Compare Listings

Plitvice Holiday Resort očara s hišicami v krošnjah

Plitvice Holiday Resort

Na uradni spletni strani Plitvice Holiday Resorta so izpostavili: “Več kot počitnice, več kot narava.” Počitniški raj, Plitvice Holiday Resort, upravičeno velja za najbolj zeleno kamping oazo na Hrvaškem. Plitvice Holiday Resort, ki se nahaja poleg Nacionalnega parka Plitviška jezera, se ponaša z idealno kombinacijo naravnih znamenitosti, kulturnih lepot ter aktivnih počitnic. Plitvice Holiday Resort svojo ponudbo dopolni še z odličnimi wellnes storitvami in perfektno kulinarično ponudbo. Uvodna opomba: tekst je dolg, zelo poučen, izčrpen.

Plitvice Holiday Resort

Plitvice Holiday Resort – pričakujte očarljiv zelen ambient za edinstven, a prefinjen pobeg iz vrveža vsakdanjega življenja in ponovno povezavo z naravo. Plitvice Holiday Resort – že fotografije nakazujejo, da lahko turisti pričakujemo le najboljše. Pa je temu res tako? Poglejmo si Plitvice Holiday Resort nekoliko podrobneje.

Morda sedaj nimate možnosti, da bi svoje najdražje odpeljali na drug, zanimiv konec sveta. Na srečo se pravljični svet skriva v vaši neposredni bližini in dobesedno vabi, da odkrijete vse njegove čare.

Po legendi so Plitvička jezera nastala zaradi močnega deževja… Območje med planinama Mala Kapela in Lička Plješivica je prizadela huda suša. Obseg suše je bil tako velik, da so ljudje prosili vsaj za nekaj kapljic vode. Črna kraljica je slišala njihove prošnje, se spustila iz svojih vilinskih dvorov na Velebitu in obljubila, da bo poslala dež.

Svojo obljubo je izpolnila, z nevihtnim vetrom in ob močnem grmenju se je na zemljo spustil močan dež. Deževalo je tako dolgo in tako močno, da so vzdolž rečne struge začela nastajati jezera. Prvo v nizu šestnajstih jezer se imenuje Prošćansko, po legendi je ime jezera izraz hvaležnosti Črni kraljici, od katere je tamkajšnje prebivalstvo »izprosilo dež«.

Ker dež ni ponehal, se je voda začela prelivati iz jezera Galovac, ljudje pa so v strahu pred poplavo ponovno poiskali pomoč pri Črni kraljici. Nato se je veter le umiril, dež je oslabel, iz jezera Galovac pa so še naprej tekli številni slapovi, med njimi tudi najvišji slap v Plitvicah – Galovački buk, ki je visok zavidljivih 28 metrov.

Tudi če ne verjamete v legende, kot je ta o Črni kraljici, ste zagotovo slišali legendarne zgodbe o dih jemajoči lepoti Plitvic. Plitvice, Plitvička jezera, so največji in najbolj obiskan nacionalni park na Hrvaškem. Poleg tega, da so Plitvička jezera najstarejši narodni park na Hrvaškem (od 8. aprila 1949), se Plitvička jezera lahko pohvalijo tudi z uvrstitvijo na Unescov seznam svetovne naravne dediščine, na katerega so bila uvrščena že leta 1979.

Plitvička jezera so bila v preteklosti znana kot Hudičev vrt. Čeprav se na prvi pogled to ime sliši zelo zaničljivo mogoče celo nekoliko hudobno, je ime Hudičev vrt v prvi vrsti pokazatelj strahospoštovanja domačinov do tega naravnega, kraškega fenomena. Prva pisna sled o imenu Plitvice sega v leto 1777, ko ga je uporabil župnik Dominik Vukasović iz bližnjega mesta Otočac. Zgodovinarji se nikoli niso popolnoma strinjali glede izvora imena Plitvice, vendar prevladujeta dve teoriji.

Po prvi teoriji izvira ime Plitvice iz besede “plitko, plitvina (oziroma »pličina« po hrvaško), kar pomeni plitve kotanje, ki so jih logično povezali s procesom odlaganja apnenca, ki je sčasoma oblikoval Plitviška jezera. Druga teorija se opira na samo ime rečice Plitvice, ki se izliva v Plitviška jezera in po kateri se tudi bližnja vas imenuje Plitvice.

Plitvice – kompleks jezer, slapov, rek in potokov

Na nekaj manj kot 300 kvadratnih kilometrih gozdnate površine hrvaškega visokogorja se nahaja 16 poimenovanih in več manjših, neimenovanih, kaskadnih jezer. Čeprav so jezera najprivlačnejši del narodnega parka Plitvice, dejansko zavzemajo manj kot en odstotek njegove celotne površine. Na območju prevladuje gosta zelena vegetacija, del parka pa pokrivajo tudi pašniki.

Jezera delimo v dve skupini, Zgornjo in Spodnjo (hrvaško: Gornju in Donju). Poleg tega, da so se jezera razlikovala po legi na različni nadmorski višini, so tudi nastajala na različne načine. Zgornja skupina jezer, v kateri prevladujejo Prošćansko jezero, Galovac in največje jezero Kozjak, je nastala na neprepustnih dolomitih.

Spodnja jezera, kot sta Milanovac in Gavanovac, so nastala na prepustni, apnenčasti podlagi. Tik ob »Donjih jezerih« je nastal kanjon reke Korane, ki svojo pot nadaljuje naprej proti mestoma Slunj in Karlovac.

Ta narodni park vsako leto obišče več kot milijon obiskovalcev, kar je jasen pokazatelj vrednosti in pomena Plitviških jezer in njihove okolice. Poleg jezer in slapov, v katerih lahko uživate v samem parku, območje Plitvic v samem srcu najbolj zelenih predelov Hrvaške ponuja številne zanimive vsebine vsem, ki si želite svežega zraka, aktivnega oddiha, pobega od mestne gneče, oddiha od vsakodnevnih obveznosti in dolgočasne rutine.

Vse te lepote in znamenitosti Plitvic boste najbolje spoznali s kakovostno namestitvijo, ki vam bo med odmori med športnimi aktivnostmi in izleti zagotovila prepotreben počitek. V počitniškem naselju Plitvice, v Plitvice Holiday Resort-u, boste zagotovo našli vse, kar potrebujete za aktivne, prekrasne počitnice v osrčju hrvaške Like.

Plitvice Holiday Resort

Kot pove že ime našega letovišča – Plitvice Holiday Resort -, se nahajamo v neposredni bližini nacionalnega parka Plitvička jezera, točno 8 kilometrov od glavnega vhoda. Iz smeri Zagreba boste do Plitvice Holiday Resorta prispeli v manj kot dveh urah, po državnih cestah E65/E71 in D1. Če se boste po počitnicah v Plitvice Holiday Resortu odločili pot nadaljevati proti jugu, proti Dalmaciji, boste pot nadaljevali po že omenjeni državni cesti D1.

Samo letovišče Plitvice Holiday Resort je dobesedno obdano z nedotaknjeno naravo, pri nas ni umazane industrije in onesnaževanja, ki pogosto prihaja z njo. Reke, ki tečejo po tem območju – Korana, Mrežnica in Slunjčica – so prav zaradi tega ohranile svojo nedolžno bistrost.

Številni speleološki spomeniki, med katerimi sta najbolj znani podzemne Baraćeve špilje in jama Matešić, bodo vašemu bivanju v Plitvice Holiday Resortu dodali poseben, dodaten čar. Da bi ponudbo prilagodili vsakemu gostu, Plitvice Holiday Resort ponuja več različnih vrst namestitev. Parcele za kampiranje, bungalovi, apartmaji, sobe, mobilne hišice, indijanski šotori, hiške v krošnjah ali hiške ob jezeru – vse to boste našli v Plitvice Holiday Resortu.

Glamping Plitvice Holiday Resorta

Glamping – ste že slišali za to »višjo stopnico kvalitete« v svetu kampiranja? Izraz glamping je nastal z združitvijo angleških besed »glamorous« in »camping«, pomeni pa kampiranje, ki vključuje bolj luksuzno namestitev v primerjavi s tradicionalnim kampiranjem. Predstavljajte si kombinacijo bivanja v naravi in vsega udobja, ki ste ga vajeni v svojem domu – no, to je v bistvu glamping.

Če radi kampirate, pogrešate pa udobno posteljo in opremljeno kuhinjo, ali pa želite kampirati prvič in niste prepričani, da je klasičen pristop prava izbira za vas, je glamping točno to, kar potrebujete. Pozabite na strah pred mrazom, močnim vetrom ali neznosno vročino, delitvijo kopalnice z drugimi gosti ali prilagajanjem bivalnim razmeram v zaprtem prostoru. Uživali boste v popolnem udobju, vse blagodati narave, ki obdajajo Plitvice Holiday Resort, pa vam bodo še vedno na dosegu roke.

Hiše ob jezeru Plitvice Holiday Resorta

V hišici ob jezeru Plitvice Holiday Resorta boste zagotovo uživali ljubitelji klasike, ki smo jo kot otroci spremljali v filmih in televizijskih serijah. Hiša ob jezeru, namenjena bivanju dveh oseb, je idealna za romantičen pobeg v naravo. Jutranje prebujanje bo zaznamovano z vonjem okoliških gozdov, medtem ko boste na terasi svoje koče pili prvo kavo in uživali v pogledu na jezero tik pred vami. Hiša ob jezeru je idilična oaza za počitek, skrita v senci dreves, ki jo obdajajo. Naj vsakdanje skrbi počakajo, povežite se z naravo, ki vas obdaja že na pragu vaše koče ob jezeru.

Hišice v krošnjah dreves Plitvice Holiday Resorta

Za vse tiste, ki iščejo edinstvena doživetja, ima Plitvice Holiday Resort nekaj res posebnega. Udobno se namestite in uživajte v pogledu z okna vaše hišice v sami krošnji mogočnega drevesa. Bivanje v krošnji, v drevesni hišici, so prave otroške sanje, ki pri nas Plitvice Holiday Resortu kaj hitro postanejo resničnost. Izkoristite dopust za obujanje starih spominov, ko ste gradili ali vsaj sanjali o svoji lastni hišici v drevesnih krošnjah.

Urejene tako, da nudijo vse, kar potrebujete, a brez nepotrebnih dodatkov, ki bi kazili doživetje narave okoli vas, predstavljajo hiške v krošnjah idealno ravnotežje med klasičnim in modernim. Ne glede na to, ali prihajate v Plitvice Holiday Resort na romantičen vikend s partnerjem, z veselo družbo prijateljev ali na družinske počitnice z otroci, bo bivanje v hišici v krošnji zagotovo enkratno doživetje, ki se vam bo vtisnilo v spomin za vse življenje.

Visoko v borovih krošnjah se lahko nastanijo do štirje odrasli in en otrok, brez strahu pred čakanjem v vrsti za kopalnico, saj ima vsaka naša drevesna hišica kar dve. Med odmori med aktivnostmi se sprostite, počivajte na terasi svoje drevesne hiške.

Mobilne hiške ob bazenu Plitvice Holiday Resorta

V bazenu Plitvice Holiday Resorta se lahko vedno osvežite. Razigranemu bazenskemu kopanju ste najbliže tisti, ki se odločite za bivanje v ekskluzivnih mobilnih hišicah tik ob novozgrajenem bazenskem kompleksu s tremi prelivnimi bazeni, ki imajo številne dodatne vsebine, kot so jama s slapom, sončenje v plitvini, ležalniki v vodi z masažnimi šobami in bazenski bar (šank je v vodi!).

Mobilne hišice v Plitvice Holiday Resortu so zelo luksuzno opremljene in so primerne za bivanje do štirih odraslih in dveh otrok. Imajo kar tri televizorje in dve kopalnici, terasa je opremljena s sedežno garnituro, ki je zelo priročna, idealna je za sončenje in pitje kave ali piva po kopanju v bazenu.

Indijanska vas Plitvice Holiday Resorta

Če želite biti v Plitvice Holiday Resortu čim bližje naravi, se zliti z njo in z vsemi čuti uživati v vonjavah in zvokih Like, preizkusite namestitev v t.i. »teepee« (tipi) šotorih naše indijanske vasi.

Čeprav je zanimiv za vse starosti, bo šotor tipi razveselil predvsem najmlajše. Šotori tipi so že nekaj časa pravi trend med otroki in bodo poskrbeli za ure in ure domiselne igre za vaše malčke. Pogoji, podobni tisti v pravi indijanski vasi, bodo poskrbeli za odlično vzdušje, ne glede na to, ali ste na šolskem izletu, teambuildingu, druženju s prijatelji ali na počitnicah s partnerjem.

Vsak indijanski šotor Plitvice Holiday Resort lahko sprejme 4 osebe in vsebuje 4 škatle za oblačila ter mizo za vaša družabna srečanja. Skupna kopalnica s straniščem se nahaja v bližini šotora. Da bi bilo zlitje z naravo vendarle prilagojeno 21. stoletju, je »novodobnim Indijancem« na voljo tudi brezplačen brezžični internet.

Sobe in apartmaji Plitvice Holiday Resorta

Poleg glamping nastanitev lahko v Plitvice Holiday Resortu najdete sodobno opremljene apartmaje in sobe. Apartma je opremljen s klimatsko napravo, pomivalnim strojem, pečico in modernimi televizorji. Apartmaji sprejmejo 5 oseb, kopalnice imajo talno ogrevanje.
16 dvoposteljnih sob Plitvice Holiday Resort-a predstavlja idealno rešitev za goste, ki imajo raje hotelsko namestitev. Poleg osnovne nočitve z zajtrkom lahko izberete tudi polpenzion ali polni penzion. Vsaka soba ima svojo kopalnico in satelitsko televizijo. V naši restavraciji vam po želji pripravimo zajtrk, kosilo in večerjo.

Zakaj kampiranje? Če še nikoli v življenju niste bivali v kampu, je skrajni čas, da se odločite za ta korak. Nekaj razlogov, ki pritrjujejo kampiranju:
– S kampiranjem se naša biološka ura vrne v ravnovesje, kar bo uspešno odpravilo vaše težave z nespečnostjo in odstranilo sledi vsakodnevnega stresa.
– Ker boste med aktivnim dopustom več časa preživeli na soncu, boste povečali dnevni vnos vitamina D.
– Hkrati pa bo aktivni počitek povečal vašo telesno aktivnost in naredil nekaj dobrega za vaše telo.
– Povečana telesna aktivnost ter bivanje na soncu in svežem zraku prispevajo k nastajanju serotonina – hormona sreče. Verjeli ali ne, kampiranje nas osrečuje.

Taborjenje za otroke predstavlja vrsto izzivov, s katerimi se ne srečujejo vsak dan, na primer postavljanje šotora ali odgovorno bivanje v naravi. Spoznali bodo rastlinstvo in živalstvo, se naučili nekaj o pravilih obnašanja v naravi in se domov vrnili bogatejši za številna doživetja, ki jih omogoča le tovrstna nastanitev.

Bivanje v naravi je idealno tudi za organizacijo teambuildinga. Zberite svoje sodelavce in pridite v Plitvice Holiday Resort, kjer boste skozi niz aktivnosti okrepili timski duh in izboljšali medsebojno komunikacijo. S timskim delom v okviru organiziranih aktivnosti in sprostitvijo v prostem času boste postali še boljši, učinkovitejši in produktivnejši tim.

Kampiranje v Plitvice Holiday Resortu

Parcele za kampiranje v Plitvice Holiday Resortu so opremljene s priključki za elektriko, nekatere pa tudi s priključki za vodo in odtoke. Na voljo so skupne sanitarije, pa tudi družinske kopalnice, kjer boste imeli svojo zasebnost, pralni stroji, sušilniki, likalniki in likalne deske. Visoke temperature vas ne bodo skrbele niti v poletnih mesecih, zahvaljujoč gostemu gozdu, ki obdaja parcele za kampiranje. Fotografije in videoposnetke s počitnic boste lahko delili s prijatelji in družino prek brezplačnega brezžičnega interneta v celotnem letovišču Plitvice Holiday Resort.

Ne glede na to, katero obliko namestitve v Plitvice Holiday Resortu izberete – sobe, bungalovi, apartmaji, mobilne hišice, hiške v krošnjah, hiške ob jezeru ali kamp – vsekakor boste navdušeni nad lokalnimi in modernimi, sveže pripravljenimi jedmi in pijačami iz restavracije dopustniškega resorta, ki ga sicer najdete na spletnem naslovu https://www.plitvice.com/.

Plitvice Holiday Resort ponuja številne možnosti za zabavo, pa tudi za sprostitev. Preizkusite edinstven wellness center s finsko in infrardečo savno, doživljajsko prho in masažnim bazenom s pogledom na okoliško naravo, kjer se lahko sprostite v zasebnosti s svojimi najdražjimi (wellness center se da najeti za najmanj 2 uri, z najemom ste deležni popolne zasebnosti).

Poleg tega lahko gostje turističnega naselja Plitvice Holiday Resort uživajo v številnih športnih aktivnostih, kot so mini golf, badminton, futsal, košarka, namizni tenis, odbojka na mivki in balinanje, otroci pa se radi zabavajo na otroškem igrišču.

Po napornem dnevu, polnem različnih aktivnosti, je najboljši način za sprostitev v bazenskem kompleksu z barom ob bazenu. V poletnih mesecih vas bo razveselil tudi kino na prostem, če potujete s hišnimi ljubljenčki, pa upoštevajte, da so dobrodošli tudi v Plitvice Holiday Resortu in bodo lahko uživali na posebnem igrišču za pse.

Svoje pločevinaste električne ljubljenčke lahko napolnite na polnilni postaji za električne avtomobile v naselju Plitvice Holiday Resort, vmes pa se lahko ustavite v trgovini s spominki, kjer boste našli pester izbor zanimivih spominkov in daril, s katerimi boste razveselili svoje znance.

Aktivne počitnice v Plitvice Holiday Resortu

Redko katera regija na Hrvaškem ponuja toliko možnosti za aktivne počitnice kot t.i. »gorska Hrvaška«, še posebej pa to velja za območje Plitvic. Zahvaljujoč bogati naravni pokrajini ter raznolikosti flore in favne, Plitvice resnično ponujajo številne možnosti za raziskovanje.
Kolesarski navdušenci bodo uživali v številnih kolesarskih stezah. Plitviška regija se lahko pohvali z več kot 250 kilometri označenih kolesarskih poti, od katerih se nekatere nahajajo v občini Rakovica, nekatere pa segajo še v občine Korenica, Saborsko in Slunj.

Če je pohodništvo ali treking vaša najljubša dejavnost, vas regija Plitvice ne bo pustila ravnodušne. Srednjeveško trdnjavo Mrsinj lahko raziščete s premagovanjem 2,5 km dolge pohodniške poti. Pravi vzpon vas čaka znotraj samega narodnega parka, kjer se po obvozu, ki povezuje Gornja in Spodnja jezera, vzpenjamo približno 3 ure in pol. Ta pot, imenovana Plitviška učno-rekreacijska pot, je dolga 9 kilometrov.

Ljubitelji rek bodo uživali po nekoliko lažji, 5 kilometrov dolgi poti v Rakovici, ki se razteza vzdolž kanjona reke Korane – od »Drežnik grada« do vasi Čatrnje, ljubitelji jamarstva pa po krožnih pohodniških poteh. ki potekajo skozi zavarovano krajino Baračevih jam (Baračeva špilja). Tri gozdne poti ponujajo za vsakogar nekaj, najdaljša Medvjeđa pot pa skriva najlepše razgledne točke, gozdne izvire, potoke in številne jame.

Bolj izkušeni planinci se lahko preizkusite v osvajanju Gole Plješivice – vrha severnega dela gorskega masiva Ličke Plješivice, ki je del Dinare. Pot je dolga približno 13,6 km in jo v povprečju prehodimo v 5 urah. Na koncu vzpona vas čaka impresiven razgled z nadmorske višine 1648 metrov.

Če se vseeno odločite za daljši sprehod, se odpravite na učno-rekreacijsko pot Čorkove uvale. Skozi skrite predele narodnega parka Plitvička jezera boste prispeli do bukovega in jelkovega pragozda, ki se razprostirata na 80 hektarjih površine.
V bližini Plitvice Holiday Resorta boste našli vse od šole jahanja konj do večurnih izletov in večdnevnih jahalnih tur. Vsi obiskovalci Plitvic in okolice imajo možnost raziskovanja območja Plitviških dolin z jahanjem po odprtih poljih in bujnih gozdovih na hrbtih teh plemenitih živali, za tiste, ki si želijo nekoliko več udobja, pa je na voljo moderna kavbojska kočija.

Adrenalinski dopust v Plitvice Holiday Resortu

Če iščete »adrenalin«, preizkusite zip line. V bližini Plitvice Holiday Resortu jih je več. Znotraj športno rekreacijskega centra Bijeli vrh, na zahodni meji nacionalnega parka Plitvice, se nahaja zip line Pazi medo. Omogoča edinstveno izkušnjo opazovanja neokrnjene narave med premikanjem s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Ta zip line je s svojo dolžino 1700 metrov najdaljši v tem delu Evrope. Poleg tega center Pazi, medo otrokom in odraslim ponuja tudi plezanje po umetnih plezalnih stenah, kolesarske steze in disk golf – nenavadno kombinacijo golfa in metanja frizbija.

Adrenalinski park Plitvice se nahaja v kraju Selišću Drežničkom, 3 km od glavnega vhoda v nacionalni park Plitvice. Zip line, ki ga ponujajo tam, je dolg 300 metrov, največja hitrost, ki jo lahko dosežete, pa je 70 kilometrov na uro. Med spustom boste uživali v pogledu na kanjon reke Korane.

Adrenalinski park Ogi poleg zipline ponuja celo vrsto adrenalinskih aktivnosti. Obiskovalci lahko med drugim uživajo v vrhunskem adrenalinskem poligonu in velikanski gugalnici ter v »staromodnih« izzivih, kot so lokostrelstvo, metanje sekir v tarčo in streljanje z zračno puško.

Posebej priljubljene so seveda aktivnosti za sodobne bojevnike, kot sta paintball in airsoft dvoboj, za najmlajše pa je na voljo splatmaster, neke vrste paintball za otroke od sedmega do 12. leta. Najnovejša zanimivost je karting steza, kjer lahko izpopolnite svoje vozniške sposobnosti.

Agencija Plitvice Outdoor je specializirana za oblikovanje personaliziranih izletov in doživetij za goste, ki želijo aktivno preživeti prosti čas. Plitvice Outdoor ponuja številne aktivnosti in izlete, med katerimi je morebiti najbolj privlačna vožnja s kajakom po reki Mrežnici in to skozi bujno vegetacijo ter čez osupljive slapove.

Kdor se je kadarkoli vozil z močnimi štirikolesniki po nedostopnih gozdnih poteh, lahko pove, da je to nepozabna izkušnja. Takšnim doživetjem se posveča agencija Quad & Buggy Plitvice, ki goste popelje na terenske vožnje po gozdovih in gorah Plitviške doline ter jim zagotovi doživetje adrenalina na štirikolesnikih. Na 20 kilometrov dolgi poti se gostje peljejo po različnih cestah – od makadamskih in neuhojenih gozdnih cest do asfaltiranih in poljskih poti.

Ste kdaj želeli izvedeti več o skrivnostnih vojaških bazah? Obiščite vojaško bazo Željava (na meji z BiH) in odkrijte skrivnost, ki se skriva v notranjosti gore. Ta podzemna baza je bila dom številnih vojaških operacij med hladno vojno, danes pa je odprta za obiskovalce, ki želijo videti, kakšno je bilo življenje v jugoslovanski vojaški bazi. Preživite dan v raziskovanju podzemnih predorov, prehodov in komandnih sob ter občudujte svojevrstno arhitekturno mojstrovino, ki je bila dolga leta skrita javnosti. Te atrakcije ne smete zamuditi!

Plitvice Holiday Resort – bližnji kraji, turistične destinacije

Čeprav so Plitvice lepe same po sebi, je v njihovi bližini še marsikaj vrednega občudovanja. Z naštevanjem lahko začnemo ob toku reke Korane, ki po izviru ob vznožju Plitviških jezer svojo pot nadaljuje proti idiličnemu mestecu Slunj. Kraj Slunj se nahaja ob glavni cesti, ki vodi do Plitviških jezer in naprej do dalmatinske obale. Slunj svojo edinstvenost in turistično privlačnost utemeljuje prav z reko Korano. V rečni vodi, pred žgočo poletno vročino, najdejo osvežilno oazo številni kopalci, vožnja s kajakom po Korani pa je postala »že standard«.

Morda še bolj znano kot Slunj je njegovo predmestno naselje Rastoke. Pogosto ga imenujejo “Plitvice v malem”, predvsem zaradi številnih majhnih jezerc, brzic in slapov, ki jih ustvari reka Slunjčica, preden se izlije v večjo Korano. Lahko bi rekli, da so bile Rastoke v preteklosti pravo mlinarsko mesto zaradi številnih vodnih mlinov, od katerih jih je veliko ohranjenih še danes.

Ljubitelji arheologije in speleologije se boste razveselili podzemnih jam z imenom »Baraćeve špilje«, kjer boste s strokovnim vodnikom odkrivali skrivno podzemlje, v katerem se nahajajo »dvorane« s sigami, fosilnimi ostanki in endemično jamsko favno ter arheološkimi najdbami iz 7. st. pr. n. št.

V neposredni bližini Bararćeve špilje so odprli Center podzemne dediščine – Speleon, kjer lahko izveste, katere živali so hodile po naših krajih pred 70.000 leti, spoznate prebivalce Speleona, iz oči v oči se boste gledali z jamskim levom, volnatim nosorogom, hijeno in drugimi ledenodobnimi živalmi.

Pokukajte v etno vas Korana pod Unescovo zaščito, ki je s tradicionalnimi hišami, istoimensko reko in kristalno čistimi slapovi videti kot kraj iz domišljije. Ljubitelji viteških bojev bodo uživali v starem gradu Drežnik, ki se prvič omenja že v 11. stoletju.

V fotogeničnem Drežniku bodite priča viteški igri, zgodovinskim zgodbam in spektakularnemu razgledu z vrha. Le štiri kilometre od Plitvice Holiday Resorta je speljana čudovita pohodniška pot, ki vodi skozi kanjon reke Korane, kjer lahko obiščete vodni mlin iz 19. stoletja, ki ga še danes uporabljajo za mletje žita z bližnjih polj.

Čaroben kraj, po katerem so Plitviške doline znane, je ranč »Dolina jelena«, edinstven živalski vrt na prostem. Ranč jelenov obsega 15 hektarjev in je dom več kot 100 živalim, ki jih večina ljudi v resničnem življenju nikoli ne bo videla, kaj šele, da bi se ji približala. V »dolini jelenov« plašne srne in košute ter svojeglavi damjaki obiskovalcem jedo iz rok, jim dovolijo, da jih božajo in se z njimi fotografirajo.

Če se po bivanju v Plitvice Holiday Resortu odpravljate proti severu, obiščite sladkovodni akvarij Aquatika v Karlovcu, mestu štirih rek – Kupi, Korani, Mrežnici in Dobri. Otroci, mladi, akvaristi, znanstveniki, pa tudi vsi ostali, bodo še posebej uživali v velikem in modernem akvariju, ki ponosno razkazuje bogastvo hrvaške sladkovodne rečne flore in favne.

V smeri juga in jugozahoda vas pozdravljajo nacionalni parki Severni Velebit, Paklenica in Kornati. Druga zanimivost v bližini Plitvice Holiday Resorta vredna ogleda je vsekakor Kuterevo, kjer se lahko seznanite z varstvom in pomenom medvedjega življenjskega prostora ter si od blizu ogledate medvedje mladiče.

Spominski center Nikole Tesle v Smiljanu, nedaleč od Gospića, je tudi nepogrešljiva postaja za radovedne turiste. Za obiskovalce je najbolj zanimiv testni center, ki je nastal kot replika Teslinega laboratorija v Colorado Springsu, kjer si lahko ogledate demonstracije delovanja električne tuljave. Sprehod po mističnem kompleksu vam bo dal vpogled v fascinantno življenje in delo neverjetnega znanstvenika, ki je lastnik 112 patentov in več kot 700 izumov.

Domači kraj pravljic in rojstni kraj Ivane Brlić-Mažuranić, ene najbolj znanih hrvaških pisateljic, bo zaradi svoje bogate kulturne in zgodovinske dediščine navdušil tako otroke kot odrasle. Ogulin, ki je nastal ob vznožju gore Klek in tik ob romantičnem toku reke Dobre, je idealno ozadje za pravljice in legende iz preteklosti. Tako mlade kot starejše bo zagotovo navdušila Ivanina hiša pravljic – edinstven multimedijski in interaktivni center, posvečen najljubšim zgodbam iz otroštva.

Bosanski Bihać se nahaja le 30 kilometrov od letovišča Plitvice Holiday Resort. Mesto z bogato kulturno dediščino in čudovito naravo, ki ga vsako leto obiščejo turisti iz vsega sveta, je popolna destinacija za vse avanturiste in ljubitelje narave. Privoščite si nepozabno izkušnjo raftinga na eni najlepših rek v Evropi – Uni ali pa se sprostite ob tradicionalni bosanski kulinariki v eni od številnih restavracij.

Ne glede na to, ali se odločite za kratek postanek na poti do obale ali preživite počitnice v neokrnjeni naravi, daleč od neznosne vročine in gneče na plažah, bo Plitvice Holiday Resort zagotovo in v popolnosti izpolnil vsa vaša pričakovanja in vas razvajal s svojo lepoto, bogastvom raznolikih turističnih vsebin ter bližino številnih – večjih ali manjših – naravnih in kulturnih znamenitosti.

Ps. Uredništvo www.pag.si se Plitvice Holiday Resortu zahvaljuje za fotografije ter pomoč pri pripravi izčrpnega teksta.


Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem