 80-ih metrov, temperatura na izvoru pa je 38 stopinj Celzija. Poleg kompleksa notranjih bazenov se Terme Sveti Martin lahko pohvalijo tudi z velikim zunanjim vodnim parkom, ki predvsem z dolgimi tobogani mladim in mladim po srcu prinaša zabavno poletno avanturo. Seveda ne manjkajo niti zunanja igrišča, restavracije in osvežilni barčki, tam pa so tudi kotički za raznolike masaže.

V Termah Sveti Martin boste ljubitelji wellnessa neizmerno uživali, na voljo je namreč več kot 20 različnih vrst masaž, čakajo vas olja in maske iz lokalnih sestavin, svet savn in lepotni center s pestro izbiro kozmetičnih tretmajev, – seveda – vse na osnovi naravne kozmetike. Posebnost Term Sveti Martin so tretmaji z domačimi ekološkimi izdelki, ki nastanejo tudi na številnih ekoloških delavnicah. Goste izobražujejo strokovni sodelavci Term Sveti Martin, skupaj pa ustvarijo različne pilinge, masažne kreme, mila, mazila za telo in podobno, vse pa – več ali manj – temelji na zdravilni termalni vodi.

Terme Sveti Martin ponujajo raznolik spekter zdravstvenih storitev, ena izmed njih je t.i. Body Vitality Scan, ki je preprosta, neboleča in hitra metoda, ki razkriva morebitno neravnovesje v telesu. Zasebna poliklinika Lumbalis v Termah Sveti Martin se ukvarja z ortopedijo in fizikalno terapijo, za popolno harmonijo duha in telesa pa se lahko gostje udeležimo tudi brezplačnih tečajev joge in meditacije.

Že sam slogan Term Sveti Martin govori o osnovni usmeritvi tega zdravilišča – o zdravju in dobrem počutju v svojem telesu. Zdrave življenjske navade spodbujamo vsak dan. Najboljši, pa tudi najbolj osnovni, način je skozi gastronomijo, ki mora biti zdrava, bogata in raznolika. Svoje mesto v ponudbi so našla ekološka in biodinamična živila, ki se proizvajajo izključno v neposredni bližini Term Sveti Martin. Želja po uvajanju zdravih in kakovostnih živil je privedla do iskanja lokalnih pridelovalcev hrane, ki po zahtevnih pravilih ekološke in biodinamične pridelave pridelujejo živila, ki vsakemu gostu nudijo okusno, hranljivo in predvsem zdravo hrano.

Terme Sveti Martin so po zasluge kakovostne namestitve, neokrnjene narave in filozofije, ki bazira na zdravju, pa tudi zaradi sodobnega kongresnega centra, idealna turistična lokacija za organizacijo kongresov, seminarjev, različnih srečanj ali teambuildingov. So pa Terme Sveti Martin tudi prostor, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo, tudi profesionalnim športnikom.

Terme Sveti Martin vsako leto gostijo številne strokovne predstavnike različnih športnih disciplin z vsega sveta, pa tudi skupine rekreativcev. Športna igrišča, telovadnica, manjša hotelska telovadnica, trim steze ter igrišča za golf in disk golf so le nekatere izmed ponujenih možnosti ljubiteljem športa vseh starosti.

Besedo prepuščamo še direktorici Term Sveti Martin, Nuši Korotaj, ki je odgovorila na nekaj naših dodatnih vprašanj. Prvo je bilo: Kaj bi vi osebno izpostavili o Termah Sveti Martin?

Nuša Korotaj: »Healthness koncept Term Sveti Martin je kombinacija aktivnega počitka, zdrave in lokalne gastronomije ter wellness užitka s poudarkom na domačih, ročno izdelanih in naravnih izdelkih, kar je edinstveno za naše podjetje, zato se naš slogan glasi »Prvi Healthness resort v Evropi”. Naučiti se prisluhniti svojemu telesu in prepoznati njegove potrebe je tisto, na kar ljudje pogosto pozabljajo, zato je potrebno ohraniti zdravo telo, um in duha. V Termah Sveti Martin vsak gost spremeni svoje navade, spremeni svoje zavedanje o sebi in svetu okoli sebe ter se usmeri k zdravemu in novemu »jaz«.

Koncept resorta Terme Sveti Martin je bil ustvarjen v skladu s filozofijo, da so um, duša in telo v popolni harmoniji za ohranjanje zdravja in kakovost življenja. Ta filozofija je v svetu znana kot antropozofija dr. Rudolfa Steinerja, ki je rojen prav tukaj v Medžimurju. Antropozofija se prepleta skozi vse vidike resorta v Termah Sveti Martin. Od biodinamičnega vrta, preko ekološko pridelane hrane v restavracijah in ekološke kozmetike, do ekološke arhitekture, ki sledi blagim linijam gričevnate pokrajine, kjer se nahajajo terme, sam temelj našega poslovanja pa je seveda zdravilna termo-mineralna voda, stara več kot 43.000 let, ki nosi le najboljše, kar lahko da narava.

V zadnjih letih opažamo, da naši gostje in turisti nasploh iščejo kraj, kjer bi lahko spremenili svoje slabe navade, jedli lokalno hrano, se zadrževali sredi neokrnjene narave in se ukvarjali s športom ali pa se sprostili in uživali v kakovostnih wellness storitvah. Če se ozremo kakih deset let nazaj, smo v Termah Sveti Martin postali pionirji ponudbe, ki z bivanjem v letovišču ljudem spremeni življenje. Pred tem smo bili le »navadne terme« s klasičnim »industrijskim« wellnessom in drugo hotelsko ponudbo.

Z leti smo v Termah Sveti Martin izkoristili naravne danosti okolice Medžimurja, kakovostno storitev in prijaznost domačinov, ki so postali ambasadorji našega letovišča, in se prelevili v vodilno destinacijo v celinskem turizmu, usmerjeno v razvoj produktov in storitev, ki so tesno povezani z zdravim slogom življenja. S preoblikovanjem našega turističnega naselja v Healthness Resort z jasno vizijo zagotavljamo višjo kakovost storitev našim obstoječim gostom in privabljamo nove goste, ki jim je všeč ideja o zdravih počitnicah v kraju, kjer se vse vrti okoli zdravega življenja, harmonije duha in telesa ter odgovornega ravnanja do okolja in vseh živih bitij.

Nuša Korotaj, kakšni so načrti Term Sveti Martin v prihodnosti?
»Trajnost in okoljska ozaveščenost sta glavni odliki Term Sveti Martin, ki jih pogosto imenujemo »zelene terme«, saj so svoje celotno delovanje prilagodili visokim standardom varstva okolja, v katerem se nahajajo. Kot prvi hotel na Hrvaškem ponosno nosimo certifikat EU Ecolabel, ki dokazuje, da smo inovatorji, pionirji in pobudniki trajnostnega razvoja turizma v celinski Hrvaški, kar priznavajo gostje, različne institucije in naša konkurenca.

Za pridobitev tega certifikata smo si prizadevali več let, izpolnjevati pa smo morali številne kriterije, ki so ključni za ohranjanje okolja in zeleno poslovanje, ki ga v Termah negujemo že vrsto let. Glede na velik vpliv turizma na okolje je eden naših strateških ciljev, da ga čim bolj zmanjšamo, trajnostni razvoj in skrb za naravo, ki nas obdaja, pa sta ena najpomembnejših delov našega poslovanja.

Z rednim izobraževanjem zaposlenih in gostov ter uvajanjem sodobnih in inovativnih tehnologij v naše poslovanje se trudimo, da bi pri vseh ustvarili predstavo o pomembnosti varovanja okolja. Z izvajanjem projektov, povezanih s trajnostnim razvojem, smo zgradili sistem zelenega poslovanja, ki ga izvajamo v vseh oddelkih našega resorta Term Sveti Martin, kar vsakodnevno zmanjšuje naše stroške in predvsem nepotrebno porabo energije in materialov, ki imajo velik vpliv na okolju.

Poleg tega na praktičnem primeru v Termah Sveti Martin pokažemo, da je mogoče dobro poslovati s strateškim vlaganjem v trajnostni razvoj, zeleno poslovanje in varovanje okolja. Glavni cilji Term Sveti Martin so nenehno vlaganje v učinkovitost in trajnost, povečanje sodelovanja z lokalno skupnostjo ter čim večja vpetost v trajnostni razvoj turistične destinacije, kar nam na koncu poleg znatnih prihrankov prinaša zeleno destinacijsko znamko, h kateri se gostje vedno bolj obračajo.

V zadnjih desetih letih opažamo spremembo kategorij gostov, ki prihajajo v naš resort Terme Sveti Martin. To so gostje, ki iščejo točno določeno destinacijo – kraj, kjer se lahko sprostijo, jedo kakovostno lokalno hrano, so obkrožani s svežino narave, se odmaknejo od (pre)živahnih mest in kjer lahko spremenijo svoje življenjske navade. S preoblikovanjem pojma iz klasičnega zdravilišča v resort z jasno vizijo v Termah Sveti Martin zagotavljamo večjo kakovost storitev v kraju, kjer je vse v znamenju zdravega načina življenja, harmonije duha in telesa ter odgovornega ravnanja do okolja.

Naši glavni cilji kot “Prvega Healthness resorta v Evropi” so, da se razlikujemo od ostalih zdravilišč in term, da smo v Termah Sveti Martin edinstveni v tem, kar počnemo, boljši kot smo zdaj, predvsem pa da smo zdravi. Še enkrat poudarjam, naše poslovanje temelji na zdravem in aktivnem življenjskem slogu, lokalni in domači gastronomiji, ekoloških in bio izdelkih, naravi in zelenem poslovanju, zato je seveda naša primarna usmeritev storitve, ki jih trenutno ponujamo, dvigniti na še višjo kakovost, da se še bolj profiliramo in da dvignemo procese na raven popolnosti.

Seveda so naši zaposleni in njihove družine vedno v središču pozornosti in eden izmed fokusov je, da jim zagotovimo najboljše možne delovne pogoje, tako finančne kot čustvene, da bodo še raje prihajali na delo v Terme Sveti Martin. Dodatno si želimo še dodatne bonuse ob tistih, ki jih že ponujamo zaposlenim, vsekakor pa bi se radi v tej smeri še izboljšali in postali delodajalec, ki kotira zelo visoko na trgu dela tudi v nacionalnem smislu, ne samo v lokalnem.

Nuša Korotaj, še naše zadnje vprašanje ob kratkem obisku. Prihajate iz Slovenije, kakšno je vaše mnenje o Medžimurju, Medžimurcih?
Toliko časa sem že tukaj, da sem se že spremenila v pravo Medžimurko (smeh). Zanimivo, da celo nekdo, ki morebiti prihaja iz drugega dela Hrvaške, res misli, da sem domačinka, da sem iz Medžimurja. Očitno sem se že dobro naučila medžimurskega narečja, očitno je, da so mi sodelavci pridno pomagali. Tukaj so me vsi, tako v Termah Sveti Martin kot v celotni regiji, od prvega dne, ko sem kot direktorica prodaje in marketinga prišla v zdravilišče, sprejeli z odprtimi rokami.

Tudi ob objavi, da prevzemam mesto generalne direktorice Term Sveti Martin, se intenziteta prijaznosti ni prav nič zmanjšala. Smeh, ki ga delim s sodelavci, je meni zelo pomemben. Zaradi pregovorne gostoljubnosti Medžimurcev se, ko pridem v službo, počutim, kot bi prišla domov. Sicer so ljudje v naši medžimurski regiji znani kot zelo delavni, zelo so prijazni do vseh, ki pridejo sem, polni so ljubezni do dela, ki ga opravljajo, so pa tudi pripravljeni na ustvarjanje in sprejemanje novih inovativnih idej v delovnem procesu. To je odlična kombinacija, ki zagotovo zagotavlja uspeh, kar se pozna tako v regiji kot tudi v naših Termah Sveti Martin.

Za konec le še informacija iz leta 2022. Takrat je hotel Terme Sveti Martin, ki ima na www.booking.com zavidljivo oceno 8.8, prejel nagrado Turistični cvet – kakovost za Hrvaško v kategoriji najboljši wellness hotel na Hrvaškem, medtem ko je Međimurje prejelo nagrado za najboljšo trajnostno in inovativno hrvaško destinacijo. Nagrade so podelili Ministrstvo za turizem in šport (MINTS), Hrvaška turistična skupnost (HTZ) in Hrvaška gospodarska zbornica (HGK). Skratka, zlahka se zna zgoditi, da boste v Termah Sveti Martin »doživeli harmonijo duha in telesa«. Vprašanje je le: Si upate? 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si se za pomoč pri pripravi teksta in fotografije zahvaljuje Termam Sveti Martin. Več o aktualni ponudbi Term Sveti Martin pa na uradni spletni strani www.termesvetimartin.com (ki vas zna prijetno presenetiti že z naslovnimi filmčki). 🙂

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem