Compare Listings

Vrnitev človeka v naravo

Robinzonski turizem

Robinzonski turizem ponuja oddih in bivanje v krajih, ki so odmaknjena od »civilizacije« (mest, vasic, cest, komunikacij). Robinzonski dopustniki cenijo predvsem mir, tišino in naravo.

Robinzonski turizem

Robinzonski turizem. Zadnja leta vedno popularnejša oblika preživljanja časa v samotni in malce divji naravi se zgleduje po literarnem junaku Robinsonu Crusoeju, ki je kot brodolomec preživel kar 28 let na samotnem otoku in se uporno boril za obstanek, pri čemer je izkoriščal le naravne vire in svojo iznajdljivost.

Robinzonski turizem sedanjega časa ponuja oddih in bivanje v krajih, ki so odmaknjena od »civilizacije« (mest, vasic, cest, komunikacij). Dopustniki, ki cenijo mir, tišino, naravo (morje!), preprostost in odmaknjenost, preživijo nekaj časa brez skoraj vseh »dobrobiti« sodobnega sveta. Samota, sposobnost znajti se s tem, kar je v naravi,  pobeg, vsaj za teden ali dva, od stresa, službe, mesta in telefonov, so za nekatere najboljše počitnice, kar so jih kdaj doživeli.

Trend so sprožile petične in znane osebnosti, naveličane nenehnega obleganja novinarjev in stresnega urnika, ki so si zaželele popolnoma mirnih počitnic, sproščeno in na samem. Najeli so si otok ali svetilnik in tam preživeli nekaj dni. Veliko je bilo tudi takih, ki so se s čolni, jadrnicami ali jahtami pripeljali do skritih kotičkov otočka ali v skrite zalive in tam uživali v osami. Danes robinzonski turizem doživlja razcvet.

Vedno več je ljudi, ki ne marajo gneče na plaži in želijo dopustovati na mirnem kraju brez motečih dejavnikov, med katerimi so velikokrat tudi drugi ljudje, glasni, razgrajaški, nevljudni. Turistična panoga se je seveda prilagodila željam, zato je na spletu najti vse več ponudb, v okviru katerih vas bodo do skromne hiške (ali tudi ne tako preproste hiše) pripeljali s čolnom, džipom, na nekatere lokacije pa je potrebno oditi tudi peš. Hrano in morebitne druge potrebščine vam bodo dostavljali le vsakih nekaj dni po naročilu ali pa boste morali ponje sami.

Hišice na samem

Za pustolovce sodobnega kova je pravi izbor namestitev v oddaljenih zalivih, na manjših otočkih, v gozdovih, raznih naravnih parkih, kjer je še občutek divjine. To ni izključno rezervirano le za morje, veliko ponudbe je vezano tudi na gozdove, jezera, gorske kočice. Namestitev je velikokrat brez napeljane vode in elektrike. Uporablja se deževnica, ki se zbira v cisternah, elektrika pa je največkrat solarna ali na generator. Po navadi v hiški ni tople vode, tuši so velikokrat le zunanji. Vsi viri se morajo uporabljati racionalno, trgovine so običajno precej oddaljene, zato se je potrebno že pred prihodom ustrezno oskrbeti z vsem, kar bi lahko potrebovali. No, resnici na ljubo je treba dodati, da nam domačini z veseljem in v skladu z dogovorom vsakih nekaj dni (s čolnom) pripeljejo potrebščine, ki jih potrebujemo …

Foto: Maja Danica Pečanić in HTZ

Velikokrat so v ponudbi ribiške hišice, v prekrasnih skritih zalivih, do nekaterih je možno priti le s čolnom.  Te so običajno tudi skromno in preprosto opremljene. Izbirate pa lahko še med množico značilnih tradicionalnih hiš, obnovljenih ali prenovljenih, nekatere imajo tudi sodobnejše pohištvo in aparate, vse pa so običajno umeščene v prelepo naravo na samem.

Da bi bilo vse čim bolj »robinzonsko«, lastniki pazijo na ekološki vidik in same materiale, največkrat lokalnega izvora, s katerimi so bivališče zgradili in opremili, ter tudi na način napajanja z energijo.

Robinzonov vsakdanjik

Robinzonske počitnice so idealne za vse, ki ste na dopust prišli po mir. Če želite na dopustu poslušati le morske valove in škržate, boste na tovrstnih počitnicah zagotovo uživali. Tudi tisti, ki ste v službi ves čas med ljudmi in se želite vsaj za nekaj časa odklopiti od nenehnega druženja in komuniciranja, boste zagotovo cenili številne priložnosti za tiho opazovanje morja, posedanje pod oljko ali borovcem in umirjen ritem, ki ga omogoči šele popolna svoboda robinzonskih počitnic. Ribe, ki ste jih zgodaj zjutraj sami ujeli na trnek, bodo za kosilo ali večerjo še posebej teknile, sploh, ko jih boste spekli na ognju ali žaru, zakurjenem z nabranimi kosi lesa in vej.

