Compare Listings

Odkrijmo Naravni park Lonjsko polje

Lonjsko polje

Naravni park Lonjsko polje zna obiskovalce očarati. Osnovne znamenitosti v naravnem parku Lonjsko polje so: posebni ornitološki rezervat Krapje đol, posebni ornitološki rezervat Rakita, prva evropska vas štorkelj Čigoč in vas graditeljske dediščine Krapje. Turistom na Lonjskem polju ne bo dolgčas. Na Lonjskem polju lahko namreč doživimo številne oblike trajnostnega turizma: naravni turizem, ekoturizem, izobraževalni turizem, kulturni turizem in aktivni turizem (opazovanje ptic, sprehodi po naravi, kolesarjenje, foto safari, rekreacijske dejavnosti na vodi itd).

Lonjsko polje

Lonjsko polje je največje zaščiteno mokrišče na Hrvaškem in v celotnem porečju Donave. Obsega površino 505,6 kvadratnih kilometrov in se razteza ob reki Savi od območij vzhodno od Siska, spodnjega toka reke Lonje, po kateri je Lonjsko polje dobilo ime, do območij zahodno od Nove Gradiške, ob toku reke Veliki Strug.

Lonjsko polje, ki je naravni park, je od Zagreba oddaljeno okrog 120 kilometrov, nekoliko manj kilometrov pa je na razdalji Lonjsko polje – Slavonski Brod. Ker se Lonjsko poljo razprostira južneje od avtoceste Zagreb – Beograd, imamo mnogokrat priložnost, da obiščemo Naravni park Lonjsko polje (hrvaško, uradno: Park prirode Lonjsko polje).

Lonjsko polje je bilo leta 1991 razglašeno za naravni park, leto kasneje pa ga je Ramsarska konvencija o mokriščih uvrstila na seznam naravnih območij mednarodnega pomena. Sama ustanova Naravni park Lonjsko polje je bila ustanovljena leta 1998 in ima sedež v vasici Jasenovac.

Na spletni strani www.savaparks.eu lahko preberemo: »Območje naravnega parka Lonjsko polje je eno najpomembnejših drstišč rečnih rib v celotnem porečju Donave. Najpomembnejši hidrološki proces na območju naravnega parka Lonjsko polje je poplava«.

Zaradi visokega vodostaja reke Save (spomladi in jeseni) je Lonjsko polje pogosto poplavljeno, predvsem med reko Savo in avtocesto Zagreb-Lipovac. Poplave so dolgotrajne (30 do 100 dni) in prizadenejo do 70 odstotkov površine, dodaja Hrvatska enciklopedija. Prav iz tega razloga se – načeloma – priporoča obisk Lonjskega polja poleti.

Krajinski park Lonjsko polje je eno najbolj ohranjenih naravnih poplavnih območij v Evropi in edinstvena zakladnica biološke in krajinske pestrosti. Zajema površino 511 kvadratnih kilometrov s štirimi centri za obiskovalce: Krapje, Čigoč, Repušnica in Crna roda Osekovo. Naravni park Lonjsko polje je življenjski prostor za več kot dve tretjini celotne populacije ptic na Hrvaškem. Posebej zanimive so močvirske ptice, to so vrste, ki uporabljajo poplavno območje Lonjskega polja za gnezdenje, hranjenje in vzgojo mladičev.

Nekatere izmed najbolj znanih vodnih ptic so žličarka, mala bela čaplja, siva čaplja, gak, goveja čaplja, bela štorklja, liska, raca mlakarica, velika vrana, čaplja danguba, velika bela čaplja. V parku živijo tudi druge ptice – ujede: (sodkar, srakoper, gozdna sova), vodomec, ribiški orel, greguni. Po merilih Direktive o pticah Evropske unije je park pomemben habitat za ptice (Important Birds Area – IBA).

Odličen fotograf Domagoj Sever je na svojem blogu www.domagojsever.com o Lonjskem polju med drugim zapisal: »Poleg ptic je Lonjsko polje znano tudi po poplavnih gozdovih hrasta »lužnjaka« in (poljskega) jesena in prav občasne poplave so vzrok za vse posebnosti, ki so ustvarile poseben naravni svet Lonjskega polja. Za to območje so značilne poplave, ki se lahko zgodijo kadar koli v letu, takoj ko voda upade, pa se živina začne pasti na prostranih pašnikih«.

Poleg ptic je na območju krajinskega parka Lonjsko polje veliko strogo zaščitenih tudi drugih vrst živali in rastlin. Med njimi so sesalci (vidra, netopir, divja mačka, bober), plazilci (ribniška želva), dvoživke (česen, rdeči in rumeni mukač, gatalinka), žuželke (metulj, jelen, 18 vrst kačjih pastirjev) in rastline (štirilistna raznorotka, rezac, kokuvačica). Prav tako je Lonjsko polje eno najpomembnejših drstišč rečnih rib v celotnem porečju Donave.

Že od prvih zapisov o poselitvi na območju ob srednjem toku reke Save so ljudje tam živeli v sožitju z naravo, tako da je lokalno prebivalstvo še do danes ohranilo tradicionalni način življenja, živelo je z vodo, ob vodi, ne z borbo proti njej. Uživanje v naravnih lepotah, predvsem pa v ohranjeni naravi zaščitenih območij, je eden glavnih interesov turistov, ki obiščejo Hrvaško, še posebej pa to velja za obiskovalce Naravnega parka Lonjsko polje.

Prav zato je organiziran sistem obiskov še posebej pomemben in najbolj pomemben za trajnostno rabo naravnih lepot in virov. Javni zavod »Park prirode Lonjsko polje« je usmerjen v trajnostni turizem in zato trdno verjame, da organiziran sistem obiskov pozitivno vpliva na razvoj lokalne skupnosti in varovanje naravnih virov, torej da gresta turizem in varstvo narave v simbiozi, z roko v roki.

Naravni park Lonjsko polje obiskovalcem (otrokom, študentom in odraslim) ponuja različne izobraževalne skupinske programe: Krapje – vas arhitekturne dediščine, Bela štorklja, Kosica, Posavski konj, V objemu Lonjskega polja in trstičja, Dvoživke, Ptica z žlico – žličarka, Obrni se – razišči in nauči se prepoznavati, Narava in človek, Osekovo črna štorklja in vikend ponudbe za vso družino.

Skozi številne izobraževalne programe, ki jih vodijo vodniki-pedagogi, obiskovalci ob lagodnem uživanju v samem naravnem okolju spoznavajo zaščiteno območje Lonjskega polja. Poleg izobraževanja so obiskovalcem Lonjskega polja na voljo tudi številne rekreativne dejavnosti, kot so kolesarjenje, vožnja s kanuji, pohodništvo in športni ribolov na rekah v parku v sodelovanju z lokalnimi ribiškimi društvi.
Po reki Strug na Lonjskem polju se lahko zapeljete s čolni na sončni pogon, ki so okolju prijazni in obiskovalcem ponujajo edinstveno doživetje narave.

Glede na to, da se je na Lonjskem polju ohranila tradicionalna paša, kjer pastirji večino leta zadržujejo govedo, ima park še eno turistično zanimivost. To je t.i. »posavski safari«, kot obiskovalci ljubkovalno imenujejo sprehode po pašnikih med konji, kravami in prašiči, ki se ravnodušno pasejo, hranijo v neposredni bližini ljudi. To so prizori, ko redkokdo ostane ravnodušen.

Nedaleč stran od Centrov za obiskovalce, v bližini Čigoča, Repušnice in Osekov, se nahajajo tri čudovite razgledne točke, ki ponujajo edinstven razgled na Lonjsko polje in tradicionalno pašo živine.

Na vzhodnem koncu naravnega parka Lonjsko polje je Krapje, vas arhitekturne dediščine, znana po mogočnih lesenih hišah iz devetnajstega stoletja. Te tipične posavske hiše so zgrajene iz hrastovih desk, posebej privlačne pa so zaščitne strehe, pokrita zunanja stopnišča, okrasne ograje, verande in lesena vrata, ki so prave male umetnine.

V Krapju se sprehodite po Poti mejašev (hrvaško, originalno: Stazom graničara), ki vodi do posebnega (ornitološkega) rezervata Krapje đol. Pot je dobila ime po graničarjih, ki so varovali mejo nekdanje Vojne krajine med Avstro-Ogrsko in Otomanskim cesarstvom.

Tako si na »Stazi graničara« lahko ogledate dve repliki lesenih zgodovinskih stražnih stolpov, ki sta danes namenjena opazovanju ptic. Med sprehodom po »mejni poti« lahko opazujete tudi avtohtone vrste živali: posavskega konja, turopoljskega prašiča in slavonsko-sremsko podolsko govedo.

Predlagamo, da se po tem sprehodu odpravite naprej do Drenovega boka in se zapeljete z ladjo Vodomar, ki ponuja pogled na strugo Save, ali pa se odpravite proti Plesmu in zaplujte s čolni na sončni pogon po Strugi ter doživite lepoto te reke na prav edinstven način.

V Čigoču, evropski vasi štorkelj,
lahko slišite zanimive zgodbe o štorkljah in njihovem sobivanju s človekom. Glede na to, da štorklje na Lonjsko polje prihajajo konec marca, je pomlad odlična priložnost, da jih spoznate nekoliko pobliže.

Lahko se sprehodite po t.i. Posavski poti, v neposredni bližini katere se nahaja nova atraktivna opazovalnica »Štorklja«, s katere se ponuja odličen razgled na svet divjih in avtohtonih vrst domačih živali. Pot lahko nadaljujemo z obiskom lokacije Mužilovčica, kjer si lahko podrobneje ogledamo tradicionalno pašo krav, prašičev in konj na poplavnem pašniku.

Tretja točka obiska Krajinskega parka Lonjsko polje naj bo vsekakor Center za obiskovalce Repušnica. Tam teče Koščeva pot, krožna steza, ki je dolga 5 kilometrov. Uživali boste v sprehodu, pogledi vam bodo švigali na bližnje konje, krave in ptice. Čudovito naravo z živalmi vred fotografirajte iz odlične novejše opazovalnice »Ptica kosac« ali pa si privoščite odmor na počivališču Vrbačinec na »Repušničkom polju«.

Za zaključek izletnikovanja v Lonjskem polju priporočamo, da obiščite Center za obiskovalce »Crna roda« Osekovo, moderen in sodoben prostor, ki razkriva vse skrivnosti Lonjskega polja, najmlajše pa na zabaven in tudi zelo interaktiven način poučuje o zaščitenem območju.

Kolesa si lahko po želji izposodite v Centrih za obiskovalce Krapje, Čigoč in Repušnica, za tiste željne dodatnih dogodivščin pa predlagamo najem kanuja v Centrih za obiskovalce Čigoč. Da bo doživetje popolno, vsekakor poskusite lokalne specialitete v pristnih restavracijah na Lonjskem polju in se držite pravila domačinov – jejte veliko, zdravo, domače in dobro.

Ljudje, ki radi potujejo, vedno bolj iščejo posebna doživetja, cenijo pristnost in želijo doživeti nekaj drugačnega od svojega vsakdana. Krajinski park Lonjsko polje ponuja prav to, neokrnjeno naravo, doživetje vaškega življenja, namestitev v tradicionalnih lesenih hišah, prilagojenih sodobnim potrebam, specifično lokalno gastronomijo na osnovi domačih izdelkov ter – seveda – izjemno bogato kulturno in naravno dediščino.

Turistična skupnost Hrvaške o Lonjskem polju reklamno zapiše: »Naravni park Lonjsko polje obiskovalcem ponuja občutek tišine in romantičnega miru velikega močvirnega prostranstva. Gozdovi hrasta obdajajo mirne vode, ki jo prikrivajo lokvanji. Največje bogastvo Lonjskega polja predstavljajo ptice iz 250 različnih vrst.

Veliko je malih ptic in različnih vrst rac, med njegovimi najbolj poznanimi stanovalci pa so štorklje, ki rade gnezdijo na strehah slikovitih starih kmečkih hišk. Ena izmed vasic, vas Čigoć, je bila leta 1994 proglašena za prvo evropsko vas štorkelj. Vode Lonjskega polja privabljajo tudi ostale živali, kot so kače, med katerimi je na tem področju manj nevarnih strupenjač kot na jugu Hrvaške«.

Obiščite unikatni Naravni park Lonjsko polje in odkrijte neodkrito. Ampak nikakor ne pozabite, s seboj obvezno vzemite sredstva proti zelo nadležnim komarjem. Za sam konec sledi zadnja informacija: Če vam bo Naravni park Lonjsko polje tako všeč, da bi želeli tam tudi prenočiti, so vam v bližini na voljo številne namestitvene zmogljivosti od tradicionalnih hiš (apartmajev v kmečkih turizmih), najde pa se tudi kakšen manjši hotel. 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si se »Parku prirode Lonjsko polje« zahvaljuje za fotografije (foto avtorji so Hrvatski fotosavez – HFS, Marko Mihaljević – arhitekti: Roth&Čerina, Tomislav Koran – TOM, Park prirode Lonjsko polje – PPLP) in pomoč pri pripravi teksta. Glej tudi uradno spletno stran https://pp-lonjsko-polje.hr/, instagram stran https://www.instagram.com/lonjskopolje_naturepark/ ali facebook naslov https://www.facebook.com/lonjskopoljehr.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je prekrasen botanični vrt, ki se nahaja v centralni Sloveniji, med mestoma Kamnik in Domžale. Arboretum Volčji Potok obsega vsaj velikih 85 hektarjev, ustanovljen je bil leta 1923 in je predvsem širom Evrope znan po svoji raznovrstni zbirki rastlin, dreves in cvetja iz celega sveta. Od dreves do avtohtonih rastlin, vsakdo lahko najde nekaj, kar ga navdušuje. Sprehod skozi Arboretum Volčji Potok ponuja priložnost za sprostitev in povezavo z naravo. Obiskovalci lahko uživajo v miru in tišini ter se izgubijo v zelenih nasaditvah, cvetličnih gredah in ob obrežjih ribnikov. Se vam zdi, da vam bo v parku dolgčas? Niti slučajno, Arboretum Volčji Potok ponuja namreč zelo pisano paleto dogodkov, izredno zanimive vsebine.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem