Compare Listings

Kjer narava sreča razkošje

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Meneghetti Wine Hotel & Winery je že dobri dve desetletji sinonim za miks luksuzne in sodobne istrske elegance v svoji vrhunski namestitveni, vinski in kulinarični ponudbi. Meneghetti Wine Hotel & Winery, čudež izven uhojenih poti, luksuz brez kompromisov, v bližini kraja Bale v Istri, je v prvi vrsti hotel s petimi zvezdicami, je tudi član prestižnega hotelskega butičnega združenja Relais & Chateaux, ponaša pa se tudi s svojimi vini in nagrajenimi olivnimi olji.

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Meneghetti Wine Hotel & Winery v svoji iskreni in popolnoma upravičeni, samozavestni predstavitvi ponuja razkošne hotelske sobe in vile, tudi manjše t.i. rezidence (predvsem za pare), vrhunsko storitev, gostom pa so na voljo tudi dve restavraciji, bar, »beach club«, športna in spa cona ter vinska, degustcijska klet. Meneghetti Wine Hotel & Winery se nahaja dokaj blizu Jadranskega morja, nasproti slovitih Brionov, v bližini Barbarige in v mejah občine Bale, znotraj velikih lastnih oljčnih in vinogradniških nasadov, celotno posestvo »stancije Meneghetti« se namreč razprostira na zavidljivi površini 385 tisoč kvadratnih metrov.

V skladu s filozofijo lastnikov in upravljalcev, da sta čas in zasebnost novo razkošje, inovativni pristop koncepta Meneghetti Wine Hotel & Winery gostom zagotavlja maksimalno zasebnost, hkrati pa ponuja tako zaželeno personalizacijo, ki pa jo itak izboljšuje še cela paleta vrhunskih hotelskih storitev.

Na uradni spletni strani www.meneghetti.hr je zapisano temeljno vodilo: »Prevzemamo vso odgovornost in vam zato ponujamo le najboljše, kar ponuja Istra. Želimo vam predstaviti večstoletno tradicijo, podedovano od naših prednikov, pretočeno v čustva. Meneghetti Wine Hotel & Winery je svet zase. Tukaj je življenje mirnejše, počasnejše in predvsem bolj izpopolnjeno«. V Meneghetti Wine Hotel & Winery, v dišečem turističnem biseru, tradicijo doživljajo kot povezavo različnih generacij, nekaterih, ki so že pripomogle k temu, in drugih, ki bodo to še storile. Tradicijo cenijo, jo nenehno razvijajo in dopolnjujejo s sodobnimi idejami.

Projekt Meneghetti Wine Hotel & Winery je vse od svojega začetka izredno skrbno zasnovan, tudi ob razvoju je bilo vse ekstremno skrbno in preudarno premišljeno. Najvišja raven storitev v zelo luksuznih notranjih in zunanjih prostorih kompleksa Meneghetti Wine Hotel & Winery je odličen garant za sproščene, mirne in hedonistične počitnice, ki jim ni para.

Marsikateri strokovnjak, turistični poznavalec, namreč trdi, da je Meneghetti Wine Hotel & Winery nekaj najboljšega kar lahko gostom ponudi Hrvaška, mogoče bi lahko celo rekli, da je Meneghetti Wine Hotel & Winery najboljši hotel pri naših južnih sosedih!?! Tudi velika večina medijev, pa – seveda – tudi gostov, med njimi najdemo celo mednarodne filmske zvezde kot so John Malkovich, Salma Hayek in Matthew McConaughey, brez zadržkov hvali Meneghetti Wine Hotel & Winery.

Na prekrasnem istrskem posestvu, kjer se neredko poročajo tudi odlični nogometaši in slavne pevke (npr. Vedran Čorluka in Severina) ter organizirajo številna poslovna srečanja, pravijo, da so »naše znanje, spretnost, strokovnost in kvaliteta ključ uspeha celotnega projekta Meneghetti Wine Hotel & Winery«.

Razkošje te rustikalne idile z imenom Meneghetti Wine Hotel & Winery, z elementom izolirane luksuznosti, ima sicer svojo ceno, vendar tudi cenjena novinarka, sicer izredna poznavalka najboljših svetovnih restavracij, Kaja Sajovic za MMC RTV SLO zapiše, da je Meneghetti Wine Hotel & Winery košček raja sredi Istre.

Tudi zelo strokovno podkovan hrvaški portal www.plavakamenica.hr pa med drugim zapiše: »Vendar Meneghettijevo razkošje ne kriči, temveč je odlično vpeto v čudovito naravo notranjosti Istre. Meneghetti Wine Hotel & Winery je v kategoriji luksuznih hotelov – vil enako mednarodno relevanten kot so mednarodno pomembna Meneghettijeva oljčna olja. In Meneghettijeva olja so, kot vemo, dobila vse mogoče mednarodne nagrade«.

Kako je sploh nastala »Meneghetti zgodba«? Po napoleonskih vojnah (med letoma 1803 in 1815), ko si je Avstro-Ogrska monarhija priključila Istro, je pametni gospod Meneghetti kupil veliko hektarjev istrske obdelovalne zemlje in začel z intenzivno pridelavo hrane. Razlog je bil popolnoma enostaven, zelo logičen, v le nekaj kilometrov oddaljenih vojašnicah se je namreč nahajalo okrog šest tisoč vojakov, ki jim je lahko vsak dan prodal prav vse, kar je pridelal na svoji zemlji.

Že takrat je gospod Meneghetti gradil hiše, hleve, pridno sadil vinograde in oljčne nasade, redil koze in ovce ter na svojem posestvu gostil avstro-ogrske častnike v njihovih redkih trenutkih počitka. Mogoče že takrat, zagotovo pa desetletja kasneje, je bila t.i. »stancija Meneghetti« prepoznana kot ena od najlepših posestev na jadranski obali. Za lažje razumevanje, wikipedija istrsko »stancijo« imenuje tudi »dvori«, ki so gradbeno-gospodarski kompleks, ki temelji na družinski zadrugi kot gospodarski enoti.

Z dolgimi leti sta to veliko posestvo, ki so ga zapustile vse nekdanje in sedanje vojske ter lastnik Meneghetti (ne vemo mu imena, niti od kod prihaja in kam je šel), izogibali pa so se mu tudi naključni mimoidoči, porasla gosta sredozemska makija in neurejen gozd.

Mnogo let pozneje, leta 2000, sta v iskanju popolnega kraja za svoje življenje, stancijo Meneghetti, ki je bila takrat že v resnično zelo slabem stanju, odkrila priznani zagrebški odvetnik Miroslav Plišo in njegova žena Romana Kajfež.

Oba sta se iskreno in hipoma zaljubila v to čudovito istrsko lokacijo. Po preudarnem premisleku, po prebujenih in izzvanih podjetniških sanjah, pa sta se pametno odločila, da »stanciji Meneghetti« vdahneta popolnoma novo življenje. V knjigi zgodovine sta hrabro obrnila nov list, rodil se je ambiciozen projekt Meneghetti Wine Hotel & Winery.

»Zakonca sta na temeljih stare hiše postavila luksuzni butični hotel, takrat eden prvih na Hrvaškem, 12 hektarjev posesti pa razdelila na nasade oljk in vinograde, pri čemer je pri vinogradih takrat ključno vlogo odigral Aleš Kristančič (Movia), tudi pri unikatnem amfiteatrskem vinogradu. Kristančič je na mestu svetovalca ostal do leta 2006, od leta 2010 pa je vajeti v roke prevzel ugledni italijanski enolog Walter Filiputti«, razloži Kaja Sajovic na spletnih straneh MMC RTV SLO.

Lastnik Miroslav Plišo na posestvu Meneghetti preživi vsak prosti trenutek. Njegovi največji strasti sta oljčno olje in vino: »Pravijo, da je oljka kot mati – karkoli ji daš, ti ona vrne še več, trta pa je kot ženska – noben trud ji ni dovolj.« Na posestvu so posadili okrog 1500 oljk in 30 tisoč vinskih trsov, iz česar pridelujejo odlično oljčno olje in vino tako zase kot za trg. Lastnik brez zadržkov pripomni: »Ni me sram priznati, da v začetku o vinogradništvu nisem vedel nič.«

V neokrnjeni naravi v bližini romantično prenovljenega mesteca Bale, ki zanesljivo postaja središče butičnega preporoda istrske notranjosti, je po čiščenju celotne posestvi Meneghetti, po zasaditvi oljčnikov in vinogradov, po številnih gradbenih rekonstrukcijah in profesionalni prenovi, kjer je bila največja pozornost namenjena prav posameznim detajlom, v nekaj letih ponosno in samozavestno zrasel Meneghetti Wine Hotel & Winery.

Rezultat? Vrhunska kvaliteta in prijetna estetika, tako v notranjosti kot v zunanjem okolju, pogled, ki še najbolj spominja na elitne provansalske ali toskanske posesti. Kaj pa gosti (sedaj jih lahko na turistični lokaciji Meneghetti hkrati prenočuje okrog 100)? Gosti so popolnoma očarani.

Sandra Njavro, redna obiskovalka Meneghetti Wine Hotel & Winery, je za www.coverstyle.hr zapisala: »Meneghetti Wine Hotel & Winery je kraj, kjer sem se lahko vedno iskreno in glasno smejala ali dostojno žalovala, pa tudi sončila v mesečini, enako uživala v samoti ali večerih, kjer se je v jasnih nočeh kanček romantike našel v pogledu na luči Benetk. Ja, ja … živa resnica!«

Avtorica zapisa dodaja: »Ta hedonistična istrska oaza je zaradi svoje lepote, svojih vin in oljčnega olja zasluženo prepoznana na svetovnem turističnem zemljevidu. V mojem srcu ima prav posebno mesto zaradi vseh čudovitih spominov, v Meneghetti Wine Hotel & Winery skrbno zbranih skozi leta. A tudi zaradi presenečenj. Ko že pomislim, da me v Meneghetti Wine Hotel & Winery ne more pričakati nič novega, razen – seveda – izjemne lepote, vsako novo srečanje to misel zlahka zanika«.

To pa je sedaj odlično izhodišče, da se ležerno sprehodimo po Meneghetti Wine Hotel & Winery (glej tudi fotogalerijo). Meneghetti Wine Hotel & Winery je že dve desetletji sinonim za subtilno razkošje s pridihom zgodovine in sodobno istrsko eleganco, ki temelji na odlični hotelski, vinski in kulinarični ponudbi. Ko obiščemo Meneghetti Wine Hotel & Winery se prenovimo, se počutimo kot prerojeni.

Posestvo v osnovi sestavljajo vrhunski hotel s 5 zvezdicami – član prestižnega združenja Relais & Chateaux – ter razkošne vile (ki so z lastnimi bazeni kot nalašč za romantične počitnice), tudi nekoliko manjše rezidence (predvsem za pare), zunanji in notranji (ogrevan) hotelski bazen, velika wellnes cona z najvišjimi standardi kvalitete za nežno razvajanje in nego teles gostov iz vseh koncev sveta, dvorano za telovadbo, kar dve ugledni restavraciji (tudi za tiste, ki ne prenočujejo na posestvu Meneghetti), bar, Boho Beach Club by Meneghetti na sami morski plaži (do morja, 2 kilometra, se je mogoče sprehoditi ali pa vas do ljubkovalno imenovane plaže Meneghetti odpeljejo uslužbenci hotela) in od spomladi 2022 nova vinska klet, ki na degustacijah pričakuje tudi številne (zunanje) obiskovalce.

Ponavljamo; številna ustvarjalna ekipa projekta Meneghetti Wine Hotel & Winery je v zasnovo »celotne stancije« vpela mediteransko eleganco in elemente istrske regije ter tradicionalne arhitekture, obogatene z modernimi notami.

Enak pristop velja tudi za restavracijo Meneghetti, ki jo priporoča tudi slavni Michelinov vodnik in je prejela 3 kuharske kape v vodniku Gault & Milleau. Restavracija Meneghetti ponuja sodobno interpretacijo tradicionalne istrske kuhinje z lokalnimi, svežimi sestavinami (imajo tudi lasten vrt). Čez dan pa druga restavracija, restavracija Oliveto, razvaja s sproščujočo, ležerno alternativo na prostem.

Nekaj več stavkov si vsekakor zasluži nova vinska klet Meneghetti (za obiskovalce je odprta od turistične sezone leta 2022), ki bo s svojo odličnostjo sčasoma zagotovo postala ekskluzivna istrska vinska zgodba za vse večne čase.

Moderna impozantna stavba vinske kleti Meneghetti  (med osnovnimi materiali najdemo jeklo in steklo) in ustrezni spremljajoči prostori varno hranijo vrhunska vina Meneghetti, z najbolj prestižnimi nagradami nagrajena oljčna olja (sorte bjelica, buža, rosulja in leccino) in ostale izbrane gastro dobrote stancije Meneghetti (npr. pašteta iz jadranskega brancina, terina prepelice z grozdjem, goveja »braciola« z zeleno).

Nikakor ne pozabimo na njihova večkrat nagrajena oljčna olja, ki so že dobrih 15 let v samem svetovnem vrhu, sodeč po najprestižnejšem svetovnem vodniku olivnih olj Flos Olei. Že leta 2006 je bila na najpomembnejšem ocenjevanju v Rimu »buža« z imenom Meneghetti Izbor razglašena za najboljše oljčno olje na svetu v kategoriji intenzivnih sadnih okusov v konkurenci 6000 olivnih olj z vsega sveta. Dokaz več, da je Istra idealna za rast oljk.

Meneghetti Wine Hotel & Winery se lahko pohvali z veliko dozo prefinjenosti pri degustacijah. Vino, sedaj na stanciji Meneghetti napolnijo okrog 100.000 steklenic, je poleg oljčnega olja pomemben del doživetja ob vsakem obisku tega posestva. Storitev je personalizirana in diskretna, degustacije vin v čudovito opremljeni vinski kleti Meneghetti pa najbolj odražajo rek, da je potovanje cilj.

Potovanje po poti užitka v okusih vina je pot, na katero se zagotovo želite podati ob strokovnem vodenju izkušenih sommelierjev, ki vas bodo spretno vodili po vinski karti, ki leta 2022 ponuja kar 14 izbranih vinskih etiket Meneghetti. Za zaokroženo doživetje, posebne vrste užitkov, pa – skorajda ne boste verjeli – je na voljo tudi »Meneghetti Brandy«, s katerim se odlično dopolnjujejo vrhunske, ročno izdelane, cigare iz Nikaragve, tudi te pa nosijo podpis Meneghetti.

Smo še kaj pozabili? Zagotovo. Ekipa Meneghetti Wine Hotel & Winery je namreč znana po svojih prijetnih presenečenjih ter da, kljub izpričani odličnosti, radi dopolnjujejo svoje raznolike turistične storitve (npr. zlahka vam organizirajo tudi kakšne zahtevnejše izlete, dodatno športno rekreacijo, ob petkih glasbo vrtijo dj-ji, lahko pa organizirajo tudi zasebne večerje – »private dining room«), vztrajno in neumorno popravljajo še tako majhne napake, brez dvoma težijo k popolnosti. In od tega ne odstopajo. Nikoli.

Pri Meneghetti Wine Hotel & Winery, ki ga najdemo na številnih izbranih seznamih 100 najlepših hotelov Evrope, se rdeča nit njihovega poslovanja in vsakodnevnega dela kaže predvsem v dejstvu, da si iskreno želijo da bi se gost pri njih počutil – dobesedno – božansko (za to pa več kot 70 zaposlenih trdo gara 24 ur na dan). In glede na to, kakšne (odlične) ocene prejemajo na različnih rezervacijskih spletnih platformah, npr. www.booking.com, se zdi, da so se stanju »božanskosti« v Meneghetti Wine Hotel & Winery že izredno približali. Ali pa so ga celo že dosegli!?! 🙂

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se uredništvo www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, zahvaljuje Meneghetti Wine Hotel & Winery.

Sorodni članki

Klopce ljubezni, na poti do srca

Slovenske t.i. »klopce ljubezni« so v letih svojega obstaja postale nema priča mnogim ljubezenskim zgodbam, sedaj so že pravi simbol srčnih vezi med ljudmi. Ne glede na to, ali ste zaljubljeni par, ki si želi romantične avanture ali pa zgolj popotnik, ki si želi uživati v lepotah narave, so klopce ljubezni vedno vredne našega obiska. Klopce ljubezni, ponavadi postavljene v najbolj slikovite kotičke Slovenije, večinoma obiskovalcem nudijo tudi prekrasne razglede.

Nadaljujte z branjem

Želiš biti pilot?

Pripnite se za vznemirljivo potovanje na ljubljanskem simulatorju letenja! To ni le vožnja; to je turbulenc polna eskapada, ki vam omogoča, da se vzpenjate kot izkušeni pilot. S pilotsko kabino, ki je praktično resnična, in virtualnim nebom, ki čaka, da ga osvojite, je vsak vzlet z letalom Airbus A320 neskončno vznemirljiv. Ne glede na to, ali si želite postati letalec ali pa vas le žene adrenalin, na tem simulatorju lahko uresničite svoje sanje o premagovanju gravitacije. Zato zamenjajte vsakdanjo rutino za kapitanski sedež, kjer je višja od nadmorske višine le raven zabave! Pripnite si varnostne pasove - čaka vas neverjetna pustolovščina!

Nadaljujte z branjem

Noč muzejev na Hrvaškem

Hrvaško muzejsko društvo pripravlja že 19. izvedbo dogodka Noč muzejev, ki bo potekal v petek, 26. januarja 2024. V sodelovanju z mnogimi hrvaškimi muzeji in drugimi institucijami posvečenimi dediščini, znanosti in izobraževanju. Glede na pozitivne izkušnje in dosežke preteklih dogodkov, tako v realni kot digitalni obliki, pričakujemo veliko udeležbo obiskovalcev tudi na 19. Noči muzejev.

Nadaljujte z branjem