Rib je v morju ob samotnih plažah veliko več kot ob javnih plažah, kjer je voda tudi bolj onesnažena in kjer jih motijo plavalci ter čolni. Obdani smo s popolno naravo, modrim nebom in s kristalno čistim morjem, od katerega smo navadno oddaljeni le nekaj metrov, zato se lahko odpravimo k vodi, kadarkoli nam srce poželi. Knjige, gugalna mreža, družabne igre, vodne vragolije, spanje, raziskovanje okolice, igra s psom, slikanje, fotografiranje … Naše razpoloženje se bo kmalu popolnoma spremenilo. Stres tu nima mesta, prav tako ne ura.

Če niste navajeni na samotni in preprostejši način življenja, bo za vas izkušnja bolj posebna, a hkrati tudi zahtevnejša. Prva velika prilagoditev je večinoma racionalnejša poraba vode, saj bivališča običajno niso povezana z vodovodom in so vezana na cisterne ali vodnjake.

V zakup moramo vzeti tudi oddaljenost do nabave osnovnih življenjskih potrebščin. Bistvo robinzonskega turizma je v tem, da bivamo v samoti, zato tudi trgovine niso za prvim vogalom. Priporočljivo je, da imamo na zalogi hrano, higienske pripomočke in osnovno prvo pomoč. Vedoč, da se lahko v nuji s čolnom, avtom odpeljemo do naselja, ali nam stvari pripeljejo po dogovoru, nam ne bo preveč okrnilo izkušnje bivanja na samem, morda pa se bomo za začetek, če še nismo vajeni biti Robinzon, počutili bolje in samozavestnejše.

Foto: Indux Media in HTZ

Komu so namenjene robinzonske počitnice?

Robinzonstvo je primerno predvsem za tiste, ki niso odvisniki od interneta, TV, mobitelov, saj na bolj oddaljenih krajih velikokrat ni signala Wi-Fi, tako da odpadejo vsi mobilniki, tablice in računalniki. Pari bodo nadoknadili čas za skupne aktivnosti in pogovore, ki ga v vsakdanjiku pogosto primanjkuje.

Družine, ki znajo biti samozadostne, lahko na robinzonskih počitnicah zelo uživajo, saj se lahko še bolj posvetijo drug drugemu. Če imate zvedave, aktivne in nerazvajene otroke, so take počitnice idealne. Popolne so za tiste, ki si želijo sprostitve, za tiste, ki potrebujejo mir, odklop, prostor in čas za razmišljanje in ustvarjanje, in tudi za adrenalinske odvisnike, ki bi se radi preizkusili v preprostem načinu življenja. Še posebej pa pridejo na svoj račun strastni ribiči.

Če ste tudi vi naveličani mestnega hrupa, prometa in neprestanega hitenja, lovljenja rokov ter neštetih dnevnih opravkov, je robinzonski turizem popoln za vas. Že nekaj dni odklopa spremeni dojemanje sveta, pomembne postanejo druge stvari, namesto s tehnologijo se ustvarijo druge vezi – z naravo, z bližnjimi, s samim sabo.

Robinzon je na svojem otoku preživel 28 let. Bi vi svoje počitnice preživeli podobno,  preprosto in na samem? Bi zmogli 4 x 7 dni?

Sorodni članki

Sabunjari. Jih poznate?

Sabunjari (iz Privlake) so se skorajda celotno prejšnje stoletje ukvarjali s peskom. Pesek (po domače – sabun) so kopali v plitkem morju, nalagali so ga na barke in potem prodajali ob jadranski, predvsem severnodalmatinski, obali in bližnjih otokih. Delo sabunjarov je bilo izredno težavno, moški so za posledicami mukotrpnega dela hitro zbolevali, hitro umirali. Vsekakor so dali pečat zgodovini Privlake, s tem zapisom se bomo njihovemu svojevrstnemu žrtvovanju poklonili tudi na www.pag.si.

Nadaljujte z branjem

11 najpomembnejših hrvaških specialitet

Vrednost sestavin, na katerih temeljijo posamezne kuhinje, ni nespremenljiva. Opredeljujejo jo podnebne spremembe, stanje ulova (v primeru staleža rib), stanje pridelave, tržno izkoriščanje in vrsta predelave, v primeru izdelkov, kot so oljčno olje, sir in suhomesnati izdelki. Zato ni mogoče trditi, da bo ta ali ona sestavina za vedno odločilno zaznamovala gastronomijo posamezne regije ali države, ker te sestavine v določenem trenutku ni več ali pa se je drastično spremenila.

Nadaljujte z branjem

Božićno selo, božična vas v Dalmaciji

Zaselek Nart v Gornjem Dolcu, ki je le nekaj kilometrov zračne črte oddaljen od Omiša, je zaradi postavljene božične vasice (hrvaško, originalno »Božićno selo«) v le nekaj letih postal priljubljena dalmatinska destinacija v decembrskem, adventnem, božičnem času. Božićno selo je vizionarsko in zagnano postavila družina Lućić, prvič leta 2018. Božićno selo, božična vasica, je do danes prerasla v – dobesedno - pravljično mesto, kjer milijoni pisanih lučk (ob vsem drugem bogatem programu in odlični zasnovi) ustvarjajo idilično božično oazo v zaledju Dalmacije. Obiskovalci so praviloma očarani! Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem