Compare Listings

Čarobni okrogli hiški (t.i. »bunji«)

Magical Island Home na Braču

Magical Island Home je prekrasen turistični projekt. Dve kamniti, fotogenični, manjši okrogli zgradbi, ki sta pred dolgimi desetletji nastali v tradicionalnem suhozidnem načinu gradnje, je Grgo Caglević, lastnik velikega oljčnega nasada, uredil v svojevrsten, zelo zanimiv, lahko bi rekli celo magičen, turističen raj, ki bo všeč predvsem tistim turistom, ki imajo radi mir in osamo.

Magical Island Home na Braču

Magical Island Home najdemo na otoku Braču, torej v osrednji Dalmaciji. Samo dva kilometra od Supetra, »glavnega (trajektnega) mesta« otoka Brača, v smeri proti mačkastemu Sutivanu, tam v neposredni bližini naselja Mirca, le dobrih 150 metrov od prekrasnega Jadrana, se na zavidljivi površini 12 tisoč kvadratnih metrov nahaja razgledni oljčni nasad s 400 oljkami.

In prav sredi te ruralne, izrazito podeželske pokrajine, si sedaj lahko turisti najamemo eno ali pa kar obe okrogli čarobni turistični kamniti hiški, t.i. »bunji«, na spletu ju zlahka najdemo z imenom Magical Island Home.

Tovrstne kamnite hiške iz braškega kamna so bile v časih, ko še ni bilo avtomobilov, zatočišče za težake, delavce na kmetijah, danes pa sta dve »bunji« (v Istri bi jima rekli »kažuna«) postali privlačni turistični oazi, ki nudita predvsem maksimalno zasebnost in mir. Dvorišče (vsake) počitniške hišice je polno dišeče sivke, bazen vabi na osvežilni skok, tudi samo morje je v bližini Magical Island Home, magičnega projekta.

»Bunja, kažun ali poljarica« je majhna, okroglasto kupolasta zgradba, značilna za jadransko območje. Običajno je zgrajena iz neobdelanega ali grobo obdelanega kamna v suhozidnem načinu gradnje in se nahaja na poljih, v vinogradih ali oljčnih nasadih.

Dalmatinske bunje so nekoč služile predvsem kot zavetje pred nevihtami, kot prostor za počitek med kmetijskimi deli ali kot shramba orodja. Grgo Caglević,  lastnik tega oljčnega nasada, je z veliko truda in predvsem vztrajnosti, potrebno je bilo namreč pridobiti številna dovoljenja, da je lahko ti dve stari »bunji« prenovil in ustrezno spremenil v fantastična turistična objekta (glej fotografije!).

Lastnik Grgo Caglević je v svojem oljčnem nasadu ruševinam, skupaj z arhitekti, bunjam dal novo dimenzijo. Skupaj so poiskali starodavne gradbene tehnologije, del surovega kamna so uporabili iz ruševin, na katerih je potem zrasel ambiciozen turistični projekt Magical Island Home, najtežje je bilo dobiti stare kamnite plošče za streho, iz številnih starih hiš na Braču.

Na mestu dveh nekdanjih ruševin sta v prekrasni okrogli obliki zrasli 2 kamniti turistični hišici (mala bunja in velika bunja), vsaka s svojim bazenom, popolnoma osamljeni in obdani z neokrnjeno naravo. Obe stojita ena poleg druge, ponujata pa pobeg od mestnega hrupa in gneče, maksimalno zasebnost ter pravi oddih v miru in tišini, le ob zvokih čričkov. Oljčni nasad s ceste zapirajo avtomatska vrata, tako da imajo gostje popolno zasebnost.

Mala bunja “Magical Island Home” je bila dokončana leta 2019 in obsega le solidnih 31 kvadratnih metrov. Čarobna otoška hiša, saj si res ne zasluži drugega imena, s svojim impresivnim videzom ponuja posebno doživetje, ki ga drugod skorajda ne boste doživeli.  Notranjost bunje skriva samo eno veliko klimatizirano sobo, v kateri so prostorna postelja, rustikalna kuhinja (ki pa je  popolnoma opremljena z mikrovalovno pečico, aparatom za kavo, hladilnikom …), TVSAT, internet (wifi). Tukaj je tudi kopalnica v tradicionalnem slogu s pralnim strojem.

Čeprav najdemo v manjši bunji le najnujnejšo opremo, vam ta majhna prijetna turistična hišica ponuja vse, kar potrebuje sodobni turist. Majhna bunja je tudi zelo skrbno in stilsko urejena, predstavlja kombinacijo tradicionalnega in modernega. Obdana je s čudovito sivko in oleandri in je odlična izbira, če potujete v dvoje. Okolje osveži vonj in vijolična barva sivke, a poleg oljk so tu posajena raznolika sadna drevesa, plodove si lahko gostje nabirajo brez skrbi in po lastnih željah.

Gostje lahko uživajo v prostornem bazenu, ki je izven glavne sezone ogrevan na prijetno temperaturo, za hitro osvežitev pa je na voljo tudi solarna prha. Pod nadstreškom z ležalniki boste našli senco in udobje za popoldanski dremež. Na voljo so tudi kolesa za športne aktivnosti, gosti pa si lahko pripravijo romantično večerjo na lastnem plinskem žaru.

Le 50 metrov od male bunje je postavljena velika bunja Magical Island Home, ki je bila zgrajena leta 2020. Velika bunja je zelo prostorna, saj ima kar 90 kvadratnih metrov notranje, tradicionalne – torej okrogle – površine, ki pa je povsem v skladu z stoletno arhitekturno dediščino. Sedaj je velika turistična bunja Magical Island Home zelo svetla in prostorna, opremljena v značilnem mediteranskem slogu, ki je zasnovan predvsem na podlagi naravnih, »domačih torej braških« materialov.

Velika bunja Magical Island Home (če tako poimenujemo obstoječo turistično hišo) ima dve večji sobi: spalnico z udobno zakonsko posteljo in veliko dnevno sobo z opremljeno kuhinjo s pomivalnim strojem, pečico, hladilnikom z zamrzovalnikom in mikrovalovno pečico ter zložljivim kavčem.

Vsaka soba ima klimatsko napravo, pa čeprav že sam »starinski način« gradnje zagotavlja dokaj prijetno klimo. Velika bunja Magical Island Home se ponaša tudi z dokaj prostorno kopalnico, ločenim wc-jem, internetom in satelitsko televizijo. Notranjost je harmonična, počutili se boste ležerno in udobno, kot doma.

Tudi velika bunja ima svoj zasebni bazen (izven sezone je ogrevan), dodatno ponudbo ob bazenu dopolnjujejo veliko dvorišče, zunanji tuš in ležalniki. Pogledi iz Magical Island Home segajo na bližnje oljke in morje. Če vam bazen ni dovolj in se želite kopati v slanem morju, je najbližja plaža oddaljena le dobrih 150 metrov. To je seveda naravna plaža, brez hrupa in gneče. Tisti, ki pogrešate mestno plažo, vrvež na njej, jo lahko najdete v bližnjima Sutivanu ali Supetru. V večji turistični hišici Magical Island Home so turistom na voljo tudi kolesa, žar in trampolin za otroke.

Bivanje v obeh turističnih hišicah, tako v mali in veliki bunji, Magical Island Home vam bo zagotovo ostalo v spominu, saj ponuja paleto prekrasnih občutkov. Če iščete popoln mir in tišino, potem ni boljšega kraja od Magical Island Home. Velja, da v obeh bunjah Magical Island Home zlahka pozabite na čas, zlahka pozabite celo na to, kje se sploh nahajate, saj se neredko zdi, da ste postali del nekakšne čudovite, magične čarovnije. Ampak, če smo iskreni, magičen je cel otok Brač. Ste ga že obiskali?

Ps. Za fotografije se www.pag-si zahvaljuje Grgi Cagleviću, lastniku Magical Island Home. Glej tudi www.brac-home.com (kontakt: info@brac-home.com). 

 

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem